Protivládna demonštrácia vo Viedni

V sobotu bola vo Viedni veľká demonštrácia proti novej vláde, hlavne proti strane FPÖ, veď viete, strane tých nacionalistov. Podľa rôznych odhadov 20 až 80 tisíc ľudí, zišlo sa ich tam dosť ( i keď ktovie, koľko ich tam bolo cudzincov, nebol som tam samozrejme osobne a zábery klamú).

Taká vec vždy vyvolá zamyslenie, čo sú to za ľudia. Ale ani tým sa už nechcem zaoberať, proste sú takí. Nie zmieriť sa s tým, tých ľudí treba preplesknúť, ale to spraví aj sama doba. 

Skôr som sa zamyslel, že im takéto demo prd pomôže a že nech už je týchto streetartistov koľkokoľvek, podstatné sú skutočné politické sily. Žiaľ, v tejto kryptokratickej despocii, v ktorej žijeme my aj Rakúsko, sa občan nič skutočné z médií nedozvie. Zaujímalo by ma, či v Rakúsku naozaj už prevládajú tie zákulisné ekonomické podstatné sily, ktoré chcú krajinu a občanov naozaj chrániť. 

Ja vážne dúfam, že áno.

Ak je to tak, tak tá spodina môže chodiť do ulíc aj ďalej, koľko chce, je to úplne jedno. Ako povedal Okamure, chce to zmeniť V4 na V5. Ja som nikdy nebol nejaký zástanca rakúskouhorských starých čias, kto z nás nakoniec bol, že, ale aj tak je dosť fascinujúce, ako sa tieto časy vracajú. Dejiny sú naozaj ako pohyb na hojdačke ... no, aj keď je to vždy už iná rieka, do ktorej sa vrátiš.

 

 

 

 
Ľubov

Môj príbuzný slúžil v osemdesiatich rokoch zvs na hranici s Rakúskom,Bratislava-Berg,rada počúvam tie spomienky,lebo súčasťou pohraničníkov boli aj psy-čs.vlčiaci.Do výslužby šli ,keď mali sedem rokov.Psy.
Po celej trase bol monitorovaný priestor,tzv kápečko,trojmetrová hranica vysypyná pieskom,z každej strany drôtené oplotenie.Keď sa do kápečka dostal narušitel,hučala siréna.Postup bol taký:najskôr psy,výzva,potom strelba do vzduchu,potom do nohy a až potom.....,no ale vraj nikoho nezastrelili,aspoň mi to nepovedali,len nejakých vietnamcov tam chytili,čo zablúdili,vtedy už prichádzali do Bratislavy vo väčšom.

No,tak som si len proste spomenula na tieto časy,veď často hovoríme,že všetko sa opakuje do kruhu.

sandro

ved presne to sa deje. Tvrda cenzura prebieha teraz na opacnej strane, akurat na tej, na ktorej sme sa ocitli zase aj my. Postupne bude nasledovat cenzura zahranicnych medii(to sa uz vlastne deje, zakazom rt.com v zap.krajinach) a webov, tato propaganda uz nie je udrzatelna pri paralelnom, co len trochu normalnom zdroji informacii. A neskor samozrejme aj cestovanie k nepriatelovi. Musime byt vsak stastni, ze ten nepriatel tu stale este je.

Buheh

Čína dnes spúšťa petrojuan:

https://www.hlavnespravy.sk/cina-spusta-petrojuan-nemecko-francuzsko-zac...

Držte si klobúčiky.

Ľubov

Možno dolár naozaj končí.Len mi nesedí,že tým Rotschildovcom stačil pred pár rokmi pri Waterloo jeden upachtený jazdec na koni,aby všetkých ojekabátili ,čo boli na drogách vtedy všetci,ja to nechápem.Prečo aj druhá strana si nezabezpečila svojho koňa,svoju správnu informáciu?
Rotschildovci aj dnes iste informácie majú,ak aj napriek tomu dolár končí,asi sa naozaj deje niečo dôležité.

