Politické orgie pri príležitosti augusta 1968

Blíži sa nám 50. výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, 21. august 1968. Je to okrúhle výročie, aj situácia Západ versus Rusko je napätá, tak sa dajú očakávať a už aj prebiehajú masmediálne orgie.

Na jednej strane sú priaznivci globálneho anglosionizmu, teda zástancovia Západu. Tí sa idú zožuvať nad tým, aká vraj sa stala krivda československému ľudu.

Na druhej strane sú zástancovia Ruska, ktorí sa hlúpo stotožňujú so starým socializmom a ktorí chcú Rusom doslovne ďakovať, že sem vtedy prišli.

 

Tak tomu skúsim dať nejaké reálne rozmery. Najprv sa pozrime, čo sa vlastne v auguste 1968 stalo. Odpoveď je jednoduchá. Nič.

Nič zvláštne sa nestalo. Európa bola rozdelená od roku 1945, keď si ju rozdelili Washington s Moskvou (za prítomosti britského psa). Tam bolo nadefinované, komu čo patrí. Československo bolo pridelené komunistom. Tak to bolo celý čas. Nejaké cirkusy v Československu to nemohli nijako zmeniť. Situácia by sa tak či onak "znormalizovala", otázka bola nie či, ale ako.

Ak by do ČSSR nevstúpili vojská Varšavskej zmluvy, mohli to zariadiť vojská samého Československa, alebo dominanciu Moskvy mohli pripomenúť iné špeciálne jednotky, alebo sa to celé mohlo nechať odhniť aj bez zásahu vojsk, jednoduchou komunistickou politikou. Forma nie je podstatná, zvlášť, keď vstup vojsk sa udial naozaj relatívne bez násilia a bez vojenských stretov. Po celý čas ich prítomnosti, za celé desaťročia, tu došlo, vrátane dopravných nehôd, k úmrtiu niečo vyše stovky obyvateľov - čo je na dnešné pomery vo svete, pri porovnaní so stratami pri realizácii moci US armády, priam neuveriteľne malé číslo.

Jediný šok, ktorý zažili vtedajší obyvatelia a snažia sa ho živiť aj dnešní aktivisti, tkvel v strate ilúzií. Tí, čo si mysleli, že sa komunizmus "dá zreformovať", museli kruto vidieť, že sa nedá. Ale na vine tejto ich psychickej bolesti neboli ruskí vojaci, ale domáci debilní promarxistickí ľavicoví nadšenci a užitoční idioti, ktorí ľuďom nahovárali blbosti o "socializme s ľudskou tárou" a podobné vtedajšie absurdity. A samozrejme svine v americkej vláde, ktoré toto šialenstvo doslovne škodoradostne podporovali - tí hore vedeli, že v dohľadnom čase nie je naplánovaný pád Československa, takže to všetko bude na úkor českého a slovenského národa, na ich škodu.

brezhnev kissinger

Dva režimy si rozumeli 


No ale na minulosti dnes až tak nezáleží - ako vždy, je to už len chiméra, pravda nikoho nazaujíma. Anglosionistickí globalisti chú zničiť dnešné Rusko, nenávidia ho ako konkurenta, chcú ho zničiť aj za cenu spoluzničenia Európy. Tí, čo vládnu v Amerike dnes, zas škodoradostne štvú Európu, západnú aj východnú, do konfliktu s Ruskom. Zas sa im zdá, že je dobrá chvíľa na ďalší fatálny konfikt, ktorý by okrem iného zmietol z povrchu zemského aj americký astronomický vládny dlh. Aj pri obmedzenej vojne by sa celá Eurázia prepadla do krízy a problémov - a na tento účel chcú agenti globalistickej plutokracie použiť aj výročie 21. augusta. A ich najlepšie slúžky, slovenskí prestitúti, na tom pracujú už naplno.

 

Na druhej strane je dnes tábor proruských nadšencov. Jedni úplne šialene prepadajú ilúzii, že reálny socializmus bola vraj výborná doba bez negatív dnešného režimu. Je to úplná blbosť - niečo bolo úmerné svojim časom, ale o neefektívnosti socializmu (aj v Československu) nemožno pochybovať. Ďalší ľudia dokonca Rusom ďakujú, že im v 1968-om vraj pomohli tento "raj" zachovať - opakujem, Rusi mali na našom osude asi toľko interesu, ako ich zaujímalo, či ich pes má blchy. A do tretice treba spomenúť už úplne bojazlivých, ktorí asi od strachu, či od nedostatku výchovy ku sebadôstojnosti, zas volajú po zahodení svojej identity a ku schovaniu sa do kloaky akejsi budúcej moskovskej veľríše.

