Kotleba v Sýrii a v TA3

Aj keď v poslednom čase viacero subjektov vyjadruje nespokojnosť s akciami ĽSNS, predsa len ani my neprestávame sledovať ich vývoj a v žiadnom prípade nemienim ignorovať ich pozitívne prejavy.

Posledne Kotleba osobne dostal priestor v televízii TA3, kde hovoril ako o súde s poslancom Mizíkom, o Mazurekovi, ale najmä o svojej oficiálnej (poslaneckej) návšteve v Sýrii. Každý môže pre seba posúdiť, nakoľko je to dostatočné.

Rozhovory sú s viacerými politikmy, Kotleba je od 1 hod 30 minúta.

https://www.ta3.com/clanok/1129665/smer-sd-o-aktualnom-politickom-diani-...

 

 

 
mnkr

no vidis, norman, aj male zlepsenie je zlepsenie. Kotlebov prejav je vcelku uhladeny, ziadne excesy, moc sa mu neda vycitat

Norman

čím bude starší, tým bude rozumnejší, uhľadenejší, zmierlivejší, ochotný ku kompromisom. Už teraz ho takmer nemožno rozlíšiť od Danka či Fica.

mnkr

nie, zatial este nie...prisposobuje sa aby bol akceptovatelnejsi pre strednu vrstvu - ved po tom si volal, ci nie? - ale zatial este nie je uplne bez chrbtice ako oni...pravda, ci a ako sa dalej vyvinie, uvidime

Roland Edvardsen

Pozrel som si to včera a musím uznať, že to bolo skôr fajn. Kotleba nie je veru žiaden extra inteligent, ale predsa len na ňom vidieť, že je do istej miery učenlivý a prispôsobivý. Len bohužiaľ, všetko to prichádza akosi neskoro. Jeho uniformovaná "fashy" minulosť sa s ním bude už vliecť navždy.

Každopádne bolo zaujímavé počuť práve od neho, že na cigánov treba pozerať ako na jednotlivcov a nehádzať ich do jedného vreca. Uvedomuje si Kotleba, že sa týmto de facto hlási k princípom liberalizmu, ktorým inak tak opovrhuje? :-)

Ale jeho pohľady ohľadne NATO a armády sú už zase akési naivné. Tu si treba uvedomiť, že Európa potrebuje veľkú spoločnú armádu na obranu hraníc a ochranu pred ostatnými veľkými civilizačnými zväzkami (Rusko, Čína, moslimský svet, a pod.) Európa si potrebuje rovnako USA ako i Rusko držať od tela. Čiže v ideálnom prípade by to nemalo byť o tom, že NATO (v zmysle spoločná armáda) úplne zanikne, ale o tom, že Európa si ho udrží, ale vykopne odtiaľ USA. Amerika je tu problém č. 1. Tu nie je dôvod, aby USA a Európa mali takú prihlúplu anti-ruskú zahraničnú politiku akú majú dnes.

Roland Edvardsen

Chcel som ešte dodať, že ak by sa náhodou Kotleba dostal do 2.kola prezidentských volieb a jeho proti-kandiátom by bol ktorýkoľvek opozičný či "slniečkársky" zmrd, tak budem určite voliť Kotlebu.

Prezidentských volieb sa tentokrát mienim zúčastniť. Posledne som urobil chybu v tom, že som nedal hlas Ficovi a určite nebudem sám. Absolútne nechcem, aby sme tu ďalších 5 rokov mali zase nejakého kiskoida (ako je napr. Mistrík). Som zvedavý s čím príde SMER a SNS (popravde, žiadnu výnimočnú ženu v strane nevidím. Danko má, podobne ako Sulík, očividne premiérske ambície, takže sa na kandidatúru vykašlal).

Každopádne uvažujem nad Harabinom v 1.kole, ale treba si ešte počkať na ostatných.

mnkr

z toho nebude nic, osobne si myslim ze Kotleba by mal vyuzit povolenu sebapropagaciu v prospech LSNS a potom odstupit v prospech Harabina

mirages

po 4 pokusoch by teraz mohla byt pre zmenu zena (vid malikova) alebo aj niekto mladsi, napr. kotlik

v kampani by nemusel by byt odveci aj taky sebahumorny bilbord ked tleba tak tleba

rosa

Vazeni bratislavcania,

mala som tu cest pred 10 dnami cestovat vo vlaciku z Blavy do Viedne.
Uzasne divadlo sa mi naskytlo uz vo vlaku.
na cely vozen sa hlasno a vyzyvavo smiala zle odfarbena zena s do cervena chytenymi vlasmi v cope, ktorej postava prezradzala, ze nedavno rodila. Cervena podprsenka vykukala spod tricka ( hm....nazvime to minisiat, lebo inac by som musela povedat, ze si zabudla doma suknu) a veselo a casto rozhodene nozky nastastie ukazali tiez cervene nohavicky. Jej kamaratka bola tichsia a pocernejsia. Oproti nim ale na druhej strane sedeli dvaja cernosi. Cim sme boli blizsie ku Viedni, tym hlasnejsie sa rozhodnozka smiala a raz si dala nohu takmer za ucho. A ti dvaja ....nic. Ja som nanestastie sedela prave za nimi a musela by som byt slepa, aby som neregistrovala obstinozku oproti. Prituhlo a kedze cernosi nehovorili nemecky, nasla na tazkozarobenom mobile misionarsku polohu a strcila im to pred nosy a vpodstate aj mne.
Ziadny zaujem, priatelia. Ziadny. Tak vystupila v nejakej priemyselnej diere jednu zastavku pred Viednou.
V Belvederi ma cakalo ine prekvapenie. Neviem Vam poskytnut obrazok, tak si to najdite na nete: Ines Doujak a jej uzasne sardove dielo HERA. Ritny otvor mala kruto mamiereny do otvorenych dveri, kde bola vystava sakralneho stredovekeho umenia a teda...Kristus na krizi a Matka Bozia.....
Mno...nebudem rozoberat, co som urobila. Ibaze, vy mate Vieden na dosah pluvanca.
A zase som nelutovala, ze som kedysi davno zbalila svestky.

mnkr

najma ked je taky...k veci

rosa

,

mnkr

ok

mirages

si jej tam nap*ula?

iba optimista ide na vystavu
http://design-newyork.com/blog/2018/03/21/vienna-and-krakow-part-3/

uz len iberomeno ines(pre rakusanku) a doujak (slovansky znejuce (ako lunaczek)) a navyse rakusanka - to je pre zenu najhorsia 3kombinacia

falco tvrdil, ze vieden bola vzdy dekadentna (alebo mala dekad.undercurrent)

Norman

ja zaujímavé, že tieto sochy urážajúce ženskosť vôbec nevadia feministkám, ani iným genderistom.
Ale mali by vadiť ľudstvu všeobecne, lebo je to degradácia ľudstva.

rosa

Chapes to?

Ked som pochopila zamer, pretoze obtlstla matrona na styroch so zdvihnutou suknou je samo o sebe skutocne nicim, ale ten zamer, degradovat sakralne stredoveke umenieto bolo vela aj na mna. Zistila som si kto je kuratorkou. Napisem im. Okolo takej hrozy jednoducho nemozu normalni ludia chodit.
Je mi jasne, ze tato kopa sadry ma len a len "sokujucu hodnotu" a teda zneuctit si taketo umenie znamena vlastne nefotit, nevidiet, nepristavit sa, nepousmiat, nenahnevat, nekricat, nenadavat.
Ale aj tak. Toto si belvedere nezasluzi. Iba ak by vymenili krestanske sakralne stredoveke za inu vystavu. Ale zase na take nieco nemaju odvahu. Tam su ako zalezene vsi, vsetci takito pseudokuratori. Alebo....aspon striedat nabozenske vystavy, ktorym je tato koprulenta sadra s ritnym otvorom otocena.

Norman

ale ako vyššie dal link mirage, ešte raz
http://design-newyork.com/blog/2018/03/21/vienna-and-krakow-part-3/

tak to vadí samozrejme všetkým ... čo je jediná aká taká útecha.
Tam píšu, že sa jej z toho otvoru aj dymilo ... akože myrha či čo ... no.
Ale ako hovoríš, je to tam dané zámerne, aby to zničilo ten sakrálny dojem z výstavy vnútri.

mirages

plyvu po vetru
no reka maja v ogne
a ja vsego lish
parusnik bumazhniy

Wotan

a v konečnom dôsledku aj svoju existenciu závisí okrem iného aj na tom, či občania majú vôľu brániť sa a či majú na obranu potrebné svoje schopnosti a vedomosti.
Jestvujú dva štáty, kde táto podmienka je splnená a pokiaľ sa nič nezmení, nemusia mať obavy o svoju existenciu. Sú to Rusko a Izrael.
Ak sa pozriem kriticky na situáciu na Slovensku, po zrušení povinnej vojenskej služby (ktorú stačilo redukovať na 5 mesiacov), väčšina našej mládeže nemá elementárne vedomosti o vojenskej problematike. Staršia generácia vďaka skutočne úchylným vo väčšine útvarov ČSĽA má voči armáde odpor. Ak si prečítate dielo geniálneho Sun Tzu, dokonca stačia kľúčové citáty
Zdroj: https://citaty-slavnych.sk/autori/sun-tzu/
Pochopíte, že Slovensko sa aj pri veľmi slabom údere nie armádnych, ale dokonca iba paramilitantných skupín zrúti ako domček z karát.
Nie sme ochotní financovať armádu podobne ako naši susedia (Poľsko, ČR, Maďarsko). Napríklad takí „sprostí“ Huni : https://www.hlavnespravy.sk/madarske-vzdusne-sily-bojovej-pohotovosti-kv...
Načo sú im stíhačky, my dokážeme obrániť suverenitu Slovenska drístaním v parlamente a na fórach Internetu.
Kotlebovi stačilo aby vyzliekol uniformu a prestal zdraviť „Na Stráž!“ a už je z neho umiernený politik.
Dokonca môže tárať o posilnení obranyschopnosti Slovenska, pričom odmieta spoluprácu s armádami EÚ. Tento vidlák nemá ani hrubú predstavu o tom, čo je to moderná armáda. Aké náročné je vycvičiť celú škálu vojenských profesií, nemá ani hrubú predstavu o náročnosti vývoja a skúšania zbraní. Podľa tohto hlupáka to zvládne Slovensko bez podpory armád EÚ. My sme neboli schopní ani modernizovať T-72 na takej úrovni, ako to zvládli ČR a to už nehovorím o Poliakoch alebo dokonca Rusoch. BVP modernizujeme zúfalým spôsobom a to tak, že drístame neskutočné sprostosti o jeho potenciáli na modernizáciu.
Slovensko nemá vôľu k obetiam materiálnym, Slováci nemajú ani elementárne vedomosti o obrane. Rozprávka o troch prasiatkach – nevieme ani odhadnúť, z ktorej strany príde vlk a fúkne! Fakticky sa posmievame susedom https://mrtns.eu/tovar/_l/42/l42709.jpg?v=1363786364
-lebo my vlka ukecáme táraním o Židoch, Sorosovi, USA, ... atď.!

Roland Edvardsen

Veď ako som i ja napísal, Kotleba a vlastne celkovo všetci títo tzv. národovci sú charakteristickí obrovskou naivitou a neznalosťou. Samozrejme, že nielen pokiaľ ide o armádu, ale takpovediac pri každej problematike.

A tu je naozaj na mieste sa opýtať: naozaj by ste chceli vládu takýchto ľudí? Naozaj ponúkajú niečo lepšie než je súčasný systém? Alebo lepšie povedané: sú naozaj schopní vytvoriť lepší systém? To sú veľmi dôležité otázky, ktoré si treba položiť a ktoré zároveň dávajú aj odpoveď, prečo väčšina ľudí nakoniec uprednostní skôr mainstreamové strany ako Smer. Pretože pokiaľ tam chýba radikálny pragmatizmus a celková znalosť problematiky/pomerov, tak to nakoniec môže doviesť štát akurát tak ku katastrofe.

