Zostrelené ruské lietadlo

 Výrazný konflikt medzi Izraelom a Ruskom. Zatiaľ mŕtvych 15 ruských špecialistov.

V pondelok v nočných hodinách SEČ došlo k útoku 4 izraelských stíhačiek na sýrske ciele. Takéto útoky židovského štátu, ktoré sa pravidelne opakujú, sú samé o sebe zločinom proti mieru a Izrael by za to mal byť civilizovanými štátmyi sveta odsúdený a sankcionovaný.

Pondelkový útok ale bol špeciál perfídny v tom, že izraelské stíhačky v snahe uniknúť obrannej odpovedi sýrskej armáde, ale aj v snahe spôsobiť škodu ruskej strane, perfídnym spôsobom dosiahli, že v ohni vzniklého boja bolo zničené ruské lietadlo. Stalo sa tak 35 km od pobrežia nad Stredozemným morom.

Ruský minister obrany Šojgu sa vyjadril, že ide o flagrantné porušenie dohôd medzi Izraelom a Ruskom. Je to ale zas raz ukážka, kam vedie koketovanie akejkoľvek krajiny s izraelským psychopatom. Oni židia ináč nevedia - a chránení ešte stále vojenskopriemyselným golemom z Washingtonu stále nechápu, že za svoje zločiny budú braní na zodpovednosť.

Rusko hovorí o odvete. Jednoznačne dávajú vinu za tragédiu izraelskej strane. A to je aj jediná možná odpoveď. Rusi vedia, že ustupovať nemajú kam, ustupovali posledné desaťročia a už sú na kraji toho, že na nich začne USA hádzať bomby. A ako prvé si to želajú anglosionistické kruhy, a tak Izrael zámerne a vedome provokuje vojnu aj s Ruskom.

Veru, sme zas raz na kraji veľkého svetového konfliktu. A vždy v takýchto časoch pripomínam takými či onými slovami jednu radu: ak niekto chce zničiť tvoj rod, nepozeraj, ako prežiť, ale ako zabiť!

Každý máme priestor na svoj boj.

 

 

zdroje

video prehlásenia  a vysvetlenia ruskej armády

pravda

 

slaven1

Som zvedavý, kto prvý z pilotov Izraela naberie odvahu sadnúť do lietadla, a ísť opäť borbardovať Sýriu.

Náhodný okoloidúci

Možno by pomohla bezletová zóna nad celou Sýriou spojená s vytvorením ruskej základne PVO nad územím Libanonu. A všetlko, čo sa priblíži 20 km k hranici, ešte nad územím Izraela zostreliť.

mino

pripravme sa na vreskot. Sudruhovia z kibucov asi zabudli lietat. Tiez vsetky lety na flightradare24 idu dosledne mimo Izraela. Dal som playback, za cely den nepristalo a nevzlietlo civilne lietadlo v Izraeli. Lodna doprava veľmi podobne. Putin hovoril o odpovedi, ktoru si vsetci vsimnu. Zeby to bolo ono?
Neraz sa pri utokoch maskovali tyktorinesmiememenovat za civilnymi lietadlami.

buko

Tak ako kazdy rok, aj tento rok bol Jom Kippur a vsetko vratane letiska bolo zatvorene.
https://www.touristisrael.com/yom-kippur-in-israel/2587/

Co sa tyka akejsi “ruskej odvety” som velmi skepticky, skor sa to budu snazit zamiest pod koberec ako vsetky velke vojenske katastrofy doteraz.

afinabul

Před lety Izrael "omylem" zaútočil na USS Liberty
https://www.youtube.com/watch?v=QocrbaZ7AiU
USA nereagovalo, ale čo na to Rusi:
Izraelskí letci dostali rozkaz vykonať túto provokáciu
http://afinabul.blog.cz/1809/izraelski-letci-dostali-rozkaz-vykonat-tuto...
Rusko má teraz právo na odvetu voči Izraelu, vyhlásil Šojgu
https://www.hlavnespravy.sk/rusko-ma-teraz-pravo-na-odvetu-voci-izraelu-...

Ľubov

o Putinovej reakcii ? "Bola to zhoda tragických okolností."

Priznám sa,cítim sklamanie.

ps.Potrebuje získať čas,alebo čo je za touto ústupčivosťou? Stále tak málo vieme,do frasa. Generálom sa to určite nepáči.Ani ruským,ani americkým.vyzerá to tak,že má zviazané ruky .