Najmenšia je asi tretia strana, ktorá chce vlastnú slobodu a spoluprácu so skutočnými susedmi. Nie vzdialení exoti ako Japonci, Číňania, Brazílčania, Rusi či Američania sú naši kamaráti, ale lokálne európske krajiny sú naši susedia a majú rovnaké záujmy, ako my. Hlasy týchto rozumných počuť najmenej. 

Toľko teda k výročiu. Treba sa obrniť odolnosťou - po pár dňoch aj tak bude po cirkuse.

0
vrbovčan

kampaň nenávisti pominie. Ale príde iná. Podľa mňa konflikt s Ruskom začne kdesi v Európe. Len sa skúša, kde to výde. Eminentný záujem má na tom Deep state. Aby sa zbavili Trumpa. A americkým voličom ukázali, že s Ruskom sa priateliť nedá. Musíme byť obozretní, aby sa to neudialo u nás. Pretože agentov k tomu zaúkolovaných je tu neúrekom. Asi tak.

Ľubov

Celé mi to príde ako scénka z Monty Pythona. V atmosfére všeobecnej nenávisti pomaly každého s každým,keď sa prefereruje zásadne len to ,čo nie je normálne,vyberie sa Putin s kolónou kozákov do zastrčenej rakúskej dediny na svadbu.

Nevesta je už síce za zenitom,ale...berie si muža a obaja sú bieli.Možno práve toto je to najdôležitejšie na celej záležitosti.
Každopádne husársky kúsok od svadobčanov a od Putina. Potešilo.

Ľubov

My,čo Ťa dlhšie pozorujeme ako publicistu,tento Tvoj postoj poznáme,nemení sa.Ani Amerka,ani Rusko,ani Čína,ale Nemecko áno.

Práve v súvislosti s rokom 1968,so sklamaním ,ktoré priniesol pre mnohých obyčaných ľudí vo vzťahu k ZSSR,bol to predsa náš najlepší priateľ a takto nám vrazil nôž do chrbta- myslím na Teba,či ťa nečaká niečo podobné .Názor,že spolupráca s oslobodeným Nemeckom by bolo to najlepšie,s tým problém nikto nemá.

A o to ide-Nemecko nie je slobodné. Ešte aj dnes si spomínam na ten dokument,čo som našla u Ďurina( ech,stále ma mrzí,že zahodil flintu do žita.-((,vieš o tom,že skončil s prekladmi? ),večer pred bombardovaním Drážďan boli deti v cirkuse,mali vlasy prečesané mokrým hrebeňom,a keď začali húkať sirény,nikto nechcel odísť.Bol to 180 ty letecký poplach a tak dali prednosť klaunovi v manéži.

Začala som sa zaujímať bližšie o Pieseň o Nibelungoch,keď už počúvam Wagnera(tu som sa naučila),tak nech viem aspoň zaťať,kto je kto. No,je to sila.Ak chceš,môžem pripraviť krátky prehľad postáv a deja.Kde sa hrabú Hry o tróny.-). Aj keď-asi povieš,že nie sme literárny časopis,nech sa už spamätám z tej mojej lásky k literatúre.

Norman

Pre istotu, lebo tak trocha dvojznačne píšeš aj ty, tak aby nedošlo k omylu zopakujem, že ani v článku ani inak neobviňujem za august 1968 Rusov - na vine boli (naši) "pravicoví" prozápadní ekonomisti a "ľavicoví" utopisti (Dubček) - tí stavali nášlapnú mínu a utópiu.
Ináč ale, aj keď je to už mimo mojich spomienok, si nemyslím, že by ľudia ešte v roku 1968 mali neajké ilúzie o sovietskom svaze a systéme. A Rusko ako také ľuďom znechutilo viac povinné vyučovanie ruštiny na školách (až na zopár výnimiek).

Čo sa týka súčasného Nemecka - ja si nerobím ilúzie o BRD alebo ľuďoch tam dnes žijúcich. Ja len stále hovorím, že sme jeden geopolitický celok a keby rovno údolia Rýnu, Dunaja a Labe boli zasraté hnedými aláhistánmi, aj tak je tento priestor pre nás životne dôležitý a sme s ním spojený.
Pravda, aj Rusko a Amerika sú pre nás dôležité, ale na tie máme naozaj taký slabý vplyv, že škoda hovoriť - jediné si musíme dať pozor, aby sme im čo najmenej robili sluhov.