Norman

Niekedy je tá katastrofa nevyhnutná. Nie som zástancom teórii, že sa dá odraziť odo dna, ale niekedy sa ku dnu proste ide. Nikdy nie je dobre zvoliť metódu oddrazenia sa odo dna, ale niekedy sa to proste deje.
Kotlebovci prirodzene nie sú stavaní na zvládnutie situácie, hlavne nie sú schopní vytvoriť "národnú jednotu" - ale ani nik iný. Kotlebovcom všetko dlho trvá, príliš dlho im to trvalo a aj teraz nebudú zrejme schopní na všetko reagovať. Ale iné strany, napríklad Smer, bohužiaľ tiež minuli všetky termíny, keď sa mohli zmeniť. Smer mohol dávať aspoň nádej, kým bol Fico pri reálnej sile - ale kedže sa nedokázal, či skôr ani nechcel zbaviť Lajčáka, Ševčoviča a podobných ksichtov na úseku zahraničnej politiky, tak Smer vlastne ochromil. Smer zbytočne zlyhal hlavne na poli zahraničnej politiky. Kým niekto v ňom neurobí očistu, nemá už veľkú nádej. Obedy pre deti a dôchodcov to fakt nevyriešia.

Pravdepodobne sa vytvoria nové politické subjekty, respektíve tie steré zmenia smerovani (obracanie kabátov môže nastať ako epidémia). V to možno ako tak dúfať. Ale aj tak je smutné, že sbetonázorové povedomie je tu na Slovensku z dôvodu tohoto otálania také nízke. Dôvod je aj ten, že fakticky všetci "intelektuáli", ktorý mali v posledných desaťročiach nejaký mediálny či mocenský vplyv, boli odrodilci, vlastizradcovia, primitívni egoisti alebo rovno cudzinci.
Preto ani dnes niet ľudí.
A keď dôjde k otáčaniu kabátov, nebude problém len to, že ZAS tam budú podobné amorálne svine, ako doteraz, ale aj v tom, že tam prídu ľudia, ktorí nebudú mať ani poňatia, čo sa vlastne deje a ako čo majú robiť, a budú zas len všetko predstierať. Všetko len naoko, umiernene, so starými známymi, len žiadne násilie, žiadny čin ...

Roland Edvardsen

Tu nejde len o slovenskú scénu, ale naozaj o celý tento nacionalistický disent, ktorý sledujem poriadne dlho, celé roky. Nevedia sa pohnúť ďalej, majú veľký problém získať reálnu moc a ich myšlienky, predstavy mi prídu miestami natoľko odrezané od reality, že sa sotva diviť tomu, že majorita od nich bočí (samozrejme démonizácia mainstreamom tiež veľa robí, ale oni sami sebe v tomto smere tiež častokrát nepomáhajú, skôr naopak).

Čítal som rozhovor s týmto mladým zajacom a opäť som len musel krútiť hlavou: https://deliandiver.org/2018/06/co-dal-s-narodnim-hnutim-reakce-c-3.html

Takže "zajačik" chce byť idealista za každú cenu a dištancovať sa od Okamuru. Aké "originálne". Čítal som následne komenty na tento rozhovor zo strany čitateľov DP - samozrejme väčšina z nich bola pozitívna. Kamas a iní sa tam rozplývali nad tým akú "správnu cestu" si mladý zvolil a že niet nad idealizmus. Tiež som bol taký, ale bohužiaľ, čím viac sledujem a analyzujem, tým som skeptickejší, pokiaľ ide o tento prístup.

Základná otázka, ktorú si disidenti musia položiť je, či chcú získať moc. A následne premýšľať, taktizovať ako ju získať. A som čoraz viac presvedčený, že získanie moci si bude nevyhnutne vyžadovať radikálny pragmatizmus, kompromisy i istý stupeň kolaborácie s dnešnými elitami. Nepôjde to len skrz nejaké presvedčovanie tzv. strednej triedy (tá je v skutočnosti príliš apatická a nespoľahlivá). Veľké zmeny prichádzajú zhora, nie zdola - a je načase to už konečne pochopiť.

Norman

Keď sa zamyslíš nad minulosťou, prídeš na to, že pre "nacionalistické" strany posledných 30 tych rokov bol radikalizmus vlastne pohodlnou postieľkou. V tom Delfskom potápači aj inde samozrejme všetci hovoria o negatívnych stretoch so systémom, čo je nepochybne pravda, ale všetky tieto strany tvorili nevybúrení chalani, ktorým adrenalín a mučedníctvo robil čo? Robil im dobre. A je to súčasť toho, čo na nich aj oficiálny systém aj zosmiešňoval - to, že sú aktívni kvôli samotnej aktivite. Systém, síce klamal o "bitkách" a podobne, ale v podstate to tak bolo. Bola to taká synbióza - systém potreboval "skinheadov", potreboval "neonacistov" - a títo mladí burani mu to dodávali.
Samozrejme, ktokoľvek starší rozmýšlal inak , a bolo aj takých veľa - ale tie pokusy systém a sion naozaj tvrdo zlikvidoval v zárodku. Zostal len hrubokrký folklór, priam zámerne.
A svoju úlohu plní ešte až doteraz. Doteraz je obraz Kotlebu v poštárskej uniforme niečo, čo nik nedokáže zabudnúť a ani prekonať

Inteligentná zdravá spoločnosť by samozrejme vytvorila viacero stredových strán, kde by nik nešiel s bubnom na zajace, ale kde by chlapi vedeli, čo je to národ a kto sú jeho nepriatelia. Kde by nik nešiel hlavou proti múru, ale použil by ju na iné veci.

Ale spolčnosť nebola zdravá, slovenská prakticky ani nikdy nebola samostatná a tak pri všetkých tých doslovne vrstvách židov, maďarov, čechoslovakistoch, rusokomunistoch a ameriko-otrokároch z minuosti zdravá ani byť nemohla, a doteraz nie je. Zatiaľ stále nie je vo forme.

Napríklad aj toto. Riešime tu to, či máme ísť cestou silnej štandardnej strany alebo cestou cirkusantov. je priam samozrejmé, že cesta je len cez PLNOHODNOTNE a DOSTOJNE politické sily, ktoré neponúkajú takmer žiaden priestor na kritiku. To by mala byť vlastne samozrejmosť - a nie je to preto, lebo tu existujú exoti, ktorí sú akoby úspešní. A aj preto, že stredové strany, ktoré taký program mohli zrealizivať, ZLYHALI. Preto akoby vznikla dilema, čo je správna cesta. Ale odpoveď je vlastne jednoduchá - len bohužiaľ v materskej škôlke slovenskej politiky a alternatívy ju ešte musíme riešiť. Nehovoriac o smutnej skutočnosti, že o nej hovoríme my tu, teda ľudia s nadhľadom, , proste ľudia so záujmom - bežnej politickej vrstve toto nie je ešte jasné a ani dlho ešte nebude, mnohým nikdy.

Ergo, máš samozrejme pravdu - dosť bolo cirkusov a neschopnej triviality.

Roland Edvardsen

Áno, len a len súhlas z mojej strany. Dodám ešte, že ten komplex obete, v ktorom sa mnohí títo nacionalisti vyslovene rochnia je naozaj len druhá strana menšinových a "slniečkárskych" komplexov. Už len to, ako sú s v tomto s nimi podobní je jednoducho do neba volajúce.

Priznám sa, že tento komplex nenávidim viac a viac - asi i preto, že aj ja som ním v minulosti trochu trpel. Večne som sa sťažoval len na zlý systém, pretože to bolo pohodlnejšie, než trochu viac pohnúť zadkom a zapracovať na sebe. Ale aby sme si rozumeli - systém je naozaj v mnohom zlý a utláča jedinca i nacionalistov. Sme jeho obeťami, to je pravda. Lenže už z čisto psychologického hľadiska nie je dobré sa s týmto statusom stotožniť či nedajbože prijať ho za svoju identitu - pretože výsledkom bude beznádej, pasivita a naivné predstavy o tom, že nás "spasí" nejaký z neba spadnutý vyvolenec.

Nacionalisti sa naozaj potrebujú urýchlene zbaviť tohto komplexu a osvojiť si mentalitu víťaza. Byť viac sebavedomí - a menej "dobrí".

Norman

Tiež súhlasím. To sa mi pozdáva, že ten cirkus je len druhá strana slniečkarských komplexov. Keď to tak môžeš vnímať ty, prečo nie aj iní? Je na to naozaj potrebná inteligencia, naozaj nestačí zdravá mentalita?

Ako hovoríš, chce to mentalitu víťaza. Hneď a teraz. Ja sa preto nad tým netrápim. Som spokojný, som členom najtvorivejšej menšiny sveta, charakternej a pozitívnej. Tie tisíce rokov sa už nikdy nestratia. Dokážem myslieť slobodne a hlboko, to je dar minulosti, ktorý by som za nič nevymenil a ktorý sa na určitú oplátku snažím udržať vo svete tak, ako sa dá. Vidím tie procesy a fascinuje ma to viac, ako tisíc polárnych žiar. Vidím v tých silách hlbšiu logiku, ktorá je na našej strane. O čo by som sa mal báť? V čom byť netrpezlivý? :)

Ľubov

Povedal všetko. Akurát ,"v čom byť netrpezlivý",som celkom presne nepochopila.Či čakať na prvý výstrel,alebo si tým myslel cestu vesmíru po špirále .-)?

Milovať a tvoriť, čo iné,ani netreba špekulovať.

Norman

Áno, cesta vesmíru po špirále, kde všetko má raz, lepšie povedané mnohokrát, svoj čas.

Čo sa týka prvého výstrelu, to je len taktická rovina - tam to kľudne možno popohnať, keď sa to javí správne, ak ten čas už nastal :).

mnkr

aj Roland edvardsen spomina na isty vlastny vyvoj od "ukrivdeneho rebela" k "prebudenemu realistovi". Su iste naznaky - vid clanok - ze Kotleba a spol sa o nieco podobne pokusaju. Dobre, je sporne, ci na to mentalne maju, preco je to take kostrbate a tazkopadne - lenze zatial nic relevantnejsie nie je. SMER to jednoducho nie je, za viac ako dekadu co su pri moci mohli urobit vela - vysledok je zalostny, naviac posledny vyvoj naznacuje este vacsi odklon a upadok. O mentalne impotentnej a prospecharskej SNS radsej ani nepisat, to je zly vtip. Kde nic nie je, ani cert neberie...a tak realita je taka, ze treba podporovat to najzdravsie, co je, akekolvek vyhrady k tomu mame. Si tak myslim...

Norman

veď hej, logika menšieho zla je taká. Ale tu nejde len o voľby, ide tu napríklad aj o čosi ako verejnú prestíž, ktorú nezávislí ľudia, alternatívci, ktorí kotlebovcov podporovali, akosi nedostali. O také niečo a iné podobné veci.
Nechcem sa to teraz pokúšať nejako vystihnúť, ale napríklad Kotleba až príliš začína pripomínať Mečiara - príliš neschopný urobiť fintu, vyhnúť sa útokom, slúžiaci neustále, aj vďaka vlastnej neohrabanosti, ako fackovací panák a cez neho dostávali rany všetci. Nebola to len jeho vina, ale bolo to z jeho strany chabé. zlé.
Ja som Mečiara nemal rád, pre jeho neschopnosť, bezperspektívnosť. Fico bol mladý, možnosti mal, ale nakoniec zlyhal pre svoj prílišný marxizmus, debil (môže si isť o novú sochu Marxa v Nemecku obúchať hlavu aj s Bľahom). A Kotleba mal byť šťuka, no ale je z neho teda už teraz len chuchňajúci mečiar, bez schopnosti vytvorenia celonárodnej šikovnej aliancie.

