Biskupi vyzývajú nepodporiť návrh proživot zákona ĽSNS

Katolícka církev sa vyjadrila k návrhu zákon ĽSNS o zákaze potratov. Odpurúča ho nepodporiť, lebo dôležité pre církev je to, kto ten zákon predkladá.

Toľko k tomu, ako je církev zajedno s alternatívou, či ako je priam na čele síl, ktoré sa bránia globalistickým silám. Ako je hlavnou obranou pred islamizáciou Európy. Nič z toho nie je pravda - a tento prípad nie je ani prvý, ani posledný. Kedysi som to prirovnal k človeku, ktorý ma rozviazané šnúrky na topánkach a nimi zviazanú ľavú topánku k pravej - ten človek by aj chcel vstať, ísť a bežať ... ale keď sa rozbehne, šnúrky sa mu zapletú a vždy sa potkne a zrúti. 

A nejde tu len o KBS - Konferenciu biskuppov Slovenska. Dá sa povedať, že podobný vyhýbavý a váhavý postup voči alternatíve majú aj široké vrstvy veriacich - odchovaní v určitej ľahostajnosti a neaktívnosti.

To je celý ten príbeh.

 
 
 
 
 
sandro

Tu ide o ten zapas o cirkev na Slovensku, ktory som uz niekolko krat spominal a ktory uz na zapade prebehol. Tu je zatial(nastastie) oficialne stanovisko KBS : https://www.hlavnespravy.sk/rada-kbs-sa-vyjadrila-k-navrhu-o-sprisneni-p...
...a ten buzerant Kramara musi skoncit.
Tu je aj priamy link: https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20180529030

Este jeden edit: Tu vahavost ale citit na kazdom kroku, to je pravda. Ludia a aj niektori knazi su slabi, bojazlivi, boja sa o svoju misu sosovice. Vzdy vsak vyleti niekto ako Kuffa a pre mna je to az pasia, sledovat ludi, ktori sa este nedavno schovavali za jeho dobrocinnost, ako od neho dnes bocia:)

Norman

Vieš, podľa mňa sa tí ľudia neboja o svoju misu šošovice. Problém je inde:
boja sa extrémov, boja sa omylov, boja sa násilia. Boja sa vlastnej zodpovednosti.

To je väčší problém, ako šošovica.

sandro

Ano, je to zaroven aj zmes charakterovych crt a vlastnosti, ktore uz clovek dostane z velkej casti do vienka.
Moja zena je psycholog, casto sa na tuto temu rozpravame. Ta misa sosovice alebo v nasich podmienkach casto aj tanier hrachovej kase:) tam tiez zohrava rolu, podla mna. Mozno nie explicitne, ale podvedome kazdy slabsi jedinec tusi, ze ak nepojde po ruke systemu, tak sa moze stat(pre neho) nieco zle, co nebude prijemne(to je ta vlastna zodpovednost za svoje ''neuvazene'' ciny). Z mojho pozorovania sa paradoxne jedna najma o ludi, ktori naoko nemaju co stratit. Ktori vlastnymi silami nic v zivote nedokazali, nevybudovali.
Su to take teliatka, cakajuce na spasu.

Norman

Tanier šošovice je bezpochyby problém, týkajúci sa všetkých. Keď si ale hovoril o církvi a kresťanoch, chcel som upozorniť aj na ten druhý problém, častejší u veriacich: teda tú spomínanú váhavosť a obavu z chyby.
Dokonca ani nehovorím, že to je nejako jednoznačne a vždy zle - ale je to tak, že je to tam prítomné, a keď je to v nejakom prípade problém, tak tiež dosť veľký.

sandro

Norman, musim priznat, ze som z tej nasej krestanskej komunity stale viac deprimovany. Ked som videl vcera Kramaru, tak som chcel dat stanovisko cez svoj oficialny kanal-nieco ako bodku za jednou etapou. Nieco v zmysle ''vymalovane a dobojovane, skurvenci su ZA potraty''. Napriek tomu ze viem, ze vacsina citajucich by sa len pousmiala nad mojou zbytocnou preangazovanostou. Nastastie, tak ako v praci, vzdy sa snazim kazdu vec najprv 3x predychat kym poslem skaredy email:) No ale mam pocit, ze to je len odklad.

