Politické sily na Slovensku pred voľbami

Včera sme s Edvardsenom na webe tak trocha analyzovali situáciu na Slovensku pred voľbami. Nejde len o to, koho voliť, ale aj o trend a perspektívu. Skúsim to nahodiť na papier, čo je k téme relevantné a čo sme spomínali - i keď to určite ťažko možno vyjadriť úplne neutrálne.

Základný rozpor slovenskej scény

Myslím, že sa dá jednoznačne povedať, že základný rozpor scény je medzi silami zahraničnými (globalistickými) a silami domácimi (národnými, ľudovými). Toto je momentálne najzákladnejší konflikt, ktorý v tomto teritóriu vládne (týka sa aj okolitých štátov). Druhý klasický konflikt - sociálny spor medzi bohatstvom a chudobou, je druhotný, respektíve s týmto splýva - zahraničie je to bohaté, domáce obyvateľstvo stále neprimerane chudobné.

Toto rozdelenie na "globalistov" a "národniarov" nie je prudko zlomové. Nik nie je extrémista, ktorý by chcel nejakú absolútnu izoláciu Slovenska od sveta, ani to nie je možné. Takisto "zahraničné" tendencie sú rôzne. Dobre vieme, že to môžu byť sily promaďarské, pronemecké, proruské a proamerické (aby sme vymenovali tie reálne, proislamské sily tu zatiaľ nie sú, a prožidovské je zakázané spomínať a splývajú s proamerickými). Treba si ale povedať, že jediné zahraničie, ktorú sa tu naozaj snaží ovládnuť Slovensko, ktoré tu od prevratu 1989, ba aj predtým, investovalo mnoho prostriedkov na vybudovanie svojej siete, je Amerika. USA sú hlavný faktor, ktorý deformuje slovenskú politickú scénu. 

Dobro a zlo

Američania často uvažujú čiernobielo. Zoberme si z nich príklad a povedzme znova úplne otvorene:

Amerika nie je diabol, nie je to démon. Ale Amerika je sebecká civilizácia, ktorá profituje a chce profitovať na náš úkor.

S Amerikou máme mnoho vecí spoločné. Ale takisto je to kontinet za oceánom, ktorého kultúra je daná plundrovacou mentalitou privandrovalcov na novo objavenom kontinente. Mentalitou ľudí mora, zvyknutých NIE na kultivovanie zeme, ale na ŤAŽENIE zdanlivo nekonečného oceánu. To je nám nielen cudzie, ale my ani nemáme šancu sa k tomu drancovaniu pripojiť. Naopak, pri spojení s Amerikou sme vždy my tí, čo majú byť vyťažení a vycicaní. Nech by Američania mali krídla a doma lietali ako cherubíni po obláčikoch, voči svetu a voči nám to boli a sú vždy len primitívne hyeny.

Z toho je jednoznačné, aký je racionálny postoj Slováka v týchto voľbách. Treba podporiť ľudové a národné sily.

Problém ale je, ktoré sú to a ktoré sú najlepšie.

Odpoveď je jasná: ŽIADNE.

Na Slovensku nie je dobrá národnostná, ľudová strana.

Jestvujú len tri tri strany, ktoré sú povedzme ako-tak obranou voči tomu, aby sa Slovensko stalo celkom kolóniou zaoceánskej hydry. Sú to, v poradí podľa volebných preferencií:

SMER, ĽSNS, SNS.

Zvyšok strán, hlásiacich sa aspoň trocha do tohto tábora, nemá šancu sa do parlamentu dostať.

Tým by sme našu úvahu mohli a možno aj mali uzavrieť, pretože tento biedny výber už azda ani nestojí za ďalšiu analýzu. Bohužiaľ, tieto tri strany sú voči sebe reálne nepriateľské, čo je asi najväčšia škoda slovenskej politickej scény, ktorý vznikal dlhodobo a nebude sa dať odstrániť zo dňa na deň. Bude sa musieť cúvnuť a začať veľa vecí znova.

V princípe treba tieto tri hnutia podporovať, keď je ktorékoľvek z nich v konflikte s americkými plutokratmi. Čo sa ale týka terajších konkrétnych volieb a nutnosti vybrať si medzi nimi, je to už azda hlavne individuálna podvedomá nálada, ktorá rozhodne.

Napriek tomu jestvuje niekoľko racionálnych motívov, ktoré stoja za zváženie.


Voľba podla preferencií

Dobre vieme, že po voľbách sa všetko nejako v parlamente utrasie, podstatné je, aby hlasy neprepadli. Možnosťou nedosiahnuť na 5 % je vraj najviac ohrozená strana SNS, takže to má racio, voliť práve ju. 

Lenže podobne je psychologicky zaujímavé to, že by ĽSNS vyhrala nad všetkými globalistickými stranami. Také psychologické víťazstvo by malo svoju cenu.

Psychologicky má zmysel aj to, keď SMER neklesne príliš hlboko oproti minulosti. V posledných dvoch rokoch viedli proameričania vojnu práve so SMERom. 

 

Voľba podľa nespokojnosti

Kto chce vyjadriť nespokojnosť so systémom, kto chce, aby monštrum vo februári dostalo ďalšiu facku, bude voliť ĽSNS. Žiaľ, nadmerný rast ĽSNS môže privodiť to, že sa zvyšné strany spoja proti nej, že proameričania dostanú do košiara aj polovicu Smeráckych poslancov, alebo celý Smer - vytvoria "antifašistickú" vládu "národnej jednoty" - a bude vymaľované. Dobre všetci vieme, že ĽSNS kedysi profitovala z pubertálnych hračiek, z provokácií bez zmyslu. Žiaľ, ako to býva, za hriechy mladosti sa platí.

