Aforizmus na dnešný deň

Keď je v krajine zopár cudzincov, to je exotika.

Keď je v krajine nemnoho cudzincov, to je biznis.

Keď je v krajine mnoho cudzincov, to je invázia.

Keď je v krajine totálna záplava cudzincov, to je genocída.

 

Keď sa zopár cudzincov zmení na nemnoho, to je štatistika.

Keď sa nemnoho cudzincov zmení na mnoho, to je ohrozenie.

Keď sa mnoho cudzincov zmení na totálnu záplavu, to je tragédia.

Keď sa totálna záplava cudzincov zmení na nové obyvateľstvo, to je história.

 

Kto sa bojí zopár cudzincov, je xenofób.

Kto sa bojí nemnohých cudzincov, je šovinista.

Kto sa bojí mnohých cudzincov, je realista.

Kto sa bojí totálnej záplavy cudzincov, je obeť.

 

Kto sa nebojí zopár cudzincov, je normálny.

Kto sa nebojí nemnohých cudzincov, je tiež normálny.

Kto sa nebojí mnohých cudzincov, je sprostý.

Kto sa nebojí totálnej záplavy cudzincov, je chorý. 

slaven1

Keď používaš pojmy nepriateľov, tak si pristal na ich hru. Súhlasíš s tým ako je otázka položená. Pojmy nepriateľov používať netreba, príklad:

Kto sa bojí zopár cudzincov, je xenofób.
Kto sa bojí nemnohých cudzincov, je šovinista.

Používať xenofób - trocha viem čo je - a šovinista - neviem čo je - je niečo ako tvrdiť, keď jeden z dediny zomrie na nejakú chorobu, že to je nič. Alebo keď desať ľudí z dediny zomrie na tie isté príznaky, že to ešte nie je také vážne.

Že keď 10% ľudí dostane tie isté príznaky, až vtedy sa s tým treba zaoberať. A ja ti tvrdím, že dedinský lekár bude vystrašený už pri druhom takom mŕtvom.

Učtitý ľudia z danej občiny, ktorí vedia kresliť účečky, nerobí im problém interpolácia - spojenie dvoch bodov, a tak určenie smeru trendu, budú u tých menej chápavých nepochopení, ani keď z tela daného menej nechápavého bude tiecť krv.

Poznámka s interpoláciou, je k otázke "minimálneho potrebného množstva" ("zopár", "nemnoho"), od kedy začína byť jasné, že "to" prinesie ťažkosti.

Kto sa nebojí totálnej záplavy cudzincov, je chorý.

Kto sa nebojí záplavy cudzincov, nie je iba chorý ale hlavné mŕtvy.

Ľubov

že Sagan chce svojho syna,Romea či ako,dať pokrstiť pápežovi.
A tak do Buhehovej básničky treba doplniť ešte jeden verš,pobudni dlhšie na západe,začne ti preskakovať tiež.

Buheh

kedy a kto sa pri tých dvoch slovách pozastaví (tipoval som vedúceho kolotoča, keďže sme nedávno riešili podobnú vec). :D

Ten šovinizmus, uznávam že to možno nie je najvhodnejšie slovo, napochytre mi lepšie nenapadlo. Ale xenofób, to mi príde celkom príhodné.

Minule som tu o tom písal. Xenofóbia je nielen mainstreamovo-manipulatívny termín, ale aj lekársky. No a teraz si predstav situáciu: v našej krajine žije zopár (napríklad 15) eskymákov. Alebo 27 uganďanov. Trvám na tom, že kto by sa ich bál, tak by u neho naozaj išlo o lekársku diagnózu, tam je to slovo xenofóbia zodpovedajúce.

Treba si uvedomiť, že my tu sa nebojíme tých pár stoviek či tisícov exotických votrelcov, ktorí tu sú dnes (beztak máme dosť dlhodobých problémov s tými, ktorí prišli už pred 500 rokmi). Nebál by som sa, ani keby ich bolo desaťkrát toľko, aj to by stále bola len kvapka v slovenskom mori – ja mám strach z toho, že keby sa otvorili stavidlá, že by ich mohla zrazu byť totálna záplava.

A prosím, išlo tu o aforizmus, je to básnická licencia. Išlo mi práve o vyjadrenie toho, že v tomto prípade kvantita naozaj znamená aj principiálny rozdiel v kvalite.

Norman

Nuž, keď to musí byť, aj keď zbytočne hovoriť, čo je dosť jasné.
za prvé, pojmy "xenofób" a "šovinista" sú oveľa menej prvkymi ich ideológie, ako tie ich klasické schémy "fašizmus versus židia". Toto sú relatívne také novotvary.

Za druhé, ty (ani nik iný) sa sa nesnaží pojem "xenofób" použiť na slniečkárov. Ak by si to robil - až to by bola analógia toho s "fašizmom". Ale tiež sme tu už písali, že slovo "xenofób" ani nepovažujeme za nejakú ťažkú dehonestáciu, v zmysle "Zdá sa vám, že som xenofób? No dobre, ak myslíte, mne je to jedno".

No, za posledné, tá reťaz "xenofób ... šovinista ... realista ... obeť" ukazuje, že sa v dielku pojmu "xenofób" práveže vysmeivaš, čo je správne.

Dielko je fajn, já teda nechcem všetko hodnotiť, nuž ale keď sa pýtaš, ty so svojou umiernenosťou by si mal určite použitie v mainstreame medzi širokou populáciou - ale bohužiaľ, tam (zatiaľ) nie sme. Ale teda trénuj, možno už zajtra sa to použije. Bohvie, čo bude.

No a ak nie ... nuž nech idú všetci do kisky. Ako hovoril klasik - urobili sme všetko, čo bolo v ľudských silách. Nadľudské sily si nechávame pre seba :-)

Buheh

to znie tak nežne. Ja by som ich poslal rovno do bútory.

Náhodný okoloidúci

Miesto strachu zo "xeny" nastupuje skôr zhnusenie zo Xeny, teda z tej "herečky", ktorá sa stala veľkou aktivistkou LGBTIJHZTFDCSWRTBVNMJOHBGVFRDESWQAXYC-"komunity".
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lucy_Lawlessov%C3%A1

Pseudonym Lawless si dobre vybrala - "bez zákona".

Náhodný okoloidúci

http://www.czechfreepress.cz/evropa/turecko-a-islam-pojmy-kterym-zapad-n...

Ak SR ešte neuznala genocídu Arménov za historický fakt, je najvyšší čas urobiť to.

Buheh

to už je pravý islam. To je konečná. Za tým je už iba peklo.

mirage

verbal:
..uz tam neni jp2

vatikan
nekdo prichazi
vratny opousti stanoviste
...
na konci chodby stoji f266
zveda ruce
gratissime sa*anas!

https://www.youtube.com/watch?v=jWdVgjj3JUw