Jozef Novak

Pokiaľ ide o církev, nie je čestné najprv ju špiniť a potom sa schovávať farárom pod sukňu. Alebo obrátene? Z vlastných skúseností s mnohými ľuďmi viem, že väčšina stáda je závislá na potrave, ktorou ich zásobuje bulvár z Plus7 dní a podobne. Ja osobne ani neviem čo ppíšu o politike Katolícke Noviny, nieto ešte na pluske, ale to čo píše Norman na Nadhľade. Nadíde čas keď začnú znova padať výčitky za kolaboráciu s týmto nehumánnym systémom. Stal si sa ich predvojom. Osobne nemám nič proti tomu.

Norman

Ja nie som žiaden nepriateľ kresťanstva, ba ani cirkve. My sme tu len museli skonštatovať, že súčasné kresťanstvo, a zvlášť židokresťanstvo, nie je vhodná a schopná sila na obranu našich správnych vecí pred sionizmom. Proste to tam nie je.

Podobne aj spolok na ochranu prírody, s ktorého ideami by sme sa zhodli, asi nie je správny spoločník na ten boj. Spolky pre obnovu slovenského folklóru tiež nie. Ba ani Ústav slovenskej jazykovedy. Ani Armáda spásy, ba ani budhisti nie sú na to formovaní.

mnkr

...ze to len hovorca veci zle odkomunikoval blablabla, a ze KBS je za navrh...ale to mi je jedno. Dnes som sa ale docital, ze Fico hlasoval proti navrhu LSNS o tzv neyiskovkach ci mimovladkach...to je daleko smutnejsie, nemyslis?

Norman

Fico, na rozdieľ od Katloíckej církve, nie je Kotlebov posvätný spojenec.
Naozaj ani žartom nemožno čakať, že keď si Kotlbovci nielenže nedokážu vylepšiť profil, ale nedokážu ani ohodnotiť sily v parlamente a podľa toho sa správať, podporiť potencionálnych spojencov, tak že niekto podporí ich.

Aj ty tu ironizuješ len preto, lebo som tu vyjadroval názor, že verzia Orban je aj pre Slovensko reálnejšia a pokojnejšia, ako verzia, že voľby vyhrá nejaký Jobík. Žiaľ, už pred poslednými voľbami na alternatíve nebolo nič iné počuť, len zlý Smer, zlý Fico. Lenže tým sa získalo len pár voličov Smeru pre Kotlebu, ale zato mnoho pre sionistov Kolár-Krajniak alebo pre blázna Matoviča, a aj horších. Ti tú kotlebovu frašku o neziskovkách tiež nepodporili, že - och aké prekvapenie.

Ako som napísal minule, znova to verejnosti zopakujem: všetci ste chceli Dosť bolo Fica - tak si to teraz užite v neskončenej farebnej revolúcii.

Ale hlavne sa na Fica nevyhovárajte ešte aj za to, ako Církev serie na Kotlebu. Zato naozaj Fico nemôže.

Norman

Ach, pozerám, že Boris Kollár a Milan Krajniak hlasovali za. Vidno, že ich hra na riadenú opozíciu stále pokračuje.

mnkr

ironizujem len Fica, hlasujucemu proti zakonu, ktoreho potrebu aj on sam proklamoval, len preto ze je od LSNS. Oportunista a pokrytec, ine nemozem povedat a nic na tom nemeni ani to, ze nik lepsi zatial nie je. A ci a co cirkev s Kotlebom - to ma nezaujima

Norman

To je vážna dôležitá bariera súčasnosti.
Prelomiť ju sa podarí aj po zvážení toho, čím všetkým je spôsobená. Samozrejme, že nepriateľmi, ale aj kotelbovcami samými. Nedá sa sťažovať, že je tam a že sa s nimi nik nechce hrať. To mali skúšať pred dvoma rokmi.

Odkedy sa Kotleba tak jednoznačne začal tlačiť do náboženstva, je postoj církve pre nich a pre debaty o nich vždy dôležitý.

