Katalánska sloboda

Katalánci sa chcú oddeliť od zvyšku Španielska.

Nech je to akokoľvek, oni najlepšie vedia, prečo. Je to zrejme výsledok dlhodobých historických rozdielov a rozporov. A je to aj ich rozhodnutie.

Teda na jednej strane je to objektívne rozdelenie etník - niečo, čo súčasná neprirodzená spoločenská filozofia absolútne neberie do úvahy. Vládnuca ideológia anglosionizmu, ako vieme, vôbec nehľadí na realitu, na kultúrne, etnické a biologické fakty. Vládnuca ideológia anglosionizmu uznáva iba scholastické dogmy hľadiace na človeka ako na skroteného prašivého psa, ktorý má byť všade rovnaký a má len poslúchať a v žiadnom prípade nemať vlastné hodnoty.

Za druhé je vidno, že Systém absolútne nerešpektuje právo ľudí na slobodné rozhodnutie, absolútne nerešpektuje skutočnú demokraciu. Pre Systém je "demokracia" len prázdne slovo, ktorým sa oháňa, keď priťahuje skrutky na svojej partajokracii, oligarchii a plutokracii, keď tento svoj satanský stroj premaľováva na "demokraciu". Ak ide ale o skutočnú vôľu ľudu a národa - vtedy Systém akékoľvek hlasovanie odmieta. Veta "Ak by voľby niečo mohli zmeniť, tak by ich zrušili" nie je len metafora, ale platí doslovne.

Momentálne Katalánsko chce mať voľby, ale policajné jednotky centrálnej vlády zablokovali a obsadili volebné miestnosti. Katalánska vláda vyhlásila, že ak sa referendum vyjadrí za odtrhnutie, do 48 hodín vyhlási samostatnoť. Ak bude referendum násilne zmarené, je možné predpokladať aj to, že katalánska vláda vyhlási samostatnosť tiež.

V tomto prípade podporujem katalánskych separatistov. Nech si anglosionistické režimy užijú aj neriadené farebné revolúcie u seba doma. A rešpektovanie etnických rozdielov je vždy lepšie riešenie, ako ich potláčanie. 

Trúfam si povedať, že aj tento konflikt je výsledok rozporu medzi kultivovanejším severom a juhom zašpineným maurskou mentalitou. Ako vieme, podobný, či ešte väčší konflikt tlie v Taliansku. A úplne rovnaký rozpor tvorí napätie po celej Európe - rozdieľ medzi Severom a Juhom je svojou podstatou dôležitejší, ako rozdiel medzi Západom a Východom.

Ergo, nech len madridská vláda ukáže, ako vyzerá "demokracia" v praxi. Možno si spomenie aj na občiansku vojnu a vyčínanie vtedajších boľševických soldatesiek. 

 

 
Náhodný okoloidúci

Catalunya s hlavným mesto Barcelonou je slniečkármi ovládané územie zamorené islamom, ako v každom významnom prístave aj v Barcelone žije viac prisťahovalcov ako v bežnom veľkom meste. Možno nakoniec vnútrozemskí a zvlášť severní Španieli budú radi, ak sa Katalánsko osamostatní, aj keď prídu o príjmy do rozpočtu. Práve v severnej provincii Asturia začala reconquista, čiže oslobodenie Španielska od islamskej okupácie. Aj keď stopy v genetike už zostali natrvalo.

P.S.: Ako upozorňuje Zvedavec, nezávislosť Katalánska podporuje Juraj Čierny a ako vieme, od neho sa nič dobré čakať nedá a aj toto smrdí.

http://www.zvedavec.org/vezkratce/14690/
Stojí za referendem o nezávislosti Katalánska Soros? Stane se nezávislé Katalánsko inkubátorem islámského terorismu?

Norman

Hej, tieto veci nie sú jednoznačné. Ale slniečkarmi je zamorené celé Španielsko.

Čo sa týka percenta moslimov v Katalánsku a inkubátora - hej, ale možno by bolo dobre aby sa to, čo sa stane, keď moc islamistov prekoná určitý limit, aby sa tie negatíva a hrôzy ukázali radšej na menšej krajine a čím skôr, aby sa ostatní mohli poučiť a spamätať. To, že hlavne Katalánci pochodovali za utečencov vo februári aj nedávno, viem, ale myslím, že otrasy ich lepšie vyliečia z tejto pokryteckosti (a opakujem, ostatní španielski "humanisti" zrejme nie sú lepší).

