Arrival

Keď už tu výnimočne zas spomíname filmy,  mám ešte jeden tip na dielo, ktorý prišlo len nedávno. Volá sa Arrival.

Nedá sa o ňom povedať nič, iba ak to, že má naznačené určité témy, ktoré mňa osobne veľmi zaujímajú a ktoré inde ani náznakom neobjavíte. Ťažko povedať, nakoľko ich autor knihy či scénara chápal čo len trocha podobne ako ja, ale aj vzhľadom na prekvapivo početné výrazne pozitívne reakcie divákov na csfd.cz, je možné, že sú to nakoniec predsa len určité univerzálie, vnímané viacerými. 

 

Namiesto trailera sem dám radšej začiatočný a koncový (klasický) soundtrack (Max Richter - On the Nature of Daylight):

 

Viac ale prezrádza soundtrack od Johanna Johanssona.

Áno, takto to znie, keď zavriem oči.

 

 

 

 

Odporúčam.

 
Ľubov

Tiež odporúčam,bola som vo štvrtok.
Je to niečo iné,stručne povedané.Učiteľka a prekladateľka má absolútnu úlohu,tlmočiť pri prvom kontakte s mimozemskou inteligenciou. Trasú sa jej ruky,nevie,čo robiť.Stratila dcéru,ale žije.Nakoniec sa prestane báť.

Ema

Ušetrila si mi sedem evri za vstupenku do aupárkového kina.

Náhodný okoloidúci

Kooooooooľko párkov z GMO-sóje sa dá kúpiť za 7 ečiek... alebo klobások... ale takých dobrých, ozajstných, z kvalitného halal bravčového mäsa :) alebo taká fajná košér slaninka :D

Ema

filozofickým dielom o lingvistike - univerzálnom jazyku a nelineárnosti času, s písmom, ktorého základom boli kaligrafický kruh - znak pre zen (prázdnotu) a fraktály.
Pekný film, aj hudbou a vizuálne.

Norman

Nech to tu radšej nečíta, kto ten film nevidel a má zaujem ho vidieť a lúšťiť ho sám.

Tu uvediem len jednu z recenzii na csfd,cz, i keď mnohé sú tam výborné:

Můžu namítat, že scénář je hodně klopotnej, ale nemůžu popřít, že mě jeden z nejlepších žijících režisérů totálně zhypnotizoval. První třetina má tenzi, která žďíme dech (promyšlenost záběrů a jejich skladba je daleko nad vším, co dneska můžete v Hollywoodu vidět). Zbylé dvě třetiny se neubrání náznakům neobratnosti a banality, jenže potemnělý Youngův vizuál a geniální sound design zvýrazňují nosnou emoci Chiangovy předlohy. Není to film o blízkém setkání s tvory z hvězd, ale o blízkém setkání s námi samými. S našimi fóbiemi i smrtelností. A hlavně film o největším prokletí ze všech - lineárním vnímání času. Zápletka může občas šlapat vodu frázovitých zvratů a matných vedlejších postav, ale tenhle hluboký podtext, který tak moc chtěl vyhmátnou Nolan v Interstellaru, mě zabil - i díky tomu, že výkon Amy Adams je absolutně odzbrojující. Kanárek, který ve filmu provází vědecké výsadky jako citlivý senzor, je pro Příchozí dobrá metafora. Tenhle film pracuje s tak jemnými nuancemi, že je vlastně člověk může přehlédnout. Jsou schované pod silnými vibracemi, ale i když jsou slabounké, nakonec převýší všechno.  Nejlepší sci-fi roku.

-----
Hrubým som zdôraznil ja.
Hlavným motívom poviedky a filmu je sila, ktorú mysleniu dáva jazyk. Na tlmočenie tohto si autori pomohli až priradením v podstate mystických schopnosti tomu, čo má správny jazyk, I keď možno ani nepreháňali. Jazyk je naozaj dar bohov a  človek je človekom len odvtedy, odkedy sa naučil artikulovane rozprávať.
Je treba len dúfať, že tieto dve myšlienky, o jazyku a nelineárnosti času, aspoň v podvedomí mnohým divákom zostanú. Preto spomínam opakovane tie recenzie, lebo sa mi zdá, že napodiv naozaj je to tak (čo ma tiež teší).
To, že taký pozitivny námet spracovali dva výnimočne talenty, ako Villeneuve a Johansson, je naozaj dobre. Určite to nie je len náhoda.

Ema

a vytvoril palindromickú hudbu.
Vie sa, že prvý raz také dačo vzniklo v 14. storočí, bolo to spojené s alchymistami a menovalo sa to Môj koniec je môj začiatok.

Dusanbe

to v niektorych momentoch pripomenulo hudbu z oslav v tibetskych klastoroch. Ked zvuci cely "orchester" a zazneju tie velke truby...