Čo sa týka Fica, bol v ňom potenciál, keď mal viac moci. Teraz je to rozbité, pletie sa tam Pelegrini, šanca na určitý Orbanovský palácový prevrat sa stratila, rovnako zrejme aj na určitú zmenu postojov tých ľudí. Smer by sa mal rozpadnúť na dve strany - jednu ľavicovú, druhú nacionalistickú a zvyšok vypláchnuť (aj do basy). Keď sú určití ľudia nepostavili Bruselu, keď mali moc, určite to neurobia teraz, keď ich národ nepodržal. Ono aj v Maďarsku Orbán a spol dozrieval, výrazne tomu pomohla hnedoba priamo v Budapešti, ojóoooj, to maďarom určite vypieklo vnútornosti .... to u nás nebolo, a tak sme zostali polosuroví. A teraz sú tam celkom nové, surové nepripravené ksichty, ktoré asi nemajú ani potenciál, ani správne ambície, takže krajina je čo sa týka protiglobalizmu zas ako niekde pred 10 rokmi, ba ešte ďalej do minulosti.

Pripomínam, ja som v posledných voľbách podporoval a volil Kotlebovcov, ale voliči Smeru sú slušná tradičná množina (počuješ, ako to znie neobvykle, také zastávanie sa ich po všetkej tej hystérii "ficovolič" a podobne?), teda voliči Smeru sú bezpochyby základné zdravé jadro spoločnosti. Stredná pracujúca vrstva. Ak nie oni, ktorí iní.
Nuž a túto množinu nie samotní Kotlebovci, ale alternatíva ako taká, ruka v ruke so židovskou propagandou, nahlodala a zničila. Kto viac kooperoval s bruselskými hajzlami, Smer a jeho voliči alebo takáto blbá alternatíva? A keď došlo k farebnej revolúcii, to isté. Kotleba v TV debate povedal čosi také, že aj jeho ľudia chodia na demonštrácie proti vláde. Nuž tak, opakujem, nech sa za boha a národ nečuduje, že bude druhý na rade, koho revolúcia zožerie.

mnkr

ved pred 2 rokmi boli kriminalizovani este asi viac ako teraz, hysteria vrcholila...a nezabudajme, boli kriminalizovani okrem inych aj SMERom a jeho celnymi predstavitelmi, Fica a Kalinaka nevynimajuc, nadavok do fasistov mali plne huby a uz vtedy spekulovali o zakaze LSNS...a nepamatas sa uz, co svojho casu Kalinakova policia vystrajala na proticiganskych protestoch? Nedivim sa, ak niektori nepochopili o co ide a chodili na demonstracie pocas prevratu, Kotleba sam sa asi prepocital, zdal sa mi vtedy nie celkom isty co ma robit.
" Keď sú určití ľudia nepostavili Bruselu, keď mali moc, určite to neurobia teraz, keď ich národ nepodržal." no vidis, mali moc, nepostavili sa Bruselu, co cakali preco by ich mal narod podrzat, aspon teda "alternativa" ktoru spominas?
Preco sa zacal Kotleba tak tlacit do nabozenstva, tomu nerozumiem ale predpokladam ze je to akysi folklor na pritiahnutie religiozne zalozenych ludi, prip. sa cez toto snazia o sirsie spektralnu akceptaciu...ale nejako hlbsie ma to nezaujima. Co sa LSNS tyka, uz som Ti to myslim spomenul - ano, kopa problemov, kvalita ludi taka aka je, vidim ze objektivne teraz nemaju na to viest stat - lenze nik lepsi nie je, spolok oportunistickych smradov SMER za taky nepovazujem, napriek niektorym pozitivnym crtam istych jeho politikov. Mozno casom vyzreju, mozno nie , uvidim

Norman

Pozri, máme tu teda dve vrstvy - jednu strednú a druhú radikálnu.
Stredná vrstva (Smer, aj SNS) je tam už dlhšie a je vôbec neobvyklé, že ešte stále drží pokope. Ale posledné voľby pre ňu nedopadli dobre, jej vláda bola od začiatku slabá, museli uzavrieť koalíciu s opozičnou stranou Hid. V porovnaní s Maďarskom, kde stredná vrstva čím ma viac hlasov, tým je nacionalistickejšia, to na Slovensku v minulých voľbách dopadlo zle.

Radikálna vrstva (Kotlebovci) sa do parlamentu dostala, ale odvtedy o nej nebolo dva roky nič počuť.

