Zdražovanie energií, výpadky sietí - sme svedkami historického zlomu

Tento text by mal byť napísaný červeným písmom, pretože zdražovanie elektriny a zemného plynu na svetových trhoch nie je výsledok náhodného výkyvu, ale prejavom zákonitej tendencie, ktorá sa už dlho čakala, lebo sa jej nemožno vyhnúť.

Zdroje planéty sú, samozrejme, konečné a v rope, zemnom plyne či uhlí sú už prakticky všetky preskúmané. "Ropný vrchol" sa zmenil zo zdanlivo abstraktnej matematickej hry na explicitnú tvrdú realitu. A tu treba vážne pripomenúť, že kolaps nenastane až potom, keď už fosílne zdroje nebudú takmer vôbec, keď dopadneme na dno, ale už vtedy, keď začnú chýbať čo len z malej časti. Ak bude povedzme 5 % zo spotreby chýbať, panika zavládne po celom trhu.

K tomu treba pridať kolaps sociálnych sietí, ku ktorému došlo včera. Komplexnosť systému je tak veľká, že mu hrozí zrútenie sa pod vlastnou váhou. Aj tu platí zákon: Nekonečný rast nie je možný!

Pre upokojenie pripomínam, že ropný rauš týchto pár storočí, ktorý začína končiť, nie je žiadna zlatá doba, za ktorou treba smútiť. Je to len ožralecký výkmit nedospelého homo sapiens - ktorý ho ale môže stáť život. Nasledujúce generácie uvidia, či sa z "alkoholickej opice" preberie do zdravej triezvosti a striedmosti - čo je možné, ale nie je to zaručené. Veď je známe, že nemálo mladých blbcov pubertu neprežije - a to platí aj o  živočíšnych druhoch. Aj o hominoidoch, ktorých vymrelo už viacero druhov. Z toho aspektu by teda vymretie "homo sapiens sapiens" teda nemalo byť nič šokujúce. 

 
Ema

Bieli ľudia sú vraj “genetically defective mutants” who were driven from Africa by the black natives a že nedostatok melanínu z nich robí eticky inferiórne hovada.
https://www.rt.com/uk/536432-black-history-month-white-racist/
Presne sem vedie ideologický blábol "out of Africa".
Prečo nám svorné vylezenie z Afriky "veda" nepodsúva napríklad pri orangutanoch. Ani nedávam otáznik, odpoveď poznám.

Ema

To bolo kecov, ako "Rusko používa energie ako zbraň". Preto láduje Nord Stream 2, v septembri vytrhlo Čínu z energetickej smrti navýšením dodávok elektriny o 90 % a je pripravené dodávať Európe aj uhlie, ktoré zasype veľkohubú utópiu s názvom, ktorý je z nepochopiteľných dôvodov v angličtine - Green Deal. Má však pri dodávkach uhlia podmienku - zrušenie všetkých tých hysterických protiruských sankcií. Uhlie by Rusi dodali aj Číne, nie je však príliš ako. Čína nakupuje uhlie po celom svete ako besná - cena nerozhoduje.
Zato vidíme, ako Francúzsko oznamuje Spojenému kráľovstvu, že ho odstrihne od silovej energie ťahanej z kontinentu, ak nedá francúzskym rybárom licencie na rybolov. Jo, jo, to nie je používanie energií ako zbrane.

Nemci nacvičujú správanie obyvateľstva počas blackoutu - a u nás nič. Zvykli sme si na blackout v hlavách magorov z vládnucej vrstvy a už nás od marca minulého roka nič neprekvapí. A práve my by sme mali trénovať, pretože našu elektrinu má pod kontrolou Nemecko a ak bude treba, vycucnú ju zo Slovenska a nechajú nás, nech si osvetľujeme salaše fakľami. Neutrápia ich výčitky svedomia.
Kamaráti z energetiky majú všetci vo svojich rodinných domkoch nakúpené agregáty a zásoby benzínu. Bude to super účinné. Ako 2x2 cm leukoplast na pacienta, ktorého prešiel vlak.
Nepekný konflikt máme aj tu za humny pre Turów - Poliakom ide životne o uhlie a Čechom o vodu. Už si nielen obrazne dávajú miestni po pysku.
A hlavne netreba zabúdať na americký sen o Európe - úhlavom americkom konkurentovi a nepriateľovi - bez energií. Pre zastavenie Nord Streamu 2 urobili všetko až po hranicu otvorenej vojny a využili na to aj svojich poľských a pobaltských psov. Ak by sa Európa spoľahla na americký LNG, mohli by sme sa vyhrievať akurát tak na ich jalových sľuboch.