Ďurino (s)končil s prekladmi už dávno, ale to azda neznamená, že zahodil flintu do žita, nie? Ale aj tak - každý raz zomrieme a nemá zmysel tak dlho čakať - je lepšie (pracovne) zomrieť skôr :-) Veď aj iní majú právo na to si zastrielať, nielen my :)

Hej, je to sila, prastaré mýty. To čosi. Ale špecial teda pre slovanov si azda treba povedať, že to nie je nemecko, ani germánstvo ale niečo ešte mimo toto delenie. Je to univerzálne dedičstvo, aj naše. Nám to len tie rôzne kurvy viacej vygumovali z histórie (a niektorí zabrali pre seba). Ale kvôli tomu sa toho nemôžeme zriekať, presne tak, ako nemôžeme ignorovať napríklad gravitačný zákon len preto, že ho (vraj) akosi objavil malicherný podrazák Newton.

Ľubov

No,mal si mi čo povedať.-).

Zas mám nad čím rozmýšľať,čo to vlastne sú geopolitické celky. Či to,kde ťa volá srdce,alebo to,kde nás láka rozum.
Práve teraz si predstavujem,čo by na dnešnú situáciu povedal S.Chelemendik,vraj všetci sú nahraditeľní,hlúposť,nikto nie je nahraditeľný. Možno by fandil Trumpovi ako aj ja.

Ja vnímam náš geopolitický celok ako všetko,čo definuje bielu rasu.

ps. Ďurino určite flintu nezahodí.Zle som sa vyjadrila.Len je jedna vec,o ktorej Ty nič nevieš .Pokojne v tom pokračuj,možno sa časom pridám.Alebo nie.
Volá sa to exopolitika, len výnimočne sem o tom píšem : mali sa objaviť dôkazy o identite Q Anona.

A to už teraz v septembri.Bez Ď.sme v pasci,nikto iný to neprekladá.
https://www.exopolitika.cz/qanon-demaskuje-britanii-jako-statniho-cinite... na ilustráciu.-) ,aby si bol v obraze

Norman

Ľudia veru nie sú nahraditeľní, to vidno aj na prípade Chelemendik. Je ho naozaj škoda, aj keď by som asi nesúhlasil s jeho všetkými názormi. Aj na jeho prípade vidno, ako tieto veci lezú na zdravie, s tým nie je žiadna sranda. Niektorí zomrú, iní skolabujú, aj mentálne, hm.

Čo sa týka Ďurina, o ňom nič neviem, absolútne nič, píšem len tak všeobecne, nič nenaznačujem. Tie jeho preklady boli fajn, tiež je ho škoda. Ale naozaj - všetko má svoj čas, máloktorá činnosť má zmysel viac, ako pár rokov.

Náhodný okoloidúci

Vydala sa za chlapa??? A dokonca za bieleho??? Kam ten svet speje... :D

Kebyže sa vydala za nejakú svoju dlhoročnú priateľku, prípadne lesbu properovanú na "chlapa" s umelým nafukovacím oným alebo za 17-ročného čokoládového mládenca z buša, to by bolo niečo iné :D
Ale za chlapa... mne by sa "sex" s chlapom hnusil :D

afinabul

https://vimeo.com/209126484
+ Dějiny rusko-židovských vztahů v letech 1917-1995
https://www.martinus.sk/?uItem=20564

Ľubov

Tak s nami zase vybabrali,s ovcami.Kedy sa toto už konečne zmení?

Z hrdinu užitočný idiot( A.Dubček). A to ešte v tom lepšom prípade,lebo priznať si,že jeho konanie bolo motivované niečim iným,ako naivitou,nie,to nedokážem. Tak sme pripútaní k symbolom.

Po 50 tich rokoch bližšie k pravde,tak sa naozaj jednalo o obyčajný vnútrostranícky puč,kontrarevolúciu a Brežnev to musel urobiť.

