Trump a Kim

Z politiky sa stáva čoraz viac fraška a to aj na medzinárodnej úrovni. Trump urobil z medzinárodných záležitostí trhací kalendár, čo je ale len dobre. Aj jeho súčasná akcia, stretnutie USA a Severnej Korey na najvyššej úrovni v Singapúre, je toho ukážkou.

Za prvé, toto tzv. "historické stretnutie"  sa koná len nedlho po období, keď USA hrozili atómovou vojnou na Kórejskom poloostrove. Také prudké zmeny postoja, nechutné gýčovité divadlo si môže dovoliť len niekto s vkusom texaského kraviara.

Prirodzene, tlstá kórejská sviňa Kim Čong Un v ničom nezaostáva. Dlhé desaťročia komunistický režim jeho deda a tatka (nie v jednej osobe, i keď by som sa nečudoval ani tomu) udržiava nepriateľské vzťahy s celým svetom a teraz nie aby túto katastrofu prelomil naozajstným otvorením sa svojím južným bratom, alebo Číňanom či Rusom - nie, on ide robiť cirkus s tými, ktorí naozaj spôsobili 90 % tragédie kórejského ľudu (vrátane samotného severného režimu). Ale tak to už chodí - kórejský komunistický režim skolaboval rýchlo, stala sa z neho dedičná despocia hneď v prvej generácii komunistickej vlády starého Kim Ir Sena. Nečudo, že jeho vnuk chce teraz proces zostrovania panstva vlády menšiny dovŕšiť, doslovne akoby chcel zahodiť aj posledné obmedzenia nejakej proľudovej teórie a prihlásiť sa do klubu "demokratických" despocií, ktoré Američanom nevadia. Pravda, ešte aj tento zámer ide Kimovi pomaly a ťažkopádne, lebo aj v tom je len neschopné hovado.

Nuž teda doprajme im obom svojho oponenta a partnera, obaja diktátori potrebujú pre svoje režimy trocha nechutného cirkusu.

 
Jozef Novak

Nejak mi tu chýba poznámka k tej "kórejskej svini", že doma pestuje disciplínu. Ako aj skutočnosť že na ich území sa nenachádza žiadna okupačná armáda, tak ako napr. tomu bolo u nás, alebo trebárs na juh od ich umele vytvorených "hraníc". A tak sa o vlastnú bezpečnosť musia postarať sami. Alebo mi niečo ušlo? V prvom rade režim, ktorý zaviedol jeho ded, neni postavený na vedúcej úlohe komunistickej strany, tak ako v tunajšom voľakedajšom ostbloku, ale na vedúcej úlohe armády. Je to nevyhnutné zlo, nakoľko prímerie ktoré uzavreli s anglosionistami ktorí obsadili južnú časť ich vlasti, nie je mier. Oni sú defakto od zahájenia okupácie juhu nepretržite vo vojnovom stave s anglosionistami a ich sluhami v ostatných štátoch. Vo vojnovom stave je tu Katolícky juh, voči ateistickej "svini" na severe. Pekne napísané, blahoželám. Podobná situácia bola kedysi v umele rozdelenom Vietname: Katolícky juh s americkou okupačnou armádou bojoval s ateistickým severom na čele so "sviňou" Ho-či-Minom. Zjednotili sa pod ateistickou ideológiou komunistickej strany Vietnamu. Ak sa to dá zrovnať, tak umele rozdelené Nemecko prešlo podobným procesom ak sa to dá tak povedať, kde si jeho západná časť anektovala východnú ateistami, komunistami ovládanú polovičku. Zatiaľ je to teda v pomere 1:1. Tak uvidíme ako a kam sa bude uberať tento naštartovaný proces a v koho prospech zmení doterajšie skóre 1:1. Zatiaľ kým sa tak stane, napíš niečo aj o komunistických sviniach vo Vietname, ktorí z juhu svojej vlasti úspešne po ťažkých bojoch a nesmiernych obetiach na životoch vlastencov, napokon vyhnali okupantov.

Norman

Ho či min (možno) nebol sviňa, pretože to bol prvogeneračný aktivista. Aj starý Kim Ir Sen (možno) nebol až taká sviňa, bola to možno len taká revolučná spermia, čo mala najviac šťastia a vyhrala. Ale tento treťogeneračný tlstý despota je u mňa už len sviňa, ktorá svoje panstvo zdedila.