Nejde ani tak o to, že by sa niekto, vrátane ostatných malomestských strán a politikov, bál nejakého hákového kríža či Tisovho mena. Ide skôr o to, že ostatné strany sa držali nepísanej dohody, že sa s týmito kartami nehrá. Aby ste rozumeli - tieto radikalizmy sa dajú chápať ako nedovolený doping. Zvyšní hráči hrali podla síce blbých, ale predsa len pravidiel. Stálo ich to kopu síl, dostali kopu kopancov. A na to nejaká ĽSNS príde s drogou, ktorú nik iný neponúka a tak sa pretláča spôsobom, aký iní nemajú. TO je príčina, prečo zvyšok na ĽSNS zazerá a nechce ho zobrať do partie. Až na výnimky nejde o ten "fašizmus" - ide o to, že ich považujú za podvodníkov, ktorí na politiku nemajú, ktorí si skracujú cestu.

V každom prípade je toto jeden z psychologických problémov, ktorý ĽSNS nedokázala, ale ani neskúšala, prekonať. Naopak, ďalej sa vyhrievala na strane svojho údajného "radikalizmu". 

Padajú argumenty, že ĽSNS nemá ľudí a že ani v parlamente nedokázala nič spraviť, že by nemohla byť súčasťou vlády. S tým nesúhlasím, lebo nájsť takých kreténov, akí robili aj doteraz rôznych ministrov, nie je problém. A viac sa v parlamente robiť tiež nedalo. To nie je problém ĽSNS. Jej problém je, že sama na sebe nič reálne nezmenila. A popravde, problém ĽSNS nie je v tom, že je neofašistická, ale naopak v tom, že to len hrá, že v skutočnosti nemá ani zlomok neo-znalostí, ktoré by jej dávali predstih pred malomestskými stranami.  

 

Voľba stredného smeru

Voľba Smeru je vlastne tiež len voľbou protestnou. Smer dokázal svoju neschopnosť a prehnitosť v mnohých oblastiach. Stále je ale menšie zlo v porovnaní s kiskami a žaľuďmi.

Navyše, strana je zabehaná a žiadny malomeštiak na Slovensku ani nemôže dostať stabilnejšiu stranu. Smer nielen že vyhráva voľby, ale je to azda jediná novo vzniknutá strana, ktorá naozaj vyrástla do stabilných štruktúr. Len tomu hardvéru chýba správny softvér. Ale čo nie je, môže byť.

Samozrejme, Smer podvádza. Kupuje si ľudí za lacné dôchodcovské balíčky, to je naozaj pod úroveň. Vyslal Blahu, aby chytal alternatívne zmýšlajúcich - to je naozaj urážka našej inteligencie. Ako možno voliť stranu, ktorá si myslí, že sme takí blbí? Nuž - jednoducho, má pravdu, voliči sú takí. 

Často spomínam tú pravdu, že režimy sa nemenia tým, že ukrivdení sa dostanú navrch k moci a zmenia režim, ale že častejšie dôjde k zmene tým, že tí pri moci naberú novú paradigmu. Na Slovensku nik naozaj novú paradigmu neprináša, tak asi treba veriť, že ju vytvorí už existujúca strana, Smer. 

Všetko sa môže stať, aj motyka občas vystrelí. Nikdy nedosiahneme ideál, v politike maximálne tak 10 % z ideálu, vždy len menšie zlo. A ak sa budú diať dynamické veci vo svete, čo sa budú diať, je lepšie mať pri moci stabilnú stredovú vládu, bez ohľadu na to, ako je ídeovo vyhorená.

 

Záver

Neviem, či som sa na niektorú stranu priklonil viac, a na inú menej. Ak aj som, tak mi to nemôžno dokázať - dal som predsa priestor obom hlavným kandidátom. Aha, ku koncu som trocha vynechal SNS - ale to bude asi tým, že ešte nie som dôchodca a tak ma osobne nikdy vážne nenapadlo ich voliť. Možno tak o desať rokov - ak tu budú dovtedy jestvovať.

Takže si vyberte a choďte voliť. A nahovorte aj iných ľudí. 

Nejde ani tak o to, vyhrať. Ide o to, že keď prídu v lete horúčavy a suchá, bude treba mať vo vláde normálnych realistov, nie proamerické štetky.

0
Roland Edvardsen

Ja už som písal koho a ako budem voliť: SNS a zopár príbuzným som odporučil Smer (a môžu krúžkovať Blahu. Ja budem asi krúžkovať Pašku). ĽSNS som sa napodporoval až až, volil som ich už 3x (2x NR SR, 1x europarlament) a teraz už stačilo - situácia je odlišná, majú teraz dosť preferencií, rastú a do parlamentu sa dostanú. A tým, ako sú silnejší a silnejší, tak sa od nich bude aj viac žiadať. V r. 2016 som teda ich kandidátku a celkovo ľudí nijako neriešil (bolo mi vždy jasné, ako nedobre sú na tom) - bol to protestný hlas a experiment. Teraz treba mať tie štandardy voči nim vyššie. A hovorím, posun za tie 4 roky bol príliš malý. Momentálne sa žiada podporiť skôr tých slabších (SNS, ktorej hrozí odchod a upadajúci Smer). A hlavne voľba SNS a Smer je i nepriamou voľbou LSNS (lebo zlúčenie pro-národných hlasov v parlamente). V podstate takto pomáhame aj LSNS. Volí sa teda idea, nie konkrétne strany.

