Eto oni rozvjazali vojnu

Neviem presne, ako je po rusky to sloveso, čo použil Putin, ale význam je jasný:

To oni, Západ, začal vojnu. A my sa len bránime. 

Putin uviedol, že špeciálnu vojenskú operáciu spustil s cieľom chrániť „ľudí na našich historických územiach, zaistiť bezpečnosť našej krajiny, eliminovať hrozbu, ktorá pramenila z neonacistického režimu, ktorý sa na Ukrajine rozvinul po prevrate po roku 2014“.

A že Rusko odstupuje tiež od zmluvy o strategických jadrových zbraniach.

Asi tak. 

 

 
Vyčerpanie prepychu fosílnych palív proste vedie k vojne každého proti každému, v prvom rade ale konfliktu najsilnejších množín, Východ kontra Západ. Ak by stále vládol prepych, možno by Západ mohol zviesť blbú časť Ruska do pekiel - ale takto je koniec podobným hrám. 
Pravda, hrozí nam naozaj závažná tragédia, niečo ako pred sto rokmi, no ale aj to tu už bolo, a teda nuda. Proste ľudstvo je na konci svojich možností a ešte keď pred sto rokmi to bola akože tragédia, dnes je taký proces už len nepodstatná zbytočnosť.
No, budú tí ľudia trpieť a behať po uliciach - ale je jasné, že na rozdiel od tragédie zemetrasenia v Sýrii si za tieto kolapsy môžu sami. Je to prejavom ich chorej mentality, je to ich karma.
 
Práve čítam, že si v Moskve predvolali veľvyslanća USA a dostal pojeb kvôli stupajúcej spoluúčasti USA na vojne na Ukrajine. USA má podniknúť kroky na stiahnutie osôb a techniky z Ukrajiny, ako aj prestať s akýmikoľvek protiruskými aktivitami. A Washington má vysvetliť výbuchy plynovodov Nord Streamu 1 a 2.
Niečo sa hýbe :)
 
Truhlík

Ťažba ropy klesá už 5 rokov. Udržuje sa len vďaka bridlicovej rope, ropným pieskom a podobne.
Koľko má Ghawar ropy je neznáme. Takisto Karské more.
V princípe je dnešná vojna pokračovanie prvej svetovej. Nemecko, USA, Británia kontra Rusko. Tam je ten Trockij, Lenin a Parížska konferencia 1915, kde ruský veľvyslanec otváral oči jak puk.
Rusi dali ďalšie ultimátum (to predchádzajúce bolo v decembri 2021). Som presvedčený, že ruské vedenie rátalo s dlhodobou, strategickou, globálnou vojnou od samého začiatku. Príchod pod Kyjev boli len tanečky, či sa nedá dohodnúť.
Dnešné ultimátum je presne podľa Putinovho vzorca správania sa. Dostali ponuku - neprijali. Ďalšia ponuka už je horšia. A potom príde ešte horšia.
Spoliehať sa, že Putin ustúpi je beznádejné. Nikdy to nespravil. Keby to teraz spravil tak Rusi ho zlynčujú. Jedine keď otočí o 360 stupňov ako mu radí Baerbacková.
Dnes som počul jednu babku, ako rozprávala, akí sú Rusi zlí, aké boli lacné energie a aké sú teraz drahé. Bolo to také zmätené ale už jej dochádza. Šábesgójom to ešte nedochádza.

Truhlík

rozvjazali - načali

Ema

V Mníchove sa Wang Yi, najvyšší čínsky diplomat určujúci zahraničnú politiku Číny, stretol s ukrajinským židom Blinkenom, neé Blenchenom (pôvodom z Perelaslavi), aby mu diplomaticky napľul do ksichtu - aj za hystériu okolo balóna. Odtiaľ šiel priamo do Budapešti, kde mali s Péterom Szijjártóom dlhú a veľmi priateľskú diskusiu (verejne dostupná) a odtiaľ šiel dnes do Moskvy, kde vyhlásil, že spojenectvo Ruska a Číny je pevné ako skala a vydrží akýkoľvek tlak.
Číňania už majú Američanov po krk a v tesnom závese za Ruskou federáciou pošlú kolektívny západ manipulovaný americkou administratívou tam, kde ho dnes poslal Putin. Jo, skúsim bez vulgarizmov.

Ako hovorí klasik, vyřízeno, hotovo.
Len tu u nás na kolektívnom západe sa budú ešte chvíľu variť jedovaté bľaboty v kotli politického marketingu. Až kým aj posledný idiot nezistí, že z tohto sa veru nenažere.

