Elektrický vesmír

Tak, a je to vonku. Počet záujemcov o Slovenské elektrárne s ich investičnou atómovou bombou Mochovcami sa včera oficiálne rozšíril o ďalšieho potenciálneho kupca. Je ním rafinérsko-petrochemická spoločnosť Slovnaft v spojení s maďarskou štátnou energetickou firmou MVM.

Riedka fronta na akciový balík talianskeho Enelu teraz pozostáva zo slabnúceho českého molocha ČEZ, ktorému lámu väz jeho avantýry na Balkáne, Křetínskeho EPH bez tradície a kontaktov, čínskeho CNNC nezorientovaného v regióne a Slovnaftu & MVM. Ďalší potenciálny kupec - Slovenská republika, ktorá by sa tak stala 100-percentným vlastníkom Slovenských elektrární, svoj záujem o kúpu nevyjadrila a je takmer isté, že ani nevyjadrí. Kvarteto kupcov tak zostane zachované.

Zámer Slovnaftu & MVM sa pripravoval dlho, uvážene, vysoko profesionálne a v dokonalom utajení. Jeho zverejnenie dostalo do hysterického oblúka hlavne dvojicu smetiarskych politrukov Schutza a Morvaya, ktorí hneď zbadali za Orbánom dlhý ruský tieň. Odrazu bolo kóšer spomenúť na verejnosti doteraz utajovanú ako nepodstatnú - a teraz hrozne škaredú vec, že Slovnaft je v podstate z tretiny vlastnený priamo maďarským štátom (významnú časť akcií spoločnosti MOL - vlastníka Slovnaftu má v držbe štát), ergo Orbánom. A všetci predsa vieme, že Orbán je špinavý zradca neoliberálnych ideálov, paktujúci s ruským medveďom.
Predaj podielu v Slovenských elektrárňach talianskemu štátnemu dobrému vlastníkovi Enel odporučil v roku 2004 vtedajší minister hospodárstva Pavol Rusko (pamätá si ešte niekto toho zmrda?). Taliani dostali 66-percentný podiel v slovenskej strategickej energetickej spoločnosti za 840 miliónov eur. Predsedom vlády bol vtedy Mikuláš Dzurinda. Dobrý štátny taliansky vlastník Slovenské elektrárne ako správny gazda na cudzom riadne vybýval a zisky namiesto investovania vysával za hranice. Slovenským elektrárňam tak po 10-ročnom bašovaní Talianov zostal na krku veľký balvan - dostavba Mochoviec. Slovnaft & MVM síce tvrdia, že chcú technický audit Mochoviec a potom sa rozhodnú, čo ďalej, v skutočnosti však odborníci na energetiku v MOL od svojich spolupracovníkov na Slovensku vedia, že dostavba Mochoviec si bude vyžadovať oveľa viac investícií, než sú aj súčasné najdivokejšie odhady. Napriek tomu Slovenské elektrárne chcú. Mochove dostavia ten istý spoľahlivý partner, ktorý je momentálne v atómovej elektrárni v Paksi a Slovnaft & MVM budú vedieť vyprodukovanú elektrickú energiu predať.
Náš malý podkarpatský elektrický vesmír sa začína podobať na frašku. Tá voľakedajšia privatizácia - lebo veď štát je zlý vlastník (v prípade Slovenských elektrární len slovenský, nie taliansky) sa tvárila smrteľne vážne a my sme mali byť presvedčení, že je hanba mať vôbec niečo štátne. Netrvalo dlho a ukázalo sa, že tí súkromní vlastníci - prevažne zahraniční, pretože dávali Dzurindovi a Miklošovi najtučnejšie úplatky - na Slovensku len parazitovali a majetok nijako nezveľadili. Teraz je to divoká zábava. Taliansky Enel je v prdeli a nutne potrebuje prachy. ČEZ by Slovenské elektrárne kúpil, ale český štát mu pre rizikové Mochovce neumožní takýto tučný nákup. EPH si tiež nemôže dovoliť príliš rozhadzovať. Môže prísť CNNC. To by však Schutza s Morvayom jeblo pri písaní jedovatých komentárov úplne. Slovenský štát tiež nekúpi, lebo veď donedávna tzv. pravica bľačala, že načo, načo. Tak teda kúpia Maďari. S podporou Rusov a slovenskej vlády. Ideálna kombinácia, aby elektrický vesmír v Podkarpatí nezhasol úplne.
Lokálna energetická hra je čoraz zaujímavejšia a posúva Slovensko do zóny, ktorá má ešte perspektívu. V tejto hre sme s Maďarmi priatelia a to je to najlepšie, čo sa nám mohlo stať.
 