U nas v kine je zvukar, ktory je este viac hluchy nez ja (zrejme), co je uz dost, a tak sa vsetky
moje pokusy o zhliadnutie filmu v kine uskutocnili s improvizovanymi chranicmi
sluchu v usiach - nedalo sa to vydrzat.
Takuto muzicku by ale papierova upchavka zvukovodu rozhodne nezastavila - tie hlboke tony museli prechadzat priamo cez zaludok - tak si film radsej pozriem doma na stene, ked to dobre duse hodia do dostupneho informacneho priestoru, uz sa na to tesim...

Mimochodom - co je to ta palindromia ?

Sinuhe

palindromia je ak niečo je rovnaké ak sa to číta odpredu aj odzadu, napr. "kobyla ma maly bok" . Spomenutá palindromia v hudbe znamená, že bude znieť rovnako, či ju zahráš odpredu alebo odzadu. V genetike sa ako palindromické označujú také sekvencie génov, ktoré dajú rovnakú informáciu pri čítaní obomi smermi. atď.

Dusanbe

toto som nečakal, zaujímavé, tak preto "Môj koniec je môj začiatok." - typické alchymistické hrátky.

"Toto je začiatok môjho konca !" - lamentuje zas môj otec - ale to už asi nie je palindromia...

Ema

koniec začiatku a to veru tvojmu otícovi neprajem.

Alchýmia bola kríženec gréckej filozofickej tradície a staroegyptskej cheméie, ktorú prevádzkovali balzamovači mŕtvol. A keďže manipulovali so zosnulými a mali výnimočné vedomosti, boli považovaní za mágov.
Postupne sa z toho vyvinula chémia s jej periodickou sústavou prvkov, čo napríklad ja považujem za top intelektuálny výkon jednookého medzi slepými.
Dnes už nikto nevie balzamovať, zato máme veľké polyetylénové pytle so zipsom.

Dusanbe

neviem co je - "koniec zaciatku" - napada ma len jedno, ale to uz sranda konci, uplne.

Kto, a hlavne naco, by uz dnes balzamoval ?!?
Alchymia so svojim elixirom zivota a kamenom mudrcov - toto ma dovadzalo vzdy do uzasu, akymi obskurnymi cestami prechadzala veda a pohlad na svet len tot, celkom nedavno.
Az kym som nezistil, ze sme sa az tak daleko od tych cias nepohli, aj ked uz mame ten polyetylenovy pytel ci internet.

Mimochodom - ked muzika, tak aj - preco nie - bol uz natoceny aj palindromicky film ?
Pozrel by som a vydrzal - ked som vydrzal Dogwille, ustojim aj palindromicky film, prinajmensom do polovice, :-)

Ema

prvý počítací stroj podľa zápiskov Giordana Bruna, plných mysticizmu a alchýmie. Tak ja teda neviem, či hovoríme o tom istom.

Snáď už jestvuje film o kobyle, ktorá má malý bok. Som ale posledný človek, ktorý sa o tom dozvie a pošle info ďalej.

Náhodný okoloidúci

Hm... Skúsme porovnať výsledok práce staroegyptských balzamovačov a tých súčasných, ktorí udržujú pri večnom živote večne živého Iľjiča. Samozrejme, je tu časový odstup nejakých 3000 rokov... pokrok vo vede a výskume... Starí Egypťania sa mohli spoliehať na sucho púšte, Iľjičovi údržbári sa musia spoliehať len a len na chémiu.
A nezabúdajme na múmie zo starého Peru, zakonzervované vysokohorským mrazom a vysušené jaskynným prievanom. Alebo tocharské múmie z púštneho piesku Tarimskej panvy, ktorých sa vraj Číňania tak obávajú. že nepovolia západným vedcom ich výskum.

Aj ja som našiel múmiu. V lese. Ležala pod stromom. Vysušená slnkom a vetrom. Reč je o veveričke, ktorá v smrteľnom kŕči zovrela labkami konár tak, že na ňom uviazla a slnko a vietor ju vysušili ako papier. A bolo len otázkou času, kedy ju silnejší vietor zhodí na zem.

A tu je ešte jedna pekná rozprávka o záhadnej múmii-nemúmii :)
http://www.cez-okno.net/clanok/tisulska-princezna

Norman

Zas varovanie: neodporúčam čítať pred videním.
Podobné filmy sú vlastne archetypálnym príbehom mystického vzostupu. Tento je špeciálne odvážne explicitný - ide sa za zahmleným cielom, tunel k tajomstvu, strácanie zemskej príťažlivosti a zmena orientácie hore-dole, šamanská basová hudba, bubnový rytmus a ďalšie zvukové prvky (viď to tretie video). Preto tá podobnosť napríklad s Tibetom. Rafinované je to tým, že je to položené akoby na ťažkej realistickosti predošlých záberov, príbehu. To asi diváka efektívne strháva k správnemu cieľu.
Zbraň, ktorú v príbehu prináša vyššia inteligencia, je gnostické poznanie, a aj keď je to o vnútornom jazyku, tak je sprostredkované práve prekonaním či zbúraním jazykových ohraničení, podvedomým prekódovaním, zbavením sa linearity. Poznanie dosahuje osoba, ktorá sa zbaví svojej ochrany a vstúpi do prázdna. Výsledok je tak zásadný, že je príbehovo zobrazený ako "videnie budúcnosti" - čo je samozrejme alegória, ale asi ťažko na to nájsť lepšie filmové vyjadrenie. Hrdinka nakoniec nevidí detaily, to je tiež len divácka ilúzia, ale okrem iného vidí v hlavnej téme, že akékoľvek veľké šťastie sa nakoniec aj tak obráti na smrť a nešťastie. Ako tam zaznelo: TO je zbraň.

