Druhá vlna pandémie je tu

Iracionalitu priemeru ľudskej rasy nemožno pochopiť - ona proste je a nezmení sa, kým nebude prinútená. Je totiž očividné, že dokonca faktická inteligencia pandémie SARS-CoV-2 je vyššia, ako je schopná zvládnuť skupinová inteligencia homo sapiens. 

Sú známe testy, že hlavne ľudské mláďatá nedokážu odolať a ak si majú vybrať medzi menším potešením teraz alebo väčším bonusom neskôr, zvolia si to horšie, ale okamžité. Model správania v takejto dileme sa líši aj podľa rasy - ale globálne celoľudsky je to dosť zlé. Očividne je to tak nedostatočne, ž eto nestačí ani na chorobu COVID-19.

Toľko podstata problému, teraz fakty. 

Napriek tomu, že sa v Číne ale aj Európe našla metóda a podarilo sa infekciu zatlačiť takmer do nuly, Európa priam z neznámych dôvodov nedokončila dielo a otvorila sa novej vlne smrtiacej infekcie. Nemožno sa ubrániť myšlienke, že je to analogické s vlnami imigrantskej infekcie, ktorej tiež Európa sebavražedne otvára svoje vnútornosti.

Situácia je v tomto smere jasná, len si treba uvedomiť jej vážnosť. Aby sme boli  menej prekvapení a menej trpeli.

Na dnes len 4 grafy, aby toho nebolo veľa. A to prvé dva sú zo Slovenska, slúžiace zároveň ako príklad celkovej situácie.

Grafy zachycujú stav len v jednej oblasti (infikovaní na jednotku populácie) a možno teoreticky nie sú zrovna vše osvetlujúce - ale sú potvrdené aj inými parametrami, informáciami, takže tu slúžia hlavne ako výborný príklad. Všetko sú zobrazenia oficiálnych dát zhromažďovaných medzinárodnou EU agentúrou.

 

 

1. Krivka zistenej infekcie na Slovensku za posledné dva mesiace.

Tenká čiara sú denné zistené hodnoty, hrúba je matematicky prepočítaná tendencia, priemer.

 

 

Čo vidno? Začiatkom júna bol stav prakticky na nule, Slovensko bolo zbavené choroby. Potom sa otvorili hranice a prirodzne, infekt sa sem valí. Dnes, koncom 6. mesica, je situácia rovnaká, ako začiatkom 5. mesiaca - teda revers 2 mesiace späť.

Lenže rovnaké hodnoty nie sú naozaj tá istá situácia, ide totiž aj o tendenciu - a tá je dnes horšia, ako začiatkom mája. Vtedy to klesalo, dnes to stúpa.  Dobre to vysvetlí ďalší graf:

2. Slovensko, celkový priebeh:

Najhoršie čísla boli na Slovensku, podobne ako vo väčšine krajín Európy, v polovici apríla. Od začiatku mája sa zdá byť hodnota malá. Lenže na predošlom obrázku, zachycávajúcom hodnoty v podrobnejšej mierke, sme videli, a je to vidno aj tu, že jasná tendencia je rásť. A geometrický rast je vec zákerná, prudká. krivka je vlastne v polohe, ako začiatkom marca - zas sa rozbehne tempom, aký vidíme v ľavej časti. To je matematická  istota. Otázka je len, v akom bode sa ju tentoraz podarí zvrátiť. A či vôbec. Dokážu teraz včas zavrieť hranice? Pochybujem.

Obyvateľstvo je ubité rečami o "ekonomickej kríze" a nie je ochotné dodržiavať hygienické opatrenia. Pandémia síce len urýchlila to, čo by aj tak muselo prísť - koniec šialenstva nekonečného rastu - ale ten moment je proste tu a samozrejme, spoločenské povedomie nie je pripravené ho spracovať. Ideológia ho nevie vysvetliť, nemôže vysvetliť svoju vlastnú falošnosť. A tak sa vina zvaľuje na pandémiu a tvrdí sa, že ak by nebolo jej, ľudstvo by ďalej prosperovalo - čo je najzákernejšia ekonomická lož storočia. K nej sa nalepuje ako obloha iracionálny postoj - aby sme premohli ekonomické problémy, ignorujme pandémiu. Zavrime oči a všetky problémy zmiznú.