Norman

Putin je vôbec zmierlivý typ. Čiastočne je to taktika, ale v podstate je naozaj zmierlivý a slniečkári by mu mali ruky bozkávať.
Ale byť nepriateľom Rusk by som sa teraz na Putinove slová až tak nespoliehal. Za prvé sú to len slová, za druhé, ako píšeš, on neovláda všetko a jeho generálom sa to iste nepáči.
Akciu začali bez debaty Izraelci, a to nie prvý krát. Izraelci sú vinné za ruské životy. Hm, ktovie, koľko ruských portálov dnes toto napíše? Určite nie málo. To je objektívný fakt, že si to teraz uvedomuje polovica Ruska.

Už raz Putin zohral podobnú partiou uzmierenia s Tureckom - ale to bolo v akomsi boji .. stíhačka. Toto je technické lietadlo ...

Dusanbe

- trochu parafrázujem nedávny titulok.
Pozrime sa koľko kusov vojenskej techniky má v Sýrii k dispozícii Rusko a koľko je na druhej strane.
Bez uvedenia čo i len približných počtov, je jasné, že už len samotný Izrael má vysokú prevahu.
V prípade otvoreného konfliktu by mali Rusi veľké problémy a použitie zbraní z raketových krížnikov, či ponoriek - to by bola zrejme predohra k treťej svetovej.
Až tak ďaleko ruská angažovanosť v Sýrii nesiaha.
Putinovu zmierlivosť by som skôr videl z tohto uhla pohľadu.
Aj nedávna dohoda s Tureckom o Idlibe - čo iné to je, ako prijatie faktu, že vojenská sila Sýrie a vrátane ruskej pomoci, je nedostatočná na vytlačenie tureckej armády /podporenej samozrejme aj USA a všetkými ostatnými nohsledmi/.
Nechajme sa prekvapiť ruskou odpovedou - ale asi žiadne veľké prekvapenie nebude.

Norman

áno, matematika je najlepšia záruka videnia presných pomerov, tak na to treba ísť :)
Preto máš aj pravdu.

Ale nejde len o vojenské sily, v hre sú aj iné veci, na ktoré by mali Rusi dávať pozor. Preto som za tvrdú reakciu. Nik nechce rozpútať konflikt, lebo to každého niečo stojí, ale aj bez zostrelenia ruského lietadla - prečo by malo Rusko dovolovať židom lubovoľne útočiť na Sýriu? To sú aké pomery? Kde stojí Rusko?

Samozrejme, Rusi sú v Sýrii len čiastočne. Ale ani silu Izraelcov nemožno preceňovať, kdeže. Oni svoje sily tiež len nafukujú a dve tri cez pysk by zniesli.

Tu je hlavnou silou zas matemtika sionistov v pozadí, prešpikovanosť Ruska židovským elementom. To je ten nepriateľ, ktorý drží Putina za krk. A na tento boj pozerá celý svet pozorne. No dobre, nemôže zasiahnuť tam, kde je nepriateľ silný - tak zasiahnem tam, kde je slabý. To nie je po svete dosť židovských elementov? Ale no, vždy sa nájde vhodný ciel.

Ale tu sme na hrane, ktorá teraz ukazuje svoju škaredú realitu - Moskva podlieha sionistom, naozaj spadá do panstva idiocie.
Znova plati Hic Rhodus, hic salta - a Rusko zas neskáče. A zas sa o to viac priženú psi a budú sa snažiť ho zahrdúsiť.

Náhodný okoloidúci

Samozrejme, že naozaj primeranou odpoveďou by bola napríklad premena letísk v Izraeli na tankodromy, ale Putin sa predovšetkým snaží zabrániť veľkej (svetovej) vojne, do ktorej chcú Rusko vtiahnuť anglosionisti.

Za zmierlivú reakciu by som ja osobne pokladal požiadavku vydať do Ruska tých pilotov, ktorí si z Iľjušina urobili štít a ich veliteľa, ktorý im to nariadil. V opačnom prípade by mala nasledovať mimoriadne tvrdá asymetrická odpoveď, a Putin už viackrát ukázal, že asymetrické odpovede sú jeho špecialita.

rosa

Ale keď ma to už napadlo ( a to teda všetci viete, že ja expert na vojenské operácie nie som) ale toto mi nedá: to akože izraelské stíhačky si urobili z ruského lietadla štít? To akože sa skryli za lietadlo? No, nejaké základy fyziky mám za sebou, ale keď buchne lietadlo vedľa menšej stihack, to ani crepiny ani tlaková vlna akože nepôsobia?