Obávam sa, že sa táto ťažká kríza bude riešiť ako obvykle trieskaním zbraňami a agresívna nenažraná holá opica stiahne so sebou do hrobu celú planétu.

Dusanbe

má teraz skvelú šancu precvičiť si prakticky toľko vybľakované a adorované "znižovanie energetickej závislosti na Rusku !".
Namiesto toho jačí aj ústami Washingtonu, že Rusi by jej mali posielať mimoriadne dodávky energonosičov - t.j. nad zazmluvnené dohodnuté množstvá, ktoré Rusko - ako vždy - spoľahlivo dodáva.

sandro

nechcem tu zase hrat mudreho. Ale ked sa bavime len o klasickom byvani, tak nie je nad slnko. 6kw zdroj na streche, dobra baterka, resp. vyuzivanie virtualnej baterie(uznavam, toto je mozne najma vdaka tej silovej energii a nie vdaka vrtulkam na luke) dobre el.auto. Mne toto zacina fungovat. Keby nie sme nenazrani, tak vieme slnko dokonale vyuzit ako zdroj ku vsetkemu co potrebujeme. Len tu mame ten trvaly rast... no ano..Tak to asi nepojde.

Dusanbe

ktorá sa pri súčasných cenách nevráti nikdy, pokiaľ viem.
Poznám prípad, 9 či až 15 kw na streche, veľká batéria, meniče, riadenie - náklad blížiaci sa k takmer 10 000 Eur.
V priebehu pár rokov už 3 batéria /jedna výmena uhratá na záruku/, problémy s tým, že systém, aj keď nákladný a veľký, je stále len 1-fázový. Keď chvíľu Slnko nesvieti (čo je u nás často) - baterka sa vybije a šlus.
Nezaplatí sa úplne asi nikdy.
Na chalupu mimo dosahu el. siete, áno.
Ale inak je to asi len na také občasné prilepšenie, či nie ?

sandro

Lenze tu nejde o investiciu, aj ked ak ma clovek dom a auto ciste na elektrike, navratnost je naozaj rychla. Tu ide o to, ze dokazy o tom ako sme zdevastovali Zem v 20. a 21. storoci su alarmujuce. Nie som blaznivy zeleny aktivista, nakoniec baterky nie su aktualne ziaden ekologicky produkt. Je to zase len nadstavba nas nenazranych. Da sa aj bez baterky. Co sa tyka programu virtualnej baterie, ja ako vyrobca elektriny dodavam do siete prebytky a tie neskor v plnej mierne dokazem zuzitkovat npr. v noci npr. na nabitie auta. Vraj to je zelena energia, ale kto trochu rozmysla tak vie, ze by to len vdaka zelenej energii mozne nebolo, prave naopak.
Za normalnych okolnosti by som urcite oznacil ako najekologickejsi zdroj jadro. Lenze vieme, co dokaze jadro ako zdroj v rukach cloveka a to ho pouzivame ani nie 80 rokov. Blizime sa k bodu, kedy survivalisti budu chrochtat blahom, treba sa pripravit, ja som vsadil na slnko a posledne co ma zaujima je navratnost.
PS: co sa tyka vypadku socialnych sieti, bolo to ''jedno zelezo'', ktore vypol admin, ktory robil bezny maintainance. Zadal zly command a bug v security kode to neodchytil:) Nasledne musli prist osoby fyzicky do priestorov kde sa ''zelezo'' nachadzalo a po validacii biometrickych dat sa cely moloch zase spustil. Krasa:)

slaven1

Pri solárnych paneloch ide hlavne o to, že budeš mať z čoho "nabiť dcérin smartfonik". Sused dal 10 panelov na strechu, dostal aj nejaký štátnych príspevok.

