Bifurkácie politických hnutí

Delí sa nám strana Smer, delí sa aj poslanecký klub zvolený za ĽSNS.

Použil som v nadpise slovko "bifurkácia" nie preto, aby to znelo vedecky, ale naopak, pretože znie tak polokomicky. Nie že by to malo niečo podobné s "fúrikom", ale je to celé taká fúrikovská technológia. Na kolene robené pechorenie.

V prvom rade treba tento proces len a len privítať. Politické subjekty robia chyby a tie musia byť naprávané posunom. Za chyby sa musí zaplatiť - ináč sa to nahromadí a rupne to potom, keď už to bude priveľa. 

Ktorý fúrik teda vyhrá tieto závody? 

Žiaden. Fúriky sú na prácu a budú neustále voziť piesok. Dokola. Jeden robo(š) jamu vykope a piesok odvezie, druhý piesok priváža a jamu zasýpa. Politka zástupnej demokracie v praxi.

Rozpoltenie opozície nie je prejavom jej slabosti, ale naopak, sily. Jediné dve opozičné strany v parlamente, Smer a ĽSNS, síce pokrývajú dve základné témy spoločnosti - otázky sociálnej štruktúry a otázku globálne-národneho rozporu - ale nie je dôvod, aby zostali iba dve.

Globálne moštrum od Atlantiku síce ešte nie je bez sily, ale dokonca aj po týchto ich "vyhratých" voľbách im zostáva v moci iba "skrytá" vojenská prítomnosť, výstavba letísk a skladísk. V politickej sfére má atlantické monštrum na Slovensku okrem nejakých pár skrytých ksichtov v hre ako najepšie karty už len prehnité a prevalené prasce typu Lipšic. Duo Truban-Beblavý, tragický klaun Kiska. Také karty by sa v dobrých časoch zahadzovali ako odpad. A tak aj vyzerá scéna - po pyrrhovom víťazstve a zrazení Smeru na kolená stredové pozície zabrali novotvary ako Matovič - a keď táto ich bublina praskne, zaberú všetko zas spominané dve hnutia - národné a sociálne.

Moc zas leží na ulici a zas majú tí doteraz neznámi šancu sa k nej dostať. Prečo by mali teda čakať v rade a dávať niekomu prednosť? Tak to nikdy nebolo a nikdy nebude - ani na holubičom Slovensku. 

Bifurkácia neznamená roztratenie, ale rozrastenie do viacerých chápadiel. Padla aj myšlienka, že sú Fico s Pellegrinim dohovorení. Zrejme nie vedome, ale podvedome cítia, že spolu rozširujú svoj spoločný priestor. Treba len nie príliš do seba rezať a prekonať tento pôrod, toto delenie sa bunky. 

Matka na tom nemusí byť zo začiatku dobre. A či decko prežije, to pri pôrodoch vôbec nie je isté.  Ale čo, zopár predošlých potratov už skapalo, ak neprežije, vzniknú nové. A to isté platí na národoveckej scéne. Herci sa menia, ale myšlienky zostávajú. A tie sú podstatné, tie vyhrávajú.

 

 

 

 
0
Tona Nagua

Symboly nás sprevádzajú od počiatku. Sú vryté do starých kresieb v skalách, v piktografoch... Utvárajú srdce kolektívnej múdrosti ľudstva. Skryté "učenie" starobylých múdrostí. Majú silu vyliečiť toto choré ľudstvo, ktoré potom môže nasledovať veľkolepý osud ľudstva. Tak krásnu Zem má toto ľudstvo, ktorú však ničí. Však nepochopilo ľudstvo ako funguje osud. A tak nerozpoznalo to nebezpečie a nevidí príležitosti. Nie je politika je iba život. Keď uvidí život odstráni ten zhnubný osud do ktorého sa rúti. Áno tie staroveké symboly sú aj pre moderného človeka. Politika už neosvetľuje možnosti, nevyzýva k opatrnosti pred skrytým nebezpečenstvom a tak neprivoláva silu. Prepojiť symboly s obyčajnou realitou. Čo hovorí symbol dnes? Každý z nás sa podieľa na spoluutváraní sveta a tak je zodpovedný. Všetko čo každý z nás robí má dopad na sedem generácii. Je načase vyrásť z toho malého sna o úspechu, dosahovania cieľov... Sme pozadu. Stále opakujeme ten ročník a vrážame si sami nôž do srdca a dívame sa ako krvácame. Zhypnotyzovaní vlastnou krvou, akoby pachtiaci sa po ďaľšom utrpení, kričiac áno ja trpím, kto zato môže. To on, oni. Toto však nie je o "našom malom ja". Živíme sa stravou ale aj myšlienkami. Aké sú to myšlienky? Človek ani nevie čo je pre neho dobré. Ale je pripravený dávať iným tie zaručene najlepšie rady. Upratať si na svojom dvore. Čas zrodený z múdrosti to nám ukazuje malé dieťa a nie čas z naivity. Dieťa ukazuje ako uvoľniť ten zvyk a byť tým kým si. Pozrieť sa na život akoby to bolo po prvý raz. Dívať sa sviežimi očami, stať sa sám pre seba mystériom. Oslobodiť sa od tej predstavy, že musí trpieť. Objaviť znovu chuť sa hrať, objavovať, tvoriť. Zmeniť sen za nový. Zmeniť osud. Je najvyšší čas.