Ale aj tak ,klobúky si budeme konečne držať,až sa objaví sila,ktorá otvorí trezory s patentami na voľnú energiu.Kým je tu ropa,kým sú tu uhlovodíky, pre nás,cvičené opice,sa zásadná zmena nekoná.

Ľubov

Ešte malá spomienka na školu.Náš učiteľ dejepisu nám hovoril,že názov dolára je odvodený od slova toliar.
Český toliar svoju skvelú povesť získal vďaka kráľovi železnému a zlatému Přemyslovi Otakarovi II.,dobrá valuta,len neskôr sa objavili zlaté florény,ale toliar bol toliar.

Prvá televízna debata Zeman vs Drahoš je v pondelok na Tv.Barandov o 20 15.

Zeman na hrad !

Náhodný okoloidúci

USA si na Čínu vojensky netrúfnu, mali by neprimerané straty. Len jej budú okopávať členky. Ale možno zaútočia na tie menšie štáty, ktoré pristanú na obchod za petrojuany.
A čo sa týka voľnej energie, si si istá, vážená a milá Ľubov, že to má reálny základ? Myslíš, že fyzikálne zákony to umožňujú? Mne sa zdá, že ľudia dnes skočia na každú blbosť, ktorá má nálepku "utajovaná infomácia". Ako hovorí jeden z Murphyho zákonov, zadarmo ešte nikto neobedoval.

Ľubov

Volná energia,myslíš,že to je blbosť? Veď je to Tvoja voľba,si prísne racionálny,tak asi preto.
Z akých prvkov sa skladá zemské jadro,akú má teplotu,ako jeho zloženie a teplota ovplyvňuje fyzikálne javy na povrchu našej planéty.Do výšky 60 cm napríklad?

Potom by sme mohli ešte pohovoriť o niektorých predčasných úmrtiach . Niekdy obdivujem Tvoju istotu.
Ja som si myslela,že platí,čím viac viem,tým viac som si istý,že neviem skoro nič.

Náhodný okoloidúci

Hej, to je známy výrok :)
Niečo podobné, ale v opačnom smere, je popísané ako Dunningov-Krugerov efekt. Čiže čím menej viem, tým viac som presvedčený, že viem všetko.

Otázka ale je, do akej miery sú tie reči a bájky okolo voľnej energie reálne. Zem má merateľné magnetické pole, s magnetizmom súvisí aj elektrické pole, čo spolu vytvára elektromagnetické pole, ide len o to, aká je hustota častíc a sila tej energie, čiže či je vôbec možné získať dostatočný fyzikálny výkon.
Zem má aj celkom vysokú teplotu smerom dovnútra, baníci z najhlbších baní na svete o tom veda svoje, ale to nie je voľná energia. Ani geotermálna energia nie je to, čo sa myslí pod pojmom "voľná energia".
Aj tepelné čerpadlá fungujú, ale ani to nie je tá pravá "voľná energia". Je to klasický fyzika a termodynamika.
A aj ja som čítal bájku o tom, že Nikola Tesla sa po New Yorku vozil na autíčku, z ktorého trčala vysoká anténa zachytávajúca "voľnú energiu".

Dovolím si tvrdiť, že keby niečo také umožňovali fyzikálne zákony a keby to bolo známe, už dávno by to bolo vojensky zneužité na globálnu nadvládu. Je to príliš lákavé na to, aby sa to nezneužilo.