To všetko (na holyúdske pomery) v maximálne prakticky predstaviteľnej filmárskej stručnosti a minimalickosti, ale s využitím všetkej technickej dokonalosti a umenia tvorcov.

Norman

to je prvých 5 minút toho filmu :-)

slaven1

Ja som v očakávaní švajčiarskeho scifi s názvom Aurora.

https://www.youtube.com/watch?v=ixqok1jZIKg

Dáko sa to však nevie vykotiť. Premiéra mala byť v 2015. Je skoro začiatok 2017 a stále nič. Zase sú to ale "zlé roboty ničiace ľudstvo". Teším sa na ruskú vedeckú fantastiku (ktorú natočia po oslobodení), kde roboty budú vykreslené ako "dobrý nástroj slúžiaci ľudstvu uľahčujúci mu život".

slaven1

Ruské scifi Притяжение bude mať premiéru 26.1.2017.

Príťažlivosť, ruské scifi 2017 Притяжение

 

Dej zatiaľ nepoznám, ale v traileroch sú mimozemšťania vykreslení zase negatívne. Príchod je spojených s úmrtím veľa ľudí - vesmírna loď spadne uprostred moskovského sídliska.

Nie je to presne to čo som mal na mysli (alternatíva k negatívnym scifi filmom Holyúdu), ale povedzme, že "s-rusko-scifi-eva" sa. Oslobodenie RF ešte neprebehlo.

Ľubov

Ide len o to,aký:či šialený,či ako tak kontrolovaný.Niekedy mám pocit,že som posledná,ktorá ich ešte nestretla. Túto jar umrel môj kamarát,ktorý mal ten zážitok a je to desať rokov.
Tí,ktorým to povedal,si mysleli,že mal halucinácie,že bol opitý,ale ja som presvedčená,že boli pri ňom.Hovoril mi,takí malí pankharti,posral by som sa od strachu,keby som nemal v sebe tie tri šnapsy.Aj mi ich nakreslil.Siví. Ide tu v podstate už len o to,či sú to roboti,alebo autonómna rasa.
Na film sa teším,o ruskej filmovej tvorbe stále skoro nič nevieme.Tento december by mala mať premiéru aj ruská verzia Vikingov.Nevieč niečo o tom?
Teraz je čas pomaly sa vrátiť do kín,keďže sa nám tv zhnusila.

---

otroki vselennoj - pervyj kontakt

https://youtu.be/spszStVkzao?t=1162

Dusanbe

vasej pozornosti neuniklo - ze aj taketo nieco sa objavilo:

http://nazory.pravda.sk/dnes-pise/clanok/411471-podakovanie-vojenskym-va...

lebleu

Ja sa teda aupárkom a eurovejám tiež vyhýbam (a chodím do iných kín a za iné ceny), ale zdá sa, že v blízkej dobe urobím dve výnimky, ak to teda ešte stihnem. Ak je to, ako tvrdíte, znovu by to potvrdzovalo známu pravdu, že nie je sci-fi ako sci-fi.
Na príbuznú tému: možno ste už počuli, možno nie, Divadlo Aréna v Bratislave (má ho pod palcom Juraj Kukura) pomerne promptne naštudovalo vlastnú dramatizáciu „kontroverzného“ románu „kontroverzného provokatéra“ Michela Houellebecqa Podvolenie (Soumission) a pozýva divákov na predstavenia. Odporúčanie a hodnotenie je možné nájsť tu https://dennikn.sk/blog/z-podvolenia-v-arene-srsi-amaterizmus-a-zlo/?ref... - človek má vraj po jeho prečítaní hneď väčšiu chuť si to ísť pozrieť - nemôžem to však zaručiť so stopercentnou istotou, lebo mám nejaké zásady, napríklad že denník N neklikám, nečítam. Možno si niekto povie, že je to pózerstvo, ale mne je to jedno. (Nejaké ohlasy sa iste dajú nájsť aj inde.)

Ľubov

Neberiem to ako veselú správu,tá pieseň je na jeho počesť.
Odišiel posledný velký revolucionár.Je normálne,že človeku príde smutno.

Dusanbe

noví bojovníci !
Len my, pravda, sa už tej chvíle dočkať nemusíme. Ale svet a dejiny sa nekončia s nami, ako si to myslí každá generácia.