Oboje tieto vrstvy nie sú žiaden zázrak - u oboch to mohlo byť lepšie. Ale kým jedna mala moc a niečo sa okolo nej dialo, niečo sa mohlo stať, druhá len sedela v kúte a nič sa nehýbalo, nebol žiaden náznak posunu a ani nie je.

V každom prípade bude teraz Slovensku chýbať dobrá pronárodná realistická strana, nielen kvôli parlamentným cirkusom, tak všeobecne. Nie je to ani Smer ani ĽSNS.

mnkr

...a ani SNS nie...takze diera na trhu. Verim, ze v sucasnej situacii je pre LSNS tazko zhanat kvalitnych ludi okrem ineho kvoli ostrakizacii a honu na carodejnice co sa tu deje uz par rokov. A ze sedeli doteraz v kute...to je pravda, Tvoja vycitka je uplne legitimna. Podstatne je, ci sa prebudia, lenze je to tazke, ked napriklad aj Ty ich zdrbavas kvoli celkom ziaducemu navrhu zakona ( myslim teraz o mimovladkach ). Takze zacali robit nieco, mozme sa bavit o tom preco a ako, casom sa mozno zlepsia aj vystupy. Mozno.

Roland Edvardsen

Dokonca, ak by sa i kvalitní ľudia do LSNS hrnuli, tak budú odtiaľ vypudení. Kotleba nechce mať okolo seba inteligentných, pôsobivých a samostatných ľudí, t.j. osobnosti. Veľmi sa bojí o svoje kreslo, vraj ide o veľmi paranoidný a sebestredný typ s komplexami. Jemu vyhovuje to, keď je obkolesený len tupými gorilami ako Mazurek alebo pasívami, submisívami ako Uhrík.

Norman

je možno žiadúci, ale typicky len na oko - aha, my sme zákon dali, ale nám ho neodhlasovali.
Pre reálnu prácu by mali kotlebovci jednať s ostatnými stranami a podporiť ich prípadné návrhy.
Ja ich samozrejme NEdodrbávam kvôli tomu zákonu, ale je zbytočné sa čudovať, že ich takto nepodporia.

mnkr

objektivne, je jedno kto ho navrhne. Mas voci nemu tak ako ho navrhli nejake zasadne vyhrady? Kto ho nepodporil z tzv narodne orientovanych sil je bud ako maly Jojo alebo pokrytecky zmrd. ze nejednali s inymi stranami - a s kym mali, ked nik s nimi jednak nechce?

Norman

nejde predsa len o zákon, o slová či paragrafy, ale musí tu byť moc, ktorá s ním súhlasí, to je podstatné.

Kotleba sa dostal do parlamentu tým, že sa vyčleňoval, že je radikál. To je blbosť systému, že čím viac šaškoval, tým mal viac hlasov.
Teraz ale potrebuje presný opak - kooperáciu, koalíciu. Určite sa im to po čase podarí - znak si zmenili, spomínajú boha ... No ale má dilemu - buď sa chce hrať na extrém, alebo nie.
Ja nemám nič proti ich návrhu - ale nesmie sa nik čudovať, že bol odmietnutý.

V skutočnosti je škoda, že Kotleba tiež nie je hodnotový fenomén - že by mal svoje hodnoty a tých sa držal, s programom nerobiť zo seba ani vodcu ani výnimku, ale rozšíriť svoje hodnoty na zdravú väčšinu populácie. Respektíve že by hovoril za zdravú väčšinu populácie.
Lenže to nie je jeho parketa. Nemajú nič, len sentiment za slovenskou republikou. To je pekné na provokovanie, na upútanie pozornosti, ale je to skoro k ničomu pre reálnu politiku. Aj preto,že ich predstava je nereálny mýtus. Slovenská republika mala svoje charakteristiky, tie jej pomohli mať ten úspech, ktorý mala. A tieto charakteristiki kotlebovci odmietli či pomaly odmietajú a nahradzujú ich ... nemajú ich čím nahradiť, takže sa z nich stáva druhé nepodarené KDH.
To nie je kritika, to je diagnóza. A vôbec nechcem povedať, že ĽSNS aj tak nie je najmenšie zlo, ktoré bude najlepšie voliť. Stále možno veriť v to, že budú trocha ako šťuka naháňajúca kapre. Ale ak budú mať kotlebovci aj 30%, aj tak budú v opozícii. Museli by sa presadiť práve štýlom, ako kedysi Smer a Fico - napriek všeobecnému odporu. A komu sa chce znova pozerať na to isté, ako sa z radikála stáva obetný baran?