Inak ono je to taký paradox, že SNS bola za moratórium, ale ono jej to zverejňovanie prieskumov možno nakoniec aj zachráni krk, keď si mnohí uvedomia, že ju treba ísť zachraňovať (obdobne ako to v r. 2016 výrazne pomohlo SaS). Uvidíme... Štve ma však situácia s Harabinom.

Norman

nejaká zábava k obedu ...
bol tam Kotleba, Tomáš, Sulík a Hrnko za SNS.

Ako nič proti Hrnkovi, aj vhzľadom na jeho rodinnú tragédiu, ale s ľuďmi ako on to SNS ťažko uhrá. Tam je problém.
Ale aj ĽSNS chýbajä ľudia. Kotleba je síce vo forme, ale je to jeho politika, ktorá nedokázala vychovať ľudí. Aj preto musí ísť sám tam, kde iní poslali zástupcov (Sulík je na tom podobne, nemá ľudí).
Tomáš párkrat spomenul argument, že kto dá hlas Kotlebovi, "zahodí ho", lebo Kotleba nemá koaličný potenciál, ani v zahraničí. Fakt nechápem, ako to mohol Kotleba takto dobačovať.
V každom prípade - ja predpokladám, že budú problémy utvoriť vládu. A vždy som za to, aby to mali proameričania čo najviac sťažené. Len nie je isté, či im to sťaží viac hlasov pre LSNS, alebo pre Smer.
Ale postupne sa politicky stáva viac radikálnym elementom Smer. Ak Smer dostane dosť hlasov a dokonca rozbije proamerickú koalíciu, bol by to najväčší s prepáčením podrb, aký by mohli dostať

Na argumenty, že Smer tam mal zlodejov, alebo že "kradnú", odpoviem, že tí ľudia vôbec nevedia, čo je kapitalizmus. Môžu si zvoliť Sulíka, Trubana či Kisku, potom pocítia, čo je naozaj kradnutie. Tieto prozápadné strany nič iné neprinesú, aj Západ sa rozpadá.

LSNS skazil voľby prezidenta, skazil aj voľby do Bruselu - a zdá sa, že sa nepoučil, lebo zas má preferencie, a zas je príliš spokojný. Nemám rád spokojné strany.

Škoda, že už to ľudí nezaujíma, spoločenský dialóg je už úplne v koncoch. Aj tu.

Roland Edvardsen

Som to dopozeral z archívu. :-) Ten Hrnko má taký nepríjemný hlas...taký komunistický. :-) Som písal, že som odporúčal voličom Smeru krúžkovať 11-tku. Nuž, teraz hovorím, že skôr 9. Tomáš je lepší ako Blaha, imho. Jeho prejav je presne taký, aký by mal byť na rozdiel od prehnaného, pózerského Blahu (ako podľa mňa Blaha v tej debate s Klusom a Naďom bol zbytočne, až trápne, afektovaný. Tie grimasy a silené škery skôr vypovedajú o vnútornej neistote. Nebola to jeho najlepšia chvíľka, popravde). Ak už niekomu predpovedám budúcnosť v Smere, tak je to Tomáš, pravdepodobne budúci podpredseda strany.

Kotleba tiež nebol najhorší, ale aj tak...toto nemôže dopadnúť dobre. Kotleba môže mať kľudne aj 20-25% (ale toľko teraz mať nebude, skôr 12-13%) a vieme čo sa stane: bude sa opakovať situácia zo župných volieb v BB, kedy sa proti nemu všetky strany spojili. Veľa bolo už napísané o personálnej nedostatočnosti LSNS. Ja mám zlý dojem, že Kotleba sa istými typmi obklopuje zámerne z čistého strachu, aby ho niekto neprevýšil. To je veľmi zlé.

A k vývoju v Smere: tam by som zase reagoval na argument, resp. teórie šírené najmä kotlebovcami na weboch typu HS o tom, ako je Smer už úplne ovládaný liberálmi, ako to tam prevzalo akési "Pellegriniho liberálne krídlo" (v skutočnosti nič také neexistuje, aspoň nie v zmysle nejakej koordinovanej ucelenej skupiny s jasným cieľom. Pellegrini sa v skutočnosti bojí konfrontácií s Ficom, nechce ísť veľmi do nich a nestihol si v strane dobudovať nejaké silnejšie siete a kontakty...z tých jeho ľudí je najsilnejším hráčom asi Sáková. Ak už, tak pri získaní stoličky predsedu sa spolieha skôr na vonkajšie tlaky: výsledok volieb, vzbury straníkov, Ficove upadajúce zdravie a pod.).

Naopak, Smer je dnes konzervatívnejšou stranou, viac než kedykoľvek predtým. Stačí sa pozrieť či už na hlasovania a prejavy poslancov či ich kampane, ktoré dnes jasne cielia aj na antisystémového, politicky nekorektného voliča. Ešte aj ten Šefčovič musel chodiť za Kuffom, čo bola teda iná sila (a spomenúť možno aj Pellegriniho ministerku Laššákovú, ktorá stopla tie prachy pre LGBTIAPXZY mimovládky). A samozrejme najšokujúcejší ostáva prerod Blahu z liberála na antisystém. Dnes už by ste Blahu a iných smerákov (ako boli svojho času Jankovská, Beňová, Vtáčnik) na gej prajde neuvideli. A všetci v strane sú proti hnedoidným migráciám, na tom sa tam dnes všetci zhodnú (treba pochváliť to podarené videjko s Kiskom :-)). Aj kandidátku majú asi najlepšiu za posledné roky - bez tých najväčších svíň ako Lajčák, Kažimír, Kali, Počiatek, Glváč (+ aj niektoré menej známe odpady typu Smolková, Kolesík a pod.). Takže paradoxne, v čase najväčšieho úpadku, je Smer pre mňa relatívne voliteľná strana. Asi by som mu aj dal prednosť pred SNS-kou (ktorá fakt nemá ľudí), nebyť toho, že SNS je existenciálne ohrozená.