 

3. Hlavné trio.

Aby sa to tu nezahltilo grafmi krajín, len tri podstatné z nich.

Prvé je Nemecko, ktoré zdánlivo pandémiu zvládlo, ale nedokázalo ju dotlačiť na nulu a izolovať sa. Namiesto toho krivka začína stúpať a aj z konkrétnych správ vieme, že v Nemecku sa práve v týchto dňoch objavujú veľké lokálne hniezda infekcie.

Druhá je Británia, ktorá zaviedla oneskorene ale predsa tvrdé opatrenia, a tak s časovým odstupom, ale predsa aj u nej infekcia klesá. Nedobehla ešte ani Nemecko - a už tiež uvoľňuje pomery.

Tretí príklad je USA, kde podľa informácií aj podľa grafu spoločnosť nedokázala udržať disciplínu a vidno to aj na stúpajúcom grafe. Je to dôkaz, že americká spoločnosť, tak, ako je definovaná doteraz, je historický nepodarok.

Mnohí to nechú uveriť, lebo sú nasiaknutí ich lákadlami "slobody" a "bohatstva", ale USA sú spoločenská prehra a musia zahodiť tie nezmysly, ktorými doteraz žijú. Konieckoncov, okrem nezvládnutia pandémie im behajú po mestách tlupy ozbrojených agresívnych bánd, ktoré okupujú centrá. Začal trend zhadzovania sôch, odmietania ich základnej kultúrnej tradície. Toto je vec, ktorá sa síce zjavuje už vyše pol storočia, od konca svetovej vojny, ale hniloba bude zaberať čoraz viac miesta. Aj toto povstanie nevyrieši vláda ináč, ako v minulosti - zabíjaním svojich občanov. Lenže ich občianstvo prípomína čoraz viac Brazíliu, ktorú tvoria miešanci. Čo z toho vyplýva, je jednoznačné - úpadok väčšiny spoločnosti, presne tak, ako v treťom svete v Brazíli.

 

 

 

A keď hovoríme o Brazílii: 

4. Grafy ďalších exotických nedisciplinovaných krajín

Nechal som na grafe pre porovnanie Nemecko a USA. 

Prvý exot je práve Brazília, ktorá je ukážka toho najhoršieho, kam ľudstvo smeruje. Populácia nedisciplinovaná, prudko emocionálne veriaca dogmám a duchárskym nezmyslom. Ich obyvateľtvo je zložené z génov domácich indiánov, privezených černochov a južanských belochov. Ich kultúra je zmes primitívneho okultizmu skríženého s katolicizmom. Tá krajina je dokonalý príklad dystopie.

Druhá krajina je Izrael, na ktorého dátach tiež vidno, ako nedokázal udržať infekčnú čistotu a ako u neho druhá vlna nákazy už vypukla v plnej sile. Nedočítate sa o tom v tlači, ale čísla sú jednoznačné. To, čo som tu napísal o Brázili, do veľmi veľkej miery plati aj na Izrael. Je to síce v inom pomere, v iných okolnostiach, ale princíp problému je ten istý.

 

 

 
 
Čo dodať na záver?
V médiách hovoria čosi o druhej vlne na jeseň, vraj "s chrípkou". Dáta svedčia o inom. Tento stav sebaklamu nevydrží ani mesiac a predpokladám už koncom júla to, čo by som nazval panika. Predpokladám, že čísla budú také zle, že sa neudrží táto pretvárka "všetko je ok", ktorá tu je dnes. Konieckoncov, už dnes píšu o koeficiente šírenia R majúcom hodnotu 3,8, niekde "len" 2,0, už dnes sa zjavujú aj v masmédiach vážne varovné články. Je ťažko predpovedať časový priebeh zmeny, môže to ale ísť veľmi rýchlo.
 
Perspektívy? Na jednej strane máme určité skúsenosti s prvou vlnou pandémie, ale na druhej strane sú ľudia v Európe už nie ochotní či schopní zas sa uskromniť a upokojiť. V nových pomeroch prestáva fungovať rozdeľovanie dávok (tak by sa správne malo nazývať to, čo tak bombasticky voľajú "ekonomika"). Európa sa nedokáže uskromniť ako celok, a bohaté svine sa v prvom rade nechcú uskromniť a tak je možné, že pri svojich bojoch prevrhnú celý člnok.
 