Ešte jedna úsmevná príhoda.
Bývalý kolega na bývalom pracovisku mi tvrdil, že cez isté miesto popod budovu prechádza "geopatogénna zóna", lebo tam opadávala omietka a na druhej strane budovy neopadávala.
A aké bolo racionálne vysvetlenie? Budova mala kvôli navážkam a zdvihnutiu terénu znefunkčnenú izoláciu proti vlhkosti z pôdy, čiže múry boli stále vlhké. Lenže na jednom mieste rástol strom, ktorý tienil a neumožnil slnku vysušiť murivo, preto tam dochádzalo k "mrazovému zvetrávaniu", zatiaľ čo tá zdravá strana budovy bola vystavená slnku, ktoré mohlo vysušiť murivo, preto tam k zvetrávaniu muriva nedochádzalo.
Keď som to kolegovi povedal, skoro od zlosti vyletel z kože. Ale on bol celkovo neurotik. Keď fajčil, potiahol z cigarety dva razy a potom ju dolámal a zapálil si ďalšiu. A aj tú dolámal.
Takže toľko k rôznym nemerateľným "energiám".
Veď aj tá vnútorná "energia", ktorú niektorí ľudia pociťujú v určitých situáciách, nie je nič iné ako nával adrenalínu a endorfínov.

Čiže moja "racionalita" je možno istý druh ochrany pred sklamaním z prehnaného nadšenia, dalo by sa povedať :)

Ľubov

Ech,práve mi stúpol,ale nie kvôli Tebe.Štont neviem nájsť ten Teslov životopis,tam elektromagnetizmus popisuje (pretože sú tam aj autobiografické spomienky)takým spôsobom,že si ma navždy získal. On bol taký úžasný...No veď aspoň striedavý prúd mu priznaj,keď už nie autíčko s anténou.O tom som mimochodom nikdy nepočula doteraz,no,amíci....

Okoloidúci,vo vlastnom záujme Ťa prosím,nebuď taký suchár :-)...

Náhodný okoloidúci

O Teslovej vedeckej genialite nepochybujem :), ale to neznamená, že budem brať vážne všetko, čo o ňom navymýšľa bulvár :)

Nie je Ti podozrivé, ako sa v posledných rokoch (v podstate hneď po prevrate) rozmohli časopisy, filmy , seriály o veštení, o čarodejníkoch a čarodejniciach, o záhadných udalostiach, a temných silách, o mystike a okultizme? Údajní zázrační liečitelia liečiaci cez televíznu obrazovku, údajné zázračné schopnosti. Alebo taký David Kotkin vystupujúci pod umeleckým Dejvid Koprfíld a predvádzajúci starostlivo pripravené iluzionistické triky a zarábajúci ťažké milióny na tom, že ľudia chcú byť klamaní.
Doslova celý priemysel založený na iracionalite.
Je oveľa jednoduchšie prečítať si bulvárny článok o údajnej voľnej energii ako venovať čas učeniu a naučiť sa fyzikálne výpočty. Ja viem, bulvár to vie podať tak pútavo a farbisto a fyzika s jej zložitými vzorcami je taká suchá a nezáživná... :)

Hľadal som a tu je niečo o tom zázračnom aute:
https://teslabike.sk/nikola-tesla-a-jeho-zazracne-auto/

No a tu je niečo o skutočnej účinnosti čerpania "voľnej energie":
https://teslabike.sk/teslov-prijmac-elektrickej-energie/

Keby všetky dokumenty boli utajované, odkiaľ by sa o nich dozvedeli všetci tí, čo o nich píšu? Údajné úniky tajných informácií podľa mňa nie sú nič iné ako reklamný trik bulváru zneužívajúci prirodzený sklon ľudí zastávať sa tých, ktorí sú utláčaní.
Internet je doslova zamorený článkami o prístrojoch na získavanie voľnej energie, dajú sa nájsť obrázky a schémy zapojenia. Dokonca sú na nete aj inzeráty ponúkajúce na predaj prístroje na výrobu voľnej energie. Tak aké utajovanie? Ak je to teda také jednoduché, prečo to už dávno hromadne nevyužívame?

Ani tvrdenie, že prístroj na získavanie "voľnej energie" by narušil ekonomiku založenú na rope a plyne neobstojí, veď práve bohaté ropné spoločnosti by sa toho mohli ujať a vytvoriť si monopol na také prístroje. Veď aká je len spotreba energie na vykurovanie domácností? Keby taký prístroj bolo možné vytvoriť, to by bol bomba kšeft :) A čo spotreba elektriny vo fabrikách? Alebo na pohon vlakov? Na predaji takých výkonných prístrojov by sa dalo fantasticky zarobiť.