Roland Edvardsen

SMER sa nachádza v úplne nejasnej fáze, naozaj ťažko predvídať konkrétny vývoj. Nedávno som mal status o Ficovi, kde som si zafantazíroval, že by možno mohol povstať ako bájny fénix a dať to na Orbána. Áno, číra fantázia. Fico posledné obdobie nevyzerá dobre, je unavený a tie reči o problémoch s alkoholom mi vôbec neprídu od veci. Fakt celé zle...Nuž, osud Mečiara sa zdá byť čoraz pravdepodobnejší.

A k strane Kotleba škoda vôbec niečo písať. Len dodám, že je mi už úplne na smiech ich priteplená submisivita voči cirkvi. Ak ide o túto oblasť, tak sú totálne priposraní až masochistickí. Cirkev a cirkevní predstavitelia môžu na nich útočiť a dištancovať sa od nich akoby mali lepru, ale kotleby si nedovolia voči cirkvi povedať ani ň. Ale čo chcieť vôbec od ľudí ako je Uhrík, ktorý svojho času na svojom FB profile raz vychvaľoval dokonca i skurvenca Bergoglia.

Na Slovensku chýba kvalitná národná strana, nepochybne. Budúcnosť by naozaj mohla byť aj o SNS - ale to je opäť len ďalšia špekulácia, nejasnosť. Danko je totiž tiež nepredvídateľný.

A pokiaľ ide o nové strany, tak som skeptický. Kadejaké "Napred" strany a podobné "magátovské" projekty tu momentálne nemajú šancu. Koniec koncov aj ten Kotleba tu pôsobil celé roky, než dosiahol to, čo dosiahol. A veľmi mu pomohli práve tí cigáni a utečenecká kríza. To boli vtedy výrazné spúšťače, to v danom okamihu skvele zafungovalo, ale opakovať sa to už nebude.

Takže v skratke, nevyzerá to momentálne veľmi dobre.

mnkr

radsej zabudni...mali sancu ovela viackrat ako LSNS, dopadlo to vzdy tragikomicky. Dankom to len zaklincovali. Najakceptovatelnejsou ich personou bola asi Malikova a aj ta bola odidena.

mirages

nejake korenie v slov. politike chyba: malikova

Roland Edvardsen

Malíková naozaj patrila k tomu inteligentnejšiemu a schopnejšiemu, čo SNS ponúkla, hoci tiež má svoje vady (je labilná a hysterická, niekedy zbytočne emotívna a plná pátosu). Okrem toho mám z nej niekedy dojem, že to je viac ruská patriotka než slovenská, he he. Mne sa z SNS pozdáva ten Paška.

Norman

Ale no, to azda nie. Až tak zle na tom Slovensko nie je - ak už sme kritickí, tak určite nemôžeme akceptovať túto osobu ani len ako hovorkyňu nejakej opozície. Ale to je práve jadro problému - hovoríme o reálnych politikoch, alebo o amatérskych srandistoch?

mnkr

..medzi slepymi moze byt aj jednooky kralom... najma teraz, ked je kralom tiez slepy a navyse dementny

Roland Edvardsen

No, pravdou je, že v čase, keď bola vydatá za toho Rusa jej jebalo teda solídne (ako to trefne poznamenali i moji starí rodičia, ktorí ju vtedy odmietli podporiť vo voľbách - a to boli inak dovtedy verní "snsáci"). V tom čase sa vlastne i SNS rozpadla na 2 strany a skončila mimo parlamentu - nečudo.
Danko je všelijaký, ale na rozdiel od psychicky narušeného dua Anča a Jano, je aspoň ako tak stabilný a úspešne sa mu podarilo SNS ako tak stabilizovať. Nie je to ideálne, ale minimálne sa tá strana aspoň nepotáca na hrane zvoliteľnosti, má koaličný potenciál (na rozdiel od Kotlebu) a má sa od čoho odraziť. A to nie je až tak málo.