Žiaľ, systém je taký, bráni sa, v rámci jeho pravidiel to proste nepôjde, už sa to nestihne (môj odhad). Bolo by tu treba narýchlo vyformovať stranu neutrálnych nových nacinalistov, niečo ako Liga Norde v Taliansku, niečo ako Fidesz v Maďarsku. Ale tu v republike vzniká naopak strana Progresivistov - to je choré, zvrátené.
Je to ako v roku 1918, keď došlo k prelomu, nebol nik, čo by dokázal prebrať moc. Alebo v roku 1989 , keď na Slovensku boli k mocenskému rezaniu pripravení len sionisti okolo Gála, s peniazmi a malou bandou boľševikov okolo seba - zvyšok bol okamžite zatlačený pod stôl. To sa bude za terajšej situácie opakovať, kotlebovci tomu zrejme žiaľ nebudú schopní zabrániť.
Aj o to teda ide.

mnkr

lenze...kto to urobi? Myslim stranu akcetovatelnych novych nacionalistov...nie, nie som nejaky Kotlebov apologet, ale - ak nemam steak, musim sa uspokojit aspon docasne s klobasou, radsej ako zostat hladny alebo jest cicerovu natierku ci cakat na obedik zadarmo :-)

Roland Edvardsen

Sú tu nejaké nové pokusy - strana Napred a SHO - ale takýmto v podstate rýchlokvaškám (ok, viem, že SHO má za sebou už poriadny kus práce, ale ako politické hnutie ešte len začínajú) veľké šance nedávam, aspoň nie v nejakom krátkom časovom horizonte. Kotlebov úspech bol jednak súhrn istých okolností (migračná kríza, znechutenie, beznádej istej časti verejnosti + i rozmach internetovej alternatívy) ako aj výsledok jeho dlhoročného aktivizmu - najmä v oblasti cigánskej problematiky. Kotlebovi samozrejme výrazne pomohol predošlý úspech v BB. Neviem, toto sa asi už v krátkej dobe pri nejakej novej nacionalistickej strane opakovať nebude.

A ešte ku kotlebovcom: tu nie je problém len v tom, že sú slabí rétoricky, politicky či strategicky. V mojom prípade sú tu i isté ideologické rozpory. Je tu dosť bodov, kde sa naozaj zhodnem viac so Smerom a SNS než LSNS. Uvidíme ešte kam sa Kotleba a jeho strana posunie, ale momentálne je to veľmi nemastné neslané. Veľmi pochybujem, že takýto ľudia by vedeli Slovensko posunúť k niečomu lepšiemu - i v porovnaní so Smerom a SNS.

mnkr

to je v poriadku, respektujem Tvoj nazor a dufam, ze vice versa

mnkr

ak by som mal byt osobny...kto, ked nie Ty...ja na to nemam, nie vzdy s Tebou suhlasim, ale respektujem Ta...ber to ako namet

Norman

hm, dík za dôveru, Mnkr, to je fakt, keď to Trump dokázal, to by som sa mohol obetovať - zožeň tak desať melónov, na začiatok, a dáme sa do toho.

mnkr

myslim to uprimne, norman...a ked na to prijde, rad Ta v ramci svojich moznosti podporim...ale 10 mega - taky borec nie som :-(

Roland Edvardsen

Ak som i bol "ukrivdený rebel", tak chcem zdôrazniť, že v mojom prípade to nikdy nebolo až také žalostné ako v prípade väčšiny tzv. národovcov. Vždy som sa snažil nájsť nejaký balans medzi mojim idealizmom a tým, čo je reálne možné a praktické - niekedy úspešnejšie, inokedy možno menej.

Smer a SNS v mnohom zlyhali, tam naozaj ťažko konštatovať niečo iné, hoci otázkou je, či ich treba kompletne odpísať, prestať ich akokoľvek podporovať. V tomto by som bol predsa len opatrnejší. Myslím, že chybu, ktorú robia mnohí nacionalistickí disidenti je hádzanie SMERU a SNS do jedného vreca s opozíciou.

Ja som dokonca na pochybách, či sú tieto dve strany naozaj nejako výraznejšie horšie na tom ako v minulosti. Smerom zaiste otriasol Kuciak a následný pokus o prevrat, ktorý vyvolal následne zníženie podpory, ale žeby sa nejako radikálne zmenilo gró jeho politiky, tak to sa mi veľmi nezdá - je to viac menej stále to isté so všetkými plusmi i mínusmi, ktoré poznáme. Pozeral som tlačovku Fica a zvyšných smerákov k Merkelbabe a ťažko som tomu mohol niečo vyčítať, napríklad. Do volieb je ešte stále ďaleko a netreba zabúdať, že voliči Smeru sa často nechcú priznať k jeho podpore (preto zvykol SMER mávať vo voľbách i viac než mu namerali prieskumi).

A SNS má dnes istejší vstup do parlamentu než kedykoľvek predtým. So Slotom a Malíkovou to bolo celé príšerne nestabilné - vskutku, škandál za škandálom a do toho obrovská nekompetentnosť. Danko minimálne priniesol istú stabilizáciu pomerov a normalitu.

Myslím, že podpora kotlebovcov má zmysel najmä v tom, že funguje ako nasierací efekt pre "ľudí, ktorých naozaj nemáme radi" a zároveň sa od nej očakáva, že by mohla dotlačiť mainstreamové strany k tomu, aby si osvojili radikálnejšiu rétoriku a postupy (to sa mimochodom na začiatku i stalo v prípade Smeru, hoci neskôr poľavil - i v dôsledku zavalenia Slovenska inými témami a umelo vytvorenými mediálnymi kauzami) - viac však čakať netreba.

Norman

Problém nie sú ani tak ich volebná sila, ako skôr pochybnosti o možnosti ich posunutia správnym smerom. A Smer má teraz na vrchole nadmerné počty politikov, ktorí za nič nestoja. A to ministerstvo zahraničia ...

Ale hovorím, aj tak nejde o počty hlasov a o voľby, ale o určitú kultúru, ktorú produkujú. V tomto zmysle je ich (Smerácka) jediná nádej, ak sa bude posúvať Rakúsko a V4 a oni sa budú aspoň rýchlo prispôsobovať.

Do SNS vôbec nevidím, nemám predstavu, čo to je za stranu. A ani ma to už akosi nezaujíma. Danko tiež sám sklamal a pre zmenu si tam pestuje skanzen neškodných dedkov. Národná politika veškerá žádna.

Roland Edvardsen

Tu nie je momentálne žiadna strana, ktorá by za veľa stála.

Ja tiež v podstate tie strany nepoznám (je tu niekto kto áno? Bol niekto členom a má skúsenosti s niektorými ľuďmi?). Smer je (a aj bol) relatívne dosť diverzifikovaný, ale nie som si istý, že by bol personálne na tom výrazne horšie ako v minulosti. Niektoré dosť problematické zjavy z tej strany postupom času zmizli alebo sa viac menej stiahli do úzadia (teraz napr. i Maďarič) a ostali tam ľudia lojálnejší voči Ficovi.

No a SNS je naozaj dnes skôr neznáma, ale žeby tam bol niekto (z tých ktorých poznám) taký, kto by mi nejako extrémne vadil, to naozaj nemôžem povedať. Vskutku, nechytá ma nejaká extra averzia ani pri kontroverznom Dankovi . Pri týchto ľuďoch to ani nie je o tom, že by boli vyslovene "zlí" (tak ako opozícia, médiá, mimovládky a pod.), ale skôr to, že sú "slabí" a "neznalí". Ja viem, slabosť voči zlu je tiež zlo, ale aj tak...

Sú tu možnosti posunu? Chcem veriť, že áno a bude to závisieť aj od tlaku voličov a vývoja v susedných krajinách. Ale nechcem špekulovať. Nechcem byť ani prílišný optimista, aby som sa nesklamal, ale ani pesimista, ktorý predčasne všetkých odpíše, hoci môžu mať nejaký skrytý potenciál. Premýšľam, čo sa dá robiť v tejto nejasnej situácii...

Starý známy

V teoretickej rovine máš v podstate pravdu.
Áno zo psychologického hladiska je možno lepšie pretaviť smútok v nenávisť, ale z dlhodobého praktického hladiska nieje až tak podstatné, či máš mentalitu vlka, či ovce.

Podstatné niesu nejaké teoretické psychologické aspekty, ale len reálne kroky, teda skutky.

Treba si zhodnotiť daný stav a držať sa reálnych možnosti, či si ich vytvoriť, ale nie len teoreticky - slovne, ale hlavne prakticky.

Ak nenávidíš ten komplex, tak si ním neprestal trpieť, práve naopak.

Už nekritizuješ, len znebaspadnutý zlý systém, ktorý ťa utláča, ale na viac ešte aj jeho znebaspadnutých odporcov, pretože niesu dosť dobrí, lebo sa bojíš, že neobstoja, ale paradoxne im výčítaš, že niesu dostatočne znebaspadnutý, je to tá najhoršia cesta akú si si mohol zvoliť, pretože ľudská psychika funguje na Murphy-ho princípe škodoradosti, čím viac budeš ovci nadávať, že nemá dostatočne vlčiu povahu, tým viac sa bude správať ako ovca, čo je jej vlastne prirodzené.

Rád by som ti povedal, že po kritike sa človek poučí a zmení svoj pohľad, no prax dokazuje presný opak.

Práve tento fakt sa často využíva na manipuláciu.
Ľudská psychika je dokonale programovateľná..

Nie preto, že by sa dala zmeniť, z ovce človeka nespravíš, ale práve naopak preto, že sa dá využiť jej pevné zákonitosti.

Tento systém rozkladu vyhráva, práve preto, že sa opiera reálne fyzikálne zákony, o reálne silové zložky políciu, armádu, o reálne vedomosti, matematiku, fyziku, psychologiu, architektúru, chémiu, atď., o všetko, zatiaľ čo ľuďom podsúva rozprávky, zábavu, atď., ale všetko toto si prispôsobuje sebe, ak sú ľudia v niečom dobrí, tak to musí systém čo najviac špecializovať, pretože divergenti so znalostami s rôznych oborov by mohli čiastočne ohroziť samotný systém.

Práve v tom je tá podstata, v tom POKRYTÍ, v tom obzore, v tom rozhľade.

Pekne to ilustroval Norman, keď si pri tej rodnej ceste, povzdychol a povedal fuuh dokelu, teda ani tadiaľto tá cesta nevedie s tými pesníčkami a ozdobnými valaškami sú príliš slabí..
Ako keby si na zozname, odškrtol ďalšiu možnosť, ďalšiu zbraň, ktorá nieje dostatočne dokonalá.

Lenže taká zbran nieje, ak ale uveríš tejto myšlienke, že taká dokonalá zbraň jestvuje a neprestaneš ju hľadať namiesto toho aby si bojoval, tak tento systém učiníš neporaziteľným.

Tento sračkový systém vyhráva práve preto, že z vysoka dlabe na nejakú dokonalosť svojich princípov, jemu nezáleží na akosti, ale v prvom rade na kvantite sračiek.

Práve preto môžu primitívni černosi úplne vyhladiť celú bielu rasu, lebo ich je veľa a dlabú na nejaké biele pravidlá.

Ak ti záleží na akosti tej zbrane, tak vedz, že tú zvýšuješ práve vtedy keď ňou bojuješ, čím dlhšie ju použiváš, tým viac si ju prispôsobuješ.

Teda ešte raz, ak systém zautočil napr. na rodnú cestu, tak ju tým len posilnil, či vedome alebo len z hlúposti je systému jedno.. Keby sa ju podarilo zničiť, tak bude slúžiť ako exemplárny zastrašujúci príklad a keď nie, tak zas bude plniť svoj program a trieštiť spoločnosť, takže systému to vyhovuje takčitak, keď to berieme z nadhľadu.