Ešte pár poznámok,čo mi ostalo v pamäti z rozprávania dospelých.Popularita Dubčeka bola obrovská,akoby nie,veď sa robili vtedy tzv.populárne opatrenia.Napr.sa znižovala cena chleba,alebo zvyšovala gramáž rožkov.Spomínam,našla som na zemi papierovú 5 korunáčku a týždeň som bola v balíku.Čokoláda,cukríky,žuvačky,a zase cukríky.Až dnes to chápem,na všetko pre deti bola nulová daň.Ale bolo 25 rokov po vojne,sú to podľa ekonómov časy najvyššieho rozkvetu.Nielen u nás,aj na západe .

A možno nielen hmotného. Počúvala som nedávno Vondráčkovú,porovnávala,aká bola vtedy kvalitná hudba a krásne piesne.

Roland Edvardsen

Ten záver je veľmi pravdivý. Ja vnímam tento stredoeurópsky región naozaj ako ideál, vyváženú zlatú strednú cestu medzi prílišným individualizmom Západu a kolektivizmom Východu. Sme dnes najzdravšia súčasť bieleho sveta a treba začať byť aj na to hrdí. A to netvrdí teraz len ja. Toto je postoj aj mnohých nacionalistov zo Západu. Takto nás vnímajú.

Minule som čítal komentár jedného bieleho nacionalistu z USA, ktorý nechápal,keď sa jeho kamarát z Maďarska sťažoval na Orbána a jeho korupciu. Len krútil hlavou ako niekto môže mať problém s takým úžasným vodcom. Čo by oni dali za to, aby mali takýchto politikov :-)

Ľubov

Mať odstup 50 rokov je už celkom slušné. Celkom jasne vidíme,ako sa pučisti okamžite zmocnili médií,mali pripravenú sieť ilegálnych vysielačov.

Od toho okamžiku mohli plniť zadanú úlohu. Nenávisť ľudí odkloniť od sionistov(hej,aj rusky hovoriacich často )k ruskému národu ako takému.

A normalizácia,tak zatracovana? Nuž,som veľmi zvedavá,ako bude vyzerať tá nastávajúca a nevyhnutná,po poučení z bruselského vývoja.

Ľubov

tiež v súvislosti s Aeronetom, s dnešmým článkom o porobe Nemecka do roku 2099.

Už druhý krát,v krátkom čase sa dozvedám o zbesilej nenávisti američanov a angličanov k nemcom.
(Prvý bol dokument Hellstorm),a do tretice Emin komentár.

Churchil sa vyjadril,že nebojuje s Hitlerom,ale s duchom Fridricha Schilera,s nemeckým duchom.Hneď som sa pozrela na niektoré jeho básne http://casopis-tvorba.sk/2016/06/03/1174/ ,paradoxne slobodomurár Bethoven zhudobnil jeho Radosť a dnes je z nej hymna EU.

Norman,zas len na Teba sa obraciam,lebo predpokladám,že o tom jediný z nás vieš viac .Keď budeš mať čas .-).
Prečo angláni tak nenávidia Nemeckého ducha? Otázka sa mi zdá byť celkom logická. Vopred dík.

ps.Nápoveda? Reakcia M. Leška na Solženicina, Súostrovie gulag- génius,Dvesto rokov spolu-hlupák.
https://tv.sme.sk/v/5121/videokomentar-mariana-leska-premena-genialneho-...

A že prečo je kniha nedostupná....

Norman

ty predsa všetko vieš, a všetko poznáš, to čo je vokol nás ...
To si určite pamätáš, heh.

Aby som ti to vrátil:
Veľmi dobrá otázka.
Prečo angláni tak nenávidia svojich germánskych bratov? Veď je to akosi paradoxné, nemalo by to byť.

Alebo trocha upravené: prečo sú angláni (abgloameričania) takí iní, ako germáni, stredoeurópania?

Vysvetlenie môže byť viac. Od kultúrneho otrávenia (angličania sú posadnutí biblicizmom, izraelom, židmi a kresťanstvom), cez geopolitické - angloamerický svet bol FATALNE ovplyvnený objavom Ameriky, možnosťou tam expandovať, plus ďalšie zámorské kolonizácie od Afriky cez Indiu až po Ćínu a Austrálu, z čoho sa zbláznili, kým národ kontinentálny germánsky európsky zostal pri rozume, až do tretice po najmenej spomínané dôvody - genetické dôvody.