Roland Edvardsen

To je trochu smiešna predstava, že opozícia sa oslabí bifurkáciou - veď v parlamente ostanú tí istí ľudia. Naopak, môžu sa naskytnúť nové možnosti - napr. v nových spojenectvách, ktoré predtým neboli možné.

Voliči všeobecne rozpady budú odmietať - ale je to povrchné, obzvlášť takéto v opozícii aké vidíme u Smeru a LSNS.

Aj teraz sa na hlavu Tarabu spustila vlna kritiky, že prečo tú LSNS rozbíja. Áno, rozbíjačov tak nejako automaticky ľudia chcú odmietnúť, vnímať to tak, že za rozpad je vinná len jedna strana. Ale to málokedy tak býva. LSNS rovnako rozvracá aj Mazurek, aj Kotleba.

Ak bude LSNS pokračovať aj naďalej v rovnakom móde, potom ju bude čakať percentuálny úpadok - možno aj mimo parlamentu. Voličom sa musí časom prejesť strana, ktorá funguje stále len takto izolovane v opozícii, ktorá je de facto bezzubá.

A Smer, ten sa rozpadne, teraz všetko tomu nasvedčuje, ak si to Fico nerozmyslí a neodíde (zo svojej pozície). Fico to Pellegrinimu nedá - lebo strach ho nepustí. Dôvody veľmi dobre popísal, tentoraz celkom racionálny, Mečiar: https://cz.sputniknews.com/politika/2020052912005171-novy-politicky-lidr... (Som sa rehotal, keď som sa dočítal, že podľa Mečiara mal Fico odísť z politiky ako sľuboval v r. 2014. Hej, ten Mečiar známy tým, že hentakých "pelegrínov" okamžite zo strany surovo odstránil, len aby bol "LenOn").
A Pellegrini to už dávno vie (lebo vyjednávania medzi nimi už tajne prebehli) a už pripravuje novú stranu (a sponzori, ktorí opustili pre neho Fica tlačia a tlačia).

No, procesy prebiehajú, musíme si počkať. Matoviča a spol. zatiaľ chránil koronavírus, po jeho útlme to môže ísť k lepšiemu rýchlejšie. Uvidíme...

Tona Nagua

sluha úchylných síl, šľapajúci po prírodných tradíciach, slovanských koreňoch. Ach až sa mi chlpi ježia. To čo toto? To sa kam vraciame? Stať sa múdrym je celoživotná cesta. Múdry vidí jasne, bez strachu a vidí podstatu. Ale Krajčí nemá z múdrosti nič je to iba fanatik. Som pohan možno ma upália? A ja sa nebojím. O čo tu ide tým silám? O zničenie slovanskej tradície, opľutie podstaty. Ak nie si taký fanatik, slúžiaci úchylným silám tak zaručene prídeš o prácu a možno zachvíľu aj o mnohé iné, čo sa aj deje, všimli ste si a aj mnohé iné?

Roland Edvardsen

Hej, púštnym démonom Jahvem posadnutý Krajči, angažujúci sa v skupinke "Priatelia Izraela", zaujal. Matovič sa rozhodol stavať na hentakých práve preto, lebo sú ľahko manipulovateľní, resp. on dúfa, že ho budú počúvať ako ovce na povel. Krajči a jemu podobní to celé berú ako akúsi náboženskú misiu, pri ktorej idú očistiť Slovensko od komunistov/"Satana" (preto tak nenávidia strany ako Smer, Vlasť, SNS).