Lebo má pokryté všetko vedu, kultúru, históriu, atď. on sa nikdy nevzdá ani tej najmenšej najnedokonalejšej zbrane práve naopak on tie zbrane hromadí a využíva ich naraz všetky a postupne ich len vyostruje, práve v tom je tá dokonalosť tohto sračkového Boha, že počíta s nedokonalosťou s odchyľkami.

Teda aj v tomto prípade čím viac proslovenských strán tým lepšie.. Jedna aj keby bola najbystrejšia najkrajšia najsamlepšia, tak zrejme aj tak ostane len ako kôl v plote.

Takže je jedno či sa považuješ, za víťaza alebo za ublíženca podstatné je len to či aj naozaj niečo fyzicky robíš. Alebo na to len plano vyzývaš druhých.

Nikto ti v tomto nepomôže, môžeš ma nenávidieť či len pásivne ignorovať, no aj tak ti to nijak nepomôže, ak nezačneš niečo robiť.
Zbytočne budeš nenávidieť a kritizovať nejaké komplexy, keď je to celé oveľa jednoduchšie..

Vlastenec

Veľmi dobre si to všetko zaklincoval - hlboko, a analyticky a nekompromisne. Ide hlavne o to, že si spomenul rozhľad aj nadhľad. Neská ma bolí hlava, zajtra napíšem viac. Celá reťaz Vašej diskusie je fantastická.
Mám pokazenú tlačiareň, takže si to nemôžem ešte vytlačiť a dať do archívu. Ergo celý naratív je komplexný.
Ešte čakám čo k tomu dnes ráno pridá Ľubov.

Roland Edvardsen

Áno, práve na katastrofy sa tí najradikálnejší idealisti spoliehajú, pretože oni to už de facto vzdali. Nevedia sa presadiť v liberálno-demokratickom systéme a ani to vlastne nechcú, pretože by to znamenalo robiť s týmto prehnitým systémom kompromisy. A oni predsa musia byť vždy tí dobrí, vždy tí poctiví, že áno. "Zomreme ako totálni lúzri, ale aspoň sme nekolaborovali, ostali sme čistí". :-)

Druhá otázka je, či je naozaj alternatíva, ktorú niektorí z týchto ľudí ponúkajú to, čo by sme naozaj chceli. Tu sú adekvátne obavy z toho, či by sa to nemohlo celé zvrtnúť do nejakých totalitárnych extrémov (viď niektorí náboženskí fanatici. Naozaj by ste chceli žiť v štáte, kde by boli zakázané rozvody a povinné náboženstvo, napríklad?) a následne občianskych i medzištátnych vojen. Áno, ja viem, že ide o známy argument prosystémových obrancov, ale to neznamená, že je úplne od veci a netreba o ňom premýšľať.

mnkr

vsetko sa moze zvrtnut do totalitarnych systemov, a ten sucasny neoliberalny sa aj zvrhava. Prave obavy "ach boze, len aby horsie nebolo" su vitanou zivnou podou tzv mainstreamovych medii a exponentov sucasnej demokratury. Osobne si myslim, ze nic take nehrozi, kvoli zlozeniu spolocnosti ako takej. Co mozu docielit, je pomyslene vychylenie rucicky vyvoja inym smerom veducemu k vacsej rovnovahe.

Roland Edvardsen

Ako dlhodobý pozorovateľ radikálnych zoskupení a ideológov dobre viem, že niektorí z nich sú sakramentsky utopickí a ak by sa dostali k moci stať by sa mohlo čokoľvek (ale na druhej strane, oni sa k moci dostať veľmi nevedia, sú dosť neschopní, a preto čakajú len na katastrofy). Predovšetkým je tu strach z ozbrojeného potlačenia nového režimu zo strany zahraničných neoliberálnych vlád - viď príklad Miloševičovej Juhoslávie.
A prípad Hitlerovho Nemecka je ešte veľavravnejší. Už tu bol jeden pokus o národnosocialistický systém v Európe, ktorý bol kompletne potlačený - a to s príšernými následkami, ktoré pociťujeme a ešte tvrdo pocítime i my. Nie je tu nijaká garancia, že by cudzina nereagovalo obdobne agresívne voči novým nacionalistickým režimom v Európe.

Ľubov

Keď toto píšeš,znova som si spomenula,ako som si pred pár dňami pozrela Hellstorm ( za trochu záhadných okolností mi šlo celých 90 minút)-priznám sa,velmi ma to ovplyvnilo.

Šokovala ma nenávisť až sadizmus voči nemeckému obyvatelstvu,a to od všetkých,ale predsa len najviac od angličanov a američanov.Ak si ten dokument videl,tak to vieš tiež,aký hajzel bol Patton.

Jedno by si mali rusi aj nemci naozaj uvedomiť,že ďalšia vojna medzi nimi už nesmie byť.Nikdy! Nech sa dusia medzi sebou hentie babylonské beštie.

No,zajtra začínajú MS a tak zas celý mesiac budú mať možnosť niečím oslabiť Rusko.

Norman

citát
"Predovšetkým je tu strach z ozbrojeného potlačenia nového režimu zo strany zahraničných neoliberálnych vlád ..."

No to azda nie, až toľko strachu zas netreba, to by sme ozaj už nič nemohli, Viď aj pozitívne príklady Maďarsko, aj Rakúsko ... Tam sa vlády prejavujú buď radikálne, alebo sú tam zvolení tzv. radikáli ...

Roland Edvardsen

Príklady Maďarska a Rakúska naozaj nie sú to, čo som mal na mysli. A netreba zabúdať, že pre tzv. národovcov sú Rakúsko a Maďarsko stále príliš mäkké a "zapredané".

Zrovna nedávno zase jeden môj známy národovecký exemplár z FB zdieľal fotky mladého Kurza s jarmulkou na hlave a pri Múre nárekov. Komentáre "národovcov" si samozrejme môžeš domyslieť. Títo ľudia odmietajú podporovať i Le Penovú - pretože "paktuje" so židmi.

A v podstate majú samozrejme i pravdu. Nie je to o tom, že by Maďarsko a Rakúsko boli úplne slobodnými krajinami a niečo iné než liberálnymi demokraciami (bez ohľadu na to, čo hovorí Orbán o tom, že buduje "kresťanskú demokraciu").

Vieš, snažím sa o myšlienkové experimenty - o to naozaj si dobre vyjasniť, i tu na Nadhľade, čo presne chceme a čo je reálne možné v relatívne krátkej dobe dosiahnuť a kam by sa rôzne disidentské skupiny a smery mali posunúť. Preto tieto úvahy.

mnkr

ako som uz napisal, obavas sa zbytocne...slovenska spolocnost je inde ako nemecka v 30. rokoch 20.storocia

Roland Edvardsen

Pochopiteľne, že je inde, ale anglosionistické svine sú rovnaké svine ako tie z 2.sv. vojny - vrátane nemilosrdného vraždenia, ak majú pocit, že by niečo podstatné mohli stratiť.

Norman

nemilosrdnému vraždeniu sa tak či tak nevyhneme, ako dosvedčuje aj prípad Kuciak.
Realisti by si to práve mali dopredu uvedomiť.
Oni tú vojnu s nami ale tak či tak vedú, viď aj Kiskov dnešný prejav. Treba byť rafinovaný a inteligentný, nestrkať krk do oprátky - ale nie byť "pridobrý" - ani v jednom, ani v druhom zmysle slova.

Ešte uvidíme, ako sa bude dariť Taliansku - ďalšia krajina, ktorú určite nezbombardujú.

Ľubov

Aká krátka to bola radosť.
Však videli sme včera to video zo Sicílie,900 nových. Teraz o čo naozaj ide? Zásadná otázka je,môžu volby niečo zmeniť? Môžeme sa tváriť,že tomu veríme,dobre,buďme prefíkaní,získavajme čas.

Na konci ale aj tak bude rozhodovať nemilosrdné vraždenie. A v tomto boji zvíťazí ten,kto bude mať viac mentálnej,čiže duchovnej sily.

Wotan

https://www.youtube.com/watch?v=_MefOSKwmiQ

Nemusíš vedieť moc po taliansky, aby si pochopila text!

Ľubov

dík.-)

Ja zas niečo klasické pre Teba

https://www.youtube.com/watch?v=CdcIr1fdR1A

Norman

To je vždy relatívne. Ono ani Kotlebisti vo vláde by sa neprejavovali príliš tvrdo a nezapredane - toho sa nebojím.
Samozrejme, že malé republiky nemajú silu sa brániť, ale majú zas výhodu relatívnej nedôležitosti.

sandro

Zname su Dostojevskeho prorocke slova o Slovanskych zradnych zemickach a myslim, ze je v nich obrovska pravda. To bola neskutocna predikcia, aj ked zrejme realita uz vtedy.
Kotlebisti vo vlade by sa prejavovali rozumne, tak ako pocas riadenia BB. Ide samozrejme o to, co by im bolo tolerovane. Slovensko nema ziadnu sancu bez krytia velmocou, na nas existuju jednoduche paky. Na Juhu by bola okamzite aktivovana a podporena madarska iredenta kde by bol zasah statu nemozny a viedol by okamzite k strate uzemnej celistvosti. Nasledne by sa riesila Bratislava, ktorej specifika sa mi uz ani nechce rozoberat, ale kazdemu musi byt jasne, ze tento region Slovakov nepodpori-toboz nie, ak by to malo znamenat znizenie zivotnej urovne, bola by tam snaha o priclenenie k Viedni a Pesti. Torzo, ktore by zostalo, by sa uz nedalo nazvat Slovenskom, navyse podiel ciganskeho obyvatelstva by bol uz cca 30%. Buducnost nie zrovna ruzova.
Ja rozhodne preferujem krytie Ruskom, aj ked viem, ze sa takemuto pohladu, Norman, branis. Lenze DNA nepusti, Rusi su nasi, ti druhi nie. Rusi nam nechali absolutnu ekonomicku slobodu(v ramci bloku), dokonca na ukor Sovietskeho zvazu, ti druhi nas zotrocili. V tejto veci mam z roka na rok jasnejsie.

Norman

Dostojevský teda určite žiaden prorok nebol. Dostojevskij zistil len to, že západní Slovania nie sú Rusi. No, na to teda moc predikcie nepotreboval, to bolo vždy zreteľné. Len ma udivuje, prečo teda ten jeho názor neakceptuješ, že k Rusku nepatríme.

Čo sa týka zrady, chcel by som vedieť, kedy sme my to Rusko zradili. To by som kurva naozaj rád vedel. Ešte mi povedz, že v roku 1989. Alebo v roku 1941?
S Poliakmi sa mlátili a zrádzali navzájom stále, to áno, hlava nehlava, aj s ukrajincami a inými - takže ja by som Slovensko do takého spolku neustále sa vraždiacich národov radšej neťahal. Nechceme skončiť ako Ukraina, chceme???

Čo sa týka DNA, určite máme my Sloveni podobnejšiu DNA s okolitými národmi, ako s obyvateľmi východoeurópskych stepí.