Norman

Asi na škodu veci, politici sú už úplne len herci.
Hrnko je v dôchodkovom veku, hlas má mediálne samozrejme zlý - ale o neho nejde, ide o to, že strana nemá moc lepších ani na debatu. To je podozrivé.
To isté ale platí pre LSNS aj Smer.

Samozrejme, že Tomáš je mediálne lepší, ako Blaha, lebo je profík. On je na debaty prvotriedny profík, on aj bol novinár, alebo aj hovorca. Ale nie je to len v tom - proste má talent aj obsah, čo chce povedať má pripravené.
Zas na Blahu netreba byť prikritický - idú voľby, každý experimentuje, debata v TV v podstate naživo určite nie je maličkosť a terba mať prax.

To, že Kotleba sa obklopuje len tými, čo ho potrebujú a bez neho sa nezaobídu, je už naozajnepochybné. Je to starý známy problém politikov - ale Kotleba s tým začal priskoro.
Rovnako problém je to, že nehľadá cesty k iným stranám. Je ĽAHKÉ, opakujem ĽAHKÉ sa hrať na radikála, na toho, čo všetko kritizuje. Ale do fiče, to, čo sa tam deje , s prepáčením za výraz "politika", potrebuje kooperáciu, to nie módna prehliadka. A kotlebovci už od dôb, keď sa začali pretŕčať v uniformách pripomínajú spolok pupušov, doslovne pride pochod, exhibicionistov. Napriek bruchu a hrubosti, ešte stále sú produkt povrchnej malomestskej kultúry.
Je naozaj otázne, PREČO sa nenašli aj iné paralelné, teda podobné ale iné (a lepšie) ľudové hnutia či politické strany. A keď, prečo sú také slabé? Je to v peniazoch? Nuž, hmm.., vždy je to v peniazoch a tak sa pýtam - prečo práve títo a len títo mali?
To sú vážne veci.
A prečo sú proti všetkým? Už neverím, že sú v tom nejaké hákové kríže či Tiso - oni proste všetkých urážajú. To je puberta, to je naozaj už lacný populizmus, problém je ten ich exhibicionistický "purizmus". My nikoho nepotrebujeme. A také až židovské - "všetci nám ubližujú".
V tomto stále zostávajú v paradigme otroka.

K Smeru: hej, Pellegrini zrejme vie, že mimo Smer by ho tamtí hneď zahodili, ako zahodili Maďariča a iných smeráckych odpadlíkov a zradcov. Súhlasím, čo si napísal.
Myslím, že nie je nenormálne, že v čase svojho mocenského úpadku sa strana vyvíja k lepšiemu. Takisto si treba uvedomiť, že sa nedá hodnotiť podľa minulosti - voľby sú vždy len menšie zlo.

mnkr

Lajčák...kohože je nominantom? A co Zala, Mončiči Beňová a pod? Ale inak je SMER v pohode, ze...

Norman

Ale Zala, Lajčák v ňom nie sú, a Beňová je len odsunutá...
Je to celé o menšiom zle. Sila Smeru síce klesá, ale jeho hodnota či kvalita vlastne stúpa.

Ale ja tu nerobím reklamu žiadnej zo strán. Žiadna ma neplatí :-) Ale ani z tých dvoch troch nevylučujem. Nech si každý z tých dvoch troch vyberie.

Norman

stále si pletiem ten tvoj "nový" pseudonym.
Som si to teraz všimol a opravil :)
To preto, že často vidím Anderson po webe

Roland Edvardsen

Nemusíš sa ospravedlňovať. Mne prišlo vždy trochu milé, ako komolíš mená. :-) A mám dojem, že často aj schválne. :-)

Norman

a veľmi podobné :)

vrbovčan

Sa pýtam, či Kočner mal až taký široký záber, aby v roku 2013 zadal Zsuzsovej kompromitovať predsedu mimoparlamentnej strany 3 roky pred nasledujúcimi voľbami. Moja odpoveď je NIE. V tom prípade je Zsuzsová agent CIA a Kočnerov mobil niekto nabil takýmito dátami až po jeho zatknutí. Alebo Kočner a prípadne aj Zsuzsová sú agenti CIA.

Norman

slovo "agens", "alebo "agent" znamená proste činiteľ. Agent nie je žiaden James Bond - agent je skôr ovládaný element, ktorý je nerád vo svojom postavení, ale z rôznych dôvodov musí poslúchať a robiť nebezpečné či nechutné veci.

Píšem to preto, lebo naozaj sa dá povedať o viacerých ľuďoch, že sú agenti tej a tej organizácie - aj keď sami to presne ani nemusia vedieť.

Zsuzsová bola typický agent voči Kočnerovi (ale predpokladám, že mu žiadnu zmluvu nepodpisovala). To isté o oboch mohlo platiť voči tej "CIA", ale mohla to byť ľubovoľná podobná organizácia, ktorej meno možno ani nepoznáme.

Kočner bol vraj ťažko zazobaný podnikateľ - z čoho vlastne? Ale dobre, určite bol v balíku, mal jachty a užíval si - ale robil agenta pre Pentu, robil poskoka ich bosom (viď nahrávka Kočner -Trnka - z nej je jasné, že Kočner koná na obranu Penty a Trnka sám si je smutne vedomý, že narušil a nasral vedenie, od ktoréh chel miliony za nahrávku Gorily ). Robí takého poskoka niekto, kto je naozaj dosť ťažký euroý milionár? Čiže - bol ten Kočner naozaj niekedy sám sebe pánom, alebo to bol stále len agent, a jeho kariera skončila v okamžiku, keď sa naozaj chcel osamostatniť?