Tie prvé dva dôvody sú relatívne známe či jasné.
K tomu tretiemu - tak, ako je pri Atlantiku rozšítená Y haplogrupa R1b, tak je v tých istých oblastiach rozšírený genotyp, ktorý možno nazvať vaskonický. V strednej Európe sú genotypy, ktoré sú iné, bohatšie, ktoré sú nositeľmi tých vlastností, ktoré na samom Atlantickom pobreží Iberov a Baskov, na barbarských ostrovoch Pictov a Britov, proste chýbali.
Tento genetický dôvod je vlastne prvotný, možno najdôležitejší, prečo sú národy, dnes zhrnuté pod názov "anglosasi", také iné, ako ich teoretickí bratia "germáni". Oní síce nesú ten germánsky názov "anglo-sasi", ale tí boli len prisťahovalci na ostrovy, a aj keď ich ovládli, pretože im boli fyzicky aj kultprne nadradení, aj tak nedokázali preválcovať pôvodný genetický fond. A podobne dopadla neskoršia invázia normanov (skandinávcov, vikingov) - vyhrala a vládla, ale nedokázala genofond dostatočne obohatiť.

Hlavne preto majú dnešní "anglosasi" kultúru, ktorá sa tak fanaticky snaží udržiavať staré anglosaské zvyky, ktoré ich fascinovali, ktoré im boli nadradené. Preto angláni sú či boli tak úzkostlivo formálni a konzervatívny, ako žiadna iná moderná civilizácia Európy - lebo vedeli, že ich kultúra je založená na minulosti, že tam majú zdroj toho vyššieho a že sami k nemu nie sú schopní pridať rovnakú kvalitu (alebo len veľmi výnimočne).

Toto je základný rozpor kultúry ostrovnej a kontinentálnej germánskej. Preto sa angláni snažia kontinent zničiť, lebo ho nevnímajú (vceľku správne) ako svojich bratov, ale naopak ho nenávidia ako svoju konkurenciu.

A s Amerikou je to vlastne ten istý príbeh, len vo väčšom. Založený na tej istej germánskej kultúre a na menšine dobrých bielych génov, ale postupne zavalení reálnou multigenetikou a multikultúrou. Amerika sa tak neustále vracia k starej dobrej tradícii, ale už jej rozumie čoraz menej a tá tradícia sa topí ako ľad v júni. Dosť beznádejný stav. Preto je Amerika proti Európe, svojej matke, a aj toto sa prenáša na anglánov. Angláni sa, ako všetci vieme, stotožňujú oveľa viac s Amerikou, ako s Európou.

Ergo: Tie skutočne hodnotné TVORIVE geny sú stále najviac sa vykytujúce v kontinentálnej, strednej Európe. Tá je síce zničená vojnamy a sociálnymi despociami, je pod útokom, ale tie gény sú stále hlavne tu. Tie sú nositelmi života a prežitia, tie sú najdôležitejšie.

Ľubov

Ďakujem za odpoveď,tak nejak sme to tušili. Iná krv. Ale čo je hlavné,nech to pochopia aj germáni,svoju jedinečnosť,ako niečo cenné.,nenahraditeľné.

Teraz som si spomenula na jednu vec,až teraz to dáva zmysel.Kolegyne ešte za socíku boli v Berlíne,východnom,samozrejme na zájazd. Večer boli aj v bare a tam po prvý raz vo svojich životoch videli mužov,ako spolu tancujú a lepia sa na seba. Boli šokované.Hovorili mi,že ich tam je "takých" strašne veľa.
To znamená,že infekcia musela presakovať už desaťročia ,možno storočia. Snaha zničiť zdravú genetiku žial prináša svoje ovocie,ako vidíme.

A môj názor,iba intuitívny .Nemecký národ môže zachrániť iba bieda a chudoba,ale musí prísť rýchlo,veľmi rýchlo. K tomu by mohol vlastne napomôcť ich sociálny systém,ktorý padne ,skôr ,či neskôr. A príde riešenie.

ps. Zajtra je výročie Bartolomejskej noci,to ma len tak napadlo.

Norman

... nech to pochopia germáni ...
No vieš, pri všetkej srande, to je tá najťažšia časť. Že kto sú to tí, ktorí to majú pochopiť.
Kedysi v neolite ba aj skôr bola v Podunaji až po Čierne more najzaujímavejšia civilizácia. Dnes o tom nik nechce vedieť. Jedni sa dnes označujú za bulgarov, druhí za magyarov a tretí za húnov, niektorí za príbuzných iráncov (horvati) a ďalší za príbuzných rusov (srbi a sloveni) ... to by sa jeden zasmial nad takým šialenstvom :-)
keby to nebolo také trápne a nudné.