Ja by som bol veľmi rád, keby také niečo fungovalo, aspoň by zmizli lesy elektrických stožiarov a stovky kilometrov priesekov vyrúbaných kvôli káblom. Toto všetko škaredo hyzdí krajinu a drása mi to oči.
Aj mne by sa páčilo mať doma malú krabičku a z nej brať neobmedzené množstvo energie. Ale ani jeden článok na nete a ani jedno videlo na Youtube ma nepresvedčili, že to je možné.

Ale predsa len - tu je jeden z návodov na zostrojenie prístroja :)
zivutek.cz/manuals/free_energy/qeg/qeg-user-manual-3-25-14-sk.pdf

Norman

No hej, ľudia radi preháňajú. presnejšie povedané, sa im informácia pod rukami rozrastá, nedokážu ju udržať v miere. Ako v tej hre telefón - na konci je prehnaná úplne nesprávna informácia.
Niektorí to robia aj zámerne (i keď David Cooperfield je len známy štandardný kúzelník, ktorý netvrdí, že používa nadprirodzené sily, ty si u nejkého skeptika našiel nejaký dôkaz, že jeho predstavenia sú len triky? - povedz, že dotyčnému racionalistovi gratulujem k objavu a vysokémi IQ :).

Je to fakt, ľudia ľahko praháňajú a všetkému veria. Ja som okrem iného tiež čítal, že Tesla stvoril loďku, ktorú riadil úplne zdiaľky, bez nejakého dotyku či drôtu. Ako by to mohlo byť, bez materiálneho dotyku? Alebo že držal v ruke žiarivky, bez spojenia s niečim drôtom či akokoľvek ináč, a oni svietili ostošesť. Ako by sa tam tá energia dostala? Alebo že chcel vysielať zvuky do údajného éteru (veda medzitým dokázala, že éter nejestvuje), a že by to mohlo byť súčasne, v tom istom priestore mnoho rôznych vysielaní, líšili by sa frekvenciou - to je podľa mňa nemožné, aj keby ten éter bol, tak by sa zmiešali a neviem, ako by bolo možné ich do seba odseparovať - lenže ľudia elektromechaniku nepoznajú tak si myslia, že je to možné.
Alebo som čítal že sú ľudia, čo sú schopní iným nahovoriť, že sú čokoľvek, napríklad zviera a aby sa tak aj správali, takzvaná hypnóza - to je samozrejme nemožné, lebo človek sa riadi nervovou sústavou skrytou v lebke a do tej sa mu iný človek nedostane.

Nuž a tá slobodná energia, to je naozaj nemožné, lebo na svete nie je nič zadarmo. Pravda, jestvujú také miesta v kozme, zriedka, také patológické zóny, ktoré energiu uvoľňujú. Jedno také občas vidím, keď nie je zamračené a vyjdem z domu. Ale pochybujem, že by ho toto ľudstvo vedelo využiť, že by taký návod malo v trezoroch. Úplne isto - ľudstvo nemá v trezoroch plány na žiarivú budúcnosť - má tam schované informácie a dôkazy o svojej bezmocnej tmavej budúcnosti.
Ale tú poslednú vetu myslím absolútne vážne :(

Buheh

Takto vznikajú náboženstvá...

Ale tá relatívne veľmi čistá energia takmer (zdôrazňujem to slovko takmer) zadarmo, to by nemusel byť nesplniteľný sen. O čom všeličom bola pred takými sto rokmi laická i odborná verejnosť presvedčená, že je to utópia a dnes je to bežná vec... Napríklad o využívaní jadrovej fúzie vodíka sa hovorí dlho a zatiaľ, vyzerá to tak, že sa to nikam neposunulo, ale teoreticky by to ísť malo. Pravda, je tu taká maličkosť, že dnes k tomu potrebujeme pracovnú teplotu tuším milión stupňov, ale keby niekto prišiel na to, ako s tým vybabrať, napríklad nejaký druh kontroly či katalýzy tej reakcie, spomína sa magnetická pasca či iné finty... popravte ma ak sa mýlim, nie som odborník na tieto veci a ani nekritický zastánca tej myšlienky, netvrdím, že sa to určite podarí zrealizovať, ale na rozdiel od mnohých rozprávkových fantazmagórií, myslím že toto je minimálne v rovine seriózneho odborného problému s otvoreným koncom.