A teda k tomu, čo píšeš a čo som si povedal znova aj ja, keď počujem o nahrávkach - naozaj potrebuje nejaký podnikateľ, mafián, kompromitujúce nahrávky na predsedu parlamentu? Načo vlastne? Priamo ho o peniaze azda nemienil vydierať. Načo by boli samotnému Kočnerovi až také široko rozložené informácie a siete?
A keď už - robil by to takto ledabolo? To celé vyznieva, že on aj Žuža to robili pre niekoho a výrazne to odflákli - namiesto konkrétnych výsledkov doniesli len široký rozsah "kontaktov" bez nejakej väčšej ceny.

A ešte niečo?:
Niektorí sa dnes pýtajú, kde sú telefonáty Zsuzsovej s Lipšicom a podobne. Nuž, tie tam nie sú, lebo keď ich Kočner poslal svojim pánom, títo ich stopili a určite ho dodžubali, že je debil a ničomu nerozumie.
Kočner vlastne od začiatku zbieral kompromitujúci materiál hlavne na Smerákov, SNS a podobne, teda na antiglobalistov, protiameričanov. Keďže ale nič poriadne nezískal a nedosiahol (naopak, ešte mu Mazňák vydrbal súložníčku v podstate za nič), tak sa nakoniec najviac "korupčným materiálom" stál sám Kočner.

Ináč je oficiálna záhada, prečo na lavici obžalovaných nie je už aj Sulík. Alebo prečo sa minimálne neprace z politiky, ako napríklad tá Jankovská alebo iní politici? Veď Sulíka predsa globalisti chceli zhodiť, tak načo čakajú? Po voľbách už bude neskoro, súdruhovia globalisti.

vrbovčan

Ja by som skôr povedal, že keď chlap flirtuje so ženou, u Slovákov to má skôr pozitívny účinok na sympatie k nemu ako negatívny. Aj keď jej flirt k nemu bol z jej strany samozrejme neúprimný.
To len tak. Táto téma je pre mňa bulvárna. Ale vzhľadom k Rolandovmu úmyslu voliť SNS a konštatovaniu viacerých médií, že preferencie SNS pôjdu dolu. To môže platiť tak u slniečkárskych voličov. Nie u národných vlasteneckých.

Luko

Ak si spomeniete na národovca, predsedu Slobodných (FPÖ) a korutánskeho hajtmana Jörg Haidera a obrovský šrumec "celej" Európy (14 krajín EÚ na protest vyhlásilo politické sankcie proti Rakúsku) trvajúce až do jeho "úmrtia" (vysekal sa v jemu pridelenom služobnom aute za dosť podozrivých okolností - http://archiv.extraplus.sk/177/nestastie-alebo-vrazda) a zadupania Slobodných pod čiernu zem, tak asi to isté by nás čakalo, ak vyhrá ĽSNS. Nehovorím, aby ste ju nevolili, ale ja sám mám, nie objektívne, ale čisto subjektívne zábrany (už z úcty k mojim predkom), aby som im to pri voľbách hodil.

A k tej našej "chudobe" (druhý odsek článku) - rozhliadnime sa každý doma okolo seba. Každý z nás má cca 5x viac, než nutne potrebujeme k životu. To sa len neustále (a hlúpo) prirovnávame k bohatším štátom a vo výsledku potom vychádzame chudobnejší. Prestaňme s tým a buďme radi, že sme trocha "zaostalí". Prináša nám to kľud a pokoj. Len nepretržitým poukazovaním na chudobu si z toho robíme nervák, vzbudzujeme v sebe závisť a nenávisť. O čo by sa nám žilo lepšie, keby sme mali trojnásobné platy, ale zároveň trojnásobné ceny takmer všetkého? Že by u nás nebolo napr. toľko jazdených, ale namiesto nich nových automobilov by nám prinieslo viacej šťastia? Môžeme sa (zatiaľ) bez obáv vybrať do krásnej krajiny kdekoľvek na Slovensku, prechádzať sa aj v noci po uliciach miest a obcí (aj inde žijú romales a im podobní, to hádžem za hlavu) a pod. Uspokojme sa s tým, čo máme, budeme kľudnejší.

A koho teda voliť? Naša zahraničná politika nemôže a nesmie byť agresívna (to znamená spústy kompromisov a tiež pre Slovensko nie vždy výhodných, no nutných - to nech posúdi ten, čo tam v kresle sedí a mne to vysvetlí - nie len okecá), ale nemusí byť voči nikomu ani podliezavá (že, Lajči?). Ak ju nebudú robiť zapredaní truľovia, môžeme žiť v pohode so všetkými susedmi a čestne obchodovať trebárs aj s celým svetom. Nechcem tu islám, chcem mať za suseda len Slováka a bol by som rád, ak sa naše decká budú v škole učiť užitočné vedomosti (a nie ideologické bláboly vymýšľané v neziskovkách) a keď ochoriem, nech nemusím stáť od šiestej na časenku k doktorovi. Asi tak budem rozmýšľať nad lístkami, ktoré hodím do urny.