A čo sa týka Šoroša - ten podporuje každý rozvrat, ale nie každý rozvrat musí byť dobrý pre jeho mafiu. Možno to vidieť aj tak, že Katalánci zobrali akúkoľvek aj špinavú podporu.

Aman Againsttime

Katalánsko je jazykovo a kultúrne takmer rovnako odlišné ako je napr. Portugalsko od Španielska, čiže rozchod dáva zmysel. Tiež to podporujem i z dôvodu, že táto časť Španielska a obzvlášť jeho centrum - Barcelona (Mekka hipsterov, buzerantov a progresívcov) - je doslova oázou radikálneho ľavičiarstva. Bez Katalánska má "pravicová", t.j. rozumná politika väčšiu šancu presadiť sa v Španielsku. Španielsko bez Barcelony a celkovo Katalánska, by lepšie odolávalo silám globalizmu a masovej imigrácie hnedoidov.
Je to podobné ako v prípade tzv. "Calexitu" - kedy viacerí americkí ľavičiari po zvolení Trumpa volali po odtrhnutí Californie (najľavičiarskeho štátu v USA).
Jednoznačne podporujem takúto separáciu multi-kulti hávede od zvyšku normálnej spoločnosti. Len nech si vytvoria tú ich "dúhovú utópiu" - ale bez nás.

Náhodný okoloidúci

Obávam sa, že separácia multi-kulti hávede v Katalánsku nám pomôže asi tak, ako nám pomohlo vytvorenie samostatného Kosova v boji proti albánskej drogovej mafii. Oboje je pod ochranou USA a trojpísmenkových agentúr.

janus

asi tak, súhlas

Ema

Čo poznám Kataláncov, sú veľmi nacionalistickí a z toho, čo hovorili, aj ich otcovia a dedovia boli takí. Nie nadarmo Kataláncov Franco riadne dusil.
Katalánsko nemožno stotožniť s Barcelonou. Je to niečo ako Slovensko a Bratislava s jej väčším počtom kapustných hláv na hektár než ich je pri Stupave.

Inak, pamätná demonštrácia na podporu migrujúcich ilegálov a krikom No border! bola v atmosfére blížiaceho sa referenda o samostatnom Katalánsku - vytýčení ďalších hraníc riadne smiešna. Bolo z toho jasné, ako veľmi je "katalánska".

Ako hlavný dôvod Katalánci uvádzajú, že platia do madridskej kasy viac, než sa im z nej dostáva. Je to síce fakt, ale tam sú hlbšie rozpory, než blbá ekonomika. Tá má však v súčasnosti punc kóšer argumentu, nespochybniteľného zlatého teľaťa, a tak to chceli v snahe o samostatnosť využiť. Očividne márne.

Aman Againsttime

Nespochybňujem, že sú mnohí z nich nacionalistickí, avšak nie je nacionalizmus ako nacionalizmus. Nie je zase až tak neobvyklé, že niektorí katalánski patrioti sú zároveň silní ľavičiari: jeden deň budú mávať katalánskou zástavou a na druhý pôjdu "zachraňovať" rapefugov.

Samozrejme, že separatisti pretláčajú slobodu pre Katalónsko z mnohých odlišných dôvodov a niektoré z nich budú i identita a národ. Avšak mnohí katalánski ľavičiari vnímajú katalónsku nezávislosť skôr v kontexte separácie od chudobnejšieho, "zastaralého" Španielska než ako otázku etnonacionalistickú.

Veru, ak ide o nordikov zo severu prichádzajúcich z chladnejších oblastí, aby si oddýchli pri pláži, teplejšej klíme a lacnom víne, tak sú naozaj veľmi nacionalistickí. Ono byť anti-nemeckým alebo anti-britským (alebo anti-španielskym) patriotom je očividne o dosť ľahšie ako byť "anti-hnedým" patriotom, že?

Nedávna kampaň katalánskych ľavičiarskych aktivistov pod názvom "Turisti sú teroristi". Absurdistan na ntú. 