Norman

zas musím radšej upozorniť, Buheh, že to moje o Teslovi (a hypnóze) bola irónia o veciach, ktoré Tesla naozaj dokázal ... ale ktoré sa dajú obkecať ako vedecký nezmysel (určite by si na to prišiel, ak by si si to prečítal).

Okolo Teslu naozaj vznikol určitý kult, ale horšie je, že oveľa väčší kult vznikol okolo vedy, ktorá je dnes obalená ťažkou ideológiou. Nie že by som ukazoval na nefunkčnosť racionálneho vedeckého princípu - práve naopak, chyba je, že ho tie rôzne inštitúcie, ich ideológovia, popularizátori a nadšenci práve nedodržiavajú.
V podstate je tá predstava, že v trezoroch sú k dispozícii plány na nejakú čo len lacnú a dostupnú energiu, pseudovedecký optimizmus. Ideológovia vedy, na základe ich deformovaného výkladu vývoja posledných pár storočí, tvrdia, že "veda vždy niečo vynájde". Je to ťažké iracionálne myslenie, poobné mysleniu chlapa, čo nájde na zemi stovku, celú ju prepije a s bohorovnou istotou tvrdí, že načo si niečo odkladať, že ako dnes našiel, aj zajtra určite nájde.
To ne je vedecký prístup.

Okrem toho,keď už sme pri tom, chcem upozorniť, že energia je len jeden, a to ten menší problém. Oveľa väčší problém hrozí nedostatkom rôznych "ušľachtilých", teda zriedkavých materiálov. Pretože kým energia je len jav vznikajúci pri degradácii, a koniec koncov spomínané slnko jej má na ľudské pomery dosť, materiály NEVZNIKAJU v našom čase a priestore. Materiál nevytvoríš žiadnym spalovaním. Ja viem, 99% ľudstva si azda myslí, že je ich nekonečné množstvo alebo že ich donekonečna produkuje systém zvaný (kapitalistická) ekonomika zo svojho ritného otvoru - ale nie je tomu tak. Jedného škaredého zamračeného dňa bude mech prázdny.
A reč nie je ani zďaleka (len) o fosílnych materiáloch a z nich vyrábaných plastov a iných produktoch, nie, reč je práve o rôznych vzácnych prvkoch.

Náhodný okoloidúci

Neuveríš, ale mám doma takú skrinku, taká umelá a vpredu má sklo, a do nej sa zmestí neuveriteľné množstvo ľudí, a dokonca v nej mám aj more a žraloky. A keď chcem, stlačím taký gombík na takej malej krabičke a mám v nej aj tanky alebo rakety a keď stlačím iný gombík na tej malej krabičke, tak v tej skrinke mám spevákov a pekné ceckaté baby. A keď chcem, aby všetci držali klapačku, stačí mi stlačiť ďalší gombík a všetci zmiznú.

No a keď som bol malý, mali sme ruské auto a autorádio v zákrutách nehralo, lebo muzikanti sa museli držať.

A ešte som kedysi čítal, že jedna firma v USA vyvinula a predáva solárny sušič prádla. Neuveriteľne pokrokový vynález s neuveriteľne jednoduchou konštrukciou. Sada pozostáva zo šnúry a štipcov. Asi si to od nich objednám, ekologické technické vychytávky mám rád.