A čo sa týka zotročenia - to je vážne slovo. Vývoj po roku 1989 bol síce dobre dokefovaný, ale otroctvo tu bolo aj predtým, a to výrazné. Predtým to patrilo štátu, a cez štát Moskve, teraz US Steel, to je rovnaké otroctvo, takže nepreháňať.

sandro

Omyl, Dostojevskij nikdy netvrdil, ze nepatrime k sebe. On tvrdil, ze si to vzdy uvedomime az vtedy, ked uz nemame inu moznost a historia nam veru dava za pravdu. Jeho zaroven bytostne stvalo to vzajomne hasterenie sa malych Slovanskych narodov medzi sebou. Ta butalna nevrazivost medzi bratmi. Rusi uz x krat zomierali za tkzv. zapadnych Slovanov. Ja netvrdim, ze nemame byt otvoreni zapadu a tomu pozitivnemu, chapem dokonca aj Slovensku armadu utociacu na vychodnom fronte pocas II.WW lebo v kontexte boja proti sialenemu bolsevizmu sa to pochopit da a musi. A k tej DNA, no neviem..Obdivujem Nemcov za ich danosti, najma technicke a moralno-volove. Su mi sympaticke aj severske narody, ale to su prave danosti, ktorymi my velmi ako narod neoplyvame. Myslim, ze cez tu Rusku dusu sa stale da citit, kam patrime. Rozhodne si vzdy na dovolenke(v poslednej dobe uz skoro iba dovolenkujem:) ) viac pokecam s Rusom z Petrohradu ako s Anglanom alebo s Nemcom, aj ked recovu barieru nemam ani v jednom pripade.

Ľubov

pre Rusko medzi mnou a Normanom..-)Ale to nie je zásadné,už som na to prišla.

Aspoň to hovorí priamo . Práve tento "konflikt" ma inšpiroval k jednému trochu bláznivému pokusu,práve tptiž čítam dve knihy naraz ( po pár kapitolách z jednej,potom z druhej).

Je to Fadejev Mladá garda,prvé vydanie ešte z 50 tich rokov po našich,čo mám.Druhá je G.Grass:Plechový bubienok. Socialistický realizmus vs magický(realizmus).Chcem konečne pochopiť,prečo istá časť našich ľudí tak vytrvalo pokladá to ruské za menejcenné.

Rozdiel som si všimla hneď na začiatku.Fadejev opisuje členov Mladej gardy ako krásnych ľudí.Čo je asi aj pravda napokon,zachovali sa fotografie.Grass celkom naopak opisuje svojho starého otca ako malého a tučného.

Buďme radi,že sme odlišní, ako Fadejev a Grass,veď to je krásne

Norman

Prepáč, ale tento portál sme založili naozaj preto, aby tu aspoň trocha šírili myšlienky relatívne nedostupné, iné, ako ideológiu masmédií, ak to poviem otvorene, iné, ako ideológiu židoboľševizmu a anglosionizmu. A ty prídeš teraz s tým, že čítaš práve dve také knihy, z každej tej jedovatej ideológie jednu. To sa potom nesmieš čudovať, že ti pri takej zmesi nie je dobre.

Ale nechcem ti to kritizovať, je to tvoja vec, len by som som chcel zabrániť, aby čo len u jedného navštevníka došlo k omylu, že tie knihy sú nejako odporúčané na týchto stránkach. Nemýlte sa. Všetci sme tu radi sledovali vývoj v Rusku a želáme putinovcom úspech, ale, to sa nesmiete mýliť, preboha, nikdy tu nebudem spomínať v dobrom komunistické propagačné šaláty z 50 tych rokov ani hnusné Grassovské dekadentné splašky.

Ľubov

Ale veď to Ty si ma inšpiroval čítať Grassa,pretože preferuješ Nemecko. Tak som chcela proste vedieť,za čo dostal Nobela.A že je nechutný? Nuž áno,je.Veď prečo by inak dostal tú cenu.

Čo a týka kníh vydávaných v 50 tich rokoch,netreba ich hádzať do jedného vreca. Ale to predsa vieš.
Inak,čítam od piatich rokov(sama som sa naučila čítať) a nikdy mi nikto nehovoril,čo áno,čo nie.

Norman

čo znamená "preferuješ Nemecko"? Ak by som preferoval Nemecko, ako vy preferujete Rusko, tak by som tu musel písať, ako sme Nemecku dlžní za to, že Nemci položili za nás životy. A za iné veci. A ako sa máme odovzdať do moci Nemecka, ako to napísal Sandro, "aby nás krylo".
A to ja nerobím.

Po tisíci ráz: S Nemeckom je to tak - má príliš veľa moci a kultúry, aby sme ho ignorovali. A je to ako povedať, že preferujem košelu a nie kabát. Že preferujem to, čo poznám a nie to, čo je je v hmlách po desiatkach prevratov. Táto germánofóbia, čo vládne výrazne vo východnej Európe, je horšia, ako rusofóbia. A nie je to v dôsledku vojny, je to dôsledok propagandy po vojne.

Ľubov

aký som ja germanofób ?

Veď som priamo z otcovej strany podedila karpatské gény.Presne viem,kedy rozmýšľam ako otec.:-),jazyk už neostal,iba mená na náhrobných kameňoch. Prepáč túto extra dávku nostalgie ,je to vždy smutné,keď neostane nič viac .Možno dubový stôl ešte.

Takže svet bez Nemecka bude rovnaká katastrofa,ako bez Ruska.Kto je dnes viac ohrozený ?
Mám sen,že Nemci sa oslobodia a potom aj my. Rusko bude spolupracovať so strednou Európou.Tak si predstavujem ideálne riešenie.

Norman

Ja predsa nehovorím (len) o tebe.
Germanofóbia je dosť rozšírená, prejavuje sa v rôznych formách, aj v tomstriehnutí, či niekto, napríklad ja, nie je moc ústretový voči Nemecku, voči západnej strednej Európe a podobne.

Ja ľudí jednotlivo nedelím podľa toho, kto má aký konkrétny pôvod, či má dedka takého či onakého, ale reagujem na konkrétne vety. Nemecko si začala spomínať ty v súvislosti s Grassom, akoby som ja mal v ochrane každého Nemca - ale veď to je nezmysel. I keď povedzme chápem, že si to s tými knihami myslela dobre, jedna z jednej strany, druhá z druhej, ale nie sú to správne prípady. No ale to sme už uzavreli s tým, že tebe nik nediktoval, čo máš čítať - zaujímavé, mne áno, diktovali mi povinné čítanie a bola to práve Mladá Garda a podobné komunistické veci, takže chápeš, že ani ja nie som nadšený, keď sa tu mne po rokoch zas núka tá istá ideológia :)
Nuž ale, aj na tom vidno, že svet sa naozaj pohybuje v cykloch, malých aj veľkých.

Norman

no ale ak o niekom tvrdím, že je zradca, tak je to silná urážka, a tak nás Dostojevskij ťažko urážal, teda odmietal, teda tvrdil, že nepatríme k sebe. Veď ak by sme patrili k sebe, nebolli by západní Slovania "zradcovia", ale cnostní zabíjači domovníčok sekerou, že. Ale Rusi trpeli mesiášskym komplexom zrejme už za Dostojevského.

Čo sa týka toho, že Rusi už dvakrát zomierali- za koho? Za nás? Ale choď, za mňa ani za nás nemusel zomrieť ani jeden Rus, ani jedného som k tomu nenútil ani neprosil a ak zomierali, nech si to vybavia so svojimi vyšinutými vodcami. A ako to vlastne rátaš, dvakrát, každá ruská vojna je za nás??? Toto sme tu už riešili, naposledy minulý týždeň. Keď naháňali Napoleonových vojakov, to bol podľa teba za nás, západných Slovanov? A za prvej svetovej vojny? A za druhej svetovej vojny, keď naháňali Hitlerových vojakov, aký v tom bol rozdiel? Všetko pre naše dobro? Za západných Slovanov Rusi nezomierali, skôr vždy bojovali proti nim. Ja proti Rusom nič nemám (na rozdieľ od miliónov Ukrajincov, Poliakov a podobných ich bratov, ktorí proti nim asi niečo majú), ale naozaj sa pýtam - KEDY nám Rusi aspoň raz skutočne pomohli? A upozorňujem znova po stý krát, že zabratie do komunistického otroctva v roku 1945 za pomoc teda nepovažujem.

Čo sa týka DNA, to nie je otázka emócii, kto koho obdivuje (ja nikoho neobdivujem) ale vedeckých genetických faktov. Ja tiež presne neviem, aké sú najnovšie štatistiky, ale môžeme sa staviť, že je to tak, ako hovorím ja. Ale nepovažujem to za také dôležité - ale TY si to začal spomínať.

Ľubov

tak ktorý z nich nám pomohol- nezištne. Od koho sme viac dostali,ako mu dali-niet takého.Ani nebude.

Hovorili sme o valašskej a najmä nemeckej kolonizácii-viem,celkom vážne to hovorím,že oni jediní nám zanechali niečo hodnotné.Ale nebolo to len tak.Štiavnica v najlepších rokoch vyťažila 30 ton striebra ročne. Vznikla prvá vysoká technická škola,atď.

Norman

Všetkým susedom sme aj veľa dali aj veľa dostali. To je práve tá pointa - že sme s nimi už dlho spojení, aj rodovo aj kultúrne, napriek iným jazykom. Nie je naozaj vyčísliteľné, kto dal viac a kto dostal menej, každý sa cíti ten lepší a ukrivdený, ale podstatné je práve to, že to tu kolovalo vzájomne výrazne.

Najmenej prepojení sme boli s Poľskom, ktoré je už predsa za horami, a potom to už vlastne je celkom separované, Fínsko alebo Čína alebo Rusko, akoby boli rovnako ďaleko.

Samozrejme, myšlienka, že sa rozhádame či odizolujeme od Čechov, Rakúšanv a Maďarov a namiesto toho budeme kamarátiť s Čínou alebo indiou je ... no, pozoruhodná ... hodná zamyslenia ... že, ale pochybujem o jej úspešnosti. Prajem Čine aj Indii, aby dokázali byť nezávislí, ale viem že s tým nemáme my nič spoločné.
Ale môžeme skúsiť teda sa naštelovať na tých číňanov, ako to je ...(google translate vždy pomôže) ... 欢迎,兄弟们.

再见
ps. no neviem, vôbec tomu nerozumiem, tí východní bratia mi pripadajú dosť cudzí.

sandro

Pozri sa, ked niekde bojuje vojenska velmoc, vzdy tam je v hre aj mocensky vplyv v danej oblasti. Nebyt vsak Ruska, tak dnes by uz moji synovia urcite neboli blondaci. Za uplne najdolezitejsie povazujem ich potlacanie Osmanskej expanzie, co je asi neodskriepitelny fakt. Tu zial zase zasiahol zapad, ktory Rusov opil rozkom a nedovolil dobyt Carihrad, mohlo byt dnes vsetko inak..
Uz vtedy dokonca zapadne mocnosti priamo podporovali Turecku armadu.
A opakujem, aj v case totality(ten system bol zly, na tom sa zhodneme a tak aj skoncil) bola ta totalita politicka, ekonomicky nas Sovietsky zvaz nijako nevyciciaval. Naopak, vieme, ze zivotna uroven bola v Ceskoslovensku vyssia ako v samotnom Rusku. Aky to rozdiel s dnesnym zapadnym korporatnym systemom, ktory cez nizku cenu prace robi obrovske zisky prave na krajinach ako sme my a krajina ma po 25 rokoch nesplatitelny dlh. Navyse, pridava sa uz aj ta politicka totalita z Bruselu.

sandro

pripajam aj link na jednu z rusko tureckych vojen(bolo ich neurekom) https://sk.wikipedia.org/wiki/Rusko-tureck%C3%A1_vojna_%281877_%E2%80%93...

Norman

že po prevrate 1989 vyrástla kopa drbnutých antikomunistov, ktorí na socializmu kritizovali kaťždú blbosť.
Ale ich blbosť a preháňanie nijako nemení nič na fakte,
že Soviet sojz krajiny východnej Európy vyciciciaval tak, ako sa len dalo,
že životná úroveň v našich krajinách relatívne a v niektorých ohľadoch aj absolútne za socíku klesala, zvlášť v porovnaní s našimi nie Rusmi oslobodenými krajinami
a že životná úroveň v Rusku bola síce nižšia, ako u nás, ale určite len malé dieťa by si mohlo myslieť, že to Rusi sa obetovali, zriekali sa a dávali nám na svoj úkor. Nie, to len sa im nepodarilo pretvoriť našu kultúru úplne ma ich vzor.

