Priebeh rastu infikovaných a mŕtvych na Covid-19

Grafy priebehu pandémie COVID-19 v niektorých krajinách. Dáta k 31.marcu 2020, ale nie je to prvý apríl.

Všetky grafy možno rozklepnutím zväčšiť.

 

Najprv rast počtu infikovaných v marci.

V Číne je to celý marec takmer horizontálna, takmer nemenená hodnota. USA nabehli neskôr, alebo  začali merať neskôr, ale ich rast je proste najprudší.

Keď sa posunú krivky na spoločný začiatok ( dosiahnutie 500 infikovaných), vidno ešte jasnejšie rozdieľ v priebehoch.

 

Rovnaké typu grafov môžeme spraviť pre počty mrtvych. Opať vidno úspešnosť Číny, na rozdiel od niektorých Západných krajín.

 

 

Rozdiel v priebehu mortality je skutočne zarážajúci.

Príklad z Číny (a Korey a Japonska) jasne dosvedčuje, že vírus možno zatlačiť a epidémiu zastaviť.

 

 

 

 

Zdroj dát
 
 
Ďalšie grafy, napríklad pre iné krajiny, budú nasledovať.
Ak máte nejaké dátové zdroje, v nejakej tabulkovej forme, napr CSV, ktoré stáli za to zobraziť, napíšte podnety a dajte linky.
 
0
mirage

yoshi nakaza by spieval zere hlavne katoliky..
hadam svedsko aj bielorusko vydrzia vo svojom kurze

Norman

až kým neskapú, až do trpkého konca

vrbovčan

majú jeden nedostatok. Nevyjadrujú počty percentuálne k počtu obyvateľov na tom ktorom území. Nie je potom možné porovnávať trend malých štátov k veľkým. Súdim správne? Taktiež je diskutabilné výkon testovania. Ak sa niekde rozhodnú, že budú testovať pomalšie, to je aj Slovensko, budú mať aj menšie prírastky pozitívnych prípadov.

Norman

Samozrejme sú aj grafy úmerne k počte obyvateľov. Dáme sem aj také, len to bude vela. Ale tieto celkové grafy sú tiež dostatočné, ak sa porovnávajú podobne veľké štáty.
Naopak, v USA sú zasiahnuté len niektoré oblasti a prepočítať rast tých na celkové USA, teda pol kontinentu, klame zas opačným spôsobom. Podobne v Číne bola postihnutá hlavne oblasť veľká podobne ako Taliansko.

Áno, zistenie počtu infikovaných je dosť subjektívne. Naopak ale, objektívne, a to úplne natvrdo, sú počty mrtvych.
Jestvujú niekde ešte počty chorých, hospitalizovaných a podobne, ale tie sú zrejme tiež subjektívne, a v tých globálnych štatistikách ich neuvádzajú.
Sú niekde aj počty testovaní v jednotlivých štátoch, k tým som sa ešte nedostal. Ale tie sú ešte viac subjektívne,
ako nájdení infikovaní.

vrbovčan

Na každý variant sa musí pozerať rôznym pohľadom. Ani netvrdím, že Slovensko nedostačne testuje. Výkon testovania si zvolili vzhľadom k dispozičným možnostiam laboratórii. Ba skôr sa javí tento spôsob ako efektívnejší, čo sa týka nákladov. Dôležitá je kvalita výberu podozrivých prípadov. Hovoria tomu guideline.
Včera ma prekvapil optimistický postoj Martina Smatanu s výrokom: "zdá sa, že komunitnému náhodnému šíreniu výrusu sme zabránili."

Norman

To komunitné šírenie, to sem dal aj včera niekto link tak som pozeral tú tlačovku, ale som nevydržal až k tomu bodu :-) Mali by to uvádzať, ako to robí Čína, čo sú prípady zachytené na prichádzajúcich, a čo vnútorné.