Norman

najprv to menej podstatné, k tej chudobe:
to, že východná Európa je oproti Západu neprimerane chudobná , a vôbec bezmocná, rozložená, považujem za jasný fakt. Možno sa to aj onedlho zmení - ale 30 rokov naozaj zneužívalí bezmocnosť Východu po páde socialistického režimu. Doslovne to zneužívali, takmer v ničom nepomohli (aby som nebol obvinený, že som frustrovaný a je to moja vina - ja osobne som bol pracovať vonku, ale to nie je možnosť pre všetkých a to teda vôbec nie je riešenie).
Samozrejme, uspokojenie so stavom zas subjektívne pomôže - ale to nie je cesta, nechať sa vykorisťovať a žiť v stave, keď za nás môžu rozhodovať iní. Teraz sa ešte uspokojíme - ale on zajtra utiahne ešte viac kohútiky, utiahne okovy. V tomto zmysle relatívnu neopodstatnenú chudobu nemožno akceptovať. Lebo to, o čom hovoríme, je chudoba spojená aj s našou neslobodou.
To, že Slovensko má mnohé iné pozitíva, je pravda. Ale to na predošlej veci nič nemení. Povedať, že Slovensko je neoprávnene chudobné neznamaná povedať, že je nešťastné. Krajina je bohatstvo - ale aj tú drancujú korporacie - lesy, náleziská nejakých súrovín, turistický priemysel ...
Okrem toho chudoba bola spomenutá s klasickým problémom sociálnej nerovnosti. Akokaždý vie, nie som nejaký socialista - ale spoločnosť musí mať nejakú mieru sociálnej harmónie. Inak to je zločin a spoločnosť sa rozpadá. Aj o to ide a stáva sa to znova téma. Chudoba, respektíve sociálna nerovnosť, je vždy aktuálna vec.

K tomu Haiderovi - vtedy bol krik a akési formálne sankcie - ale Rakúsko to ustálo a nedávno boli Slobodní vo vláde, a všetci už boli ticho. Problém je v inom - Haider bol rafinovaný, inteligentný - v takom zmysle slova to nik z dnešnej ľudovej scény, z ĽSNS, proste nie je. On to tiež nedostal z neba, roky sa vyvíjal - a tu u nás nikoho takého nevidno. To je väčší dôvod, prečo byť voči LSNS skeptický.

Ten posledný odstavec je výborne trafený. To by si mali strany a politici uvedomiť, že toto je dôležité. Nech toto plnia a nech sa neboja, toto im nik nemôže vyčítať.

Luko

Úplne to zjednoduším tak, aby to bolo zrozumiteľné (nemám ten dar slova ako Ty, aby som na jednu "šupu" presne povedal (zadefinoval) to, čo si myslím:

Je vždy viac toho, čo môžem chcieť, ako toho, čo môžem mať (indiánske príslovie - správne).

To neodporuje tomu, že čo môžem zmeniť k lepšiemu, tak so o to mám, a dokonca musím, pokúsiť a usilovať sa o nápravu. Že nás západ zneužíva je fakt a ja to vnímam tak isto. Len som chcel podtrhnúť to, že sa až prehnane negatívne staviame k našej "chudobe" a nevieme si vážiť to, že sme stále (ešte) sami troška sami sebou (a že nimi smieme byť).
Vyžieranie nás je špatné a treba sa tomu vzoprieť, no na to netreba puškami ozbrojenú revolúciu (tá je pre len biedu, ale my v nej nie sme), stačí trošilinku porozmýšlať a potom veľa spraviť. No kto to "spraviť" urobí, je v našich rukách pri urne (hmmm...)?
Pokiaľ tu nebude spätná väzba od zvolených politikov späť k voličom, to znamená, že ak nebudeme môcť odvolať politika, ak sa z neho vykľuje hajzlík, tak tu dobre nebude, lebo každý hajzlík má svoju cenu (za ktorú si ho niekto kúpi). A tak môžeme pri urne dumať koľko chceme, ak si hajzlíkov navolíme, tak sa ich už štyri roky nezbavíme (koľko za ten čas narobia zlého a kto do nich vopred vidí?).

A ešte k Haiderovi a slobodným (takmer som zabudol). Ako im to dnes dávajú zožrať (Strache a jeho problémy s ruskou provokatérkou - r. 2014 až 17) a Kurz to má dnes obhajovať a vysvetlovať? Nedajú mu dýchať, ukričia ho a zaženú do kúta. Nebude si on "vyskakovať". Jednoducho sa postavil (a pridal k V4) proti globalistom. Tam až uvidíme, čo je ešte vôbec možné - nechajme sa prekvapiť.

Norman

Preto som sa k "chudobe" vrátil, aby som nebol zle pochopený, lebo je to pre mňa dôležitá téma. Ja súhlasim s tebou a som tiež toho názoru, že ľudia majú byť skromní, skromní a skromní. Len v porovnaní so Západom je Slovensko neoprávnene "chudobné". Ono chudoba je aj bezmocnosť. Je to nefér, pre celý národ.
Asi som tam mal namiesto "chudoby" dať iné slovo, proste "zneužívanie", "vykorisťovanie" (starý dobrý marxistický pojem, nemôžem ho ani počuť, brrr - ale to neznamená, že nejestvuje :)

A tak môžeme pri urne dumať koľko chceme, ak si hajzlíkov navolíme, tak sa ich už štyri roky nezbavíme
... presne tak. A prakticky každý je hajzlík. Dokonca aj my. Takáto demokracia proste nefunguje.

Rakúsko: Strache bol taký podrazák v tej strane, už kedysi spôsobil, že Haidera odsunul na bok, vyhodil. Teraz tú stranu tým videom vlastne odstavil od moci ( chtiac či nechtiac - proste to na neho vedeli, že je na peniaze, že nemá charakter). Vidno, že sionisti zas intrigami ovládajú scénu, V Rakúsku, Talianksu, Slovensku ... ale takto, je ráno, pomerne pekne, sme v teple a nič nám nechýba, tak v kľude poviem, že na hraniciach EU, už na balkáne, čakajú milióny hnedých agresívnych beštíí a keď sa ony pohnú a začne sa strielať ... tak inrigy už nepomôžu.
Ale to už je vlastne o inom.