Dusanbe

naozaj nie si expert, ale musíš si to predstaviť trochu inak, ako keď ste sa ako deti skrývali napr. za smetiakom.
Áno - v takom prípade by výbuch smetiaka pravdepodobne mal fatálne následky aj pre vás.

Radarový tieň ale neznamená, že stíhačky boli natlačené v zástupe za ruským IL-20.
Stíhačky dokonca ani nemuseli byť fyzicky za ruským lietadlom.
Radarová plocha IL-20 je mnohonásobne väčŠia - takže protilietadlová raketa, ktorá bola vystrelená na útočiacich izraelských votrelcov, mohla byť vhodnou reakciou pilotov F-16 odvedená na v blízkosti sa nachádzajúci Iljušin.
Porovnanie rýchlosti a schopnosti úhybných manévrov F-16 a IL-20 si asi dokážeš predstaviť - IL-20 je niečo ako dopravný Boeing, ktorým si určite cestovala, len je pomalšie.
Mohlo to byť úmyselne, ale mohlo sa to stať aj neúmyselne.
Presné detaily udalosti sa zrejme nedozvieme.

Základným chrapúnstvom Izraela je, že arogantne, opakovane zabíja bez štipky hanby a bez varovania, na území cudzích štátov, v dôsledku čoho zomierajú nevinní ľudia.

Norman

vina je už v tom, že vtrhnú na územie niekoho (Sýrie) a tie protivzdušné sily MUSIA reagovať. Musia reagovať, teda vystreliť protivzdušné rakety - a tie zostrelia čokoľvek, čo im v širokom rozsahu príde do cesty. Respektíve už na zemi sa zaregistrujú ako ciele aj lietadlá, ktoré nepatria k útočníkovi.
Je to proste zámerná a perfídna hra, podobná ba priam totožná so zostrelením malajzského doprvného lietadla nad Ukrainou (ak ho teda tam nezostrelili sami Ukainci, čo je o moc pravdeodobnejšie, ale snažia sa to vydávať za podobný "prešlap" obrancov).
Aj tu v Sýrii boli v princípe ohrozené dopravné lietadla v regione.
Ak štáty neodsúdia teraz Izrael ako zdroj zabijáckeho zla, zajtra sa im stane, že pri podobnej situácii bude zostrelené lietadlo so stovkami civilov.

Dusanbe
Norman

Rusi dodajú Sýrii modernejšie a výkonnejšie protivzdušné zariadenie S 300, ktorého dodávku zastavili na žiadosť Izraela.
Znova vidno, akí sú naivní či slabí.

Azda ich tento prípad odstrelených 15 špecialistov poučí, že nemajú počúvať chaldejské svine - ale dosť pochybujem, ak sa nepoučili doteraz.

afinabul

Ale keď aj kovaný prosionista povie:
Poláček as 3x povedal, že Izraelci klamali:
https://slobodnyvyber.sk/podcast/neda-sa-vylucit-ze-primarnym-cielom-izr...
Tak počujem trávu rásť.

Norman

urobil som zo zvedavosti a snahy vela vecí, ale nik ma neprinúti nejaké 3 minúty počúvať Poláčeka :-) To naozaj nie.

Dusanbe

- do dvoch týždňov dodajú do Sýrie S-300
/ dosah do 250 km, sýrska obsluha bola školená už v roku 2013/

- dodajú Sýrii tiež nový riadiaci /a zrejme aj komunikačný/ systém protivzdušnej obrany - totožný s ruskou armádou a prepojený na protivzdušné systémy ruskej armády v Sýrii - s poskytovaním údajov sýrskej PVO
/umožní skoršie a presnejšie identifikovanie cieľov/

- sytém bude rozlišovať ruské, sýrske a teroristické lietadlá /to, čo S 200 nevie/ - "svoj-cudzí",

- sýrske pobrežie bude pokryté systémami elektronického boja, ktoré potlačia signály GPS, palubných radarových a komunikačných prostriedkov útočiacich teroristických lietadiel

- v prípade, že by tieto prostriedky neboli dostačujúce k schladeniu "horúcich hláv" a zabráneniu neuvážených akcií, ktoré predstavujú ohrozenie pre ruských vojakov v Sýrii, Rusko bude jednať adekvátne k situácii

Tak povedal Šojgu, howgh.

Opatrenia nie sú namierené proti žiadnej tretej krajine a sú prijaté s cieľom ochrany ruských lietadiel v Sýrii pred "friendly fire" - dodal Dmitrij Peskov.

Teraz už len stačí, aby boli dôslední - dodávam ja, :-)