Doma mám teraz pohlcovač tmy. Stlačím taký zapínač/vypínač na stene, pohlcovač tmy sa zapne a začne pohlcovať tmu a ja mám doma svetlo. Ale za predmety jeho účinok nedosiahne, preto je za nimi tma alebo tieň, napríklad pod posteľou. Pohltená tma sa dostáva káblikmi do takej budovy nazvanej elektráreň, v ktorej ju stlačia a skoncentrujú na pevnú hmotu nazvanú uhlie a tú hmotu potom takí chlapíci v prilbách vozia a ukladajú pod zem. O niekoľko miliónov rokov z tej čiernej hmoty vraj vzniknú obrovské stromy.
Aj v baterke mám pohlcovač tmy. Ten presúva tmu do batérie a keď sa jej kapacita naplní, tak prestane tmu pohlcovať.

Norman

že zrovna ty, Okoloidúci, ktorý si zväčša zástanca skeptickej racionality, tu teraz zrazu obhajuješ také neisté zariadenia, ktoré ktovie ako fungujú a pravdepodobne je to len podobný podvod, ako Koperfíld.

Len ten pohlcovač tmy mi pripadá seriózny, pretože to zodpovedá najnovším výdobytkom modernej vedy, že iba 5% vesmíru je viditeľných - zvyšok tvorí "dark energy" a "dark matter" -
https://www.nationalgeographic.com/science/space/dark-matter/

95% kozmu tvorí Tmavá hmota a Tmavá energia
To mi pripadá ako zavŕšenie celej vedeckej revolúcie, keď všetcí tí ujovia a tety v bielych plášťoch po toľkom sedení na seminároch a spísaní toľkých stohov papiera, po vyzbrojení sa toľkými počítačmi a toľkými kilometrami podzemných cyklotrónov dospejú k poznatku, k akému som sa ja dočítal keď som mal päť rokov v knižke o čarodejníkoch. Tomu sa povie po maďarsky deja vu, alebo cyklické opakovanie času a vývoja.
Onedlho vyhlásia Dark Vadera za proroka a Silu za vládnuce náboženstvo (hneď po holokauste).

Aby sme si to užili, ešte niekoľko citátov z uvedeného článku:
Scientists have not yet observed dark matter directly. It doesn't interact with baryonic matter and it's completely invisible to light and other forms of electromagnetic radiation, making dark matter impossible to detect

Hmota, ktorá sa nedá pozorovať a detekovať. Tomu sa povie naozaj vrchol materializmu. Alebo zavŕšenie materializmu? Keďže to neintegruje s "baryonmi" a je neviditeľná elektromagnetizmu, dúfam aspoň, že to smrdí. Alebo ako ju detekovali? Že im v dokázaných rovniciach chýbala gravitácia a tak namiesto toho, aby opravili vzorce, vymysleli si neviditeľnú hmotu? Fantastické, ďalší vrchol, tentoraz vrchol dogmatizmu, kde sa na nich hrabe biblia či korán. Ale veda to je stále, dokonca tesne pred objavom "rovnice všetkého".

Ale začítal som sa ďalej:
Scientists have a few ideas for what dark matter might be. One leading hypothesis is that dark matter consists of exotic particles that don't interact with normal matter or light but that still exert a gravitational pull. Several scientific groups, including one at CERN's Large Hadron Collider, are currently working to generate dark matter particles for study in the lab.

Other scientists think the effects of dark matter could be explained by fundamentally modifying our theories of gravity. According to such ideas, there are multiple forms of gravity, and the large-scale gravity governing galaxies differs from the gravity to which we are accustomed.

Fantastické. To tie písačky, čo aj tu dávali internetoví exoti, o "démonoch" a tak, boli menej iracionálne, ako toto :)
Môže sa potom niekto čudovať, že je celý web plný aj písačiek o "voľnej energii"? Veď kto vytvára tú celú šialenú iracionalitu súčasného sveta, ak nie práve ideológia inštitúcii, ktoré si dávajú meno "veda" a uzurpujú si pravdu a racionálne poznanie len pre seba?

Náhodný okoloidúci

Mne to pripadá tak, že teoretici vymysleli temnú hmotu a temnú energiu, aby nemuseli priznať, že ikona sionizmu Cvajštajn niekde urobil chybu. Alebo že vôbec nepochopil to, čo opisoval od svojej srbskej manželky.