Norman

konieckoncov, krajina nepotrebue sociologických vedcov, odpovede na problémy sú v podstate známe.
Ide o to, kto pri moci ich použje. Kotleba by mohol, ale moc nemá a mať tak skoro mať nebude. Belousá je bez moci ale Danko - ten, aj keď nie je politik, je pri moci. Takže to je ako sa pýtať, ktorý kôň dobehne prvý. Ten jeden má jazdca, ktorý ako tak pozná smer behu, ale kôň je slabý a nevládny, tomu druhému kôň zaskrečkovala a jazdec sedí v járku, a ten posledný má sice jazdca, čo moc nechápe, ale ten kôň má silu poslancov aj koaličný potenciál. Takže veru najskôr dobehne ten tretí.

Kotleba dnes oznámil svoju kandidatúru za prezidenta. Mal by ju radšej stiahnuť a predať svoje hlasy za parlamentnú akceptáciu.

Roland Edvardsen

Veru, tú kandidatúru som tiež zaregistroval. Popravde, radšej by som volil v 1.kole Harabina ako toto ráčkujúce čudo. Prečo vlastne kotlebovci radšej nepodporia jeho?

Čítam inak teraz Uhríkov blog o potratoch: https://blog.hlavnespravy.sk/5617/krestania-do-boja/

Nuž, nevedel som, že LSNS je aj proti trestu smrti. To už aj ten Fico bol väčší chlap než toto, he he. Takže opäť ďalší bod s ktorým sa s nimi rozchádzam. Človeče, veď toto sú normálni kresťanskí humanisti. :-)

Popravde, ja mám dojem, že títo ľudia celú svoju politiku robia na spôsob "čo by na to povedal Tiso". Nie, aby rozmýšľali nejako vlastnou hlavou, ale proste len kopírujú nejaké modely z minulosti a postoje nejakých ich hrdinov. Toto som nikdy dobre nechápal. Samozrejme, že Slovensko má svoje osobnosti, ktoré si zaslúžia istú úctu a rešpekt za objektívne pozitíva, ktoré priniesli národu, ale nerozumiem tej mentalite uvažovať na spôsob "čo by na to povedal ten a ten človek" - človek, ktorý žil v úplne inej dobe, mal iné poznatky (alebo ich nedostatok) a musel riešiť predsa len iné problémy. Nehovorím o tom, že starí autori a politici či minulosť obecne nie je inšpiráciou, absolútne nie, ale slepé nasledovanie nejakej osoby z minulosti nie je žiaduca cesta - a je to i veľmi neautentické.

Norman

žiaľ, aj Uhríkov článok ukazuje, že ich postoje sú založené, ako píšeš, v prvom rade len na "nostalgii" po inom režime minulosti. Ono mnohí "politici" tak žijú, aj z hlavného prúdu, koria sa ideológii a zopár postavám ( postavám politikov Masaryk, Churchil a podobne, alebo postavám ideológov Marx, Hayek, Friedman ... len ako malý príklad tých najtriviálnejších idiotín)

Za druhé: keďže kotlebovci začali chápať, že nostalgia nestačí a že ten režim minulosti je príliš kakaný, tak sa začali obzerať po nejakom inom zdroji a nenašli nič iné, len kresťanstvo. Tak, ako ho poznajú - povrchne, plocho, slabo. V tomto ich ale predbehne hocaký aktívny kňaz, ten Kuffa napríklad. (Ale možno je to tak, že Kuffa je pre nich jediný ideológ, ktorého našli, neviem, aké sú medzi nimi vzťahy).

Takže výhrada voči nim je, že sa stávaju sami len chladným čajom.

A keď už sme pri tom, podstatou čohokoľvek sú osobnosti. Aspoň zopár. Talentovaní, inteligentní, energickí, rozhodní, skúsení ... čokoľvek, najlepšie čo najviac z toho. Individuálni ľudia, ktorí majú potencionál sa prejaviť, vyvinúť, majú aspoň skrytú charizmu. Žiaľ, táto ĽSNS v tomto smere nič neponúka. Možno by im mal niekto prezradiť, že tzv. vodcovský princíp neznamená dať sa nazývať "vodca", ale znamená overenie každého priamo pod tlakom, "na bojisku". Oni sa nijako neoverovalili, a šaškovanie s policajtami nie je bojisko. A tak tam majú stále tých istých ľudí - nevyskúšaných, nezakalených, neskúsených. No veď dobre, druhé KDH.