Neviem, prečo sem tieto argumenty dávaš, budeš počuť len a len fakty, ktoré pre Rusov ani pre rusofilov nie sú veselé.
Nekritizujem tu sionistov, Západ, Američanov len preto, aby som Rusov nejako obchádzal po špičkách, azda len preto, že MOMENTALNE sú s Američanmi v akomsi rozpore. Oni sa s nimi dokážu zajtra zas dohodnúť tak, aby to bolo zas na našu škodu - takže , ako tu tvrdím od samého začiatku, je Rusko to isté, čo Amerika, len v červenom.

Náhodný okoloidúci

S Rusmi nás spája nielen jazyk, ale aj haploskupina R1a, či už sa to niekomu páči alebo nie. Ale aj v rámci R1a sú rôzne podskupiny a mutácie, my tú našu, slovenskú, máme spoločnú s pomaďarčenými Slovanmi v Maďarsku a so Slovincami. Česi majú okrem iných aj takú mutáciu R1a, ktorá sa na Slovensku skoro vôbec nevyskytuje a naopak, majú veľmi nízky podiel mutácie typickej pre Slovensko, Maďarsko a Slovinsko.
Germáni síce majú tiež istý podiel R1a, ale je to jednak mutácia, ktorá sa u Slovanov nevyskytuje, ešte z čias dávnej etnogenézy, a jednak slovanské mutácie od ponemčených Slovanov. A naopak, pokiaľ sa na Slovensku vyskytne západoeurópska haploskupina R1b, dá sa predpokladať, že to je druhotný výskyt, napríklad po karpatských Nemcoch alebo možno po Keltoch.
Rusi zo severu majú dosť výrazný podiel ugrofínskych haplotypov.

Čo sa týka zavlečena komunizmu zo Sovietskeho zväzu k nám, skôr ako začneme Rusov z niečoho obviňovať, skúsme vziať na vedomie, že do Ruska bol komunizmus zavlečený zo západnej Európy a prsty v tom majú nielen židia, ale aj nemecká a britská vláda a financovali to bankári z USA.

sandro

Myslim, ze o povode bolsevizmu sa tu velmi bavit nemusime:)
Inak nechcel som tu o haploskupinach detailne, tiez nie som odbornik, ale dnes uz sa tieto veci vraj geneticky daju pomerne presne urcit a povod R1a1(alebo inde v literature aj HG3) je uz dnes jasny.
Tato haploskupina prevlada u vacsiny Slovenov a je samozrejme absolutne dominantna aj u dnesnych etnickych Rusov(je zaujimave v tomto kontexte pozriet sa aj na Iran).
Ako je to vsak dnes vsade, aj v tejto teme zavladol tak velky informacny sum, ze sa aj v jasnych veciach clovek tazsie orientuje.

Dodatok : Po napisani prispevku a googleni po dalsich zdrojoch som narazil na nadhlad:) Dobra praca!
http://nadhlad.com/content/arijstvo-semitizmus
Takze vidim, ze toto sa tu uz riesilo(a zrejme neraz). Problem genetiky je v tom, ze akokolvek presne vieme rozlisit DNA, tak aj tu budu hrat prim klamari, ktori to budu vysvetlovat podla potreby. Viem si predstavit peknu debatku npr. u Havrana alebo Hriba na tuto temu. Predpokladam, ze na zaklade nasej dominantnej haploskupiny by dospeli k tomu, ze sme potomkovia krivonohych, skaredych, lenivych a zvratenych ''nicneumelov', dobrych akurat tak na drzanie huby a kroku:)

Roland Edvardsen

Zdroj: https://brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/

Ten podiel R1b v stredoeurópskych populáciach tiež nie je zanedbateľný. Treba sa pozerať na celkový pomer a mix, nie len na to čo prevažuje. Môžeme jasne vidieť, že štvorka Česko, Slovensko, Maďarsko a Rakúsko sú namiešané dosť podobne. 

 

Táto mapka genetickej vzialenosti tiež pekne ukazuje,  že národy sú si geneticky najbližšie s tými, ktorí sú k nim blízko i geograficky. 

 

Každopádne netreba zabúdať, že západní Slovania prešli dosť odlišným kultúrnym vývojom než východní a Balkán - veľa spravila i západná forma kresťanstva a celkovo silnejší kultúrny vplyv Nemecka. Sme jednoducho očividný mix a most medzi európskym východom a západom, medzi slovanskou a germánskou kultúrou. 

Ľubov

Niečo na tom bude.Ešte,keď sem chodil Baloo,som spomínala svoju príhodu s maďarkou(ozajstnou,z Maďarska)ako sedela sama na lavičke so psom a dala som sa s ňou do "reči"štýlom "very najs kuťa".

My sme sa dokázali tak perfektne dohovoriť tou strašnou hatlaninou,dostať sa na jednu vlnu,až som mala pocit,že ju poznám sto rokov. No ale úplne rovnaké myslenie.Neviem,či je to kultúrou,haploskupnou,isté je len jdno,že jazyk to nebol.-).

Z Nitry sa do Budapešti dá dostať vlakom takmer zadarmo a rýchlo.S prekvapením si uvedomujem,že ako sa v tom meste dobre cítim.Myslím,že toto mentálne zbližovanie už čoskoro začne niekomu prekážať.

Spolu by naša cena rástla.Ale Uhorsko samozrejme nechcem .Iba ten pocit spriaznenosti.

Starý známy

Haploskupiny nepopisujú reálny stav rozloženia ničoho.

Ale naopak dokonale odrážajú stáročné nevedecké drísty o Adame a Eve, už len označovanie týchto domnelých skupín písmenami zhora dole, od vraj najstaršej africkej A, v postupných úrovniach dolu je hlúposť, vychádzajúca z predpokladu, že ľudia sa plynule vyvinuli z predkov dnešných opíc a kedže sa černosi podobajú na tie opice najviac, tak boli zvolení ako najstarší východiskový bod A, čisto ideologicky v dobe, keď sa o génoch ešte toho veľa nevedelo a až následne sa hľadalo potvrdenie v génoch, no v tej spleti si môže každý nájsť to čo sa mu práve najviac hodí do krámu.

Lenže vonkajšia podobnosť sa v skutočnosti vôbec nemusí kryť s genetickou podobnosťou..
Pretože jedna veta s rovnakým, či podobným významom sa dá zapísať pomocou úplne odlišných slov a zas naopak jedny a tie isté slová sa dajú vyložiť rôzne..

Títo vedci vlastne tvrdia, že všetky rasy sa vyvinuli postupne z incestu z jedného východiskového bodu, čo je asi tá najväčšia sprostosť akú môžu tvrdiť, keďže ľudia majú, narozdiel od psov, (ktorých všetky plemená naozaj pochádzaju z jednej psovitej šelmy), ROZDIELNE KRVNÉ SKUPINY..

Teda žiaden Adam a Eva, ale zrejme nejaký medzidruhový grupák ľudoopov.. To by chcelo samozrejme nejaký seriózny vedecký výskum, ktorý ale nemá, kto vykonať...

Títo dnešní vševedci sú totiž obmedzení, napr. ideologicky, politicky, ale predovšetkým aj svojim primitívnym lineárnym pohľadom na vývoj..
V reálnom svete totiž, jestvujú nielen paralelné procesy a vetvenia, ale aj slučky a nemusí vždy jestvovať len jeden východiskový bod (jeden Boh) ako káže ich teológia, ale pokojne aj viacero východiskových bodov, ktoré sa môžu ľubovoľne pretínať alebo sa nemusia vôbec dotýkať a aj napriek tomu sa môžu vzájomne ovplyvňovať, dokonca aj geneticky..

Proste všetko sa nedá natrepať na lineárny pyramídový {hierarchický} sračkosystém, môžeš mať napr. jeden najstarší východiskový bod A, ktorý sa ti rozvetví v B a C, tie dve vetvy môžeš pokojne spojiť dohromady navyše s ďalším východiskovým bodom A1, túto kombinaciu znova spojiť s bodom A; to A1 následné spojiť s D, ktoré sa vyvinulo z C a potom to napr. všetko znovu spojiť s ďalším vychodiskovým bodom A2, ktorý sa ti rozvetvi v a, b, c, d, e, f;
to f môžeš potom prepojiť s bodom A1 napríklad, atď.,
toto celé si potom, môže niekto rozmotať na strom a tvrdiť, že tie stredné novšie čierne body sú vlastne tie východiskové, pretože sa v nich všetko pretína a následne s nadutosťou smelo vyhlasovať,
že ten bod A je vlaste úplne nový, kedže je v takto rozmotanej a rozsekanej hierarchii niekde na spodku, hoci je najstarší, všetky cesty sa v ňom nekrižujú.. Teda bod A môžeš označiť napr. ako V a napr. ten bod f označiť ako A a prehlásiť ho za najstarší a je to.

Všetko sa nám to má vraj takto krásne dokonale križovať v Haploskupine A, nejakého černocha, potom by sme sa už naozaj všetci mohli vyvinuť hoci aj z nejakého GMO banánovníka, keďže s ním máme údajne až polovicu spoločných génov..

Potom už stáči len krížením banánu s človekom vytvoriť jednotlivé prehistorické GMO - prechody, tzv. vývojové články v evolúcii človeka pochádzajúceho z predka dnešných banánov...

Takže časť ľudí vytvoril židovský Boh na svoj obraz príživníka, to by sme mali jednu krvnú skupinu, časť sa samozrejme vyvinula z opíc, to je dalšia krvná skupina a časť sa vyvinula vo veľmi ďalekeej minulosti, z veeeľmi starovekých prehistorických predkov dnešných geneticky modifikovaných banánov.. (:to sú tí mimoni:)

A je to, pôvod ľudstva je teraz už myslím celkom jasný..

Takže vôbec nemusíme byť nejaký mix, ale pokojne aj práve ten skutočný východiskový bod A, nielen jazykovo ale pokojne aj geneticky, trebalo by to však ešte najprv nejaké vedecké oné..

Stači prestať vnímať svet očami našich nepriateľov a začať uprednostňovať skutočné zdravé hodnoty a nie to falošné pozlátko na hnilej..

Kedysi títo vševedci tvrdili aj to, že svet je placatá doska, dnes už tvrdia, že placatá je iba vodná hladina a Emma Drobná.. :)

Norman

Nemusím hovoriť, že oceňujem argumenty, tie sú dobré, ale myšlienka s mimoňmi tomu dala dokonalú pointu.

Ináč, chodia sem starí známi opakovane s novými menami, čo je dobre, ale asi málokedy noví ľudia označujúci sa za starých známych. Alebo si neviem spomenúť.

Starý známy

Práveže presne naopak, tie argumenty sú úplne napi..

Hoci napriek tomu sú naozaj bližšie skutočnosti..

V skutočnosti majú rozdielne krvné skupiny aj psy a mačky..

U človeka je už známych tuším vyše 250 krvných skupín.. :)

Ale aspoň vidieť, že ako ľahko sa dá ľudí oklamať a to doknca aj človekom, ktorý nieje v tej problematike znalý, tak čo už všetko dokážu ľudia s prístupom k reálnym znalostiam, nad tým sa treba zamyslieť, že vám vševedci môžu podsunúť, ľubovolne grafy s dokonale vypracovanou vnútornou logikou, no nezakladajúcou sa na skutočnosti, ale len niekoho želaniu a vy im to zhltnete aj s navyjakom...
A zoberiete si to za dogmatickú nemennú pravdu..

Norman

prečo z tvojej strany náhle toľká skromnosť a sebakritika? Ako som už napísal: to s tými mimoňmi a banánmi je naozaj myšlienka hodná zamyslenia.

Starý známy

To rozhodne je, hoci sa tam len tak družne priplietla.

Naozaj všetko je hodné zamyslenia, dokonca aj tá najväčšia kravina.