Inak Záborská už predložila ten anti-interrupčný zákon? Posledne, čo som čekoval, tak stihla byť už aj "pro-choice." Myslím, že jediná istota u hentých abrahámistov je honba za nejakým teplučkým miestom, tam budú istoty, nie pri zygotách. Ale však Vašečka to môže nabudúce vykompenzovať predložením zákona o traumatizujúcich ejakulátoch mimo pošvu, ktorými sa bezcitne vraždia dennodenne milióny a milióny detských dušičiek. :-)

Tona Nagua

Tento svet má stále "problém" s potratmi. Dokonca myslím, že ešte stále to tak majú v Salvádore, žena po potrate putuje do väzenia a je jedno či to bol potrat taký či taký-samovoľný. Prírodné národy s tým nemali problém, žena si to kontrolovala sama a v prípade keď sa rozhodla počiatočné embryo nemať požila rastlinku a bez nejakého poškodenia tkanivo z maternice bolo vylúčené. Nikto by nemal mať kontrolu nad telom ženy a jej rozhodnutím, keď už sa to stalo a sama to neukontrolovala kedy mať sex - takže je to vec tej ženy a nie iných. Ale vieš dnes už nie je milovanie ale šukanie a šuká sa bez rešpektu k mystériu bytia, proste fyzický pud kedy to na koho príde, ktorý sa už tak zdeformoval a stal sa aj obchodom. Problém bude asi v tom, že druhí chcú mať čisté svedomie a nedívajú sa na to aké smutné, trpiace príbehy sa potom za ich divnými morálnymi zákonmi odvíjajú a to nehovorím o tom, že sa potom urodí aj to čo sme nechceli aby sa urodilo. Je tu stále problém nevedenia či po oplodnení je to už život. Možno Krajčí povolaný od boha to vie a tak vyaháňa diabla z ľudí. Ale načo to ľuďom hovoriť a odkrývať im to tajomstvo, ktoré potom budú zneužívať a preto sa nebudem tu o tom rozpisovať. Stačí sa dnes pozrieť napríklad do Ameriky čo sa tam deje. Má život cenu? Čo má cenu?

Roland Edvardsen

K tejto tému sme tu diskutovali už mnohokrát. Otázky okolo potratov boli filozoficky vyriešené už naozaj dávno (pozri napr. David Boonin) a biologicky je to tiež jasné: dokým tam nie je vyvinutý mozog, nemôžeme hovoriť o vedomí a osobnosti - a preto je prirovnávanie zygôt a embryií k plne vyvinutým ľuďom jednoducho intelektuálne nepoctivé. A mozgová aktivita sa začína prejavovať až ku koncu 2. trimestra, niekde okolo 7.mesiaca – čo je dávno potom, ako u nás legislatíva umožňuje abort. A ontogenéza je skrátená fylogenéza. Chmelár má teda úplne správnu pointu, že bojovníci proti potratom by s rovnakou vervou mali bojovať aj za vegánstvo, proti akémukoľvek zabíjaniu zvierat - ak chcú byť naozaj poctiví v tom, že sú "za život".

Tradičné náboženstvá majú tiež rozličné pohľady. Judaizmus je napr. v otázke abortov liberálnejší ako katolicizmus. Normatívny judaizmus a jeho právo (tzv. halacha) nepovažujú plod až do narodenia za človeka, takže ani abort neklasifikujú ako vraždu/zabitie už narodeného človeka. Plod je "lav nefesh hu" (ne-osoba) dokiaľ sa nenarodí – sanhedrin 72b a do 40 dní je považovaný za "vodu" jebamut 69b a neskôr za "gufah hu" – (časť jej tela). V prípade komplikácií pre matku je plod považovaný za "rodef" (prenasledovateľ) a život matky musí mať absolútnu prioritu.

A s výnimkou katolicizmu, ostatné tradičné náboženstvá nemajú problém napr. ani s umelým oplodnením - ani judaizmus, ani islam, ani rozmanité protestantizmy. A takí babtisti z "Bible Beltu" do 70-tych rokov nemali problém ani s potratmi. Obdobne i u nás maďarskí kalvíni, ktorí istú dobu praktikovali stratégiu 1 dieťaťa. Skrátka, pri potratoch sa dobre nedá odvolávať ani na nejakú tradíciu, lebo v rôznych dobách a v rôznych minulých kultúrach a náboženstvách boli prístupy rôzne, a veru rozhodne nie vždy takto striktné, ako to presadzujú takí ako Záborská či Vašečka.