Ľubov

Rozmýšľam,Luko,že chudoby ani nie Jednoznačne som bývala na tom lepšie,ale pojem "mať dostatok" je asi najrelatívnejší pojem ,ktorý existuje. A k nemu pokojne pridajme aj slovo luxus.

Norman mieri ,pokial mu dobre rozumiem,na skutočnosť,že nám berú dôstojnosť. A toto sa nedá relativizovať,toto už nie. To je základ všetkého.Byť,alebo nebyť.Asi predvčerom som v lekárni na vlastné oči videla starú ženu,musela mať dosť cez 80,ako za nejaké lieky dopláca 60 euro. Krvi by sa mi nedorezal.
Je mi z toho mizerne .Toto čo má byť preboha? Tak budú ničiť naozaj tých najslabších? Mamka Pôstková už nemusí ani do banky,nahradila ju lekáreň.

ps Trocha z iného pohľadu,čo ešte stále máme: Tu,jeden cestovatel ,samozrejme,Čech.-),navštívi medzi iným aj Banskú Štiavnicu(as od 13.minúty) https://www.youtube.com/watch?v=p-m8KF6F30Y&list=PLnYvtZVEvALSe9AWvEfA5K...

Páči sa mi,že nachádza podobu tohto kúta Slovenska s nejakým regiónom v Tibete.A vôbec,celý je taký očarený

Luko

Aj keď ma ten mladík príliš nenadchol tým, že sa mu Štiavnica javila skoro ako Tibet, asi rozumiem, čo si tým chcela naznačiť.
Zakončime túto konverzácie tým, že si nemáme dať cudzákom a ani domácim zapredancom šiahať na našu dôstojnosť. Absolútny súhlas s Tebou aj s Normanom. Ak mi niekto šiaha na dôstojný život, zaslúži odplatu (čo nie je to isté, ako túžba po pomste). No podľa môjho názoru si tým nemusíme úplne otráviť život, lebo až tak zle sa zasa nemáme (ako nám chce ktosi za každú cenu vsugerovať - našu bezmocnú "úbohosť a malosť").
No to, že sa nám z nášho dnešného života vytratila pokora a skromnosť je neodškriepiteľný fakt. Možno ešte existuje u zopár starejších, ale tí "Radu starších okolo ohňa" neurobia (sú mimo hľadáčik médií), teda je ich hlas nepočuteľný. A že nám dnes chýbajú osobnosti - vzory (hrdinovia hodných nasledovania) - je tiež fakt. Sme zabažaní po majetku a uznaní, kariére, bankovom konte, ..., . Nie po súdržnosti. Už prestávame byť jeden národ bez ohľadu na Kalergiho alebo Barnetta (už sa im to darí - sakra!!!).

Rád sem chodím a čítam vaše diskusie. Sú poučné a hlavne nie sú zanešvárené hlúposťou, nadávkami, urážaním, ako inde (kde sa to čítať ani nedá). Tu sa stretajú a diskutujú ľudia, ktorí majú a chcú ostatným niečo múdre povedať.
Tak nech sa vám tu darí (začínam tu každý deň a aj ho tu končím) a dúfam, že sa udržím na uzde, aby som sa nemusel za každú cenu ku všetkému vyjadrovať a "poučiť" vás. Až tak vysokú mienku o sebe nemám.
Ahojte. L.

Norman

Myslím, že "držať sa na uzde" naozaj netreba. Práve naopak. Diskusie a komentáre sú jadro, aj tie články sú skôr len ako podnet k otvoreniu témy. Kedysi Okamura (ten český politik) končil svoje vstupy na webe otázkou "A čo si o tom myslíte vy?". Mám vždy pokušenie to tam tiež dať.

Každý má svoju pravdu a treba poučovať. Naozaj netreba mať zábrany, treba si povedať svoje (kým sa dá :).

Luko

Čosi som vyhľadával u strejdy Gúgla a toť, čo na mňa vybaflo - posledná veta (to k tomu Tvojmu - kým sa dá).
Nedá sa sem vložiť obrázok (prt sc), tak tú poslednú vetu odcitujem:

"... Niektoré výsledky mohli byť odstránené na základe právnych predpisov Európskej únie o ochrane údajov."

Nie je to úžasné?

Norman

Je možné všetko povedať, okrem toho, čo je zakázané. Aj preto zaviedli GDPR - systém nie je možno brániť, ale pod zámienkou ochrany osobnosti je možno dosiahnuť to isté.

Luko

Ale veď to nie je o ochrane osobných dát (GDPR), ale o ochrane dát "a k ý c h k o ľ v e k" - toť sakra roziel. Ja viem, že rozumieš, ale dať túto formuláciu takto na verejnosť je už len ukážkou neobmedzenej sily a nezraniteľnosti. A už končím, tak - zasa niekedy, za čas. L.