Náhodný okoloidúci
Meno Fidel pochádza z latinského fidelis - verný, spoľahlivý, oddaný, svedomitý. Fidel nikdy nezradil to, za čo celý život bojoval, verný svojmu menu a svojej krajine. Hovorí sa, že nikto nie je nenahraditeľný, ale v jeho prípade si tým nie som až taký istý. Ľudia ako on sa narodia raz za existenciu vesmíru. Zostáva dodať už iba jediné - VENCERÉMOS - ZVÍŤAZÍME!
1488

Dávam do pozornosti tiež zaujímavý seriál Westworld od jezuitu Nolana (Interstellar).

Okrem zrkadla nášho bytia, ktoré nastavuje, sa surovo hrá aj s myšlienkami dizajnéra našej pozemskej bubliny, ako sa nám tu manifestuje vedomie - taký je môj názor až po zhliadnutí 9. časti.

http://www.csfd.cz/film/395723-westworld/prehled/

Norman

Ak sa chce niekto zamyslieť nad (nejasným) rozdielom medzi realitou a fikciou, a ak náhodou nepozná, dobrý je aj film Otvor oči (Abra los ojos) 1997.

Toto nie je nejak propagácia toho filmu ako filmu, ale témy.

 

Američania spravili neskôr svoj remake,Vanila ice,  tiež sa hodnotí ako dobrý, ale originl je viac európsky k veci.

 

Sloven
Votrelci: 12 lodí, jeden celok. EU: 12 hviezd, jeden celok? ľudský čas: 12 hodín -jeden deň alebo 1/2 dňa, cyklu Dve chobotnice, dve sračky, dva piliere systému, cyklu: Costello and Abbott Konštantín a Metod Prišli pomôcť ľudom a priniesli im dar: slová, jazyk aby zjednotili ľudstvo. Prišli zotročiť ľudstvo a priniesli si tú najsilnejšiu zbraň na svete: slová, newspeak, propagandu, dezinformácie, Matrix, vieru, svoj systém, kapitalizmus, komunizmus, začarovaný kruh, ... Priniesli si seba, svoju vlastnú kultúru, hierarchickú štruktúru-pyramídu-chobotnicu, svoj vlastný príživnícky kolobeh života, vírus, ktorým nakazili ľudstvo... ===>Tento film pretláča multikulturalizmus, globalizáciu, ... Gumanoidy: https://www.youtube.com/watch?v=DHC2dEu-G88 Oni sú zbraň a ich cieľ je zbraň, ktorou dosiahnu svoj cieľ. Je to ich systém, ich slová, ktoré utvárajú skutočnosť, ale sme to my, ktorý tie cudzie slová poslúchame.. To my sme tá zbraň, ktorá sa sama odpáli kvôli slovám, ktorým veríme, kvôli chorej myšlienke, tá myšlienka sama o sebe je nečinná.. Vírus nieje živý, len bunka čoho stvorila a ktorej smrťou vznikol taká bola... [len my môžeme použiť tú zbraň] Ak budeme jesť, počúvať, šíriť atď. ich sračky, tak sa sami staneme sračkou, cudzincom vo svojej vlasti, vesmírnym odpadom, ktorý naša Zem zničí inak bude sama zničená, životný cyklus vírusu sa tak uzavrie a smrťou našej Zeme sa zrodia ďalšie padajúce hviezdy, či vesmírne lode, ničiace ďalšie svety... Ľudia sa najprv rozdelili do mnohých národov a potom sa spoja do jedného... Najprv vytvorili bordel a potom vytvoria nový svetový poriadok, systém matricu, maticu aj maternicu v jednom.. Čína a Rusko sú prekážka, lenže z prekážky sa dá spraviť ľahko odrazový mostík..
Norman

Áno, slovné formátovanie je spôsob otroctva.
Ale najlepšie funguje, keď ho obeť nepozná.

Ak ti niekto zdôrazňuje silu a dôležitosť jazyka, už ťa minimálne varuje pred týmto nebezpečím.

A ak ti povie, že protilátka je v tebe, to znamená tvoja autentická podstata, tak ťa lieči, imunizuje.
-----------

V poviedke a vo filme je ako nositel tohto poznania použitá externá inteligencia, zrejme ako prejav skepse, že ľudstvo ako také už nie je schopné toto pochopiť a vziať s patričnou vážnosťou. Ak u teba tento mimozemský motív vyvolal ten záchvat paranoje, tak ťa ubezpečujem, že nám z vesmíru žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Ani z toho filmu.

Ale poznáme ľudí, čo im je egál pravda, dôležité je hysterizovanie za každú cenu. Nie je dôležitá konzistencia, ale tisíce slov vygrcnutých na stenu. Národy rozdelené, zle, spojené, tiež zle, Rusko a Čína prekážka, zle, čo ak sa z nich stane "odrazový mostík", králiček na lúke, zle, symbol ružového zla ... prosím ťa, nielen teba osobne - takéto uvažovanie vás zničí, z toho sa zbláznite, no joke.

Sloven

Náboženstvo je výsmech ľudstva a ľudia mu veria..
Príživník ťa postupne zabíja a ty ho na oplátku živíš..
Fajčenie ťa zabíja a ľudia fajčia..

Psychopat ti povie naraz pravdu aj klamstvo takým spôsobom, že uveríš klamstvu a zavrhneš pravdu ..