Ups, ale my sa predsa nesmieme s Maďarmi kamarátiť. Teraz nie. Orbán oznámil, že drbe na celú Európsku úniu a chce stavať South Stream bez ohľadu na to, čo bučí Brusel - a teraz chce kúpiť 66 percent Slovenských elektrární a spolu s Ficom urobiť z Mochoviec brloh Rusov.
 
Čertvie, ako sa bude volať štartujúca farebná revolúcia v Maďarsku, ktorej hybnou silou bude, ako inak, sloboda, demokracia a lucké práva.
 
Túto tému využijem na nevtieravú propagáciu zaujímavej knižky.

 

 
Ema

Washington Plays Russian Roulette

The "logic" behind Cold War 2.0 - now in full swing - couldn't give a damn about European stability. The Obama administration launched it - with NATO as the spearhead - to in fact prevent Eurasian integration, building a New Berlin Wall in Kiev.

Preto čo i len jedno pozitívne gesto voči Rusku - nieto ešte reálna spolupráca - v Maďarsku, na Slovensku či v Česku americká administratíva mieni tvrdo trestať. Keď bude treba, aj rozvratom celých štátov.

Americké vyhrážky, ktoré idú teraz do extrémov, vidíme najlepšie na Merkelovej. Stará páka, ktorá mala byť už dávno na smetisku dejín, po pár vľúdnejších gestách voči Rusku náhle úplne otočila a je oprávnenou otázka, čím na ňu režim zatlačil, že je taká vyjašená.

Medzitým v USA po zmene síl v Kongrese zúri boj o ropovod Keystone XXL. Tým to monštruóznym systémom má prúdiť do USA ropa z Kanady. Keď Američania premenia zvyšok sveta na peklo, naivne sa domnievajú, že severoamerický kontinet, energeticky sebestačný, obíde tak ako počas prvej či druhej svetovej vojny bez škôd, rán a krvi a čaká ho na záver len sladké delenie koristi.

Hlboko sa mýlia.

slaven1

Čertvie, ako sa bude volať štartujúca farebná revolúcia v Maďarsku, ktorej hybnou silou bude, ako inak, sloboda, demokracia a lucké práva.

Boj proti úplatkom (korupcii) si zabudla

Norman

"Netrvalo dlho a ukázalo sa, že tí súkromní vlastníci - prevažne zahraniční, pretože dávali Dzurindovi a Miklošovi najtučnejšie úplatky - na Slovensku len parazitovali a majetok nijako nezveľadili"

Potvrdil sa ten najhorší variant:
- privatizovalo sa do zahraničia nie kvôli úplatkom, ale pretože sametový prevrat zabralo zahraničie (svetovú stranu nemusím písať)
- majetok nielen že nezveľadili, ani nielen to, že ho vytunelovali, ba ani nielen to, že ho zničili z dôvodu ničenie ekonomickej konkurencie, oni ho priam ničili z dôvodov politickej konkurencie - to sa týka hlavne Ruska, ale aj nás, východnej Európy. To nebola len bežná hlúposť "podnikatelov", či už zahraničných alebo našich dbilov, pri pohľade späť sa dá jasne vidieť geopoiltický motív.
Tento najhorší motív sa prejavoval evidentne.