Osobne ale tomu Smatanovi a tomu ich inštitútu moc neverím, oni hovoria stále to isté na základe toho vzorca, čo publikovali pred dvoma troma týždňami. Ono výpočty - presná hra s nepresnými číslami. To proste vyjde, ako sa komu chce.

Matovič je dnes za blackout, s čím sa principiálne dá súhlasiť. Mala by to urobiť celá Európa. Ale v tomto stave sa na Slovensku od toho moc nelíšime. Ak nám pribúdajú prípady LEN zvonku, tak sme na dobrej strane.
Len treba ZASTAVIT PENDLEROV. Naozaj si zopar blbcov dovolí drbať sa cez most Devinska Nová Ves alebo cez Berg, aj priamo cez hranice? Ja neviem, a osobne tam kvôli tomu nepôjdem, to mi za to nestojí. Ale ak máte info, napište sem alebo do Hlavných Správ alebo kde. Ale škoda čakať, určite je to tak, prechádzajú tam ľudia do a z nakazenej skurvenej Viedne - a tak by polícia mala hranice naozaj uzavrieť. V tomto smere zas kaliňák by určite zafungoval, on mal z takých vecí radosť, hech.

Uzavretie hraníc je základná vec. Aj vnútorných, napríklad medzi krajinami v Nemecku. Veď keď sa môžu uzavrieť mestá do karantény, môže sa aj oblasť, kraj.

Náhodný okoloidúci

Tu máme komunitné šírenie. Odistená časovaná bomba. A samozrejme, nesmie chýbať kopanec do Pellegriniho.

https://www.aktuality.sk/clanok/778864/koronavirus-v-romskych-osadach-za...

Jasne sa ukazuje že absolútny základ je izolácia a disciplína.

Roland Edvardsen

Black out pre Slovensko nateraz nedáva veľmi zmysel - veď sme 3. najbezpečnejšia krajina na svete, vďaka rýchlym opatreniam predošlej vlády a prekvapivej disciplinovanosti miestnych ľudí. A vôbec, ak už, tak pre mesto alebo oblasť, nie celú krajinu. A hlavne, ani väčšina odborníkov nemá za to, že by to nejako pomohlo (muselo by to trvať asi dlhšie ako len 2-3 týždne - to by však malo príliš devastačné účinky na iné oblasti).

No, Matovič to včera, na 1. apríla, proste dal na solídneho Caligulu/šialenca. A dostal následne peknú nakladačku, alebo teda "black out", a to nielen od smerákov, ale aj od "vlastných". Aj by človek napísal, že ho musí ľutovať, ale...nie, neľutujem ho :-), nech si to chlapec všetko vypije do dna, za všetku tú zlobu, ktorú tu roky šíril (a ktorá viedla aj k fyzickým útokom na ľudí - prípad slniečkárky Krempažskej veru nebol ojedinelý). Inak dnes ho dobre zhodnotil aj Hlina (ktorý mu stále nevie odpustiť tie podrazy vo volebnej kampani, ktoré určite dopomohli k tomu, že je mimo parlament): https://denniks.sk/33783/matovic-chce-nieco-epicke-aby-v-ociach-ludi-tro.... Toto je trefné:

Igor Matovič potrebuje niečo epické. Približne čosi také, ako keď ten camerlengo vo filme Anjeli a démoni (podľa knihy D. Browna) zoskočil s padákom z vrtuľníka a zachránil tak Vatikán, Rím.

Ak neprinesie niečo epické, bude to P. Pellegrini, ktorý dosiahne silnejší zápis v mozgu nášho občana, že to bol on, kto v začiatkoch epidémie promptne skoro všetko pozatváral a pomohlo to tomu, že Slovensko doposiaľ vcelku dobre zvláda koronavírus. On je zatiaľ tým bájnym hrdinom, a nie Matovič. Igor Matovič ostáva servismenom v bitke, v ktorej do útoku zavelil Pellegríni. A to presvietenie Igor Matovič neznesie. Nemôžete mu zobrať show. Strhnúť svetlá na seba malo zintenzívnenie a vyšší počet testovania. Zatiaľ k nemu neprišlo. Aj keby prišlo, stále by to však emočne bolo málo. Preto ten black-out. Marketing vždy a všade.

