Voľby v Rakúsku - V5

Voľby v Rakúsku prebehli s oveľa menšou pozornosťou ako tohtoročné voľby vo Francúzku a Nemecku, alebo ako voľby rakúskeho prezidenta minulý rok. Zato ale dopadli omnoho "radikálnejšie".

Oficiálne výsledky ešte nie sú, ale všetci už vieme, že víťazom je strana Ľudovcov ÖVP na čele s mladým Sebastianom Kurzom.  Druhým víťazom je strana Slobodní FPÖ - na čele je Heinz-Christian Strache - pretože jej najviac stúpli percentá. Tieto dve strany by mali uzavrieť vládnu koalíciu a Kurz by sa mal stať najmladším premiérom Európy.

Výsledky strany Slobodní a ich takmer istá účasť vo vláde by ešte red pár rokmi znamenali škandál, ale dnes už sú veci posunuté. Všeobecne všetci hovoria, že Strache už "prekonal svoju minulosť" - keď ako mladý pochodoval s extrémistami po uliciach. To je fajn, to isté platí pre Kotlebu, Magáta a podobných. Okrem toho určité média sa utešujú, že Slobodní nedostali až tak veľa nových hlasov, že hlasy zostali v "štandardnej" strane, v strane  Ľudovcov. To je pravda - ale výrazne sa zmenila táto strana. Je to vlastne príklad toho pravidla, čo občas spomínam: zmena nenastáva tak, že nové štruktúry sa dostanú k moci, ale takmer vždy tak, že staré štruktúry zmenia názor. V Rakúsku sa Slobodní predierajú k moci, ale výrazná zmena príde po tom, ako sa zmenila stará strana ÖVP. Zmeny neprinášajú nové strany, ale noví ľudia na čele starých - Gorbačov na čele ZSSR je jeden z najznámejších takých prípadov. 

Situácia v Rakúsku je vôbec oveľa dramatickejšia, ako sa dozvieme z médií. Votrelci z Afriky  a iní hnedoidi boli povinne rozdelení až do poslednej dediny a zdá sa, že Rakúšania stratili nielen trpezlivosť, ale už aj akúkoľvek nádej, že to dopadne dobre. A veru nedopadne.

Okrem toho sa v médiách otvorene píše, že Rakúsko sa vlastne pridáva na stranu východoeurópskych krajín, teda na stranu Višegrádskej štvorky. To je dobre  a podľa mňa na tom vidno, že tlak udalostí u nás dokáže ovplyvniť postoje aj v susedných štátoch - aj v Rakúsku, aj v Nemecku.

Pri týchto úspechoch v Rakúsku je až napodiv, že na Slovensku sa nedostáva do popredia nejaká "ľudová" strana. Doslovne si trúfam povedať, že moc akoby tu ležala na zemi a nik po nej nesiaha. Slovensko je proste politicky krajina v plienkach.


 
Ema

diskusiu k rakúskym voľbám zrušili.
Takto reaguje na vývoj udalostí "demokratické médium", založené tuhým demokratom Vajdom. Slovenská politika je síce v plienkach, ale ľudia ako smetiarsky Alexej sú už úplne posraní a bez prebalenia.
https://komentare.sme.sk/c/20672856/zomrel-spoluzakladatel-a-spolumajite...

Náhodný okoloidúci

Chýba nám ako národu stáročná tradícia štátnosti, vždy sme boli len súčasťou iných viacnárodných štátnych útvarov a vládli nám iní. Dá sa to vyjadriť asi tak, že miesto tradície štátnosti máme tradíciu byť ovládaní. Nem dobre.
Ale sme učenliví, možno sa to raz naučíme.