Truhlík

Ťažko mi je niekedy overovať si správy. Hoci tie zdroje, ktoré používam mi nedodávajú klamstvá.
Potom, čo USA vyhlásili čipovú vojnu Číne, prišiel odvetný úder Číny. Čína na súdoch začala rušiť americké patenty. Vyrábať budú a platiť za patenty nie.
Číňania vraj majú vlastnú 14nm technológiu a už na nej vyrábajú. S tým sa dá žiť roky. Vraj majú aj 5nm. Tomu ale nerozumiem ako, lebo USA zakázali také technológie firme ASML dodať Číne.
Pre zaujímavosť Rusi ukázali, že majú vlastnú technológiu na 7nm. Pravda, v laboratóriu a to sú ešte roky do výroby.
Čína ide za svetovládou. A my ako teľce za nimi. Nakoniec mal pravdu Mao, že každý bude Číňan. Anglosasom sa troma svetovými vojnami podarilo zabrániť spojenectvu nemecké univerzity + ruské suroviny. Ale teraz svojou politikou ženú Rusko do úzkeho spojenectva s Čínou. Nechceli Nemecko, bude Čína.

Norman

čiste všeobecne: každá veľmoc, ktorá sa snaží mať svoje body, by, ak by sa jej darilo, teoreticky na konci mala "svetovládu".
Ale nemyslým, že by sa o to snažila nejako práve Čína, ani v minulosti, ani teraz. Čína je moc iná (ako zyvšok sveta), a tak s ním ťažšie kooperuje. A čím viac sa jej bude hospodársky dariť, tým viac bude morálne slabnúť (ako každá mocnosť).
O svetovládu sa špecificky snažia režimy ťažko posadnuté metafyzickými doktrínami. USA. Hlavne USA. U nich je kresťanstvo špeciál skombinované so židovstvom - výsledok je hotové nešťastie.

Truhlík

Či to chce Čína alebo nie, je zložitá otázka. Je to iná kultúra/civilizácia ale dôležité je ešte niečo iné. Čína je teraz najväčšia dielňa zemegule. Už to je výzva svetovláde USA. Proste USA hrozí ekonomická porážka. Padne dolár, padnú USA. Takže vojna. Čína ak nechce prehrať tak MUSÍ ísť do vojny proti USA. Či chce alebo nechce.
USA sú postavené na vojnách a anglosionistickom koristníctve. Čína to sú usilovné mravce vedené komunistickým politbyrom. Akú úlohu tam ešte hrá marxizmus je otázne.

Norman

Toto je samozrejme základná téma o svete, takže by sme mohli hovoriť veľa ...
Ja len hovorím, že pdstatné faktory nasledujúcich rokov budú záležať hlavne od USA a Ruska, od tohto (večného) konfliktu. Večného, a zároveň v úplne novej forme.
Ja si nemyslím, že by Čína niekde dokonca bojovala, o Thajwan či podobne. Neverím na stret USA versus Čína.
Ázijské (velké) štáty, teda Rusko, Čína, Iran, India a možno aj Turecko budú držať spolu. Ak bude Rusko slabé, podporia ho, nedovolia, aby ho USA získali či zničili.
Rusko nabralo po roku 1990 zlý smer, nerobilo to dobre a teraz sa vracia na cestu, akú ukázala Čína. Nemožno sa im čudovať.
Nevidím problém v Číne ani Rusku, vidím to tak, že sa veľa vecí bude diať na Západe. Európa aj USA majú teraz čierneho petra, tam sa budú diať veci, na ktoré ľudstvo musí dať pozor (to je ale len formálny, až smiešny predpoklad, že sa to nejako dá udržať v norme - to bude riadne zemetrasenie).

Ema

Anketa: Skončí sa vojna na Ukrajine tento rok a ako sa po vojne zachovať k Rusku?
Odpoveď Mikloš, Duleba etc: Nóóó, ak vyhrá, oblížeme mu gule, poškrabkáme po chrbtíku, poovievame pávími perami a budeme hlásať, ako sme vždy boli v skrytu duše proruskí a proputinovskí a to nás len americká administratíva nútila brechať.

slaven1

Tak som si vypočul "Poslanie prezidenta Federalnemu sobraniu". Za všetko asi 2 veci:

1. Tak a sme oficiálne priznaný ako súčasť konfliktu, lebo americko-britským teroristom na okrajine dodávame zbrane. Takže súčasná politická elita nás úspešne vtiahla do vojny proti Rusku.

2. Neviem či ste videli najnovšiu príručku na hodinu etickej výchovy z dielne degenerátov na Ministerstve školstva. Nepriamo ju zmienil aj Putin vo svojim prejave. Niečo v zmysle, že si máme prečítať v biblii ako sa to nazýva. No hej, satanizmus. Čečenský mufty to označil ako "šajtani".

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ajtan

slaven1

https://standard.sk/334581/oslavy-diverzity-ci-rodovo-citlivy-jazyk-o-co...

"Za zmienku stojí aj pasáž už spomínaného komixu, ktorá si kladie za cieľ presadzovanie inkluzívneho vzdelávania, na úkor sebavedomých a priebojných jedincov, čo príručka považuje za „črty kultúrne späté s mužskosťou”."

Komenského univerzity hnije. A nielej tá. Celá spoločnosť. Euroatlantické "hodnoty" je "kultúra" smrti. Ako národ pod vedením súčasnej elity zanikáme.