Ďalej, cena el. energie ide hore, s elektriky robia v Europolitbire podobný dôchodok aký charakter ma dnešný beznín / nafta (navaľujú na elektriky nejakú formu spotrebnej dane). Solárne panely nedávajú gazdovský zmysel pri dnešných číslach, o rok už dávať môžu :D

Píšež že:

PS: co sa tyka vypadku socialnych sieti, bolo to ''jedno zelezo'', ktore vypol admin, ktory robil bezny maintainance. Zadal zly command a bug v security kode to neodchytil:) Nasledne musli prist osoby fyzicky do priestorov kde sa ''zelezo'' nachadzalo a po validacii biometrickych dat sa cely moloch zase spustil. Krasa:)

To je verzia príbehu pre verejnosť tzv. divadlo. Čo tam bolo naozaj, neviem. Zaujímavé je, že Telegram počas výpadku dostal 70 mil nových účtov. Ako vôbec zvládli taký nápor.

slaven1

Aj by som po sebe opravil preklepy ale admin mi to zase zakázal :D

sandro

nie je to verzia pre verejnost. Je to proste to, co sa tam stalo. Nie za vsetkym co sa vo svete udeje je konspiracia.

Dusanbe

to nebol jeden kus nejakého smerovača, ale chybná aktualizácia celej siete zariadení, či nie ?

Dusanbe

čo som zisťoval, dostaneš, ak za celé zariadenie aj s montážou zaplatíš podstatne viac, ako keď si to zoženieš zo zdrojov bez nároku na štátny príspevok...
Tak vynikajúco to funguje.
Keď je dlhšie zamračené, ešte viac v zimnom období - tak je to naozaj takmer len na ten smartfónik.
Samotné panely sú v celku OK, problém je so skladovaním - domáca prečerpávacia elektráreň nie je riešenie dostupné pre každého a batérie sú drahé /+výkonové meniče/ a s obmedzenou životnosťou.
Možno tá virtuálna batéria to nejako rieši.

Dusanbe

keď sa tu už toľko spomína, aj keď to tu nie je podstatná téma, ale predsa:

- "platíte iba distribučné a prevádzkové poplatky" - t.j. za vlastnú elektrinu uloženú do tejto "batérie"
zaplatíte cca 50% plnej ceny normálnej elektriny.
- čerpať môžete od 22.00 do 6.00 - povedzme OK - pustíte v noci práčku, vyperie za polovičný náklad, čo sa týka elektriny /čo by bol pravdaže nezmysel, keďže cez deň by predsa prala - ak by výkon panelov postačoval a Slnko svietilo - zadarmo/
- čerpať musíte v rámci mesiaca - čo vám v lete slnko nasvieti - v zime nevyužijete - vaša nasporená energia prepadne na konci mesiaca.
- +2.- Eur mesačný poplatok k tomu

Takže toľko narýchlo k "virtuálnej batérii".

sandro

ano, mas pravdu s virtualnou bateriou, platis distribucne poplatky, tie sa platia pochopitelne vzdy. Ale je to velka uspora, navyse existuju aj ine programy a sluzby(npr. ine ponuka greenlogy,sse,zse...) kde su zase ine bonusy, ulozena energia sa da cerpat aj pocas dna, atd. Lenze my tu predsa nie sme tak prizemni, ze tu budeme riesit nejake uzgrlene eura na elektrine nie?:) Ak sa budem chciet venovat tejto teme, tak si kliknem nejaky tech.web ohladne fotovoltiky. Ja som skor mieril na slnko ako nevycerpatelny a stale ludstvom nie dostatocne vyuzity zdroj energie. Navyse, oproti vode a vetru nepotrebujeme kvoli tomu zahnusit prirodu roznymi megalomanskymi stavbami, nehovoriac o tom, ze takyto zdroj energie je hlavne staticky.

Norman

je to naopak vrcholne zaujímavá, pretože nejaké techweby sú píliš detailné a neprehľadné, plus ovplyvnené reklamou. Z nadhľadu videné je to jasné: slnko je bezpochyby jediný zdroj energie budúcnosti (aj cez prenesené formy ako ten vietor a voda ) - ale je to budúcnosť, preto je pre ľudí bez reálnych skúseností v tomto (ako napríklad ja) zaujímavé, ako to pokračuje v praxi u skúsených a pozitívne naladených (ako napríklad ty).

buko

>>Blizime sa k bodu, kedy survivalisti budu chrochtat blahom, treba sa pripravit, ja som vsadil na slnko a posledne co ma zaujima je navratnost.

toto je nema so survivalizmom nic spolocne - svoje solarne panely na streche budu svietit na kilometer daleko - co myslis kedy pride ten moment ked horda spoluobcanov sa dohodne ze aj oni chcu okusit ake je to previest sa na tvojom elektrickom aute.
System musi byt but stabilny - cize kazdy bude mat ten panel na astreche aj keby nechel tak mu ho nanutia - alebo skolabuje a potom je to len o boji o prezitie silnejsieho.