Treba na záver pripomenúť, že pandémia je forma ekologickej katastrofy a že mentálna neschopnosť ľudstva sa prispôsobiť je dôsledkom dlhodobého zanedbania vôľovo-hodnotovej kultúry. To sú dve základné príčiny úpadku ľudstva.
 
 
0
Náhodný okoloidúci

Za normálnych okolností by z toho bola senzácia, za jestvujúcich pomerov je táto správa obchádzaná a zamlčiavaná, lebo sa nehodí výrobcom vakcín.

https://www.biosferaklub.info/spanielski-vedci-rucaju-plany-ockovania-ko...

Norman

Ale je to len relatívne nejaká malá vzorka, vôbec to nie je nejak presvedčivo dokázané, Vzorky sa často kontaminujú, bohvie, ako to je.
Ja som ochotný veriť, že Korona unikla niekde z US labákov, alebo iných - ale Korona v 2019 v Španielsku až tak nedáva zmysel. A rok bola neškodná? Celkom tam zanikla a epidémia v Číne bola dopravená armádnymi športovcami s nejakým zmutovaným vírom?
Ale hlavne - nič by to nemenilo na postoji voči Covid-19. V tom článku píšu, že teda rýchlo mutuje a vakcína je zbytočná - na základe tohto predpokladajú, že rýchlo mutuje? O tom, že rýchlo mutuje, sa už hovorilo x krát, ale aj chrípka mutuje. Tieto "odhalujúce" teórie, čo za najväčšie zlo považujú nejakú vakcináciu - to je k ničomu. Ano, radi by si rôzne výskumaky zarobili , aj na prasacú či akú chrípku sa minule nakúpili vakcíny a nepoužili - ale to sú len nepodstatné drobnosti. O vakcíny či prachy za ne naozaj nejde v prvom rade.

Ja nechápem, prečo sa alternatíva snaží všeobecne tvrdiť, že vírus je neškodný. Takým tým štýlom, že vedia lepšie. Alternatíva môže vedieť lepšie, ako funguje politika, ale vedia hovno, aké vírusy kde čo robia. Týmto si alternatíva na seba pletie bič, podobne ako nejakými srandami o neletení na Mesiac alebo podobne.
Žiaľ, v tzv. alternatíve je mnoho fantasmagorie, ako sme už ix krát povedali.

Norman

skôr si myslím, že "odhalenie" vzoriek z roku 2019 v Španielsku dáva španielskej vláde výhovorku, prečo nechali naozaj relatívne masovo zomierať starcov. Chcú proste naznačiť, že tak dopadli preto, lebo u nich bol vírus už dávno. To bude hlavný zmysel tohto objavu - dosť slaboduchá výhovorka pred svojimi obyvateľmi, pred Španielmi.
Mimochodom, podobný motív mali tie teórie, ako bol vírus v Taliansku už dávno minulý rok. Sú to slabé teórie a ich účel je jasne tento.

Náhodný okoloidúci

Dôkazom skoršieho výskytu tak v USA ako aj v Taliansku by boli exhumácie a dôkladný rozbor obetí pokladaných za obete chrípky, ale k tomu sa zatiaľ nikto neodhodlal. Žeby to bolo z geopolitických dôvodov zakázané?

Zistenie skutočného pôvodu vírusu je vážna vec zasahujúca do geopolitiky. To by tak bolo, aby niekto podozrieval svetového kápa z USA a jeho laboratóriá Fort Detrick.

Náhodný okoloidúci

Ďalším krokom by mal byť rozbor RNA vírusu z Barcelony a jeho zaradenie do "rodostromu". Až to by mohlo naozaj ukázať, či je to kontaminácia alebo poctivý dôkaz výskytu už v marci 2019.

Čo sa týka alternatívy, máš kus pravdy, ale treba brať do úvahy, že alternatíva v porovnaní so "sorosvládkami" finančne ťahá za kratší koniec, je si toho vedomá a preto má sklon konať zbrklo a neuvážene, v snahe vyrovnať finančné a masmediálne znevýhodnenie voči liberastom a iným darmožráčom.
Zaburinenie alternatívy "vesmírnymi ľuďmi" a podobnými blbosťami je už druhá vec.