Videl si film Matrix? Z akého dôvodu by systém prezrádzal pravdu sám o sebe a dával tak zbraň do rúk ľudom proti sebe? Teda ten film nie je pravdivý v tej nosnej myšlienke? A zároveň nešíri bludy napr. , že ľudstvo je ten nádor a nie tie stroje..?

Slovné formátovanie môže fungovať len vtedy ak ho človek pozná..
V tom filme ti hovoria, že ak sa naučíš ich jazyk, tak sa ocitneš v ich svete.. oni tvrdia, že ten svet je super =nad(skutočný)

Tie 2 dve chobotnice sú len metafory a nájdeš ich aj vo filme muži v čiernom, v simpsonovcoch, atď.

Všetko sú to len metafory, nemusíš hysterizovať..
Lenže nie je ani tak dôležité čo dokážeš vnímať vedome ako to čo si z toho zoberie tvoje podvedomie, ktoré sa v tých metaforách vyžíva.. A oni obidve tieto zložky dokonale využívajú na šírenie svojich vzorcov, názorov, pravidiel, atď.

Všetky filmy z holého údu programujú ľudstvo tým žiadaným smerom ku kapitálu - k sračke -k potrave ich boha hovnivála..

Toto je Vojna svetov len naopak.. (opak trojuholníka je ale zas trojuholník)

Moje slová sú konzistentné, ak ich chápeš, ak ich nechápeš, tak je to len náhodný chaos...

Nebyť holého údu neboli by ani lietajúce taniere, ani zelení mužíčkovia...

Oni ti ukázali budúcnosť, ale len jedinú, presne tú ktorá sa im hodí..

Norman

"Psychopat ti povie naraz pravdu aj klamstvo takým spôsobom, že uveríš klamstvu a zavrhneš pravdu "
Pokiaľ si myslíš, že "psychopat" ťa vždy oklame, tak to potom nemáš šancu, nie?

" A oni obidve tieto zložky dokonale využívajú na šírenie svojich vzorcov, názorov, pravidiel, atď."
Pokiaľ si myslíš, že tvoj nepriateľ robí veci "dokonale", tak to potom nemáš šancu, nie?

"Slovné formátovanie môže fungovať len vtedy ak ho človek pozná"
Parazit môže fungovať len vtedy, ak ho hostitel pozná? Počítačový vírus môže fungovať len vtedy, keď ho počítač pozná? Uveríš slovám cudzieho človeka len vtedy, keď vieš, že je to nepriateľ?
Na základe čoho si vyslovil túto nelogičnostť?

"Moje slová sú konzistentné, ak ich chápeš, ak ich nechápeš, tak je to len náhodný chaos..."
Dnes si tu šíril len patterny, že choroba ľudstva je dokonalá a vždy nás dostane. Vieš, už to poznám, to je určitá fáza v neoficiálnom disidentskom myslení - veľmi nebezpečná fáza, veľmi nebezpečný postoj. Fakt to neber na ľahkú váhu.

Tonnag

Až keď človek začne vnimať " širšie "- zvýšené vedomie - /širšie -slovo len na priblíženie/ priblíži sa k Univerzalnemu jazyku a tým akoby mu Niečo dodalo potrebnú energiu na : byt vnimavejší, neovplyvniteľný a mysliac jasne. A až potom začne vnímať, ze je to psychopat-úchylka škodiť -umyselne zavadzať'. A TU ho uz psychopat NEOKLAME. A kedže ľudia utracaju energiu kade tade teda často okrem zabav ju vyčerpávajú na základne "prežitie" -umysel psychopata vytvarat nepriaznive podmienky -nemaju moznosť zistit-poznať - alebo zistia príliš neskoro - ze ich vodcami, guruami atď je obycajná uchylka-psychopat. Mnohokrat ale sa zneuziva slovo psychopat tymi, co chcú obhajit svoje zverstva či chraniac svoje postavenie, majetky. Teda treba odhaliť skutocného psychopata a mozno potom napisať :psychopat ti povie naraz pravdu aj klamstvo ...." ale pravdu manipulativne nazve klamstvom. Proste psychopat.

Norman

No, až potom, keď zistí ... univerzálny jazyk ... potom dokáže rozoznať.
V čom sa toto tvoje posolstvo principiálne líši napríklad aj od toho jedného zo základných vo filme Arrival?
Teda pokiaľ nie je argumentom len to, že ten film robil akosi hollywood?

A čo majú ľudia robiť, aby nespadli do rúk falošným prorokom - teda ak nie je odpoveď to, že majú slepo poslúchať vás, so zvýšeným vedomím?

Tonnag

Tvoja posledná veta je úmyselne manipulatívna alebo máš z niečoho strach? Koho máš v predstave "vás" a kto písal o slepom poslúchaní či vari píšem že mám ja zvýšené vedomie? "Náhoda" ťukla na komentár Liona? a tvoja odpoved jemu týkajúca sa "psychopata" vyznela manipulatívne-teda aby si ho zmýlil - pretože jeho komentár sa mi dobre čítal - tvoj nie v tomto prípade - niečim smrdí. Preto sa mi nejak zachcelo Ti odpísať, až teraz vidím že komentáre sú pod filmom Arrival - sranda.
Nikoho neposlúcham a preto ani nechcem aby niekto poslúchal mňa. FUJ to by bol hnusný pocit. Každý sám za seba.