 

Nečudo, že ich starý dobrý "fašista" Franco dusil. Veď tento región historicky proste iklinuje k ľavičiarstvu: marxizmu a anarchizmu:https://en.wikipedia.org/wiki/Revolutionary_Catalonia :-)

 

 

Ema

Skús poodstúpiť, ak to dokážeš, od z tvojho ľavicovo-pravicového vnímania sveta a preniesť sa na chvíľu ako inteligentný pozorovateľ do Španielska 19. storočia. Ak totiž porozumieš minulosti, budeš lepšie rozumieť súčasnému dianiu.
Prvá otázka k tomu, čo tam vidíš: prečo je priemysel sústredený hlavne v Katalánsku? Čo je dôvodom?
A druhá otázka: Čo majú ľudia robiť v strašných podmienkach, v ktorých pracujú? Držať hubu a dělat více a lépe?

To, že Katalánci - mimochodom uznaní ako samostatný národ, s plným nárokom na sebaurčenie - ťažko nesú, že dotujú zvyšok Španielska, je dané tým, že si svoje súčasné bohatstvo odsrali hroznými pracovnými podmienkami, desaťtisícmi zničených životov. Tam je zdroj ich "ľavičiarstva".

Inak, všade sa na voľby a referendá posielajú pozorovatelia. Španielske kráľovstvo pošle do Katalánska vyzbrojenú gardu. A podporu "vlád demokratických štátov" má kto? Madrid, ktorý tam ozbrojencov vyslal.

Ema

vojde do histórie Európy dvoma fotografiami z Katalánska. Sú na rozdiel od vrtětipsových záberov pre účely politického marketingu Systému skutočné - a preto ich na titulných stránkach korporátnych mediálnych splaškov neuvidíme.

slaven1

Ha?

Ema

Slaven1 dal príspevok bez zbytočných linkov, debilných fotografií a ničnehovoriacich citátov.
Zázrak, zázrak.

slaven1

Poslankyňa Blahová z SAS žiada upraviť výplatu koloniálnej dane zo Slovenska.

"Naty" Blahová zverejnila na svojom FB čiastočne rozmazaný print-screen, ku ktorému dodala takýto komentár:

Poslankyňa Blahová z SAS žiada navýšiť výplatu koloniálnej dane zo Slovenska bielymi deťmi

NECH SA PÁČI - [RIASIZMUS] V PLNEJ NAHOTE!
Štátna inštitúcia prostredníctvom svojho štatutára bez škrupúľ priznáva, že za hranice exportuje LEN romské deti. Pričom LEN zvýrazní verzálami, aby nikto nepochyboval, že robí dobrodenie tomuto národu.
Okamžite píšem podnet na generálnu prokuratúru. Lebo toto je [riasizmus] tak, ako ho definuje zákon a medzinárodné dohovory. Dokonca realizovaný. Navyše štátnou mocou.
A kto chce, môže zostať naďalej slepý. Ja proti tomu budem bojovať aj bez pomoci. Ostatne, väčšinou je tomu tak.

 

O čom vlastne zaštekala protislovenská sučka zo srandy SaS?

Belosi v Amerike sa do roku 2040 stanú menšinou. Podľa mnohých vypracovaných štúdií vývoja populácie. Vládnúca americká vrstva - "bieli" anglosasi - sa "tuho" zamysleli ako tomu zabrániť, nazreli do archívov ako to riešili "ríše" v minulosti a našli zmienku aj o programe Lebensborn.

"A veru poďho! Aj my budeme dovážať deti belochov zo svojich kolónií," povedali si. Spočítali, že ročne musia do USA nejakým spôsobom doviezť, dajme tomu, 30 000 "bielych" detí a 10 000 "bielej" mládeže aby demografickú zmenu oddialili. Všetko šlo ako po masle, plán sa plnil na 100% ale nastali ťažkosti. V Rusku.

Rusi prijali zákon Dimy Jakovleva, ktorý, medzi iným, zakazuje vývoz a predaj ruských detí do USA. Jevgeni Fjodorov, jeden z autorov zákona a NODovec, legislatívu odôvodňuje tým, že štátne orgány USA neplnia nimi podpísané dohody a neumožňujú orgánom RF kontrolovať čo sa s deťmi deje po vývoze do USA.