Náhodný okoloidúci

Nech mi niekto pri takomto vývoji situácie a vzťahov tvrdí, že VNSR (Veľkú novembrovú sionistickú revolúciu) organizovala KGB...

Norman

Nik iný nebol schopný hýbať pandrlákmi, od UV až po "disidentov".
KGB predalo moc do ruky CIA - znie to lacno ako z Bonda, ale tak jednoduché to je.

Nie je mi jasné, v čom vlastne vidíš problém. Vtedy to hýbala a organizovala KGB, ale to je 25 rokov, odvtedy to hýbu iní.
A, samozrejme, aj vtedy to KGB dokafrala. Rusi nikdy nevedeli robiť medzinárodnú politiku.

Náhodný okoloidúci

Dobabrať sa dá všeličo, ale až takto? Ani sa veriť nechce, že to nebolo dopredu dohodnuté.

Norman

Prorodzene, to bolo dohodnuté ako s CIA, tak priamo s disidentami. Preto boli - to sa verejne spomínalo - v piatok 17. nov hlavní Havlisti mimo Prahy a podobne. Vedeli, že dôjde k hlavnému incidentu a aby náhodou nejaký naivný aktívny miestny eštebák nezničil celú tú ich ťažko naplánovanú a zaplatenú "revolúciu" napríklad tým, že ich strčí do basy a kým ich za pár dni nájdu, bude po revolúcii... tak sa skrývali ako potkany. Mrtveho študenta nezorganizoval agent CIA, ale Štb, ergo KGB - len aby som vysvetlil, ako to myslím.

Mimochodom, to neznamená, že ten prevrat nebol nutný posun, potencionálne k lepšiemu. To bol. Len v ňom nemali hrať hlavnú rolu TAKE svine a aj neskôr mohla byť spoločnosť zdravšia a produkovať charakternejších ľudí, nie tie dzurindovsko miklošovsko radičovské opice. Ale to je už iná téma. Kde niet, niet.

baloo

"pakte z Rózsadombu" (dosť nóbl štvrť v Budapešti). Údajne 15. marca roku Pána 1989 sa tu stretli v nemenovanej vile predáci CIA, KGB, minulej (komunistickej) a práve sa zakladajúcej akože-demokratickej maďarskej vlády vrátane predstaviteľov židovskej obce, jakožto zrejme tieť členov mossadu. A došlo k dohode s 20-timi bodmi, ktoré majú zaistiť kľudný odchod sovjetských vôjsk, prechod moci (a majetku) do rúk staronových vyvolených a zároveň zabezpečenie status quo, tj. záväzné nebuzerovanie trianonských hraníc a povinný priateľský postoj k trianonským susedom, odškodnenie obetí holokaustu, tvrdé trestanie veškerých protižidovských a nacionalistických prejavov a budovanie priateľských vzťahov s Izraelom.

Samozrejme ale je to tiež iba blud ako aj protokoly oných múdrcov, neberte to prosím vážne. Len čisto náhodou ide odvtedy všetko presne podľa tohoto scenáru. Teda skoro.

1488

Donald Scotta som si kúpil na decembrové dažďové dni ...

jery

Aj ruská trpezlivosť s dementnou Európou má svoje hranice. Južný potok nebude. Potiahne sa do Turecka a na gréckych hraniciach končí. Ja dúfam, že dočasne, kým nepovešiame celú Eurokomisiu.
Putin:"Pôjdeme na iné trhy a plánovaný objem Európa dostane nie z Ruska. Myslíme si, že to nezodpovedá záujmom Európy a poškodí to našu spoluprácu. No také je rozhodnutie našich európskych priateľov."

http://politikus.ru/events/37129-miller-proekt-yuzhnyy-potok-zakryt-vozv...

Ľubov

Navyše,pokiaľ som dobre zachytila informáciu z minulého týždňa,rusi idú dodať Iránu a Číne 8 mega jadrových reaktorov do atómových elektrární. Že sú už Európou znechutení,že sa tu nedá normálne podnikať,je pravda. Pripravme sa ,možné je všetko.