Slovo "german" znamená v latinčine jednooducho "príbuzný" (dodnes v tomto zmysle prežíva napríklad v španielčine, kde slovo "hermano" značí "brat"). Vraj to meno pre severanov za Alpami použil ako prvý Tacitus, nejak alegoricky, a odvtedy im zostalo. Možno ale to slovo je prenesené opačne z konceptu zachovanom už v mene starogréckej bohyne Hera, čiže "Pani", a dodnes okrem iných prípadov zachované aj v anglickom oslovení šlachtica, "sir" - (to nie je moja etymológia, to je overená oficiálna veda). Angličania vlastne oslovuju svojich šlacticov titulom "her", čiže "germán".

Pojem germán sa tak vzťahuje na všetkých ľudí so šlachtickým-ušlachtilým charakterom, po celej Európe, od najstarších známych čias.
Problém je proste v tom, že títo ľudia dnes nevedia, že tvoria celok, že sú "hermanos", ušľachtilé bratstvo.
Narodia sa ako otroci, hovoria im, že sú otroci, oni sa správajú ako otroci a trpia ako otroci. Celý život. A ich potomstvo znova.

Je to hrozná škoda a zle sa na to díva,
Je to ako odstrihnúť vtákom krídla a tak ich zmrzačiť. Alebo ešte presnejšie, je to ako nahovoriť orlom, že sú vrabce. Ba ani vrabec nie je to správne slovo, lebo aj vrabce sú viac slobodné a odvážne, ako dnešní Európania. Je to ako nahovoriť orlom, že sú žížaly.

A tieto žížaly to majú pochopiť.
Tým to treba vysvetliť.
A skušal už niekto niečo vysvetliť žížale?
Asi tak.

Ľubov

prečo sa Ti páči pieseň Smutná ranná električka.

Pretože z orlov sú dažďovky,aj keď stačí povedať krátko: kisky. Áno,je to takmer beznádejné,ktovie,čo sa zmení,keď sa veci nazvú pravými menami. Že musíme žiť v jednom svete s podľuďmi.

Predsa len by som ukončila optimisticky,nie ja,ale S.Chelemendik. Píše s takým nadhľadom,že stačí slovo Slovák nahradiť slovom Germán

" Pred osudom neujdeš. Je možné, že Slováci budú musieť v najbližšej dobe stratiť suverenitu nad svojimi krásnymi horami a dolinami a rozpustiť sa v silnejších a agresívnejších národoch. Ale i keď to pripustíme, poslanie Slovákov sa napriek tomu naplní. Vo svete zostane žiť spomienka na národ dobrý, veselý, slnečný, detsky bezprostredný a dospelo dôstojný, ktorý žil pod Tatrami a nikomu nič zlé nerobil. Veril vo svojho Boha, miloval svoje deti a ctil svojich starcov.
Bože, ochraňuj Slovákov!
Bože, ochraňuj Slovensko!"

Norman

nemyslím, že by to priamo súviselo s Električkou, okrem toho, mne sa páči ten text, lebo je optimistický. Ono sa to len volá "smutná", ale v podstate je to o ... no, večnom návrate, hech:-)

Aj toto s dážďovkami - ja si nesťažujem, len hovorím, je to škoda. V podstate hovorím, že sa to dá zmeniť (ale osobne na to neverím, ale môže sa).

Mne to ľudstvo zas až tak "starosti" nerobí, vlastne čoraz menej. Ktokoľvek, ak by mal tú magickú silu a mohol by ľudstvo nejako vytrhnúť z marastu, by asi nespravil dobre - ľudstvo si asi musí tým prejsť. Konieckoncov, aj my, čo už máme vyše 30 rokov, sme takým čímsi prešli. Tá karma, čo je v ľudstve, to zlo, čo je v nich, musí vyhorieť a bude ich to bolieť, ja za to nemôžem.

Norman

sloveni, zvášť tatranci, sú bezpochyby skvelými príkladmi hermanov.
Zvlášť keď pripomeniem ďalšiu teoriu toho slova "german", ktorá je ale neistá ale ktovie: že to bolo pôvodne od slova hora, gora (to je starý indoeuróspky koreň), teda germán/herman znamená jednoducho horal. V horaloch má slovensko výrazné bohatstvo :) Ľudia z hôr sú nezlomní, húževnatí ale kryštálovo čistí ako horský potok.