Aby Andrejovi Kiskovi súdruhovia z Washingtonu plnili ročný plán dovozu, začali sa obzerať inde. Posčítali koľko detí sa z akých krajín k nim dováža a tu hľa vyskočilo Slovensko, ktoré sa ulieva, neplní normy. Navyše, navyše posiela iba Cigáňov (Indov). V článku denníka extrémnych liberastov sa píše:

Císarová potvrdila, že Slovensko naozaj posiela na adopcie do zahraničia iba rómske deti. Iba tie im podľa nej na medzinárodnú adopciu posielajú z úradov práce, lebo o ne nie je na Slovensku záujem. „Máme tu, bohužiaľ, len rómske deti, chodia nám väčšinou takéto spisy. Nevyberáme si."

No a Indami demografický pokles belochov Američania u seba doma nezastavia. A tak aktivovali svoji piatu kolónu aby si na prípad posvietila. Úlohu dostala Blahová.

Ak sa to rozkrúti, čo bude nasledovať?

Slovensko má taký adopčný zákon, ktorý umožňujú dať deti na medzinárodnú adopciu iba ak ich doma nikto nechce (normálny, dobrý zákon). No a "adoptovateľných" pekných slovanských detí nie je veľa (aj vďaka slabej juvenílnej legislatíve). Pre to malé množstvo sa nájde umiestnenie aj doma.

Takže môžeme očakávať najprv zmenu Adopčného zákona aby bol odtok "požadovanej" populácie plynulejší a potom pritvrdenie juvenílnych zákonov aby bolo "požadovaných" detí dosť.

Takže..

Takže o tomto zaštekala protislovenská sučka zo strany Sloboda a Sranda. Ale toto sranda nie je! Slovensko má pôrodnosť 1.4, deti metropole odovzdávať nemôžeme. Keď sme boli pod Rusmi, toto od nás nežiadali.

slaven1

Som nenašiel lepšie umiestnenie pre môj príspevok než pod tvoj komentár, Emulienka :)

slaven1

Poslankyňa Blahová zo srandy SAS sa pokúsila osobne ukradnúť dieťa zo Slovenska. Asi sa jej nedarí plniť plán metropole na vývoz detí, ťak zo zúfalstva skúša takto.

https://www.youtube.com/user/zasuverenitet/videos?live_view=500&flow=lis...

slaven1

Pinočet spravil z Argentíny v 1973 satelitný štát USA. Dosť drsný režim tam zavládol zo súhlasom USA. Normálne svojich ideologických odporcov vyhadzovali pinočetisti do oceánu. Teraz dokonca vyšlo napovrch, že Američania v tej dobe dokonca v Argentíne nakupovali deti.

Harabin: Ako sa predávajú adoptujú slovenské deti do zahraničia

 

Rosemary

Tak to teda ziram, co sa to deje v katalansku!
Ked uz babky a dedkov vlecu za ruky a nohy 3-4 policajti v prilbach a kompletnej bojovom vystroji, tak musim verejne prehlasit, ze som na strane katalancov stojacich v radoch referendum!
Dajte ruky prec od nevinnych ludi, ktori chcu prejavit svoju volu!

PS:
Neviem ako vy, ale mam dojem, ze sa to zacalo. Ale ze takto, to ma ani vo sne nenapadlo!

Na youtube je video s nazvom v predmete....nieco strasne

Norman

do archívu, Pravda o kritických hlasoch v médiách
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/443527-europska-tlac-katalanske-ref...

Ema

Z toho linku na Pravdu:

Macron podporil španielsku jednotu a Rajoya

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok podporil v súvislosti s nedeľňajším referendom v Katalánsku španielsku jednotu. Nezmienil sa pritom o násilí, ktoré hlasovanie sprevádzalo, upozornila agentúra AFP. V rozhovore so španielskym premiérom Marianom Rajoyom vyjadril Macron „svoju oddanosť španielskej ústavnej jednote“. Dodal, že Rajoy je pre neho v Španielsku „jediným partnerom na rokovanie“.

Aspoň vieme, čo môžeme do budúcna očakávať.