Treba sa pozriet kto v sucasnosti pretlaca tu eko agendu - az na nejake male lokalne eko hnutia agenda je pretlacana establishmentom - tym istym establishmentom ktory dekady fungoval na vyciciavani prirodnych zdrojov.

"World leaders" uz ani nie su skryti vo svojich cieloch a pohnutkach.
https://youtu.be/uPYx12xJFUQ
Tie iste zombi starecke tvare a ich vypestovana nova indoktrinovana elita "young leaders" (Trudeau, Ardern, Macron, Caputova) uz "shapeuju" novy svet a novy svetovy poriadok. Na priklade sucasneho diana v Australii si mozeme domysliet, ako asi bude vyzerat.

Utechou moze byt je toto je ich posledny a zufaly pokus uchovat si moc a nadvladu kym pride definitivny kolaps. Zlou spravou je (a to je prirodny zakon) ze kolaps bude tak silny a tak intenzivny, ako dlho bola odopierana a potlacovana liecba a terapia.

sandro

Odhliadnuc od toho s cim suhlasim..Co je zle na tom snazit sa o autonomne byvanie? Co je zle na fotovoltickom systeme(navyse v kombinacii npr. s tepelnym cerpadlom), ktory v neposlednom rade pre mna znamena aj tu usporu? Survivalizmus nemusi mat len extremnu formu, je to proste priprava na stav nudze. To moze byt aj obycajny blackout, pretazenie alebo nestabilita sieti napriklad prave nerozumnym pouzivanim zelenej energie - priklady vidime na zapade alebo len kriza, ktora zapricini, ze nafta bude stat 3e alebo bude takmer nedostupna ako v UK. Dokonca si myslim, ze je ovela pravdepodobnejsi light scenar, nemyslim si, ze sa bude niekto splhat na strechu mojho domu a trhat odtial panely - naco by mu boli? Mna osobne bavi byt co najmenej zavisly na sieti - akejkolvek.

buko

jasne s tymto suhlasim, je dobre mat vlastne zdroje energie, rovnako ako je dobre mat ja vlastne zdroje vody - studne

slaven1

Preklad článku https://www.rt.com/news/535648-eu-increase-birth-rate-extinction-europe/

-
Hlavy Česka, Maďarska, Poľska, Srbska a Slovinska podpísali spoločné prehlásenie 23.9.2021 volajúc po EU aby nepoužívala imigráciu ako nástroj na zmiernenie to, čo ona samotná označuje ako demografickú krízu bloku.

"Zvýšenie počtu detí je základný predpoklad na zachovanie kresťanskej kultúry a ďalších náboženských tradícií pre budúce generácie Európy," deklarovali ministri dodajúc že, "migrácia by nemala byť hlavný nástroj na riešenie demografických zmien."

Spoločná deklarácia bola podpísaná na samite s názvom "Budapest Demographic Summit"... [článok pokračuje ďalej]
-

A teraz otázka: Vláda predajcu vodky Hegera tam poslala akého zástupcu za Slovensko? Tchorčok ako?

https://hungarytoday.hu/4th-demographic-summit-vucic-jansa-dodik-babis-n...

slaven1

Predajca vodky, povedz ako, zluvu na dodávky plynu s Rusmi už za Slovensko máme podpísanú? Lebo Maďari majú.

https://www.rt.com/business/533444-russia-hungary-gas-15-years/

Normálne by to bola úloha pre ministra Hospodárstva. Tam je však fešák*, ktorý má dve naučené frázy "lebo fico", "lebo EÚ".

Cap, ktorého spravili záhradníkom, druhú výhovorku naposledy použil, keď vysvetľoval prečo na Slovensku porastú ceny el. energie aj napriek tomu, že je to vec vyrábaná na našom území a platy pracovníkov elektrární roky stagnujú.

Minister hospodárstva R. Sulík k cenám elektriny pre domácnosti (Aug 26, 2021 TASRTV)
https://www.youtube.com/watch?v=x7KqJ2vAhSQ

Nuž do rozumu huliča sa "kadečo" vojde ;-) Húlenie znižuje u fajčiara schopnosť uvažovať.

Dobre sumarizuje vec s Maďarmi sumarizuje Čarnogurský:

https://www.hlavnespravy.sk/carnogursky-st-v-dobrych-vztahoch-s-ruskom-n...