Čiže veľké množstvo vedeckých teórií beriem aj ja s veľkou rezervou alebo ich chápem tak, že niekto chce svoj grant, tak vymýšľa hlúposti. Sú skrátka veci, ktoré nevieme a nikdy sa ich nedozvieme a uletené teórie sú len mlátením prázdnej slamy, v duchu známych protokolov, že samovyvolení ohromia gojimov svojou neuveriteľnou inteligenciou.

Norman

áno, veľa to má s posadnutosťou gravitáciou. fakt to súvisí až s politikou.

Dusanbe

by ma naozaj zaujimalo, ako v CERN-e chcu generovat tmavu hmotu, ked zatial nemaju potuchy, co by to mohlo byt ?!
Prida sa aj Voldemort ?

Ale inak, je to skvele, ze je este stale vo vede aj takato obrovska zahada.
Su samozrejme aj ine, ale toto je take vzrusujuce, mega-obrovske - skratka "cool"-ove.

Seriozna veda a technika je tu par desiatok rokov, maximalne storoci - este stale toho velmi vela nevieme.
A ani si moc vediet nezasluzime.

Volna energia - ludia, co nepoznaju ani len zaklady stredoskolskej fyziky - a ani nechcu poznat ! - si myslia, ze tak ako sa daju peniaze spravit z nicoho - napr. na burze, alebo bitcoin - tak nejako podobne sa da pozbierat energia, ktora je "vsade okolo nas".
Staci mat len vhodny "sersam" - a budu moct svietit, jazdit, kurit, zadarmo.

Náhodný okoloidúci

To je presne to, o čo ide - nechcú poznať. Na jednej strane používajú elektrinu, autá, mobily, žehličky, ale na druhej strane odmietajú fyziku, ktorá im tieto veci vytvorila. Mne to pripadá ako nejaká divná sektárska schizofrénia. Niečo vytrhnúť z kontextu, prekrútiť, zabaliť do tajomnej omáčky a hodiť medzi naivných ľudí.
Hľadajú jednoduché odpovede na zložité otázky.

Ešte čo sa týka tej temnej hmoty, tak k nej niekoľko viet.
Na jednej strane tu máme čierne diery. Nikto ich nenašiel ďalekohľadom. Ich existencia bola matematicky vypočítaná a až následne, keď technika dostatočne pokročila, bolo možné hľadať práve na základe tých výpočtov a predpokladaných prejavov objekty, ktoré spĺňajú požiadavky. A takéto objekty aj boli objavené. Takže čierne diery môžeme bez zábran pokladať za reálne objekty.

Na druhej strane temnú hmotu astrofyzici vymysleli len preto, lebo im niečo nesedelo medzi výpočtami a pozorovaniami.
Vytváranie pracovných hypotéz je v poriadku, hoci aj hypotéz o temnej hmote a temnej energii. Aj ich testovanie je v poriadku. Ale je to stále len pracovná hypotéza a preto pracovať s pracovnou hypotézou ako s dokázaným faktom nesvedčí o vedeckej poctivosti.
Pozorovaný fakt je pozorovaný fakt, matematicky vypočítaný fakt je matematicky vypočítaný fakt, pracovná hypotéza je pracovná hypotéza. Tieto kategórie nie sú voľne zameniteľné.