Náhodný okoloidúci

Občas sa porovnáva snaha o samostatné Katalánsko s násilným odtrhnutím Kosova a podľa toho rôzne štáty aj pristupujú k ich prípadnému uznaniu zohľadňujúc svoje politické a iné záujmy, ale podľa mňa sú to dve neporovnateľné záležitosti.
Katalánci ako etnikum sa vyvinuli v podstate zároveň so Španielmi, Aragóncami, Portugalcami, Galicijčanmi z národov a etník, ktoré sa počas storočí dostali na Pyrenejský polostrov a ich jazyky súbežne vznikali zo ľudovej latiny, súc ovplyvnené jednak navzájom, jednak jazykmi z iných jazykových skupín, napríklad germánskou vizigótčinou a hlavne arabčinou.
Podstatné pri realizácii práva na sebaurčenie je to, že Katalánci nemajú svoj vlastný národný štát.
Naproti tomu Kosovo je historické srbské územie, ktoré Albánci osídlili až za čias SFRJ na podnet Josipa Broza Tita, bývalého prezidenta Juhošky. Navyše Albánci už svoje právo na sebaurčenie majú zrealizované v samostatnom Albánsku, keďže kosovskí Albánci sú takí istí Albánci ako tí v Albánsku. A preto údajné právo kosovských Albáncov na sebaurčenie nemá žiadne opodstatnenie. A ďalšia podstatná vec je tá, že tie štáty, ktoré uznali samostatné Kosovo, v podstate legalizovali genocídu kosovských Srbov a na to sa nesmie zabudnúť, zatiaľ čo pri snahe o samostatné Katalánsko sa žiadna genocída nedeje.
A určite by sa našlo aj viac argumentov.

slaven1

Tak nám pripravujú nového premiéra. No darmo, Fico je unavený. Aby nie, za tie roky. No a niekto to tu riadiť musieť bude. Piško Šulík nemá vo svojej srande SAS dostatočne kvalitné riadiace kádre (bandu debilov tam ) a predsedu ĽSNS premiérovať koloniálny systém nepustí. Tuto už aj začal náš pravdepodobný budúci premiér predvádzať základné "slovné kortešačky":
SMERácky minister Tomáš Drucker: Multikulturalizmus je dedičstvo, na ktorom staviame a máme veľké porozumenie aj pre LGBTI komunitu

Náhodný okoloidúci

Ten chlapec už na prvý pohľad nevyzeral byť ako čistý Slovák, ku cti mu slúži, že svoj etický pôvod priznáva. Ale aj tak s ním nesúhlasím. Stačia nám tie menšiny, ktoré tu už máme, ďalšie nepotrebujeme a buzi-komunitu pred údajným prenasledovaním najlepšie ochráni tichá tolerancia. Snaha kadejakých menšín získať privilégiá spôsobuje oprávnený odpor zdravej verejnosti.

Norman

Príznačné je, že sa zas Slovensko nechalo nachytať na akési výhody toho, že by tu mala byť nejaká debilná agentúra. Čo by to také prinieslo a prečo kvôli tomu robiť akékoľvek, čo len rečnícke ústupky? Treba pripomenúť, že lezba Fabry (a zrejme aj iní) aj tak aktívne "varovali" medzinárodnú verejnosť, že sa Slovensko k LGBTI správa azle a preto si tú medzinárodnú agentúru pre lieky nezaslúži. Lesba Fábry a iní také veci určite nerobia len verejne, ale zrejme aj súkromne sa sanží Slovenské ambície podkopať. To sú ľudia na Slovensku, ale nechcem upozorniť len na týchto zradcov, ale aj na to, že ako je možné, títo ľudia nedostali riadne varovanie za to, čo robia? Ale spoločnosť, ktorá sa nedokáže brániť ani vlastným blchám, musí zákonite skolabovať (a potom začínať zas z ničoho).

Čo sa týka smeráckych ministrov a samého Fica - zabúdajú či skôr nevidia práve teraz, že sa globalisti pokúšajú Mečiara ešte aj po rokoch dostať do basy? Ak na Slovensku nejakou náhodou ujme moci taká klika, ako na Ukrajine (nedá sa to vylúčiť a multikulti k tomu len pomáha), a ak sa Európske pomery dostanú do stavu chaosu, čo sa dostanú, budú títo ministri možno naozaj povešaní ako Tiso kedysi - to im cennodenne slubujú anglosionisti, židia a zvyšná slovenská lúza.