Udržať tempo s terajším vývojom udalostí vo svete by mala aj zabehaná vláda R. Fica, nie to ešte títo čo sú tam teraz. Vláda Hegeromatoviča Slovensko ťahá ku dnu.


* tajnička: vymeníš jedno písmeno a máš slovo _____

slaven1

Po Maďarsku (hej prvé bolo Maďarsko v 2015, viď znenie otázky v referende) a Británii je ďalšia krajina, ktorá vystupuje z EU, Poľsko naskakujúc na vlak Euroázijskej únie.

https://www.rt.com/news/536911-poland-court-eu-law-constitution/
https://www.reuters.com/world/europe/polish-constitutional-tribunal-some...

slaven1

Feťaci z SAS trepú niečo o novele Zákona o najmenej rozvinutých okresoch:

TK strany Sloboda a Solidarita k novele zákona o najmenej rozvinutých okresoch (TASRTV, Sep 21, 2021)
https://www.youtube.com/watch?v=XYiTj4FSV3g

Potom si pozrieš ďalšie video od štrbatého predajcu predraženého chlastu s nadpisom:

Heger informuje o Pláne obnovy (Oct 4, 2021, HNtelevízia)
https://www.youtube.com/watch?v=iWoB3e19byg

A potom si pozrieš "Mapu okresov od 4. októbra"* ktorú zostavujú falšovatelia údajov z NCZI:

https://www.health.gov.sk/Clanok?covid-19-29-9-2021-mapa-okresy

Bordová farba – druhý stupeň ohrozenia: okresy Bardejov, Čadca, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Skalica, Stará Ľubovňa a Svidník.

..a pomyslíš si "nebezpeční feťaci".

--
* Najlepšie je na tom opäť západ na čele s Bratislavou, miestom kde „mapu“ zostavujú. Čo myslíte, bude niekedy Bratislava čierna? Vypustia si kapre rybník? :D :D

buko

Co sa tyka falsovania udajov o "pandemii".
Neviem ci sa to deje a neviem do akej miery. Avsak cely semafor a vsetky opatrenia ktore sa robia a na ktorych denno-denne zavisia zivoty a sloboda milionov obyvatelov Slovenska stoja a padaju doslova na siestich ludoch z rozpoctovej organizacie ministerstva zdravotnictva "Institut Zdravotnych Analyz"

Udaje su publikovane na tomto jednom zdroji dat
https://github.com/Institut-Zdravotnych-Analyz/covid19-data

a na ich zaklade sa farbickuju okresy a celkovo riadia vsetky procesy ohladom "pandemie".
Nevravim ze sa to nutne deje - ale ak by som chcel pandemiu riadit - vratane jej zaciatku a konca alebo rozhodnut kedy pridat a kedy naopak povolit - tak by som to robil prave na tomto jednom mieste.

Nie realita, ale doslova niekolko excelov a csv suborov pod cislami ktorych nie je nikto podpisany rozhoduju o nasom dalsom osude na tyzdne a mesiace dopredu... nuti cloveka naozaj sa zamysliet.

slaven1

Fico ocenil prácu úradu NCZI: „Zaujíma ma, či sa takto nefalšujú všetky čísla a štatistiky!“ V tlačovej besede 19.10.2021 sa mu nepáči najnovší podvod na jeho osobe úradníkmi majúcimi na starosti agendu zdravotníctva.

https://www.infovojna.sk/article/video-fico-obvinil-stat-z-falsovania-ud...

„Úrad verejného zdravotníctva ho podľa jeho slov opakovane vyzýva, aby predložil doklad o očkovaní, pretože v eHranici o tomto doklade majú záznam.“

Celá vec slúži ako dobrý ukazovateľ toho, ako tupo sa všetci riadia falošnými dátami od NCZI. Že nejakých 9 ľudí zamestnaných v úrade ekonomicky likviduje krajinu s 5.5mil obyvateľmi

https://www.youtube.com/watch?v=v6n0y8biceg

buko

https://ereport.sk/jeho-umrtie-suvisi-s-ockovanim-proti-covidu-politik-j...

Takze Batovej SUKL moze slavnostne updatnut to smiesne cislo 4 mrtvych kvoli vakcine na 5 (susedia z Ceska maju 116)

Norman

bolo to včera v tv správach, to isté čo má ereport. Škoda, že nikde nie sú uvedené pôvodné príčiny, diagnozy, čo Paška mal (lebo inak, ako všetci vieme, pôsobil zdravo a nemal až toľko rokov). Ale tak asi to budú ešte rozoberať.