Alex

Pozrime sa na príklade USA, ako vyzerá druhá stránka mince štatistík o covide. Američanom sa, na rozdiel od EÚ alebo hoci aj susednej slniečkárskej Kanady, nepodarilo zvrátiť pribúdanie nových nakazených, čo vidno napríklad na nasledujúcom grafe (popis nižšie):

1. Modrá krivka = počet potvrdených nakazených za deň. Táto hodnota (po spriemerovaní) stagnovala od polovice mája do polovice júna, potom začala znova rásť.
2. Zelená krivka = počet testovaných osôb za deň. Ako vidno, táto hodnota od začiatku mája narastá, a teda už len z tohto titulu je možné očakávať rastúci počet nakazených. Alebo inými slovami, ak by aj bol počet nakazených v populácii dlhodobo konštantný, zvýšením počtu testov za deň sa zvýši aj počet identifikovaných nakazených za deň.
3. Červená krivka = počet potvrdených úmrtí za deň. Táto hodnota od začiatku mája KLESÁ.


Čiže napriek tomu, že denné počty testovaných a nakazených rastú, počet úmrtí naďalej klesá. Je samozrejme možné, že sa to časom zmení, avšak faktom je, že súčasný trend počtu úmrtí je klesajúci.


Ďalšia vec je, že namiesto o "počte nakazených" by bolo poctivejšie hovoriť o "počte oficiálne evidovaných pravdepodobne nakazených." Už aj americká CDC totiž priznáva, že skutočný počet doteraz nakazených Američanov je pravdepodobne 10-krát väčší ako hovoria štatistiky.


Skrátka a dobre, porovnávať počet jabĺk a počet hrušiek, pričom tie druhé sú pravdepodobne zemiakmi, a vyvodzovať z toho závery v štýle "títo sú zdegenerovaní, títo nie sú zdegenerovaní" je mimo misu.


Na záver ešte pohľad na "bezprecedentnú" pandémiu covidu v historickom kontexte. Takto vyzerajú počty úmrtí na niektoré historické epidémie vyjadrené ako percento svetovej populácie (covid je hneď prvý riadok, stav zhruba k polovici júna):

Norman

Vo viacerých smeroch ukázalo USA neschopnosť patrične reagovať na situáciu. A nie je toto prvá situácia, keď ich reakcia či už na prírodné či né (hospodárske) situácie je proste primitívna a neschopná. Ameriku všetci sledujeme desaťročia, takže toto nie sú naozaj uzavery len na základe toho, že sú v pandémii na tom podľa mnohých ukazovateľov horšie, ako krajiny tretiego sveta. We are all living in America, ako sa spieva :) Takže vieme svoje.

USA majú určitý svetonázor a z toho odvodenú spoločenskú ideológiu a spoločenský poriadok. Také veci v histórii priam pravideľne kolabujú, lebo sa ukážu ako nedostatočné a neflexibilné. Jednoznačne to teraz platí na USA a ich predstavu sveta ako nekonečnej prérie, kde treba bizónov len strieľať a strieľať, a kto viac páli, ten viac získa. Ich svetonázor, a to aj ekonomický, morálny a inak posudzovaný, je neadekvátny súčasnej dobe. Oni na to reagujú spomalene, odmietajú to pochopiť. Sú nebezpečenstvom a zlom nielen pre seba, ale aj pre zvyšok sveta. V tomto stave a v tomto spoločenskom usporiadaní sú úplne rovnako, ako bývalý Sovietsky zväz alebo Severná Kórea odsúdené na zánik.

Toľko k USA.

Teraz ku Covidu:
To, že počty testovaných sú menšie, ako počty naozaj infikovanýcj, je samozrejmá vec a od začiatku sa hádžu hausnumerá, aký je ich pomer. Je to možno dôležité pre ohodnotenie vážnosti Covid-19, ale pre videnie priebehu pandémie je to, myslím, druhoradé. Testy odzrkadľujú stav pandémie a stúpanie počtu zistení v USA, po skúsenostiach aj v iných krajinách, je ťažko vysvetliť len širším testovaním (i keď aj to je určitý faktor). Reálna pravda konkrétne v USA bude, že sa pandémia presúva do nových štátov, kde úmrtnosť stúpne s prirodzeným oneskorením pár týždňov.
Ďalší faktor je, že s časom sa aj medicínska reakcia vylepšuje, a tak úmrtnosť klesá - to je pozitívne, ale fakt, že nákaza sa stále rozširuje, zostáva faktom a či už je Covid-19 ťažká či ľahšia choroba, v USA proste nedokázali zvládnuť jej šírenie tak, ako v iných, vyspelých krajinách.