Koaliční partneri sa musia naučiť aj jednu vec týkajúcu sa spolupráce s Igorom Matovičom. Najväčším problémom akéhokoľvek nápadu bude to, že ho nevymyslel alebo neoznámil Igor Matovič.

Norman

vrbovčan

štáty v tomto poradí: Španielsko, Belgicko, Taliansko, USA, Nemecko, Francúzko, Británia, Švédsko. Kde je to ale voči strednej Európe. Že?
Moja známa pracuje v Holandsku ako opatrovateľka. Zaujímavé je, že tá stará pani nepotrebuje žiadnu opateru, len je cez deň sama doma než prídu syn so svojou ženou z práce. Tak tie dve ženy chodia spolu do mesta na kávu, nakupovať a podobne. To znamená pohodička.
Nikdy nemali na ňu akékoľvek ponosy. Vždy sa k obojstrannej spokojnosti na všetkom dohodli. Tentoraz sa zbalila a utiekla. Vraj holanďania na epidémiu absolútne kašlú.

Norman

Aton

Na tomto webe, je obrovské množstvo grafov a prehľadov o pandémii.

 

(Chcel som sem vložiť jeden graf z môjho PC, dlho som neprispel príspevkom a nevedel som ani za toho svätého prísť na to, ako nahrať obrázok z PC)

 

 

 

Truhlík

Dopĺňané priebežne cez deň a komplet za predošlý.
Na všetkých tých údajoch sú zarážajúce rozdiely. Napríklad malé počty mŕtvych v Nemecku.
Všade je viacmenej stagnácia rastu počtu nových prípadov okrem USA.
https://www.worldometers.info/coronavirus/
A ešte jedno. V minulom roku USA dostali prvú priečku v ratingu ako najlepšie pripravený štát na pandémiu. Teraz ju má Slovensko.

Roland Edvardsen

Na túto stránku od istej doby chodím takmer každý deň. :-) Pekne to tam aktualizujú.
USA vyzerajú naozaj desivo. Na Postoji mal jeden bloger veľmi dobrý príspevok, kde porovnával Slovensko so štátom Indiana (blízkosť ak ide o počet obyvateľov + v oboch krajinách bol prvý zaznamenaný prípad nákazy 6. marca). Naozaj sa ukazuje, že absolútne zásadná bola rýchlosť zavedenia karanténnych opatrení: https://blog.postoj.sk/53183/preco-bude-usa-este-horiet?fbclid=IwAR2cqgX...

Norman

naozaj výborné svedectvo z prvej ruky.

Aj svedectvo určitej zmeny postoja proameričanov (všetci sme raz takí boli a všetci sme sa z toho dostali :)

Amerika má proste paradigmu nekonečného priestoru, slobody ... a to proste už neplati.

Dosťať pobytové štipko do USA vo februári 2020 - to bude onedlho znieť ako najhoršia smola :-)

mirage

a celkovo media neuvadzaju blizsie udaje o strukture ex

ani vek, ani rod, ine udaje napr pritomnost nikotinu v krvi

takze ani tieto udaje nie su prilis vypovedne

ak v ita je 20% obeti napr. silno fajciaci dochodcovia a vo svedsku trebars 20% cernochov, ako to bez tychto informacii porovnat?

preco novinari nevedia ziskat a zverejnit aj tieto udaje..