Tona Nagua

napísal si:" dokým tam nie je vyvinutý mozog, nemôžeme hovoriť o vedomí " - to je blbosť.
Asi nevieš čo sa deje pri sexe za fyzickou úrovňou. Preto ľudia radi dosahujú ten vrchol. Napísala som, že sex je mystérium bytia a preto by sa tak ku sexu malo pristupovať. Prečo? Pri sexuálnom styku dochádza ku svetelnému procesu. Na počiatku bolo, že sa sexuálna energia využívala k vytváraniu života, vtedy mali ľudia viac poznania ako rozumu a iného. Takže, vedomie začína v okamžiku počatia keď sa upevní vedomie obidvoch partnerov. Teda obidvaja partnery predávajú vedomie, ktoré sa ale nie vždy stabilizuje. Muž a žena majú to čo nie je vidno okom, svetelné štruktúry. Ako inak by si vytvoril "niečo nové". Telo je svedkom energetickej esencie univerza a vedomie je žiarenie, žiariaci jas, je energetickým prvkom. Keď vedomie dospelého dozrie pri procese rastu tak sa už nazýva uvedomovaným vedomím. Teda keď "ovocie" dozrieva uvedomovanie sa modifikuje potom v niečo zložitejšie, intenzívnejšie a dochádza aj k inej pozornosti ako len pozornosti pevných predmetov. Ale to je ťažká téma.

kali

Blbosť je skôr toto. Myslím si, že by bolo lepšie zostať pri biologickom vysvetlení ktoré sa dá vedecky a empiricky overiť, ako nejake pseudospiritualne ničim nepodložené dohady.

Otazka moralnosti abortov aj z filozofickej perspektivy sa rieši aj v tomto videu https://www.youtube.com/watch?v=2AVrztA_mjI

mirage

pod svetelnym procesom,
ako prebieha pri umelom opl.?

Tona Nagua

Vrátila som sa práve z prírodného lesa a zase umelé oplodnenie. Teda keď som to načala tak ale iba niečo. Človek strašne niečo chce aj keď mu niečo práve v tom čase hovorí, že NIE, chce vlastniť dieťa, bábiku, hmotu ako akési pokračovanie seba a svojich nesplnených snov a nepozná čo je za tým dieťaťom. Inak však bonus na dieťa od štátu je dnes asi mizerný, nie? neviem ja už mám dospelé dieťa. Niekto silno chce a nemôže, niekto môže mať a potom sa ho snaží zbaviť a jedna skupina má z toho živobytie a výhody a aj na mobil. Hovoríme o fyzickom vedomí hej. Pretože vedomie je dvojaké. Ľudia sa dívajú povrchne a iba chcú. Ľudia podceňujú aj múdrosť tela všetkých tých šikovných živých buniek, teda aj funkciu semena a vajíčka.Takisto bez energie tela je človek iba kusom organickej hmoty, ktorým môže vedomie ľahko manipulovať. Však fyzické telá väčšiny ľudí spia a neuvedomujú si veľa vecí. Človek chce a tak si ani nevšimne čo zrodí. Máme fyzické telo ako aj svetelné telo. Čo asi za proces sa môže diať? Teda dochádza tam k hlbokému oživeniu /vo vnútri v kokone sú svetelné vlákna, vyžarovanie/, ktoré vyvrcholí splynutím dvoch častí toho žiariaceho jasu vedomia, ktoré sa oddelia z obalov obidvoch partnerov, teda odovzdajú niečo cenné dieťati zo seba. Chápeš, nič nie je zadarmo. Ľudia radi robia sprostosti, bóže oni chcú bábätko a chcú. Ale čo dajú tomu bábätku je im jedno. Bábätku asi niečo chýba. A planéta je preľudnená a nepochopenie a disharmonia narastá. Klonovanie a iné toho tu už bolo a kopu smutných trpiacich príbehov. Ale komu niet rady tomu niet pomoci. Na vedomie sa teda ľudstvo díva veľmi skreslene, nerozumie sám sebe. Ľahko sa manipuluje vedomím. Pravdy o vedomí to by ste chceli vedieť? hm už som spomínala manipuláciu vedomia, že?

Tona Nagua

ak nevieš nič o vedomí a mozgu - viď tvoje video - nezosmiešňuj sa tu.
Vidno,že neokortex sa ti ešte nevyvinul tak škoda u teba spomínať prefrontálny kortex. Kde vidíš napísané moje vyjadrenie proti potratom. Vyjadrila som sa že som proti potratom? Vyjadrila som sa predsa , že je to na rozhodnutí iba tej ženy a teraz píšem o vedomí,žiaľ máš smolu nejedná sa o nepodložené dohady.

kali

My nevieme čo je vedomie jak vznika kde sa nachádza, nevie to ani veda a filozofi sa nato snažia najisť odpoveď už tisiročia, tak by si mohla svoje teorie o esencii energie a svetelných štrukturach niečim overitelným aj podložiť a odpoustiť si tieto invektiva.
K tým potratom, nemusíš byť hneď tak vzťahovačná je mi jedno čo si o tom myslíš, daval som to sem v ramci debaty ako takej.