Činnosť SUKL a špecial Baťovej je na KRIMINAL.
Ale zas treba spomenúť, že "konečne" pribudla "obeť očkovania" aj anticoviďákom - po niektorých mužoch opozície, napr. Švecovi, Balákovi, ktorí tiež náhle zomreli, ale očkovaní neboli. Konečne jeden, čo je, že :-(

Opakujem: Alternatíva/opozícia spravila ZASADNU HRUBU chybu, že covid podceňovala a tak teraz tu vyzerá ako stratenec, pretože nemôže režimu vyčítať to, čo by mu vyčítať mala - spackanie opatrení, podcenenie a spôsobovanie smrti občanov. Takto to je ťažko, keďže covid vraj bol "iba chrípočka" a "vakcína (každá) je väčšie riziko" (to som si odpustil citácie o zabíjaní, o čipoch a podobne).

slaven1

1. Ukazuje sa, že sprivatizované, stratifikované, optimalizované zdravotníctvo nefunguje. Asi týmto by som začal. Súkromné zdravotné poisťovne sú zlo, privatizovať nemocnice je zlo...

2. Na Slovensku predávané vakcíny sú nebezpečné. Zomiera sa od nich, sú od nich dlhodobé následky v podobe problémov zo srdcom, krvou, atď. Sú to sporné pokusné preparáty. Pripomínam, že najlepšia vakcína na svete sa z politických dôvodov na Slovensku nepredáva.

3. Paška je ďalší čo zomrel na pokusné preparáty.. https://www.hlavnydennik.sk/2021/10/26/je-to-potvrdene-jaroslav-paska-zo...

4. Baťová a SUKL je vzorová ukážka dnešnej euro-liberálnej elity na Slovensku: Predávajú nás (naše zdravie) za peniaze (od výrobcov liekov). To je systémový jav, nie ojedinelí prípad. Sú neuveriteľne tupí, viď Klus https://www.hlavnespravy.sk/statny-tajomnik-klus-sa-chce-pri-covid-autom... Zrazu treba začať nezávisle myslieť a pracovať. A oni nevedia inak, že počúvať a konať vrámci paradigmy neoliberalizmu, ktorý v 2019 skončil. Keď si hlúpy a neschopný, strašne potrebuješ hodiť na niekoho vinu. Tak hádžu vinu na „neočkovaných“.

slaven1

Predajca americkej vodky Dablkros, vďaka Čapute ešte stále premier SR drístal. Drístal výnimočne. Ludia v diskusii pod videom ho dokonca hecovali spôsobom "Edóóó, poméé" alebo "Edo este nieco daj".

https://www.youtube.com/watch?v=C4SvCzap5Xk

Drístanie prebiehalo v nejakom úrade s ďalšími ľudmi z jeho klanu. Bol tam aj starec Janko z Banskej Bystrice, agent Rybníček z Trenčína a nejaká Lívia Lašáková.

Odpojenci predstavili svoj plán ako idú rozobrať 1.3 miliard eur zo štátneho (aby sme vedeli o čo ide). Ich plán na lúpež sa volá "Plán obnovy". Slovné spojenie predajca vodky v úvodnej drístačke spomenul 13-krát.

https://www.teraz.sk/slovensko/hotelieri-obmedzene-sluzby-v-ciernyc/5852...

Trockisti, inak konajú ako hovoria. Hlava vlády slovami "obnovuje" Slovensko a potom sa pozrieš na aktuálnu "Mapu okresov" a vidíš, že v okresoch Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Michalovce, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník a Tvrdošín likvidujú obyvateľom životy tlmením hospodárskej, kultúrnej a spoločenskej aktivity, tzv "čierne okresy".

https://www.health.gov.sk/Clanok?covid-19-20-10-2021-mapa-okresy

"Dokázal som si vypočuť len prvých 6 minút, ale toľko prázdnych slov som už dávno nepočul. Každé slovo tohoto chudáka je ako prd vo vetre," ďalší citát z komentov ako záverečné hodnotenie vystúpenia kádrov tohto klanu.

PS: Pažravá na Dunaji, sídlo MZSR, vlády, parlamentu, sídlo zostavovateľa mapy, úradu NCZI, je zasa v najlepšiej farbe z celej mapy, aké nečakané :D :D

http://nadhlad.com/comment/41960#comment-41960