Starý známy

Svet je naozaj pozoruhodný.

Sebakritika má naozaj svoje opodstatnenie, no zas netreba to s ňou až príliš preháňať.

Aby z toho náhodou nevzniklo nejaké autoimunitné ochorenie.

Schopnosť správne rozpoznať zmysluplné štruktúry a patrične ich zaradiť je naozaj dôležitá, v tom máš rozhodne pravdu, no nieje to až tak výsledok vlastného myslenia, ako skôr len prednastaveného, väčšinou už vrodeného, programu.

Ak chceš vytvoriť, či rozpoznať, teda objaviť niečo nové, rozširiť si svoj obzor, tak sa musíš tomu programu na chvíľku viac, či menej vyhnúť a doplniť si ho o nové pravidlá a poznatky..

Norman

Klud.
Prečítal som si, pozrel tvoj obrázok - naozaj neobvyklý spôsob, podporovať nejaké tvrdenia obrázkami troch prasiatok - ale poviem len jedno:

Určite je pravda, že zo strany "židov, sorošov a američanov" plynú pre Slovensko najväčšie nebezpečenstvá.
Hlavné fatálne nebezpečenstvá. A je to v súčasnosti aj hlavná príčina slovenskej neslobody a ekonomickej biedy.

Wotan

„Určite je pravda, že zo strany "židov, sorošov a američanov" plynú pre Slovensko najväčšie nebezpečenstvá.“

Na to, aby si spoznal, aké sú to nebezpečenstvá, musíš začať myslieť ako Žid, ako Soros. Američanov by som do toho neplietol, lebo myslenie nie je ich silná stránka. („To know your Enemy, you must become your Enemy.“)
Zdroj: https://citaty-slavnych.sk/autori/sun-tzu/
https://citaty-slavnych.sk/citaty/305277-sun-tzu-ak-poznas-nepriatela-i-...

Začnime samotným Sorosom. Dnes je to senilný starec, opakujúci ako papagáj myšlienky z obdobia jeho slávy, Ak sa pozrieš na ich originalitu, nebolo ich veľa a nebol to ani nijaký objaviteľ. Dnes sa mu jeho nadácie vymkli spod kontroly a sú ukážkovým príkladom, ako postupným vývojom je možné poprieť princípy, na ktorých ich budoval.

Je smutné, ako málo ľudí sa interesuje o teóriu chaosu a ako málo sociológov a sociálnych psychológov ich dokáže aplikovať na svoj vedný odbor. Jedna časť problému je vytvoriť chaos, druhý väčší problém je popísať podmienky v ktorých ten chaos nastal a hlavne predvídať potencionálne dôsledky. Tretí problém je to povestné mávnutie krídlami motýľa, to kondenzačné jadro, ktoré spôsobí že v konkrétnych podmienkach zákonitosti ľudskej psychiky vytvoria štruktúry.

Pred rokom 1990 sa podarilo komunistom vytvoriť dokonalý chaos v hlavách svojich obetí. To čo pozorujeme teraz je výsledok minimálnych impulzov, okolo ktorých sa vytvoril spontánne systém, ktorý z tohto chaosu žije. Na to, aby nastala zmena, bude zase treba minimálny a pre väčšinu ľudí nepostrehnuteľný impulz. Prostredie sa zmenilo, chaos v hlavách väčšiny obyvateľstva je dokonalý. Štruktúry sociálne a politické sa dynamicky menia, ,čo je príznak toho, že niečo rastie a niečo umiera.

K množstvu sprisahaneckých teórií pridám vlastnú. :-D Pán Soros, ten bezohľadný špekulant na finančných trhoch po kauze Bernie Madoff sa vydesil z vlny antisemitizmu v USA. Ako skúsený finančný žralok dobre vie, že použité lieky na krízu spôsobia skôr či neskôr novú explóziu. Nakoľko na čele finančného systému pôsobia prevažne Židia, oprávnene sa obáva, že zlosť ožobračených ľudí sa obráti proti nim. Preto je potrebné vytvoriť nového nepriateľa pre zúrivé davy. Rozhodol sa vytvoriť podmienky a pomocou multikulturálnych drístov infikovať svet nenávisťou proti pigmentovaným parazitom, ktorí ohrozujú sociálny systém krajiny a zvyšujú kriminálne ohrozenie obyvateľstva. Čo nečakal je to, že v krajinách V4 nastane spontánne (Orbán ako kondenzačné jadro) odpor voči jeho osobe a jeho mimovládkam. A čo je ešte horšie nakoľko je Žid, aj nárast antisemitizmu. Nie náhodou vzdelanejší Židia v Izraeli ho považujú za hnisajúci vred Židovstva! Majú pravdu! Ako to je v histórii overené, páchatelia svinstiev utečú do bezpečia a vlnu násilia bude znášať obrovské množstvo nevinných Židov.
Lebo ľudia radi generalizujú, čo je tá základná rovnica, z ktorej sa generujú nenávistné ideologické fraktály extrémistov.

Aby Slovensko odolalo, musí byť pripravené vojensky a politicky. Slamený domček prasiatka bude sfúknutý. Mám pocit že sa blíži poriadna mela, mlynček je plný a uzavretý!

Starý známy

Ahá, no to si mal hneď povedať, že treba ozbrojiť Slovensko aby sme mohli uchrániť týchto všetkých nevinných židiackych chudáčikov, ktorí si tu tak nevinne (ako nádor na mozgu) naživajú, pred dôsledkami ich vlastných činov.

Opäť raz v dejinách treba zachrániť týchto nesvojprávnych úbožiakov pred nimi samotnými, no to je ale od teba veľmi šlachetnéé, takto veľkoryso pomáhať nepriateľom Slovenska.

Vidíš keď to takto podáš, tak potom ti to zbrojenie, tí tvoji láskaví židia zacvakajú z vlastného, však o nich je povestné ako veľmi dokážu byť "empatickí" k svojim súkmeňovcom, alebo žeby aj nie?

Ty si v podstate taký druhý Hitler a ešte nekompromisnejší,
žiadne deportácie, ale rovno poprava?

Ale máš smolu pretože Slováci, niesu žiadni spasitelia, svoje dosrané životy si musíte vyriešiť vy sami..

Slováci na vás židov môžu z vysoka srať..
Aj na tie vaše high-tech hrádze pred horami sračiek, ktoré ste si navŕšili pred tie vaše primitívne obydlia..

Wotan

Moderná doba prináša situácie, ktoré si nedokázala predstaviť ani obrovská ľudová predstavivosť. Rozprávka o troch prasiatkach je krásny príklad. Chýba v nej

ŠTVRTÉ, BLÁZNIVÉ TREIFPRASIATKO – ANTISEMITA

ktoré odmieta stavať akýkoľvek domček, lebo :
1. V prípade nepohody by sa tam mohli schovať Židia;
2. Stavebný materiál by mohli vyrobiť Židia a zarobiť na ňom;
3. V domčeku by sa pred vlkom mohol ukrývať nejaký Žid!
Keď prišiel vlk, snažilo sa ho presvedčiť, že Židia sú výživnejší. Vlk neváhal, zožral treifprasiatko a vďaka „obetavosti“ bláznivého antisemitu mali Židia čas utiecť za hory a doly a vlk sa mohol venovať trom prasiatkam z nedokonalej klasickej rozprávky.

Starý známy

Si inteligentný človek, podľa mňa máš naviac ako sa tu len takto detinsky oháňať najprv tromi, teraz už štyrmi prasiatkami a jednou starou izraelskou pannou a doprosovať sa tu, takto agresívne a smiešne, ochrany od ľudí, ktorými pohŕdaš.

Ináč židia sa vyskytujú aj v ľudovej slovesnosti napr. ako staré nosaté strigy.

Prasiatka si v prírode domčeky naozaj nestavajú, pretože sú to vlastne antisemitistické svine, žeee?

To všetko robia tým úbohým postihnutým trpiacim židom vlastne naschvál aby sa nemali v zime kde skryť, kde ohriať a nakŕmiť.
Aby ich ten hnusný zákerný zlý moslimský vlk, v noci vijúci na svoj polmesiac mohol, len tak hocikedy zožrať..

Toto naozaj nieje príbeh o nejakých hlúpych prasiatkach ani o nenávistných dospelých sviniach, ale iba o slabom, zle vyvinutom kukučom mláďati, ktoré síce dospelo no nikdy sa nenaučilo lietať, jediné čo sa za celý svoj úbohý život naučilo je poukazovať ako malé rozmaznané kripliatko na svoju údajnú slabosť, zatiaľčo z hniezda vystrnadilo všetkých svojich nevlastných súrodencov.

No raz táto hnilá podlá hruška zelená z toho hniezda vypadnúť už musela.

"Spadla hruška zelená, rozbila si kolená.
Teraz plače na zemi, dobré lieky dajte mi.
Ty si hruška nezbedník, nepomôže ti už nik."

Ani prasiatko rasistické, ani tvoje keci narcistické.

Vĺčik zobere si na teba svoj tĺčik!

Nie v našich rozprávkach naozaj nič nechýba, dokonca ani také podlé hnilé svine ako ste vy nie..

Deti treba zoznámiť so špinou už v detsve aby sa jej neskôr v dospelosti mohli sami účinne brániť.

Norman práve pre toto je tá špina naozaj potrebná, nie, že nie, pretože v malom množstve je to vlastne liek, také očkovanie proti svinstvu.

wOTAN tento tvoj neprestajný telešoping na zbrane mi už lezie hore krkom, zaplatil si ty vôbec za túto reklamu Normanovi?

Vy židia máte totiž dosť často problém s platením za ten váš "kvalitný materiál" ..
Zárabať na cudzej stavbe to vám už nevadí, ale platiť, to ani za toho vášho Boha nie..

Náhodný okoloidúci

Chcel by som vidieť žida, ktorý by sa nasťahoval do domčeka k "nečistému zvieraťu" :D

Starý známy

Ja by som zas chcel vidieť tú divú sviňu, ktorá by toho zúfalého žida neroztrhala na franforce, keby sa čo i len priblížil k jej brlohu..

Teda po pravde nie nechcel, pretože v skutočnom svete to takto naozaj nečinuje a ani nemá činovať.

Ale to, že by títo ubožiaci ohŕňali svojim dlhým nosom nad hocijakou škárou, či len najmenšou štrbinkou, kde by sa mohli zbabelo ukryť vôbec nieje pravda, pretože presne takto totiž mnohí menej bohatí židovskí úbožiaci naozaj prežili, zalezení v úkrytoch, ktoré im poskytli tieto slovácke "svine", pretože to vôbec niesu svine, ale len sprosté masochistické ovce bažiace po spasení..

Teraz im tú pomoc títo Židia pekne odplácajú, tak že ich pomaličky trovia, že ich svinsky urážajú, ponižujú a koniec-koncov aj genocídne totalitne vyhladzujú, presne toto si totiž žial aj zaslúžia za tú ich slniečkarskú "dobráckosť" za tie ich "sladké", choré antirasistické kresťanské rečičky o bratstve a rovnosti s odpadom.

Nech sa teraz nečudujú, že sa s nimi nakladá ako s odpadom, keď sa s ním tak láskavo čičíkajú a mojkajú a stavajú si ho na podstavec/piedestál ako svojho Boha. Za sprostosť sa totiž vždy pyká..

Ani to hlúpe prasa válajúce sa v bahne by sa totiž nikdy nesklonilo pred nejakou židovskou sračkou.. A nezačalo svoje prasiatka obetúvať zo strachu tomuto židovskému Bohu ako to zbabelo robia títo Kresťania, nikdy.

Lena

všade. Židia. A ich príbuzné haploskupiny.

