Spomienka na udalosti

Norman
vrbovčan

Som šoku. Je to dokument s autentickými zábermi a čo je hlavné s bezprostrednými úprimnými výpoveďami svedkov. Neviem ako sa to mohlo autorom dokumentu podariť primäť respondentov dokumentu bez náznaku formálnosti vypovedať o udalostiach predošlých novembrovému prevratu. A sú to všetko ľudia z úplného centra diania. Dôkazom pravdivosti ich výpovedí je to, že sa jeden druhého obviňujú z rôznych rozhodnutí a činov. Sú to najvyšší funkcionári komunistického centra moci UVKSČ plus nejakí dôležití insideri. V skratke - Jakeš, Štepán, Hegenbart, Štrougalov poradca, Husákov poradca, Lenárt, režisér Svoboda a ďalší. Režisérovi Rouskovi sa podarilo stvoriť mimoriadne nestranný dokument, v ktorom popisuje udalosti predchádzajúce novembrovému prevratu s počiatkom u prezidenta Novotného a jeho náprotivku Chruščova. Tí dvaja uzavreli dohodu o tom, že na rozdiel od NDR, Poľska a Maďarska nebude na území Československa dislokované vojsko Červenej armády. A vraj to bol dôvod, že po nástupe tvrdej línie v ZSSR v osobe Brežneva, vyprodukovania udalostí Pražskej jari a následnej okupácie ČSSR. Gorbačov chcel tento Brežnevov krok aspoň deklaratívne odsúdiť, ale to už bol s Reaganom dohodnutý na ústupe vplyvu ZSSR zo strednej Európy. Treba si to celé pozrieť. Je to celé nabité prevratnými informáciami v podobe priznaní jednotlyvých aktérov. Napríklad režisér Svoboda priznáva, že pri jednej jeho profesnej filmárskej ceste v Moskve sa ho poradca Gorbačova spýtal na Václava Havla. Písal sa rok 1987. Jakeš sa priznáva, že chcel použiť ľudové milície, ale Štepán mu to zatrhol. Moskva mu vraj odkázala, že keby sa pokúsil použiť armádu, že jednotky Červenej armády zasiahnu v prospech demonštrantov. Jakeš taktiež priznáva, že vo vedeniach jednotlivých satelitných štátov strednej Európy bola nespokojnosť s Gorbačovom a pripravovali sa Gorbačovovi vysloviť verejne nespokojnosť a čakali, že v Moskve ho po tejto deklarácii vymenia.
Celkový ráz dokumentu má vypovedať o tom, že ako aj udalosti v roku 1968 a aj 1989 boli v réžii rusov samozrejme prostrednícstvo KGB a ŠTB.
Ešte perličku k ČT. Tento dokument zrejme produkovala ČT, čo vzhľadom k orientácii partie vedenia ČT24 je zvláštne. Bol ale odvysielaný na ČT2. Ovšem v archíve ho nenájdete. Aj subjekt, ktorý ho na YT nakopíroval očakáva jeho zablokovanie.
Som v šoku.

https://www.youtube.com/watch?v=wYuTwGCWrqk

Norman

Husak sa na záberoch z čias krátko po 1968 čuduje, čo píšu západniari - trocha pripomína touto svojou naivitou voči médiam Fica. Obaja sa čudujú, že prestitúti klamú a myslia si, že to nejako vylepšia rozčulovaním sa nad toľkou podlosťou. Naivné od neho, a ešte viac dnes od Fica.
Ale ten film vyzerá veru ako celok veľmi dobre, dík za tip.

vrbovčan

Husáka s Ficom nenapadlo. Ale dobre, že si ho dal. História je učiteľkou súčasnosti. V histórii sa dajú nájsť udalosti, ktoré nám napomôžu pochopiť procesy odohrávajúce sa v súčasnosti. Nikdy nemám nutkanie analizovať nejakú udalosť hneď, ako sa ju dozviem. Na to treba čas. Minimálne jednu prespatú noc. A aj niekoľko. Vo mne ten dokument nechal silnú stopu. A je určite z neho sa čo učiť. Zatiaľ zanechal len jednu myšlienku, ktorou sa zaoberám. Či sme my Slováci a Česi takí submisívni, alebo teda slovensky nechajúci sa vliecť dejinami, že vtedajší potentáti museli zosenilnieť, aby sa vymenila garnitúra? Je jedno či vtedajšia komunistická, lebo šak už sa hotovali, ako bolo v dokumente prezentované, alebo mimo vtedajšieho komunistického systému.
Neraz vzdychnem nad súčasným systémom pluralitných volieb. Že miesto toho aby súťaž vo voľbách vygenerovala elitu, vygenerováva čím ďalej tým horšie osoby. Ale keď to porovnám s minulým režimom, kde sa kádre vyberali v úzkom kruhu a naviac kruhu ľudí z jednej od populácie odtrhnutej, dnes sa tomu povie, bubliny, musím konštatovať, že súčasný systém je stále lepší, lebo je pomerne dostupnejší k obmene kádrov.
Zatiaľ toľko. Ten dokument treba pozrieť niekoľko krát.
Ešte sa pripomeniem s filmom Prípad Sloane. Popisuje pozadie loby štruktúr amerického kongresu. Kongresmani sú v ňom vyobrazení ako zamestnanci zbrojárskych firiem a tak sa k nim lobysti aj správajú. Niečo ako Kočner - Trnka.

Norman

keď sa pýtaš:
Áno, Slováci a Češi sú tak submisívni. Nie je to nejako v krvi, ale je to dlhodobá kultúra. A nedá sa to prekonať len tým, že sa to človek dozvie a že si začne namýšlať, že už tým pádom nie je ovca, ale vlk.

Áno, politici sú len poskoci korporácií a bánk. Treba to neustále opakovať. Nie je to nič komplikované, naopak. A ani to moc netaja. "volič je hovno" - slovenská úroveň politológie.

Ľubov

Idem počúvať,sme už tu trocha vycvičení.
Ja som sa včera dostala náhodne k tomuto zas https://www.youtube.com/watch?v=B1eQu0Fis4M

zmiatlo ma,že je to J.Kozák. "Môj" je Jan,ten "robí" v gnostike,toto je ale celkom iná reč, iný Kozák, zhodou okolností ale tiež o 1968. A od asi 23 minúty o ruských obetiach v Afganistane. Videl si film Deviata rota? Obetovali ich,celú rotu,akoby to neboli živí ľudia.

vrbovčan

som ten film. Nesledujem vojnové filmy, ale ak je tam dobrý príbeh, pozriem.