Nebezpečná pasca súčasného "referenda"

Aj v súvislosti s témami okolo zmluvy s USA, aj s predčasnými voľbami - znova v priestore lieta  termín "referendum".

Chcem jednoznačne pripomenúť a varovať:

Kým má Sloveneké referendum kvótu účasti, a to dokonca 50%, je referendum ako nástroj politiky choré, či mŕtve, je bezcenné. Za takýchto podmienok referendum nemá zmysel zvolávať a naopak, každé také referendum by bolo kontraproduktívne.

Na Slovensku treba najprv zmeniť tieto zákony okolo referenda, zrušiť kvótu, alebo ju dať len na nevyhnutné minimum, napríklad 10% voličov. Toto je jediné, čo okolo referenda treba spraviť. 

Už z princípu sa nemá a nemôže operovať súčasným "referendom" ako reálnym nástrojom, aj keby sa zdali názory verejnosti jednoznačné a väčšinové. Referendum má vyjadrovať názory aktívnej časti obyvateľstva, bez ohľadu na to, či ich je viac, ako polovica. Kedže ospalosť a pasivita je základný nástroj oblbovania más,a politický boj sa zvádza medzi menšinami, nemôže mať referendum polovičnú kvótu. A aj preto je účasť na referende za takýchto podmienok  najhrubšia možná politická chyba.

Píšem to aj vzhadom na zmulu s Amerikou. Tá zmluva je zlá, politicky absurdná. Ak už ale nejaké lepšie definovaní obranné zmluvy majú byť, musia prejsť referendom. Ale  referendom bez kvóty. Zvolávať teraz referendum proti zmluve, nastupovať do tohto dôležitého boja o takú životnú tému za súčasnych diskriminujúcich podmienok, je nedôstzojné. Je to ťažká chyba.

Pokus o referendum o menej podstatnú tému, o predčasné voľby, tu už nedávno bol a prehral sa rýchlejšie, ako sa čakalo. Snažiť sa teraz bojovať o suverenitu Slovenska s vykastrovaným referendovým zákonom - to je ako nastúpiť hrať fotbal so stokilovoi guľou na nohe. Na nič také sa nemožno dať, to by sme rovno podpísali prehru celej republiky. To by bola hra výhodná pre našeho najhoršieho nepriateľa.

Treba použiť akékoľek iné politické nástroje, od hlasovania v parlamente, cez masové petície, po občiansku neposlušnosť a verejné nadefinovanie, kto bude trestaný za vlastizradu. Ale nech sa nehráme v slepej uličke "referenda" za súčasných podmienok. To v žiadnom prípade, to je jednoznačná strata času, sily, energie, dôvery občanov. To je plácanie bábovičiek z piesku - ale teraz ide už o krv, na hrajkanie, piesoček a rozprávky je už neskoro. 

Nejde ani o to, že by sa to časovo nestihlo - referendum za takýchto podmienok o takejto dôležitej veci je vyslovené strkanie vlastnej hlavy do oprátky. Nie som samovrah, a nie som ani debil, odmietam takúto blbú hru. Opozičné strany, aj Smer, sa musia prebudiť a uvedomiť si situáciu. Radšej byť porazení v rovnom boji, ale nepredávať sa cez súčasné bezcenné referendum. Nech ho najprv nabrúsia, nech zrušia kvótu - a potom s tým mečom začneme mávať. Súčasné impotentné diskriminačné referendum nechceme a nemienime podporovať

 

 
Ema

...je oháňanie sa vankúšom v surovej bitke, v ktorej druhá strana používa nôž.

Roland Edvardsen

Referendum, za súčasných podmienok, samozrejme reálne nič nezmení, ale má slúži ako nástroj na udržanie témy či spropagovanie tej ktorej strany, hnutia či agendy, tak preto sa ním oháňa. Ale je už na mieste otázka či je to dobrý nástroj aj na toto. Tu aj tak je ťažké niečo presadiť, ľudia do ulíc nepôjdu (vo veľkom), štrajky tiež žiadne zatiaľ neboli a v parlamente si idú matovičovci ako parný valec (na veksláka nebol a nebude žiaden spoľah a nechápem, že niekto si pri ňom môže ešte robiť nejakú nádej). Zdá sa, že tu na Slovensku si všetci vystačia len s frflaním na webe - takže všetko bude po starom. Tu je skrátka zakorenená obrovská pasivita a apatia, to je rozdiel aj oproti Západu s jeho obrovskými protestmi a štrajkami. Terajšie opozičné strany naozaj ťažko niečo zmôžu pri takom obyvateľstve aké tu je. Preto je to neustále taká slabota.