Norman

V čom je manipulatívna? Je ironická, to hej, ukazuje na ten paradox, že nedávaš ľuďom šancu. A keď píšeš o "zvýšenom vedomí", zrejme ho poznáš, alebo nie?

Predpokladal som, že si Sloven, len si si zmenil nick, takže sa nám to trocha zlialo dohromady ( pre väčší zmätok píšeš zas ty o Lionovi)

Ja dúfam a verím, že veciam rozumiete a myslíte to obaja dobre, len som sa na začiatku ohradil proti tým zovšeobecneniam(v štýle "všetko sú manipulácie"), ktoré nikam nevedú. Podobne tá tvoja "opatrnosť" ohladne komentárov, čo si teraz povedal - myslíš, že ťa niekto bude manipulovať takto v diskusii? Nemôžete sa spolieha na pocity, to by sme sa nikdy nedohovorili.

Tonnag

Naštastie stav zvyseneho vedomia je zabezpecený - preto sa do neho je tazko dostať. Ľudske plemeno by vyuzilo vsetko a podla toho aka manipulacia mysle prebieha uz len na pracoviskach kazdý to vidí,nie? bola by katastrofa keby psychopati dosiahli zvýšene vedomie a skrze tento stav vedomia pachali este horsie. Ak sa clovek dostava do nejakych inych stavov vedomia nemusi sa jednat o zvýsene ale iba o pohyb maly vykyv moze byt vykonany dole do stran a tam su napr. nabozenski fanatici proste co ľudstvo nazbieralo a tieto stavy povazuju za nieco bozske ale su to len ľudské výkaly. Preto treba byt prirodzene opatrny. Ludia premýslaju a hovoria ine preco? Asi nemaju silu na slova mocné a dôlezite. Aj slova su magickym vlastnictvom kazdeho kto ich má ale vyslovit tie magicke slova na ne potrebujeme tú silu energiu. Najlepsie sa manipuluje v skupinach mozog je sranda. No je to taky labyrint - takze nekric hop kym nepreskociš, moje heslo.

Sloven

Treba byt opatrný a z teba mám ešte horší prvý dojem ako z Normana.

Vysvetli čo si tak predstavuješ pod pojmom zvýšené vedomie, nejaké "superschopnosti"?

Pojem ľudské plemeno navyše spojený so zlými vlastnosťami ja čisto z prirodzeného "rasistického" pohľadu považujem za prejav agresie voči ľudom, ty sa nepovažuješ za človeka, že takto bezbreho škatuľkuješ?
Alebo súdiš podľa seba?

Tonnag

Vidís sloven a teraz si v jednom z tych inych stavov ale nie zvýsenom / naštastie/ - v tom vykalovom a koho to obhajujes? destrukciu? Od Normana sa ale mozes veľa nauciť. Napr. ako ovladnut emocie ci potlacenu agresiu,ktorú ukryvaš - to mavaju hlavne slnieckári. - vidis to v nejakom jeho komentari? Ja nie. A co je to ten tvoj dojem? Hm asi pozeras moc filmy superman a podobne chcel by si sup'erschopnosti? Hm a preco mi píses ked mas zo mna horsi ten dojem? Komentare maju jednu prednosť veľkú - mozes sa trošku overit ako na tom si. A co je to bezbrehy? Oj aky to kazateľ bezbrehy z teba. A nechcel si napisať nieco iné?

Norman

No tak potlačenú aj nepotlačenú agresiu vidno u mňa tiež často, neviem či je to tá najsprávnejšia lichôtka (ale ináč som dobrák, to je fakt, bohužiaľ)
Rovnako ta formulácia "naučiť sa od Normana" - sme predsa zastáncami toho, že sa každý človek naučí najlepšie sám od seba. Možno na Nadhľade sa dá naraziť na zaujímavé fakty a formulácie, a aj keď je to už skoro osobný blog, snažím sa to čo najmenej zaťažovať osobnými múdrami. Väčšinu toho, čo sem dávam, sú politické postoje. Len tlmočím mlčiacu väčšinu.

Tonnag

To bola taka mala manipulacia - smerom dovnutra nie von bez zisku. Taka je povolena. Este to tak lichôtky.

Sloven
"vidis to v nejakom jeho komentari?"  Ty si Norman? Pretože ja som písal o tebe :D:D "Od Normana sa ale mozes veľa nauciť", to nemyslíš vážne keby si sa mne takto strkal do zadku tak ťa pošlem kade ľahšie, uhhmm vlastne som ťa už poslal, to bude asi tá "časová nelineárnosť" :D:D
Tonnag

sloven ved sa uvolni, stratil si sa v labyrinte vlastnych myslienok. Ked z neho vyjdes mozno pride poznanie o časovej nelinearnosti.