mirage

na worldmeters su aj tieto udaje, ale iba sumarne za cely svet, nie aj podla jednotlivych krajin, co je neuveritelne, preco tieto udaje skryvaju

https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

obete su dochod. veku, z toho 50% mala zdravotne problemy a corona ich dorazila, z druhych 50% bohvie kolko silno fajci aj do vysokeho veku a aj medzi zenami. kto bol v rak nem ita, urcite videl ako tam fajcia starsi vo vacsej miere ako u nas

na postoji v clanku zverejnili matovu mapu nakazy na slovensku v jednom clanku iba v rozmazanej podobe..klaunolistika

ad amerika, tam by som hodnotil vyvoj podla jednotl. unijnych statov, nie federaciu ako celok, a tak porovnal s europ. statmi

Norman

delené na štáty by bolo vhodné, ale také udaje tam neboli.
Ale tak isto je to v Číne - tie provincie sú veľké ako európske štáty.
A predsa len - pre nás to až tak dôležité nie je.

mirage

bola premierkou remisova alebo sulik,

nevadi mi, ze mat slzi, ze ma tak rad svoju babku,

ale ked sa o nu tak boji, nech ju posle na mesiac do tatier, na altaj alebo inde do hor a nestrasi za danej situacie blackoutom

mailer

.

Náhodný okoloidúci

Zaujímavá konšpiračná teória a je aj celkom logicky vyargumentovaná.

Zneškodnenie alebo aspoň výrazné oslabenie globálneho kápa No.1 Číne možno stojí za to, aby čiastočne a dočasne poškodila sama seba. Za predpokladu, že to oslabenie bude trvalé a umožní preformátovanie sveta.

Norman

Ja, ako vždy, :) som už aj o tejto verzii hovoril. Krátko. Ale indikuje sa čoraz viac, a keby som nebol tak pročínsky, tak ju zdôraznujem.

Ľubov

Autora. Už je to dosť dlhá doba,čo Vlka nečítam. Ako poznám sama seba,dôvody môžem mať len dva: alebo je príliš proizraleský,alebo protiruský. Jednoducho,niečím ,nejakým názorom v minulosti ma strašne na....l.
Ale to je len môj osobný pohľad. Mám naň právo.V článku Rusko ani nespomenul,úplne bezvýznamný element. Ani slovo o tom,že Čína mohla zvládnuť epidémiu (aspoň dúfam,že už sa tam vírus nevráti a nebude zabíjať)preto,lebo je silnejšia ako USA. Pre svoju disciplínu.
Tým nechcem povedať,že sa neviem dočkať čínskeho modelu sveta.

mailer

.

Náhodný okoloidúci

Čína má celkom nedávnu (2003) priamu skúsenosť s iným koronavírusom spôsobujúcim SARS, takže vedenie štátu aj armáda a lekári mali všetko natrénované.

Ema

ďalších 25 štátov - a nevyzerá to, že by si z roku 2003 niečo zapamätali.

Inak, nie je to ani rok, čo v GHSI - Global Health Security Index (odborný garant Johns Hopkins University) boli vychválené USA ako najlepšie na svete pripravené na pandémiu. Tak teraz v apríli uvidíme.

Náhodný okoloidúci

No, to bude asi tým, že v tých ďalších 25 štátoch nie je pri moci KSČ - Komunistická strana Číny.
Tým chcem naznačiť, že ak sa USA chcú zbaviť korony, musia vykopnúť "republikánov" aj "demokratov" a nahradiť ich čínskymi komunistami.

Ema

že jednou z prvých obetí COVID-19 v Južnej Afrike bude Gita Ramjee, odborníčka na hygienu a tropickú medicínu.

Laici vedia od januára, že treba zaliezť za pec, ale odborníci na hygienu a tropické choroby sa budú ďalej celé mesiace zliezať na opičích kongresoch po celom svete, Brazíliu nevynímajúc, oblizovať sa, funieť si do tvárí a obaľovať sa navzájom koronavírusom.
Gita Ramjee musela dostať v Londýne riadnu živú dávku, keď bolo za desať dní po nej. A to nebola až taká riziková kategória, v 64 rokoch a pri plnom zdraví.

Koronavírus oberie takzvaných top vedcov o všetko potešenie z vedy. Kongresy sú zrušené.