Norman

Referendum v súvislosti so zmluvou môže byť nástrojom len v tom zmysle, že si oni MUSIA dať potvrdiť referendom, že občania sú za zmluvu. To treba dosiahnuť, nie opačne, robiť referendum proti zmluve. Základná téza: Zmluva JE zníženie suverenity - a to bez referenda nie je možné.

Do ulíc sa stále kvôli covidu ísť ani nedá - ale ktovie, čo bude za pár mesiacov, pol roka. Ale aj tak ulica nie je mechanika na výhru, viď masové demonštrácie Fra a Nemecko a inde - aj tak nič nedosiahnu.
Metóda je ovládať verejnú mienku, teda masmédiá, masmédia masmédia. Tak sa aj udrží potrebná téma, teda nie referendami.

Tento americký komplot je nebezpečné svinstvo, ale naozaj aj príležitosť ukázať silu. Ale ako píšeš, ťažko mať silu pri takom obyvateľstve. A nejde len o to, že nemá charakter či inteligenciu - navyše polovica z neho má pomýlenú identitu. Maďari, Češi, Židia, Rusi či Ukrajinci, kozmopoliti, ľudia, mysliaci si, že sú v jednom mechu s Američanmi (čo sa ťažko mýlia).
Napriek tomu je treba skúsiť túto zmluvu zastaviť.

Roland Edvardsen

Jasné, že s tým referendom je to tak, ako píšeš (nehovoriac, že je to len o kecoch, nič také sa aj tak organizovať nebude, je to vysoko nepravdepodobné - až krútim hlavou koľkí to nechápu). A áno, ani protesty nič nezmôžu, ak by aj boli povolené a prišlo by dosť ľudí - táto vláda má na háku a neuhne nikdy v prospech predčasných, pretože sa extrémne bojí toho, čo by mohlo byť po ďalších voľbách. Však to je ten základný problém - ako to zastaviť, ako dosiahnuť zmenu pri slabej a popletenej opozícii a ešte slabšej a popletenejšej populácii?

Norman

No, vysvetlím to sám sebe:
Každý národ má svoj osud. Tento národ potrebuje skúsenosti, zatiaľ je ako osol so založenými tienidlami, čo mu bránia vidieť inú cestu, ako tú pre neho vybranú.
Ale keď sa pohoniči hádajú, mykajú oslom na rôzne strany, tak aj on zaváha a akosi pochopí.
Slováci sú slabí, ale Češi sú reálne bezcharakterní, Rakúšania falošní, Maďari zas majú na krku omyl svojho húnskeho pôvodu ... všetko to výsledok tragických historických dianí. A inde tiež na tom nie sú lepšie. Takže v pohode, treba si to uvedomiť, že sú slabí a popletení, ale dá sa s tým žiť. To ako základ, aby sme sa nepomýlili pripomeniem, len žiadnu neurózu a ponáhľanie :) Zmeny aj tak takmer vždy prichádzajú katastroficky, dlho sa nič nedeje, bez perspektívy, ale potom to rupne.

A konkrétnejšie? Slovensku vládne Bratislava a je na blaváckych idiotoch, kedy pochopia, že si s nimi vytrel ktosi škaredo riť. Za pár bezcenných prachov sa predali ako posledné prostitútky. Predali seba a svoje deti, ich budúcnosť. Sú to proste debili, podpriemerné IQ, malomeštiaci, novo zbohatlíci bez skúseností. Títo to majú v rukách a tých musí osud ešte škaredšie vyplieskať.
Je možné, že osudu možno pomôcť, trocha to urýchliť. Ak bude možnosť, radi priložíme ruku. Ale on to osud v každom prípade urobí aj bez nás - teším sa na to. Sám vidíš, čo dokáže blbý covid - veci, ktoré by rok predtým nik neveril. A je jedno, čo to ten covid vlastne je - ale ten fenomén tu je a prijebaní malomeštiaci trpia.
Oh, what a wonderful world :-D

Dusanbe

- možno to je z určitého uhlu pohľadu pravda, určite ak hovoríme o politickej elite, resp. jej časti.

Ale nemyslím, že s týmto môžem súhlasiť bez výhrad - Češi vzorovo predviedli, ako sa majú
obyčajní ľudia brániť proti podobným lumpárňam, aké dnes chystá Naď s Korčokom.

Masívna vlna protestov, ktorá sa zdvihla proti radaru Brdy - je krásna ukážka toho, čo presne chýba Slovákom.
Nebojácne a vytrvalo sa ozvali a protestovali odborníci, starostovia okolitých dotknutých obcí, občania.
Bojovali proti prichádzajúcemu nebezpečenstvu, ktoré sa ich priamo dotýkalo.