O Vietname písať nebudem, lebo naň nie som špecialista, ale severných komunistických zabijakov by som si tiež neidealizoval a som si istý, že mnohí z nich boli riadne svine tiež. Ja som zhnusený z propagandy aj skutkov oboch strán - ono vietnamci nebojovali len s Amričanmi, ale hlavne s druhými Vietnamcami.
Podobne je to s niektorými sviňami v Afganistáne a inde.

Jozef Novak

Ja osobne, si radšej nikoho neidealizujem. Ani tých spomínaných najvyšších predstavitelov režimov, ani len naších národných buditelov... Neprekvapilo by ma, keby sa šikovnou propagandou podarilo znova zhlúpnuť tunajších ludí natolko, aby sa aj u nás začali zabíjať. Za príkladmi netreba chodiť ďaleko. Je to len šikovne zaobalené do pojmu: "všetky tie svinstvá robili komunisti". Ani vašu spoločnosť tu na Nadhlade si neidealizujem. Dôvod nato mám, aj som ho uviedol. Teraz tu môže niekto ma obviňovať z namyslenosti, ako som inde čítal. No ja si cením "len" mnohé výborné vaše postrehy k svetovému dianiu, čo inde sa nedočítam. Kolko ludí tolko názorov a určite sa nestotožňujem s ostatnými mojimi blížnymi napríklad idealizovaním osoby pápeža Jána PavlaII. Vraj kde prišiel, tam prebehol nejaký farebný zamatový prevrat k "lepším" demokratickým zajtrajškom. Trump v poslednom čase vypadá akoby ho chcel po jeho smrti zastúpiť. Pred tým než na svojej náboženskej stránke zrušil slobodnú diskusiu pod svojimi článkami jeden disident a bojovník za slobodu slova, padali tam o tunajšom nežnom prevrate pozoruhodné názory že to bolo dielo panny Márie. S tým sa určite nestotožňujem. Bolo to tam pod spomienkovým článkom na téma tuho prevratu roku89, kde sa spomínal okamih ako eŠTéBáci hovorili do vysielačiek o zadržaní "ženy v modrom". Žial spýtať sa, či to bola panna Mária, alebo len nejaká obyčajná pani Mária, som sa ich už nestihol.

Norman

Bezpochyby, je veľmi správne si nič neidealizovať. Čo sa týka aj tohto portálu, prirodzene aj on tlmočí len zlomok našich skutočných kvalit, len zlomok našeho šarmu. A takisto je jasné, že aj reakcie ľudí tu odrážajú len zlomok ich skutočného potenciálu. Tá lepšia časť vždy je skrytá (aspoň ja vždy tak dúfam).

Čo sa týka panny a márie ... Ako vie každý, bežne človek rozoznáva tri základné farby, ale niektorí to majú posunuté, rozoznávajú len napríklad dve, napríklad modrú a červenú. Ak takému človeku ukážeš zelenú, povie, že je modrá, ak mu ukážeš žltú, povie, že je červená. Má iný slovník, iný naratív, ináč vníma svet, možno aj trocha ochudobnene - ale vnímať ho môže tiež presne a zväčša to úplne stačí, je to viac, než dosť a keď už sa tak naučil, je ťažko a zbytočne mu to prerábať ... On bude vždy vo svojom svete vidieť všetko modro a červeno ... Ale to neznamená, že v jeho svete sa mýli. Iba v našom jazyku sú jeho slová nesprávne.
Ak si to človek neuvedomí a nepripomenie, tak je to dôvod, prečo sa mu 90% ľudstva javí ako mentálne slabí pochabí blázni. Ale nie je to tak, sú len mierne farboslepí.
Ja napríklad, keď som v kľude, nemám problém ich pochopiť, ich tendenciu radšej veriť, že za vecami je panna alebo panna maria (naschvál to píšem s malým písmenom, nie ako urážku, ale naopak, ako vyjadrenie určitej všeobecnosti). Proste chcú byť, ako ja poznám ten idiom, chcú byť "in the lap of the god".
Kto by nechcel.