Náhodný okoloidúci

Každá neproduktívna agentúra slúži v podstate len na prideľovanie trafík spriazneným osobám a na ťahanie peňazí zo štátneho rozpočtu, čiže od občanov. Reálny prínos agentúry bez ohľadu na údajnú "prestíž" by bol nulový a vzhľadom na nátlak týkajúci a multikulti a buzi je jej prítomnosť na Slovensku z môjho pohľadu nežiadúca a škodlivá.
Kto raz ustúpi nátlaku a vydieraniu, bude ustupovať stále.

Norman

myslím, že Slovensko trpí síce pochopiteľnou, ale škodlivou chorobou pocitu nedôležitosti.
Lenže práve s takým postojom nikdy úctu ani nezíska. Je to proces dospievania. Kto vlastne rozhodol, že tú tú liekovú mafiu chceme? Vláda? Kto vo vláde? Minister zdravotníctva? Ekonóm? Všetci?

Náhodný okoloidúci

Keby sa radšej vláda snažila podporiť slovenské firmy, aby si aj tie mohli zakladať pobočky v Nemecku a inde vo svete a odvádzať zisky a dane do nášho rozpočtu.

A čo sa týka Tomáša D., aktuálne vo funkcii ministra, tak je to učebnicový príklad rizikovosti ľudí so zmiešaným pôvodom a bez jasnej identity, niečo ako Bránik.

Síce odbočujeme od témy článku, ale nevadí.

Norman

Vláda by mala podporiť hlavne jedno: skutočnú samostatnosť, nezávislosť: potraviny, zdroje, obrana.
Hlavne sa treba vykašlať na tie hrozby, že musíííííme kupovať z vonku to či ono. Od banánov cez talianske handry až po haáááj-tech (tu si treba uvedomiť, že hitech dneška je len bezcenná sračka zajtrajška).

Tak mám pocit, že najcennejšia komodita v dnešnom svete, keď sa už žaba začína variť a v panike mykať ručičkami nožičkami, je POKOJ. Ten tatranský by sme mali predávať neurotickým južansko oceánskym krajinám - také niečo tie potkany NIKDY nedokážu vygenerovať.

Náhodný okoloidúci

Dlhodobo zastávam názor, že by sme mali celosvetovo pretláčať hlavne využívanie miestnych zdrojov, čiže kde je to možné, tak miestu sebestačnosť, napríklad vo výrobe potravín, ďalej kde sa dá, tak oblastnú sebestačnosť a hlavne národnú (štátnu) sebestačnosť. A dovážať iba to, čo nie sme schopní vytvoriť sami alebo to, čo sa na našom území nevyskytuje a potrebujeme to. Napríklad aj tie banány, tie mám rád. A hlavne zakázať vývoz nespracovaného dreva a výrazne predĺžiť záručnú dobu výrobkov, aby sa zamedzilo plytvaniu a drancovaniu zdrojov.
To by bolo kvikotu, že je to proti voľnému trhu.
Ale koľko by sa tak ušetrilo zdrojov, keby sa neplytvali na prevláčanie mäsa z jednej strany zemegule na druhú alebo z jedného konca Európy na druhý, to asi nikto radšej nepočítal. Nechápem, načo je dobré voziť sem mäso z Brazílie alebo z Číny. No a biopalivá netreba ani spomínať, to je šialenstvo, ktoré lepšie opísali iní.
http://www.zvedavec.org/komentare/2017/10/7393-biopaliva-a-bioblazni.htm

Norman

Aj ja mám rád banány. Každý ma niečo rád - pretože, konieckoncov, systém ho na to nafixoval, ako je narkoman navyknutý na drogu. KONZUM je predsa hlavné BOZSTVO modernej doby už stovky rokov, vlastne tisícročia, ešte viac ako samotné peniaze, ktoré sú len zabstrahovaný konzum.

Ale malé krajiny a krajiny politicky neskúsené, neintegrované, ako Slovensko, si musia v prvom rade skonsolidovať svoje zdroje, čo naozaj majú k dispozícii a ako si zaručiť svoju metabolickú nezávislosť

Radšej národ filozofov sediaci pri kapuste a zemiakoch na dreve, ako stádo idiotov predávajúce ešte aj svoje dcéry za bezcenné trblietavé BMW.