Ešte k tomu tvojmu poslednému stĺpcovému grafu porovnania dosahu pandémií:
Je to zrejme myslené ako upokojujúci graf. Len si treba uvedomiť, že je úplne bezcenný. Má totiž mierku, na ktorej moderné a doložené epidémie sa úplne strácajú a sú tam vykreslené hlavne historické epidémie. Pre tie historické platí, že ich "death toll" sú čísla "odhadnuté" historikmi na základe nedostatočných a asi aj nie zrovna objektívnych správ. V historických knihách sa číslo 42% (pardon, 42,11%, koľká to presnosť ) môže javiť v pohode, ale je to číre hausnumero týkajúce sa azda Európy, azda miest, a aj to je ťažko byť si istý. Fantastická je tá presnosť - jasný príznak snahy preháňať presnosť podkladov. To isté platí na epidémiu Justinianovu zo 6. storočia a podobne. A platí to aj o tzv. Španielskej chrípke, ktorej rozsah je len odhadovaný.
Tím nechcem povedať, že (aj spomínané) epidémie v minulosti nespôsobili ťažké katastrofy, rozpady a úpadok kultúr, ríš aj spoločností. Práve naopak, hovorím, že na katastrofu a rozpad spoločnosti stačí oveľa menšia úmrtnosť, ako si azda laici naučení na rozprávkové príbehy o moroch so 42,11% úmrtnosťou, predstavujú.

Neviem, kde si zobral tvrdenie, že Covid-19 je "bezprecedentná" - to azda nik netvrdí, iba že by v zmysle, že aj podľa súčasných čísiel je to za posledných 100 rokov jedna zo silných pandémií. Je ale aj zrejme najviac globálne rozšírená pandémia, v tom je dosť jedinečná, ale hlavne - súčasný stav je zväčša to, ako tá pandémia vyzerá, keď sa s ňou úspešne bojuje. Ak by sa Covid-19 o niečo viac ignoroval, boli by výsledky dramaticky horšie.

Treba pripomenúť, že dnešná spoločnosť je či bola globálne dynamicky poprepájaná do nikdy nevídanej miery. Letecké a iné cestovanie je v oveľa väčšej miere, ako ešte v 80-tych rokoch, keď boli nejaké tie posledné vtedajšie epidémie. Vtedy zrejme nehrozilo také globálne rozšírenie, ako spôsobil Covid-19. Navyše je dnes ľudstvo na hranici vyťaženosti planéty, veci sú technicky komplexné a nedá sa cúvnuť k jednoduchšiemu stavu - keď sa tak spravi (to sú tie "obmedzenia"), tak mnohí kričia o tom, ako trpia a ako im chýbajú teplé rožky. A že nechcú mať "handru na ksichte". No, to ani tí mrtvi nechceli mať tú bielu plachtu na ksichte, ale nevyhli sa tomu. Treba si vybrať, aká handra je prijateľnejšia.

Čo sa týka paniky - píšem to pre tunajší klub a tak si nerobím starosti s väčšinovou populáciou. Viem, že by bolo nezodpovedné širokej verejnosti prezradiť, že ich svet sa prinajmenšom ekonomicky dramaticky zmení, možno hovoriť až o kolapse. Napriek tomu, že o tomto kolapse, nielen kvôli pandémii, sa píše v múdrych knihách aj po webe už desaťročia Davy tú myšlienku proste aj tak nie sú schopné akceptovať. Preto sa paniky nebojím, ale ani ju samozrejme umelo nešírim, nie je motív, ani u mňa, ani u nikoho. Ide proste o prirodzené obavy a fakty.

iris

.

Ľubov

teľa na nové vráta.-((.