Norman

chcem sa doplniť, že táto politická (ne)schopnosť či nezrelosť je určitá aktuálna fáza a týka sa "modernej" histórie. Rôzne regióny strácajú povedomie svojej štátnosti a politické schopnosť. Rôzne regióny majú rôznu možnosť preformátovať sa na nové politické pomery.
Slovensko samozrejme malo v minulosti svoju tradíciu, Svatopluk, Mojmír a tí ostatní neboli prví králi, boli to práve naopak bohužiaľ poslední králi vlastnej tradície. Takisto v neskoršom stredoveku bolo slovenský región úplne rovnaký, ako každý iný v mocenskej štruktúre vyšších cisárstiev, väčších stredoeurópskych celkov. Problém začal až vtedy, keď tieto menšie celky v moderných dobách začali tvoriť svoju novú modernú štátnosť, keď sa na malé Slovensko dostalo slobody ako na jedno z posledných. Tento problém začal Rakúsko-uhorským vyrovnaním, keď sa prakticky rozpadlo Rakúsko a Uhri si začali vytvárať svoju politickú samostatnosť, ale Slováci naopak začali byť prudko utláčaní. Pokračovalo to nešťastím Svetovej vojny, keď sme v roku 1918 zas boli pridelení do slobodomurárskej sekty zvanej Československo. Pokračovalo roku 1945, keď sme pre zmenu boli hodení do gágora židoboľševického molocha.
Až v roku 1993 slovenský národ dostal svoju formálnu modernú politickú samostatnosť a začal si rozhýbavať svoje strnulé politické údy. Je to takých sto rokov politického ochromenia, ktoré musíme rozchodiť - ale to nie je až tak veľa, nebyť toho, že aj teraz patríme do anglosionistického otroctva, tak to povedzme rozchodíme doslovne za pár rokov.

Ľubov

Ja len doplním zo svojho subjektívneho pohľadu,žiadna politika,len by som chcela upozorniť na ľudský potenciál. Nejako sme so špinavou vodou vyliali aj dieťa. Venujem sa tomu sólovo,lebo je to stále trocha extravagantná vec.Hovorím o "bielej uhorskej šľachte".Samozrejme,nás zaujíma hornouhorská.Akí to boli frajeri!
Tým veru dnešná politická "špička" nesiaha ani po členky.Takí Esterházyovci,nie raz som o nich písala.

Preto si myslím,že uhorská fáza nás môže v mnohom inšpirovať.

Norman

Určitý čas sa hovorilo o 1000 rokoch poroby, ale seriózne začala tá "maďarizácia" a podobné hnusy modernej doby naozaj až po roku 1867, čiže až koncom 19. storočia. Bolo by negatívne a nepravdivé budovať si bolestíčko na celých tých 1000 rokov. Celý ten čas predtým tu boli vcelku normálne a zaujímavé pomery.

Iba ak by sa za také nešťastie považovalo všetko, čo prišlo so zaradením slovenského regiónu pod moc kresťanských despocií, tisíc rokov (rímskeho :) útlaku. Niečo na tom bude, ale zas tu treba byť tiež opatrný, lebo v dnešnom slovenskom "kresťanstve" prežíva práve aj tá pozitívna tradícia, tie jej ubité a pridusené zvyšky, ktoré by bolo dobré udržať pri živote, zosilniť. Veru, treba si dať pozor, aby sme so špinavou vodou nevyliali aj dieťa, že. Napríklad tie rôzne púte k rôznym bohorodičkám, nie je to moja parketa, ale to je staré mnohotisíc rokov, dááávno predkresťanské. Dotyk s časom, s hlbinou.

Truhlík

Maďarizácia začala tesne pred 1800.
Tých tisíc rokov je naozaj fikcia. Slovensko bolo plne začlenené do Uhorska až okolo 1100 a Uhorsko skončilo 1918. To už je mínus 200 rokov. A ešte bolo obdobie keď v Budíne bol pašalik a Slovensko bolo pod priamou správou rakúskeho kráľa.

sandro

Ignorujes velmi dolezitych 5 rokov pocas II.svetovej.

Norman

5 rokov, spomínam len dôležité zlomy:)

mirage

wer wird kurzler?

billboard

pred: jetzt oder nie

po: danke! das war kurz nach 12

Náhodný okoloidúci

To by nebol Mikeš, aby nekopal do tých, čo odmietajú ..slimákov. Tentokrát do Kurza.