Norman

Ešte poznámka k filmu Matrix a tomu klipu Gumanoidi:
Oboje sú rovnaké nezmysly, oboje neprinášajú nič nové ani dobre..

Nevytvoril ich ale náš nepriateľ, oboje sú proste výtvory ľudskej tupoty, úplnej rovnakej tupoty. Jedna v typickom americkom hraní sa na veľkosť, druhá naopak v typickom ruskom šaškovaní.
Oboje sú prejavom nízkeho chtonického myslenia. Jeden film napríklad vidí účel zneužitia ľudstva v tom, že hominoidov fyzicky pestujúi na energiu (úplná blbosť - ale takých tam je na tucty), druhý premáha svoj strach tým, že robí z oponenta síce škaredú, ale nezastaviteľnú potvoru. Oboje sú škodlivé hnusy, ale žiaden nebol stvorený takým zámerne. Sú to prejavy hlúposti a oslabujúcej paranoje.

---

sloven, ako to presne myslis?:
"Slovné formátovanie môže fungovať len vtedy ak ho človek pozná.."

Sloven

Úplne ináč ako ty/Norman, práve aj o tom je ten film, že aby si pochopil ako to myslím, tak by si sa na svet musel pozerať mojimi očami teda z úplne iného uhla, presnejšie z viacerých uhlov naraz..

Ale je to moja chyba pretože som sa nevyjadroval dosť jasne, aj keď niektoré veci sú príliš abstraktné na to aby sa dali surovo mechanicky stotožniť z nejakým hmatateľným predmetom.

Norman buď úmyselne zastiera skutočnosť, alebo naopak vidí len to pozlátko ako väčšina ľudí/otrokov alebo aj nie..

"Slovné formátovanie môže fungovať len vtedy ak ho človek pozná.."
Ak nevieš po anglicky, tak ťa predsa nemôže uraziť anglická nadávka a ani potešiť nejaký kompliment..

Toľko omáčka..

"že hominoidov fyzicky pestujúi na energiu (úplná blbosť"
že zvieratá fyzicky chovajú v ohradách -úplná blbosť, prečo by to robili keď si môžu hocikedy nejaké uloviť a zjesť ho.. však logika nie, či? :D..

Lebo ak poviem, že dievčina xy mi zlomila srdce, tak Norman asi začne namietať, že klamem, lebo predsa srdce je sval a ženy majú chromozóm XX.
Teda povie pravdu a zároveň bude klamať, pretože prekrúti zmysel toho čo som napísal a dosadí si tam vlastný obsah.
Namiesto toho aby sa spýtal ako som to myslel, tak si to proste surovo vyloží vo svojom jazyku, kde to nemá zmysel..

Práve toto je to primitívne myslenie, ktoré Norman označil za "nízke chtonické"...

Ja som napríklad nikde nepovedal, že nepriateľ je jeden ani to, že je dokonalý..

Na čo by niekto ľudí choval v klietke, keď ráno vstanú a idú do práce úplne sami, pretože to väzenie majú natvrdo zadrôtované v hlave..
To čo majú ľudia v hlave je Matrix (všetko to čomu veria) a zároveň v "hmotnom" Matrixe/štáte/masmediálnom priestore naozaj žijú ako malé nenarodené deti v maternici plne závislí na "hostiteľskom systéme", ktorý ale v skutočnosti žije z nich, z ich práce, z ich daní, ...

gone with the wind

to co bolo?

Norman

Ale od začiatku je moja téza, že poznať silu slovného formátovania, silu slov, človeka oslobodzuje. A to oslobodenie potencionálne film Arrival prináša.

Viež, tieto hry, keď jeden (v tomto prípade ty) sa tvári, že ho nepochopili, a druhý (ja) sa má stále snažiť akože vysvetlovať, ako to myslel, už považujem za príliš detinské pasce.
Ak si ty nepochopil, čo som konkrétne kritizoval na filme Matrix, no dobre, tak sa to nedozvieš.
Podstatné je, že je to vlastne triviálny a primitívny film hrajúci sa na niečo (to bola aj tvoja myšlienka a koniec koncov, aj tu píšeš "Na čo by niekto ľudí choval v klietke, keď ráno vstanú a idú do práce úplne sami" ).

Čo sa týka "dokonalosti", napísal si "A oni obidve tieto zložky dokonale využívajú" . Vidíš, už si to ani neuvedomuješ, ako nepriatela chváliš, že je dokonalý. Nie je.