Každý boží deň nejaká šialenosť-neviem,či to sleduješ,aj Ameriku aj Európu tak dnes pribudla aj Austrália (šach je rasistický) Viac ma však znepokojuje toto https://www.infovojna.sk/article/iran-vydal-zatykac-na-trumpa-za-vrazdu-... do septembra ostáva 60 dní,ustojí to ten človek?

Ale neprepadaj beznádeji,Iris,určite nie sme žiadne slečinky, nás nedostanú,odídeme stredom !

Náhodný okoloidúci

Keď si spomenula ten rasistický šach...

https://www.infovojna.sk/article/svet-hore-nohami-sach-je-vraj-rasistick...

... prišiel mi na um tento môj príspevok spred niekoľkých rokov. Ako ten čas letí...

http://nadhlad.com/content/ako-multikulto-nove-sachove-pravidla-zavadzal

Norman

veru, 4 roky a nik sa nepoučil :)
Šach je dobrá hra. Nepotrebuješ k nemu skoro nič, dosku a figúrky si dokážu spraviť aj väzni v base. Na vyššej profi úrovni je možno zasiahnutá aj špinou, ale takto bežne je to obľúbená hra rozmýšlajúcich. Koľko percent černochov sa jej venuje? Ako veľmi treba hľadať, aby ste natrafili na nejakého na turnajoch?

Preto je tá hra naozaj rasistická - lebo nehanebne odhaľuje rasové rozdiely. Mentálne limity niektorých rás.

Ľubov

Tak sa mi zdá,že hrať šach by mohla byť účinná skrytá forma odboja. Predstavte si,učiť hrať šach deti tak od troch rokov- nie je to nová myšlienka, pozrite : https://www.webnoviny.sk/na-armenskych-skolach-bude-povinny-sach-chcu-ve... ktovie,ako to dopadlo s týmto zámerom.
Ono,nejde len o šach..-) Aj taký mariáš je rasistický. Tiež treba myslieť.

Norman

Tak neviem, šach je predsa len moc čiernobiely. Na odboj navrhujem niečo čierne, napríklad revolver alebo automatckú pušku. :)

Ale vážne, šach je prislabý symbol odmietania. Lepšie je radšej verejne a otvorene povedať, že človek je rasový realista a odmietať tamtie hlúposti, ako absurdity idiotov.

Náhodný okoloidúci

V šachu je potrebné myslieť na viacero až veľa ťahov dopredu v mnohých scenároch vývoja hry, treba mať strategické myslenie.

Neviem, či sa strategické myslenie dá naučiť alebo či je v mozgu napevno zakódované na určitej úrovni s obmedzenou možnosťou ďalšieho rozvoja.

Norman

všetko je v mozgu hardverovo limitované na určitej úrovni. Samozrejme, že mozog nie je nekonečný a aj jeho štrukturovanosť či akékoľvek možnosti sú determinované biologicky, Prečo by práve pri mozgu nemali byť, že. Teda - ak necháme bokom výmysly.

Pes, ktorý naháňa svoj chvost, lebo nevidí, že je jeho vlastný - to je presné analógia toho, ako ľudstvo pozerá na mysel a vedomie. Kedže ho nedokáže vidieť (oko nedokáže vidieť seba sama, mysel nedokáže pochopiť seba), tak si o ňom vymýšla nezmysly. A hlavne seba oslavujúce nezmysly :)
Naštastie sú psy, ktoré si dokážu vidieť na koreň chvosta. Sú povahy pokojnej a chvost nikdy nenaháňajú.
Ako všetci vieme, pes sa po helénsky povie kýnos a títo viac vidiaci ľudia sa nazývajú kýnici, alebo cynici.
Doslovne ich ľudským kontrapunktom sú nervní negroidi.

Človek zväčša nemôže za to, aký sa narodil - ale nemal by s tým otravovať iných a tvrdiť, že to nie je pravda.
A vôbec ľudstvo ako také by si nemalo nahovárať, že je viac, ako naozaj je - vírus v kvapke vody.
Ktorá navyše vysychá.

Norman

Oficiálne údaje o vzraste, presne ako to indikovali tieto čísla už pred týždňom

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/556288-online-virus-zuri-na-ameri...

Norman

Prečo Korona v Amerike tak vyvádza? Korona odhaluje nekvalitu amerického zdravotníctva. Je to nehodné moderného štátu.