Len mi nie je jasná veta "V kampani však socialisti urobili fatálnu chybu, keď viedli proti Kurzovi antisemitskú kampaň". Žeby mal Kurz ten "správny" pôvod? To by neveštilo nič dobré.

https://www.aktuality.sk/clanok/530093/komentar-zola-mikesa-posun-doprav...

Ľubov

Mikešov článok,to je čistý jed.:-),ale zvláštny,lebo káva akosi lepšie chutí.Nemysli teraz na pôvod.Uvidíme,čo bude robiť.

Norman

Celý článok je naozaj jed a zrejme aj to o "antisemitskej kampani" je len židobolestníčko narážajúce na to, že bola proti Kurzvi robené útoky v zmysle, že je to Sorošov človek a že po voľbách práve otvorí hranice. Mohlo to byť dosť nechutné a podlo klamlivé, lebo to spomínajú aj nemecké noviny ako "špinavú kampaň" . Ale čo na Západe označia za špinavé, to naši prestitúti s prehnaným nadšením aktivistov nazvú rovno "antisemitské" (lebo veď Soroš je žid, ergo čokoľvek, kde je spomenutý žid, je antisemitizmus).

Čo sa týka samého Kurza, napodiv po webe nie je moc vidno, čo vlastne je - ale povedzme to tak, je to politik, teda v každom prípade horší, ako žid. Nemožno sa na neho nijak spoliehať, ani na tú "jeho" starú stranu OVP. Je to len možnosť, tie voľby JEDNOZNACNE svedčia o tom, že všetci ľudia hľadajú a chcú nové cesty, priam zúfalo.
Osobne si nemyslím, že Kurz či niekto tam bol nositelom vôle ísť tým správnym smerom - ale dúfam, že sú nositeľmi vôle ísť tam, kde je to ľahšie, kde ich tlačí doba. A to je momentálne dostatočne presne tá správna cesta. Aj v tom článku od Mikeša ten prestitút nadáva, že Kurz zmenil názory. To bolo naozaj vidno, že sa mladý vyvíja (správnym smerom). Hovorím, netreba dúfať na to, že sa stane zázrak, ale možno racionálne považovať za pravdepodobné, že sa starý hajzldomček zrúti. Ľudskú podlosť nikdy nemožno podceňovať, ale aj tak je Kurz asi dôveryhodnejší, ako ten FPO šéf Strache.

Ešte pripomeniem, že Rakúšania plodia občas dosť radikálnych politikov. Do mladého nik nevidí, ani on sám nevie, čo z neho bude. Ná... Gott mit uns, čiže Bože pomáhaj .-) Na túto rakúsku schopnosť tiež určite dnešní neomarxisti nezabúdajú a teraz sucho preglgajú.

Ema

To povedal Kurz krátko pred včerajšími voľbami. A jeden z poslancov k tomu dodal, že Rakúsko bude "silberstein-frei".
Izraelského žida Silbersteina sme tu už spomínali - tú megasviňu konečne obvinenú z prania špinavých peňazí etcetera. Zhodou náhod tento obrez robil poradcu Kernovi a sľúbil pohlavárom SPÖ, že "Kurza dostane dolu". Štvavú kampaň viedol cez Pejzbúk. Vytvoril akože osobnú Kurzu stránku. Silberstein na tejto stránke skrytý za Kurzovo meno grcal na židov a tak podobne. Márne sa Kurz snažil vysvetliť, že stránka a názory nie sú jeho. Pejzbúk samozrejme fejkovú stránku nezmazal. Podnes deň by fungovala, nebyť toho, že Silberstein nasral aj Švajčiarov a sklapla pasca. V tej súvislosti sa potom prevalilo, kto viedol tú chrapúnsku kampaň. Silberstein.