Sloven
Vždy je lepšie nepriateľa preceniť ako ho podceniť to si zapamätaj. Vidíš práve teraz si spravil presný opak toho, čo hrdinka toho filmu, ty si si nedal tupo dole skafander, ty si nepristúpil na moju detinsku hru a ani na okamih, si mi nedal najavo, že by si sa chcel naučiť môj jazyk a vidieť tak svet z iného uhla, z pohľadu votrelca na tvojej stránke, ale hneď si zaútočil a začal sa brániť, hoci som ťa priamo nenapadol. Tvoje činy sú v súlade s mojím názorom, ale tvoje slová sú presne opačné. Detinské pasce mimozemšťanov, ktorí podávali chňapadlá k ľudským rukám hrdinky, ktorá sa snaží vysvetliť ako to mysleli, keď napísali že ich účel je použiť zbraň a pomáhať ľudom. Paradox ja som v pozícii toho votrelca a tvrdím ti, že nemáš veriť votrelcom.Ty veríš filmu kde obhajujú votrelcov a neveríš mne hoci ma nepovažuješ za votrelca ale za rovnocenného.Tak čo si o tebe mám myslieť, keď nie to, že si slniečkar, ktorý obhajuje votrelcov a svojich haní... Chváliš film, ktorý vychádza z myšlienok sionizmu, či presnejšie globalizmu.A vštepuje ich ľudom do hláv. Hlavne základnú myšlienku, že nemajú útočiť na votrelcov, ale naopak prijať ich jazyk a kultúru.. Teda ak ten film dokonale nesplnil jeho účel, tak ja už neviem, lebo ak si si práve všimol tak ja sám som už takmer skĺzol do roviny, kde jeho choré myšlienky nepriamo obhajujem..ak od teba požadujem aby si sa zamyslel nad mojimi slovami/zbraňami/argumentami... A ešte dokonca si zmenil môj názor a nakoniec si ma presvedčil, že je naozaj relatívne dokonalý pretože všetci ostatní sú nesmierne sprostí a nechajú si srať do huby včetne mňa.. Takže túto detinskú hru si vyhral..Aký je to pocit?
Norman

"ty si nepristúpil na moju detinsku hru a ani na okamih, si mi nedal najavo, že by si sa chcel naučiť môj jazyk"

Som tu k tebe napísal skoro desať príspevkov, čo iné je to, ako snaha o pochopenie tvojho jazyka?
Ty si zaútočil na film, ja som sa ti pokúsil vysvetliť, že nie za všetkým je špinavá politika.
Ty nie si v pozícii toho votrelca, lebo nemáš tú autoritu. Samozrejme že ti neverím, lebo nič neobvyklé neprinášaš. Matrix, manipulácie - staré témy.

Všemocní cudzinci vo filme nie sú symbolom miliónov podradných hnedých semitov. To určite nie. To strielaš vedľa. To by si to musel rafinovanejšie vymyslieť, prečo je ten film zlý, manipulatívny.

To, že odo mňa chceš to, čo kritizuješ, je fakt. Ale oceňujem, že sa snažíš už manipulovať tak ucelene, zmysluplne, nie len kvantitou slov.

Ja že som vyhral? No, na nového človeka si to vydržal najdlhšie, práve som ti chcel ja zagratulovať. Čo sa týka môjho nejakého pocitu výhry, naposledy ma prekvapil pre pár desaťročiami, odvtedy som si naň absolútne zvykol. Čo by ma prekvapilo, to by bolo, ak by ma niekto pochopil.
Cha, to bol len vtip, samozrejme.

---

pouzivanie jazyka (hovorene, pisane) je hned slovne formatovanie? Napr. konstatovanie dnes cely den prsi?
Pod slovnym formatovanym by som rozumel skor umysel niekoho slovne formatovat.
Moze to clovek robit aj nechtiac.

Norman

Pre istotu sa dohodnime, že áno, KAŽDÉ používanie jazyka je spúšťanie toho, čo bolo vytvorené slovným formátovaním. A že samo je ďalšie formátovanie.

Ono toho nechceného formátovania je často oveľa viac, ako toho zámerného.

Ja v tom vidím základný problém súčasnej našej spoločnosti - ľudia veria na tisíce fantazmagórí, veria na literatúru, ale neveria na silu slova.
Kdežto rôzni chaldejci sa učia tú jedovatosť používať odmalička.

TO je základ problémov.

---

zaujimave,

krajina alebo tato krajina (miesto slovenska) - toto sa moze rozsirit...ked sa uziva aj "technicky" vyraz region

fasista = nepriatel? - toto polosmiesne slovo je asi prebrate z ruskych medii, kde to zacali pouzivat skor, ale tam to moze mat predsa len hlbsi zmysel, teda skutocny nepriatel, lebo tam im islo o existenciu, u nas az tak nie

gorilla - uplne smiesne, takato infantilnost sa moze zauzivat uz hadam iba na ukrajine

admin

Môžem vás poprosiť, aby ste používali nejaké mená?
Ste dúfam dostatočne vnímaví aby ste chápali, prečo je to lepšie ako písať krížom krážom cez seba.

---

2 clip 3:04

0:00-0:43 vcelku dobre
0:44-1:21 objavuje sa trapny motiv a la film od afronovskeho
1:22-2:54 extremne trapna neoriginalna kopia, navyse prirychlo hrana, takze je smiesna a je tam napatie 0, a tie zdvojene udery bubnu, tam by mal vacsi efekt osamoteny uder
2:55-3:04 vcelku dobre

Nato, ze johannsson islandan a narodny v chladnom znameni vah.. odflaknuta vata, alebo nema cit