Toľko titulky k Amerike, článok je zamknutý, ale už tieto vety stačia.
https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/rekord-neuinfektionen-warum-coron...

Vzrast počtu nakazených nik nevníma len ako výsledok zvýšeného testovanie.
Na jednej strane sa politika USA nedokáže naformátovať na iný postoj, iba na "ja som king kong, ja som najväčší penis/škatula zemegule", na druhej strane opice z hnutí a lá Blacklivesmatter robia masové mítingy, kde na seba plujú.

Alex

Zhruba v čase, keď krajiny tretieho sveta v nemom úžase sledovali, ako sa euroatlantické mocnosti tlčú o kúsky plastov a textílií ("moderné pirátstvo"), objavila sa dobrá otázka, že čo bude s Afrikou. V Afrike predsa nemajú poriadne nemocnice, lekárov, techniku, ani peniaze, ani hygienu a disciplínu. Keď sa vírus dostane do Afriky, bude to masaker.

Aká je realita? Ku dnešnému dňu v Afrike na covid zomrelo 11.519 osôb, čiže menej ako 0,001 % africkej populácie.

Vysvetlenie môže byť jednoduché. Afrika je kontinent s najmladším obyvateľstvom a ľudia, ktorí patria do relatívne malej rizikovej skupiny – čiže starci, ktorých drží pri živote moderná medicína – v Afrike nežijú.

Asi toľko ku covidu a kvalite zdravotníctva.

P.S.: Na jednej strane veríš, že planéta je preľudnená, na druhej sa sťažuješ, že vírus sa príliš šíri. Nie je v tom spor? Nemal by si sa sťažovať, že ten neschopný vírus zatiaľ depopuloval iba mizerné percento percenta svetového obyvateľstva?

Norman

To podstatné:
To, že planéta je preľudnená predsa naozaj neznamená, že by som si želal nejakú masovú tragédiu a masové vymieranie. Redukcia, či lepšie povedané nájdenie správneho počtu obyvateľov, má byť vec čo najviac bezbolestná, postupná. A počet obyvatelov sa hlavne musí meniť racionálne. Ak by ľudstvo aj dnes vymrelo na zlomok svojho počtu, aj tak, ak by nepochopilo, bude zas o pár generácii zas zožierať podstatu planéty. Nechcem sa hrať na nejakého zmäkčilého humanistu, ak by zdecimovanie ľudstva pomohlo, kľudne by som sa vyjadril za - ale to samé nepomôže. Podstatné je prekonať svoju myseľ špinavého potkana - to je to, čo ľudstvo potrebuje.
Som za návrat ku stavu, kým ľudstvo bolo ešte zdravé - :) nejaké tie desaťtisíce rokov dozadu, čo ja viem - a nie celkom zahodenie celého rodu homo.

K Afrike:
Je možné, že malá úmrtnosť tam je zapríčinená vekom. Naozaj ľudia, ktorí dnes podliehajú v civilizovanom svete komplikáciám s koronou, v Afrike zväčša už nežijú. A mnohí ak zomrú, ich smrť nie ja ako Covid-19 ani diagnostikovaná. Ďalšie faktory pre nižšiu úmrtnosť môžu byť aj redšie obyvateľstvo a život voiac vo voľnom priestranstve. Plus teplota, ktorá nepraje prenášaniu vírusu kvapôčkovým prenosom. Ale - v Južnej Afrike, kde sú aj miernejšie teploty aj viac civilizovaného spôsobu života, museli urobiť drastické opatrenia.

Zatiaľ sa všetko javí tak, že problémy s Covid-19 nie sú až tak spojené s vyspelou technikou zdravotníctva, ale so schopnosťou zaviesť opatrenia, zamedziť masovým akciám a podobne. To dokážu aj v rozvojových krajinách.

Okrem toho treba upozorniť, že s pandémou je to ako so zemetrasením - v primitívnych krajinách niet čo zrúcať, v prírode ani pri veľkom zemetrasení nie sú nejaké veľké straty na životoch. Žiaľ, industriálna spoločnosť je tak blbá, že priviedla podmienky, že aj malé zemetrasenie spôsobuje katastrofy a aj epidémie, ktoré samé osebe nie sú až tak fatálne, môžu spôsobiť tragický kolaps celej spoločnosti.