Hoci pod silbersteinmi mal Kurz na mysli špiny vytvárajúce veľké diskreditačné kampane, hneď sa začal rev, že Kurz je antisemita. Iste mu preto nejaké percentá poskočili hore, pretože ani Rakúšania nie sú slepí a vidia, čo je zač paštát bez hraníc a jeho kmeňové exkrementy.

Náhodný okoloidúci

Emka, veď Ty si hotový detektív Oriešok :) alebo detektívka Orieška? :)

V mene kolektívu Nadhľadu ďakujem za objasnenie súvislostí.

Ema

že ten červ s nemeckým menom zarábal na ilegálnych výruboch lesov vo východnej Európe, hlavne Rumunsku, Bulharsku a na Ukrajine. Tisícky a tisícky hektárov zničených lesov.
Toto ja považujem za jeho najväčší zločin. A že ich veru nebolo málo. Blíži sa čas, keď sa bude za to vešať - a silbersteinom sa nedostane tej cti, že na strome, ale na betónovom stĺpe.

rosa

K stromom mam aj ja zvlastny vztah. Ked som bola mala, casto som sedavala na stromoch len tak a pozerala po okoli. pamatam sa, ked kamaratka prisla s nami na chatu a ja som jej povedala: pod, ideme do lesa, mam tam jeden strom, sadneme si nan a budeme sa rozpravat :o)... a to vam poviem...sedeli sme dost vysoko...zvlastne, tie pocity su spat, teraz, po tolkych rokoch...ja normalne pocujem aj vtakov, dokonca aj muchy a sum v korune, vlnenie travy, nebesku oblohu, a slnko ...nikdy ma ani len nenapadlo, ze konar sa moze aj zlomit. Strom mi daval neskutocny pocit bezpecia a ...nadhladu... a mozno prave tam zacal rast pribeh o zivote, o korenoch...
Vobec si nepamatam, o com sme sa rozpravali :o), ale ten strom...musim ho ist pozriet, ci este stoji, dufam, ze ano, najdem si to miesto, urcite ano.
Strom je basen v dreve o tom, ako zit.

Ľubov

Pekné,ale ja som to inak pochopila,čo Ema píše.Vôbec po prvý raz niekto hovorí,že stromy treba pomstiť !
Tak to sa už pootvorili dvierka do inej dimenzie... stromy žite dlho a prosperujte.

Norman

kampaň začala. Ak neposlúcha Rusko, sú to komunisti ... a vôbec, Rusi. Ak neposlúcha V4, sú to primitivi. A ak neposlúcha Rakúsko, čo len trocha, sú to nacisti. Nemecko-židovské periodikum Titanic stvorilo tweet, kde je napísané, že konečne je tu príležitosť zabiť malého Hitlera (s obrázkom nového šéfa Kurza)

https://twitter.com/titanic/status/919869569405259776/photo/1

 

nany hitler

Tu o tom píše RT 

https://www.rt.com/news/406907-baby-hitler-austria-kurz/ 

 

Nuž, nech sa zahrávajú. Naozaj, nie je problém, zoberie sa zbraň, natiahne, zdvihne, ľahko zamieri a potiahne kohútik.  Ein zwei. A cielov je kopa, behajú po uliciach, vieme, kde majú pracoviská, kam chodia večer... Ako tam je napísané "endlich möglich" (konečne možno).  To je teda výborné heslo, naši sionisti chcú zabíjať. Len aby to neboli posledné slová, čo budú sami počuť.

Buheh

že tieto odkazy nebývajú náhodné. Niekto mu chcel niečo naznačiť – ak nezmení kurz, tak...

sandro

treba dodat, ze v Rakusku by to nebolo prvy krat.

mirage

.

Norman

Kedže si svoj názor sám skorigoval, chápem to tak, že bol príliš politický nekorektný, vyzýval k násilu a trestaniu svíň.
Hm ... plne s tebou súhlasím.

mirage

asi mi ten obrazok pripomenul serial red dwarf

kuma uz chrani austriu

https://youtu.be/GQgqOS3oh5A