Myslím, že nakoniec aj tá pesnička "Vítej radare !" od ministerky /Parkanová / bola čistá švejkárna !
Aj keď, oficiálna verzia je samozrejme iná:
https://www.idnes.cz/kultura/hudba/ministryne-obrany-nazpivala-bushovi-p...

Osobne si myslím, že práve tento intenzívny a vytrvalý občiansky protest, bol jedným z dôvodov, prečo sa USA radar nakoniec v Čechách nepostavil.
Určite k tomu prispelo aj to, že v Českej vláde v tom čase neboli také zapredané kreatúry, ako sú dnes v Slovenskej.

A čo u nás ?
Presne ako píšeš - verejnosť čuší "ako osol so založenými tienidlami".
Slovensku zobrali civilné letisko Sliač - nič, ticho.
Existuje od prvej republiky, kraj do jeho rozvoja dával dlhé roky peniaze, vždy patrilo medzi priority, postavila sa nová odletová hala - bábka Lunter aj s poslancami sa zmohol akurát na formálne zahabkanie, zrazil päty a stíchol.
A venuje sa radšej očkovaniu 12-ročných detí.

V okolí letiska sa verejne klebetí o zatváraní okresných ciest Bystrica - Zvolen - nič, ticho.
Starostovia okolitých obcí, obyvatelia - budú čeliť obmedzeniam a problémom spojeným so základňou.
Nehovoriac o tom, že budú v budúcnosti živým štítom a terčom protiútokov - pretože cieľom US army je pripraviť
tieto letiská na "budúce vojenské operácie smerom na Východ".
Všetci sú proti /až na pár zapredaných krivákov, ktorí cítia šancu poriadne na tom zarobiť/ - ale reakcia verejnosti - "osol s tienidlami".

https://www.youtube.com/watch?v=_uN-5lPqySM

Norman

Človek samozrejme najlepšie dennodenne spoznáva negatíva národa, z ktorého pochádza či v ktorom žije, a má tendenciu sa v tom množstve stratiť - preto som jednoslovne naznačil, že okolité národy majú tiež svoje nechutné negatíva. Aby si človek nezúfal.

Čo sa týka politickej organizovanosti, a špeciál v prípade Radar Brdy - to nam Češi môžu slúžiť ako vzor. A to vtedy bola ešte menej vyostrená medzinárodná situácia, ako dnes, a navyše radarový systém je predsa len menej útočná či vraždiaca technika, ako letisko plné zabijackých drónov.

Češi (a vlastne všetci) si proste "svoje" vedia lepšie brániť, ako Slováci. To súvisi aj s tou druhou témou - za politiku národa je zodpovedá a má ju v rukách mocenská horná vrstva, teda hlavné mesto. A tu je čecháčkovský etnocentrizmus Prahy predsalen väčší, ako jej šibnutý kozmopolitizmus. Do Slovenska takmer nazaradená ubytovňa gastarbeiterov na Dunaji sa s tým nedá porovnať - a TAM je hlavný problém "tejtokrajiny".

slaven1

Znenie otázky plánovaného referenda o amerických základniach "Súhlasíte s umiestním amerických základní na letisku v Sliači alebo v Kuchyni" [1] je nejednoznačné. Ak národ nesúhlasí s odovzdaním letísk, čo keby sme Američanom dali Devínsku kobylu alebo kasárne v Trenčíne, zamyslí sa agent Naď...

Ak, tak otázka by mala znieť nejak takto:

Súhlasíte s umiestnením americkej vojenskej základni na Slovensku?


https://youtu.be/wKpIv1f-Mxc?t=2253
Tlačová beseda: O prítomnosti amerických vojakov na území SR musia rozhodnúť slovenskí občania

Norman

https://www.youtube.com/watch?v=smbiqHKt2xs

Zajtra navrhnú, aby parlament prijal uznesenia o referende.
To ale koalícia nepripustí, ten návrh neprejde.

Akékoľvek "zbieranie podpisov" na referendum ohľadne zmluvy nemá zmysel - pretože bude minimálne neskoro.
Neskoro bude aj ohľadne predčasných volieb cez referendum - to už stráca časový zmysel, ale hlavne je súčasné referendum (s kvótou) nefunkčné a diskriminačné.

Fica som videl predvčerom naživo, pôsobí veľmi vo forme, ale je to na neho predsa veľa a Smer by potreboval ďalších frontmanov, trocha pozmenený naratív, dynamiku. Aj aby prípadne mohli viac spolupracovať s ľudovými stranami, s republikánmi a podobne. Bude potrebná jednota zdravých časti národa. Bude potreba viac mladých "vojakov" aj v politike. Aj v sociálnej demokracii. Pokiaľ možno nebuzerantov.