vrbovčan

o mimovládkach nepovedal ani slovo. Pri tom po jeho rezignácii hovoril, že teraz bude mať čas a bude o tom hovoriť. Tak isto spomínal aj Ringierovcov a že čosi o pozadí redakcie Aktualít vie. Nič. Ticho. Ja osobne som očakával, že teraz zaútočí na globalistické sily. Netvrdím, že je to dôvod Smer nevoliť, ale ľudia očakávajú, že sa k týmto otázkam vyjadrí. To by mu pár percent nahnalo. Mne chýba v kampani Kaliňákov všeobecný prehľad. Jeho rétorické prejavy mali v sebe logiku a vedel ich podať.
Absolvoval som rozhovor s mimoriadne inteligentnou zdravo sebavedomou samostatnou ženou vo veku 40 rokov. Voličkou ľudovcov. Tak tá mi rozprávala o Smere také bludy, že som začal pochybovať o jej inteligencii. Že Smer predal SPP a podobné obludné lži. Podotýkam, že nevlastní televízor a informovaná je len z internetu. Prišiel som k záveru, že zdravý rozum nestačí. Treba byť aj dobre informovaný. Tým netvrdím, že informácie z televízie sú tie pravdivé. Naopak. Kotlebovci boli vyhnaní na internet a dobre sa naučili s ním pracovať. A zvlášť s ľuďmi, ktorí ešte nedávno nevnímali politiku a teda akoby ju nezažili. Človek akokoľvek inteligentný je náchylný veriť tej prvotnej informácii a následné informácie o tej istej udalosti skôr spochybňuje ako by mal prehodnotiť svoj predošlý prvotný postoj.
Baránkove prieskumy som pokladal za ako tak pravdivé. No ten jeho posledný ma prekvapil. Stále si myslím, že Smer plus ĽSNS majú spolu oných 43%, čo ich Smer sám dostal po prevalení Gorily. Kde je zvyšných 10 až 13% z dnešných prieskumov. Veď tá má dnes spolu s Harabínovcami nejakých o nejakých 2 až 3% viac, ako v onom roku 2012.

Sinuhe

ak zvíťazia Zaľudia a Progresívci, jej znalosť sa vám šikne.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=gYLNp5CbAso&feature=emb...

slaven1

Aktualizácia: Doplnené odkazy na zdroje

Situácia s autobusmi v BBSK je modelová situácia, keď vládu po voľbách NRSR zostaví kaviareň orientovaná na americkú ambasádu (Degresívci, Milko Brblavý, Žalude) - zníži sa kvalita riadenia vecí verejných, zvýši sa výplata koloniálnej dane.

--

Dnes, 27.1.2020, sa stretlo zastupiteľstvo BBSK: https://www.youtube.com/watch?v=jmJb4ebpV2Q

Bolo tam všetko. Od kvílenia Lump-erovcov, cez vecných poslancov, až po faktického predchádzajúceho župana (01:48:20). Tandemu oten&syn zastupitelia vysvetlili koľká bije.

Trampoty s dopravou sú pre mňa prekvapenie, veď vytvorili potravinovú fabriku, tak človek od nich očákaval väčšiu úroveň schopností riadiť veci verejné. No poďme aj my vecne.

Aktivita Lump-erovcov je ukážka ako nasrať značnú časť poslancov. Zmluva o doprave 1335/2008/ODDDS, ktorú podpísal pred-pred-predchádzajúci župan Murgaš v 2008 fungovala až do príchodu rodiny Lump-erovcov. Otec&syn dali na súd hlavne dodatok číslo 9, prijatý za županovania Kotlebu.

Ale ako bol Dodatok č. 9 prijatý?! Jednohlasne všetkými zastupiteľmi (viď vystúpenie poslanca Ježeka cca 01:40:00), pretože zaručoval REKORDNE NÍZKU cenu dopravy na Slovensku (1.24€ / kilometer SAD Zvolen, 1.18€ / kilometer SAD Ľučenec). Pričom dodatok podpísal župan 2 týždne po schválení dodatku zastupiteľstvom, po tom ako aj hlavný kontrolór kraja dal zelenú. Nitre sa podarilo v medzinárodnom tendri ("dajme zarobiť cudzinom"), na ktorý sa Lump-erovci v rozhodnutí súdu odvolávajú, vysúťažiť dopravu za 1.35€ / kilometer.

Za zmienku z videa stojí aj zosumarizovanie ako štát prišiel o SADky v 2002. Bolo to za vlády ľudí orientovaných na americkú ambasádu, defakto tých istých (Milko Brblavý začínal v SDKÚ), čo teraz kvília aby štát zasiahol.

Túžba mať nejakú "kvalitnejšiu" špinu na Kotlebovcov (súdne rozhodnutie o pochybení navodzujúce dojem "Kotlebovci kradli") priviedla, k tomu, že v kraji nefunguje doprava, ľudia sú nahnevaní, starostovia sú nahnevaní, a Lunterom sľubovaná integrovaná doprava sa.. ehm.. odkladá.

Lump-erovci chceli mať dôkaz o zlodejstve, no nateraz sú najväčší rozpilovači rozpočtu BBSK práve oni. U americkej firmy PricewaterhouseCoopers si objednali právny posudok "kotlebovho dodatku" za, do zadku, žiadne drobné, 59 760€.

To je stále "nič", zastupovať na súde sa nechali TaylorWessing, známou spoločnosť z prípadu Martina Daňa a kauzy Slovak Aktual vs. Varády, ktorá kraju už vyfakturovala 179 217€. K tomu celému za právne služby platia ešte právničke Lívie Souč Kosťovej, ktorá si fakturovala už 70 854€. To všetko napriek tomu, že právne oddelenie BBSK má.

V kraji medzimestské autobusy v provizóriu chodia a môžeme vziať jed na to, že dopravca, ktorý vzíde z nového tendra, bude dávať služby za viac ako doteraz. Počkáme, uvidíme, zasmejeme sa, potom zaplačeme.

Ľubov

Máš pravdu.Úpadok sa však prejavuje aj menej nápadne,ale pokial je človek vnímavý,cíti to.-(((. Stúpa chaos,prejavuje sa to síce najviac v doprave,ale "cvok" ako ja to cíti napríklad aj zmenou kvality jedla v reštauráciách a tak nejak vo všetkom.