Roland Edvardsen

O vzťahu medzi Kuffom a LSNS nič neviem. Kuffov brat, obdobne strelený, bol však v Oľano. Ja týmto ľuďom jednoducho nedôverujem. Na to predviedli už príliš veľa blamáží (myslím teraz Kuffovcov) a ak sa s nimi kotlebovci chcú akokoľvek spájať, tak z toho nič dobré pre nich nevzíde.

Norman

Kuffa ma len napadol ako príklad náboženskej politiky. Ja netvrdím, že ho čokoľvek konkrétne spája s ĽSNS, to som nechcel povedať.

Roland Edvardsen

No veď, ja som tiež nič nepočul o tom, že by LSNS bola s ním nejako spojená. Kuffu nemusím, to je naozaj už extrémista. Radiť ženám, aby ostali s alkoholikom, ktorý ich mláti, lebo aj jeho matka, "hrdinka" predsa vydržala, tak tento typ fundamentalistických rečí naozaj nemusím. A to je len zlomok rôznych šialených výrokov.

Jozef Novak

Táto odpoveď ma zvlášť nijak nezaujala. Jednak to, že otázka interrupcií nepatrí medzi tie najožehavejšie, ako aj to že sme vyjadrili počudovanie, že ju KáDéHákom uchmatli z pred nosa Kotlebovci. Ako aj to, že tieto slová ktoré si v odpovedi napísal, by bolo zaújmavé prečítať si v nejakých dobových listinách od národovca pôsobiaceho za maďarskej okupácie. Alebo trebárs, vyjadriť sa takto ohľadne činnosti Štúrovcov hoci aj teraz. To by už bolo čestnejšie. Minulosť zmeniť nemožno. Dá sa meniť jej výklad, alebo sa zachovať schizofrénicky a mlčky obchádzať fakty o svojom pôvode. Otec sa raz dopočul, ako jeden týpek túžil dať sa odkrstiť. Keď už s tým nechcel dať pokoj odporučili sme ho ísť do cintorína za svojou mamou, aby jej to navrhol. Čo už narobíme, na Slovensku máme všelijakých ľudí, lenže farár neobchádza domy, kde rodia matky, aby im dieťa vytiahol spomedzii nôh a utekal hneď do kostola aby ho pokrstil. Ako vidieť, fanatikov má každá ideológia:-). Snažím sa tomu vyhýbať, neni jednoduché nájsť to miesto kde hraničí fanatizmus so zásadovosťou.

Wotan

S katolicizmom a kresťanstvom na Slovensku je to naozaj veľmi zložité. Nie som horlivý návštevník omší, ale postoj KBS a pápeža Františka vcelku chápem. Čo je hodné odsúdenia? Postoj niektorých katolíkov horlivo pojedajúcich hostiu (telo Krista) a zároveň čo nemajú ani prečítaný Katechizmus katolíckej cirkvi, ktorý im predsa poskytuje základnú informáciu o cirkvi, ktorú tak horlivo adorujú v kostole.

Najkrajšie ich problém vidno na kauze Bezák, kde aj ja sám som sa nechal osprostieť mediálnou kampaňou, čo z neho urobila idealizovaného trpiaceho nového sv. Sebastiána http://days.pravoslavie.ru/jpg/ih3891.jpg
Vatikán a kúria strieľali do neho svoje otrávené šípy ako na tomto obrázku. Dnes na pána Bezáka som radikálne zmenil názor na základe plodov, čo uzreli na jeho strome jeho kariéry a chápem, čo mala cirkev proti jeho ďalšiemu kariérnemu postupu. Mali informácie (podľa môjho odhadu priamo z prostredia FM), ktoré nemohli bez vyzradenia ich zdroja zverejniť. Klasická spravodajská hra!

Súčasný konflikt medzi KBS a ĽS NS má ten istý charakter. RKC má najmä medzi staršími kňazmi pomerne silnú ľudácku skupinu a KBS nemôže povedať všetky výhrady proti Kotlebovmu ľudáckemu folklórnemu súboru na plné ústa. Nakoniec reakcie v diskusii napríklad na stránke HS jasne ukazujú, prečo sa im Kotleba hnusí. Oni nemajú evidentne nič proti samotnému zákonu, jednoducho Kotleba a jeho vidlácka čvarga pošpinila jeho myšlienku.