Norman

Biopalivá boli jeden zo splašených spôsobov uvažovania, ktorým sa niektorí pokúšali poprieť realitu. Od začiatku bolo skutočne múdrym ľuďom jasné, že na to Zem nikdy nemá, aby produkovala dostatok biopaliva - napriek tomu v zúfalstve nastal tento pokus. Našťastie dosť rýchlo sa všeobecne uznalo, že je to proste nemožné, matematika

Podobný trápny nezmysel, prameniaci čiste v zúfalstve a iracionalite, je terajšie posadnutie elektromobilmi. Trúfam si tvrdiť, že tieto nič nevyriešia, lebo je to jasne len posun energie z jednej na druhú, nie vyriešenie jej nedostatku či špiny pri jej získavaní.

No a keď sme už pri tom, niektorí múdri ľudia vcelku jednoducho vypočítali, že bude vskutku nadmerné zahriatie atmosféry, rozpustenie ľadov a únik metánu, čo spôsobí naozajstnú katastrofu. Neviem, či mám týmto ľuďom tiež veriť, rovnako, ako tým o biopalivách - ale čiste racionálne videné, stále verím jasnej matematike, z naozaj ale naozaj dostatočného nadhľadu, tak asi áno.

Norman

aj také, ja tie články nezbieram, ale toto mi vyhodilo ako prvé
http://e360.yale.edu/features/as_arctic_ocean_ice_disappears_global_clim...

Ale treba to brať s rezervou, keď začne dochádzať ropa, spoločenstvo skolabuje a nebude viac produkovať príčiny zmien, takže ku katastrofe nedôjde. I keď sú tzv. skeptici ohľadne oteplovania, ktorí tvrdia, že ho ľudstvo nespôsobuje. To by bol ten horší prípad, pretože to by znamenalo že proces prebehne bez ohľadu na to, čo ľudstvo bude robiť.

Ale aby náhodou niekto, kto ma nepozná, si náhodou nemyslel, že predpovedám katastrofy - tak to nie - ľudstvo podľa mňa určite nevyhynie, nejakých 50 000 až 100 000 exemplárov určite prežije, v Brazílli, možno v Kongu, bohvie.

janus

ty si naozaj taký blbec, že veríš že klimatické zmeny spôsobuje CO2?

Náhodný okoloidúci

Šuhajko, chcelo by to trochu úcty k šedinám.
My tu na vplyv CO2 na klímu až tak neveríme, lebo vieme, že klíma sa menila počas celej histórie Zeme, a občas dosť brutálne. A navyše je možné, že je to naopak - že ohrievanie oceánov Slnkom spôsobuje uvoľňovanie CO2 z oceánov, lebo teplejšia voda zadrží menej plynov. Takže tak.

Norman

Odpoveď je, ako to väčšinou býva, skrytá už v nej samej. Sú tam dva elementy
1."CO2
2."Klimatické zmeny".
Čo sa týka CO2, je to naozaj ako s "vierou" - súčasná "veda" napísala už toho toľko a úplne protikladného, že je to ako zmes náboženstiev. Ja naozaj na hypotézu "CO2 a ľudstvo" nejako neverím, ale je isté, že na ňu verí súčasne ľudstvo a veda viac, ako na čokoľvek iné.
Podstatný je ale druhý bod: ten, čo otázku kládol, sa pýta na vzťah k niečomu, čo považuje za reálne - a to sú "klimatické zmeny". Zrejme teda ani on o klimatických zmenách nepochybuje.
(Mimochodom, "Klimatické zmeny" je len určitý nepresný eufemizmus, podobne ako predtým používaný termín "oteplovanie". Témou sú procesy nielen klimatické, ale aj procesy v zemi a podobne. )

Ale dokonca aj tu vôbec neverím na nejaké neobvyklé zmeny. Sú také viaceré rôzne pravidelné cykly, zrejme, raz tam, raz naspäť, je to ako cyklická premávka, aj to nie častá. Vôbec to nemusí byť spôsobené činnosťou človeka, je to pravidelný zjav, ako keď valec prechádza pravidelne ulicou. Len ... že tentoraz si medzitým akési mravce postavili svoje mravenisko presne doprostred. Hm ... pekné veľké mravenisko, vysoké, kopa cestičiek a kopa pekných trblietavých vecičiek vnútri ... Ja naozaj moc neverím, že ten valec vyrobili ľudia, ľudia si vyrobili len to mravenisko na jeho ceste.