Norman

Tými našimi vtipmi sme ukázali, ako ľahko sa dá vygenerovať niečo, čo pri zbežnom pohľade vyzerá ako racionálna úvaha, ako "veda". Ba čo viac - ono bežný človek bez hlbších poznatkov v obore, alebo aspoň so skutočným kritickým opatrným prístupom, nemôže rozhodnúť, čo je seriózne a čo nezmysel (pozor, pod "kritickým prístupom" nemyslím tých rôznych amatérskych "skeptikov", čo sme tu už x krát spomínali, pretože oni vlastne nie sú vôbec kritickí - naopak, jednostranne uznávajú oficiálnu verziu a rovnako zásadne a dopredu odmietajú čokoľvek neoficiálne).
Ako som už povedal, ako prvotnú chybu vidím obalenie vedy do iracionálnych ideológií a zámerného obkecávania. Začalo to spoločenskými, humanitnými vedami, ale prešlo to už aj do prírodných vied. Možno sa potom čudovať, že široká verejnosť potom verejne odmieta poznanie a schopnosť poznať pravdu, schopnosť argumentovať a dospieť k objektívnemu výsledku? Že si pýta iracionalitu, lebo je im v neznalosti dobre, respektíve lepšie, ako v tom druhom omyle, pseudovedeckom dogmatizme?

Praktickejšie preto vidím upozorniť na inú (známu) vec - ľudia proste majú ťažkú tendenciu akceptovať to, čo si želajú. A všetci chcú mať energiu: teplo, svetlo, pohyb, výroba. Všetci preto veria, že energia stále bude, lacná až bezplatná, že je zabezpečená.
Keď človek nemá dostatočnú racionálnu podporu, spolieha sa práve na svoje želania. Ale pri troche opatrnosti a tréningu sa tomu dá vyhnúť. Takže by som skôr na ľudí apeloval, aby robili väčší rozdiel medzi tým, čo si sami želajú a tým, ako je to asi naozaj. Priveľa optimizmu je istá cesta k omylu.
I keď druhý extrém, priveľa pesimizmu, prirodzene tiež.

Ľubov

Tento príspevok trochu pripomenul známe ruské príslovie "Čakaj horšie,dúfaj v lepšie."

Kým svieti slnko na nás všetkých rovnako zadarmo,prečo by nemohla podobne fungovať aj iná forma energie?
Dobre,toto si želám,naozaj to asi nebude také jednoduché.A čo teda také horšie čakať treba? Nuž,všetko:u nás zatial samozrejmý volný pohyb v prírode,lese,kúrenie drevom a voda a vzduch,zatiaľ. Môže to byť celkom inak,ale v takom svete by už naozaj nemalo zmysel žiť.
ps. Napíšeš niečo k volbám v Čechách ? Alebo radšej až potom...

Dusanbe

by mohla fungovať aj iná forma energie.
Nič také principiálne nevylučuje ani tá najstrohejšia veda.
Len ju, akosi, zatiaľ, ešte stále nepoznáme a teda nemáme...
A základné zákony termodynamiky stále neboli vyvrátené.

Preto ti odpoviem tiež jedným milým ruským príslovím, ktoré sa veľmi dobre hodí na zhodnotenie
všetkých tých pokusov, experimentov a zariadení hľadačov voľnej energie, ktorých je na internete neúrekom:
"Choteli kak lučše, povelos kak vsegda !"
:-)

Neposmievam sa im - pretože tí ľudia sa o niečo pozitívne snažia, niečo vymýšĺajú a tvoria - to považujem za naozaj pozitívny postoj k životu.
Ale základné zákonitosti prírody, ktoré sme doposiaľ spoznali, takouto cestou jednoducho "nepustia".

Norman

asi to chrípkové obdobie
A pritom okrem českých volieb sa deje toľko vecí, bez irónie.

Buheh

to je niečo také ako šedá ekonomika a čierna ekonomika. Keby sme to mohli konkrétne ulapiť, už by to nebolo to, čo to je :)

Už neviem kde som to kedysi veľmi dávno čítal a od koho je, ale jedným z mojich obľúbených citátov je tento:

"Ľudské poznanie je len nevedomosť obalená smiechom."

Mimochodom, teória tmosáka, ktorú tu Okoloidúci spomenul, stojí za prečítanie:
https://pataveda.cuzco.sk/?ds

Okrem toho, že je to veselá intelektuálna hra, ja v tom vidím aj peknú alegóriu tých rôznych talmudistických chucpe pavied, ktoré stavajú realitu hore nohami, aby čierna bola bielou.