Zvláštne, že o nich nikto reálne nespravil vedecký audit ich povahy a charakteru, sú tu len občasné vtipy o nich. Ktosi kdesi raz napísal, že pred 1. svet. vojnou vo volakej štatistike, či ročenke kdesi stálo, že na Slovensku žilo pred 2. svet. vojnou 60% obyvateľstva hlásajúceho sa k židovskej viere. To je vysoké číslo. Má o tom niekto niekde seriózny link ? Sotva.

Minule som len tak hľadala na nete, že koľko obyvateľstva vlastne žilo na Slovensku v roku 1938. Ale toto info nie je nikde dohladateľné. V žiadnom z archívov. Čudné.

Neviem, prečo Wotan tak tlačí na pílu a vyrába zbytočný nábytok. Divné. Provokácia, či niečo iné ? Príde mi, že má asi veľa voľného času. Je inteligentný, mohol by sa zamýšľať aj nad čímsi zmysluplnejším, a tiež poviem to rovno - rozumnejším. Tiež by som sa rada čomusi podučila, sa niečo dozvedela. Od neho.

Wotan

jestvuje dostupná a veľmi kvalitná literatúra! Napríklad
https://www.pantarhei.sk/knihy/odborna-a-popularno-naucna-literatura/his...

Položila si si veľmi zlú otázku! Rok 1938 je podstatou tvojho problému! Definícia Žida sa menila, vládne nariadenie z 18. apríla 1939 prvý krát definovalo tento pojem, ale neskôr Židovský kódex zo septembra 1941 ho podstatne rozšíril.

Občiansky cenzus (dnes by sme to nazvali sčítanie ľudu) vykazoval v roku 1930, že z celkového počtu Židov na Slovensku sa 72 644 (53 %) prihlásilo k židovskej národnosti, 44 000 k československej, 9 945 k nemeckej a 9 728 k madárskej národnosti. Podľa tohto sčítania ľudu celkový počet Židov v ČSR bol 356 830, čo predstavo­valo 2,4 percenta z celkového obyvateľstva. Z toho 117 554 žilo v Čechách a na Morave, na Slovensku 136 737 a v Podkarpatskej Rusi 102 547. Podiel Židov z celkového počtu obyvateľov na Slovensku bol 4,11 percenta. Treba si ale uvedomiť, že Česko-slovenské sčítanie ľudu umožňovalo slobodnú voľbu národnosti!

Po Viedenskej arbitráži patrilo k židovskej komunite cca 89.000 osôb. Ako sa menila definícia Žida a ako sa menili hranice Slovenska, toto číslo veľmi kolísalo a bolo predmetom iba odhadu. Vo februári 1942, v období prípravy deportácií Židov zo Slovenska, nariadilo Ministerstvo vnútra uskutočnenie Súpisu Židov zdržujúcich sa na území Slovenskej republiky. Pri realizácii Súpisu Židov došlo zo strany úradov k mnohým pochybeniam (napr. duplicitné uvádzanie osôb, chybné prepisy mien a pod.). Žiaľ nedochoval sa kompletný, chýbajú v dokumentoch 3 okresy.

Všetky čísla z obdobia po roku 1938 sú prakticky iba odhady, spôsobené neustálymi zmenami metodiky sčítania a neskôr vojnovým chaosom.

Podľa dôvodovej správy k vládnemu návrhu zákona o Fonde pre zriaďovanie a udržovanie podnikov pracovnej povinnosti Židov, ktorého tvorcom bolo ministerstvo vnútra 1. 4. 1942 z 88.951 Židov (podľa vládneho nariadenia číslo 198/41 bolo Židov - 89.053), ktorí tvorili približne 22.000 domácností - z nich bolo zárobkovo činných 32.527 osôb (36,3%). Ďalších 4.000 Židov žilo z výťažku svojho majetku bez vykonávania akejkoľvek zárobkovej činnosti. (teda spolu 41 %). Arizáciou a likvidáciou firiem a podnikov ako aj zamietnutím pracovných povolení a inými protižidovskými opatreniami bolo vyradených: 22.267 osôb a 2.500 osôb (zo 4.000) stratilo možnosť žiť z výťažku svojho majetku. (24.767 - to znamená 71,7%). Podľa dôvodovej správy bolo približne 2/3 z nich hlavami rodín, poťažne domácností. Správa uzatvára, že v podstate 16.000 domácností (teda 72% z pôvodného počtu 22.000) rodín ostalo bez možnosti získania obživy. Pri prepočte to znamená približne 64.000 Židov

Lena

Si to vyhľadal na nete. Ale to nie je nič nové. Dik.

Takých kníh je viac. Opierajú sa o archívy, infostat, bakalárske práce, a iné. Tiež vždy dohladateľné googlom.

Len mám akosi dojem, je to len dojem, zvláštne, že fakt to Slovensko už len vrámci tej arbitráže trebárs, čelilo vždy komusi a čomusi, čo rozhodlo za neho. Nič nové, viem.

Ale ty chceš, aby rozprávku o troch prasiatkach prerozprával vždy nový historik, alebo sama história, ktoreho / ktorú si nesú Slováci naprieč svojou kultúrou, ku ktorej patria samotní historici, rovnako tak povesti, rozprávky a piesne, zvyky a aj samotné náboženstvo ? A my tu na nadhlade budeme len opakovať to, kto čo o nás Slovákov niekto niekde napísal ?

Je tu predsa, kdesi ostala pamäť našich otcov, dedov pradedov. I keď ja mám skôr pocit, že žijeme dobu, v ktorej akoby sa chcela vytvoriť nová pamäť. Doba, v ktorej sa opäť tvorí minulosť.

Wotan

V tej knihe je uvedené, prečo sú tie čísla k roku 1938 nedopátrateľné. Kniha, na ktorú som odkazoval, uvádza opisy oficiálnych vládnych dokumentov z tej doby. Čo môžeš chceť viac?

Bola vojna, obrovský chaos. Napríklad počty Židov deportovaných zo Slovenska sú určované z počtu deportovaných, ktorý odchádzali z nášho územia. Tento počet by nemal zahrňovať počty deportovaných, ktorý cez územie Slovenska iba prechádzali z iných štátov (napr. z Maďarska)! Sú známe iba vlaky, ktoré sa nakladali na Slovensku, nie je známy presný počet vagónov a ich obsadenie. Tie čísla, ktoré sa dnes uvádzajú, teda nesedia, lebo vtedajšia lokomotíva nemohla odtiahnuť ľubovoľný počet vagónov a teda deportovaných.

Môžeme vychádzať iba z ofilcálnych vládnych dokumentov. Tá kniha je dobrá preto, lebo uvádza ich opis, resp. odkazy na vládne zdroje.

mirages

dobre, ze pisatel nenapisal 70%, lebo by si tu napisala 70% a to uz ja vysoke cislo

Wotan

nedokázal predvídať dôsledky chaosu, ktorý vytvoril. Chápem, že sa to ťažko vysvetľuje, ale pokúsim sa.
https://lifethroughamathematicianseyes.wordpress.com/2016/02/04/chaos-th...
Na tomto videu vidno, že systémy so spätnou väzbou, ktorú Soros nazýva reflexivita, dokážu vytvárať neuveriteľné štruktúry.
Veľmi často sa uvádza priekopnícky experiment
https://static1.squarespace.com/static/542286dfe4b0cf30bc8ca613/5422891c...
žiaľ meno jeho autora, https://en.wikipedia.org/wiki/Belousov%E2%80%93Zhabotinsky_reaction Borisa Belousova, ako aj jeho pokračovateľa Anatola Žabotinského sa uchovalo iba v názve „BZ reaction“. https://en.wikipedia.org/wiki/Belousov%E2%80%93Zhabotinsky_reaction
Zdanlivo chaotický systém dokáže vytvárať štruktúry!
Ľudské (pod/ne) vedomie obsahuje reakcie na chaos, ktoré doteraz nie sú celkom preskúmané. Sú to to „rovnice“, ktoré vytvárajú sociálne štruktúry zo zdanlivého chaosu, ktoré ak ovláda nejaký manipulátor, stávajú sa nebezpečnou zbraňou sociálneho inžinierstva. Starý somár narcista nedokázal predvídať dôsledky svojich mesianistických snáh, ktoré sa začínajú vracať v podobe nenávisti voči jeho osobe. Je preceňovaný, starý prdko už dávno stratil kontrolu nad procesmi, ktoré rozpútal.
Ak chceme „bojovať“ proti sociálnemu inžinierstvu a stupídnej propagande mimovládok, musíme pochopiť:
1. Starý prdko postihnutý mesiášskym komplexom nie je kľúčový problém. Dnes je to iba intelektuálny a morálny invalid pred smrťou, ktorému sa udalosti už dávno vymkli spod kontroly.
2. Mimovládky čo vygeneroval, sú len armádou hlupákov oportunistov, ktorú v okamžiku keď sa podarí odstrihnúť ich od financovania, zlikvidujú oportunisti v okamžiku, keď im vyschne miska s mliečkom, z ktorej sa kŕmia. https://thumbs.dreamstime.com/b/holy-rats-drinking-milk-bowl-karni-mata-...
3. Kotleba je hlupák, čo nechápe finančné toky do mimovládok, jeho navrhovaný zákon je na úrovni vidláka, ktorý chápe procesy iba na ich povrchu, lebo nie je schopný urobiť dôslednú analýzu. Rostas sa stal nebezpečný v okamžiku, keď začal zverejňovať schémy ich prepojenia a to bol skutočný dôvod brutálneho útoku na jeho osobu. Hlúpeho, lebo ho viedli neschopní oportunisti!
4. Témou dňa je analýza týchto tokov a vytvorenie legislatívy, ktorá by ju umožnila. Táranie o zahraničných agentov je hlúpe a nejde na koreň problému.

Ľubov

chcela by som Ťa poprosiť,keby si napísal pár slov o mémoch.

To slovo sa tu spomínalo pred časom dosť často,ale stále podľa mňa je to málo vysvetlené.
Ako súvisia mémy a naše stádovité myslenie? Ď.

Wotan

Podľa môjho názoru priniesla do sociálnej psychológie viac zmätku a prínos týchto pojmov je veľmi problematický.

Bez ohľadu na kultúru kdesi v podvedomí človeka sú zafixované algoritmy, ktoré sa najkrajšie prezentujú v krízových situáciách. Môžeme ich nazvať ako C.G. Jung archetypy. Prezentujú sa pomocou symbolov, ktoré sú vo svojej podstate kultúrne indiferentné, ale navonok sa prezentujú vo forme, ktorá keď zanedbáme abstrakciu, je navonok odlišná. V každej komunite je určitá kultúra, ktorá sa prenáša pomocou jednotiek kultúrneho prenosu, ktoré nazval Richard Dawkins „mem“. Nemajú na rozdiel od genetiky konkrétnu molekulárnu/chemickú bázu, majú iba spoločnú vlastnosť samoreplikácie, ktorá podlieha podobnému evolučnému procesu, ako biologické gény.

Ak od útleho detstva nejaká deviantná kultúra sugeruje svojej komunite pocit krivdy a predstavu, že vinníci sú povinní ju odčiniť za pomoci neustálej podpory jej parazitického spôsobu života, vznikne patologický životný scenár, ktorý môžeme nazvať parazitický mem. V skutočnosti sú ale pod týmto pocitom podvedomé mechanizmy, pri ktorých mem hrá iba úlohu vonkajšieho „kultúrneho“ náteru.

Ak v spoločnosti vznikne chaos, v tomto chaose tento mem vďaka vlastnosti replikácie spôsobí samovoľnú organizáciu inak chaoticky sa správajúcich jedincov. Na báze veľmi jednoduchej vlastnosti, ktorá napríklad môže mať charakter veľmi jednoduchej rovnice, v môžu vzniknúť neuveriteľne zdanlivo zložité štruktúry, napríklad
https://www.youtube.com/embed/BTiZD7p_oTc?
napríklad ten fraktál s Dávidovou hviezdou, ktorý určite normana poteší! :-D