Kto je víťaz?

Prezident Kiska vyhlásil, že 2.Svet. vojna "bola víťazstvom európskej civilizácie". Nato mu poslanec Bľaha oponuje na FB, že fašizmus bol práve rozšírenou súčasťou európskej civilizácie a že "fašizmus sme porazili nie vďaka európskej civilizácii, ale predovšetkým vďaka komunistickému Sovietskemu zväzu, ktorý bol svojim zriadením vo vtedajšej európskej civilizácii výnimkou". Nedá sa poprieť, že sa vyjadruje presne - naozaj, vtedajšia európska spoločnosť bola porazená neeurópskym sionistickým komunizmom. 

Zatiaľ  v Moskve Putin pochoduje v dave v Pluku nesmrteľných. Pekné gesto, zdá sa úpimné. Ale kto tam pochoduje hneď veľa Putina? Izraelský premier Netanjahu. Práve ten, kto v týchto dňoch spolu s USA rozpútava vojnu s Iránom, do ktorej je vťahovaný aj hlavný cieľ anglosionistov - Rusko. To je fakt absurdné. Vopchal sa tam Netanjahu sám alebo ho tam naopak vtiahli Rusi? Tak či tak im to kazí dojem a nechtiac ukazuje, v čom majú Rusi "nesmrteľný" nie pluk, ale problém.

Ale pochod je to pekný, naozaj, státisíce  ľudí sa zúčastňujú a v mene mieru nesú fotky vojakov, zástavy ruské či sovietske. Pripomína mi to ale nielen americké prehliadky, ale aj tie davy podobne dobromyseľných ľudí, čo vítali pred časom Hitlera a jeho renesanciu. Tiež to mysleli rovnako dobre, pripomínali si rovnako svojich padlých v Prvej vojne a zahovárali sa, že už to nikdy viac nedovolia. Vždy sú to ale nakoniec tie isté dobromyselné a nadšené davy, ktoré sa idú navzájom zabíjať a aj skončia v jame. Netanjahu je toho zlovestným príznakom.

Takže Jedna vojna a toľko rôznych víťazov. Bijú sa o víťazstvo, nevedia sa dohodnúť, kto všetko vyhral, či demokracia, komunizmus, židia, Slovania, Američania alebo kto. Na Slavín sa kľadú vence ako o preteky, každý deň tam chodia iní, Fico, Kiska, Harabín, ba aj ruskí vlci na amerických motorkách, a práve teraz v daždi sú tam nejakí ľavičiari.  Nikdy som nemal kladenia vencov a podobné ceremńie rád a tento moderný chaos ma definitívne presvedčil, že je to naozaj, ako som to pociťoval už za bývalej totality, predsa len nič viac než len úbohý odporný cirkus pre zaujatie metálne oslabených otrokov. 

Kedysi v múdrom Ríme pri podobných pochodoch ľudia zdravili Morituri te salutant. Tí si aspoň boli vedomí, čo robia a ako na tom sú. Dnešní ľudia ale zomierajú sprostí, absolútne nevedomo a bezúčelne.

Ale dobre, ich karma. Dopredu ľavá. V tieto dni sa vytvára toľko zlej karmy, že sa nesmieme čudovať ničomu, čo príde.

 

 

 

 
Roland Edvardsen

Myslím, že odpoveď na otázku "kto je víťaz" je úplne jasná. Nuž, vieme, kto z celého tohto povojnového naratívu najviac vyťažil a ťaží.

Každopádne, znova sa ukazuje aké mimoriadne ťažké to budú mať všetci tí kotlebovci, ľudáci, sebadeklarovaní národní socialisti a obdobné entity (hej, počítam tam aj seba).

Kultúra a tradícia anti-fašizmu je tu natoľko silná, že nie je zrovna 2x inteligentné otvorene sa hlásiť a adorovať tento druh ideológií. Koniec koncov, naozaj to nie je o tom, že by fašizmus nespáchal činy, ktoré sa nedajú klasifikovať inak ako kriminálne alebo morálne pochybné. Tu je naozaj veľmi dôležité premýšľať o tom, aký jazyk treba zvoliť a ako sa bude daná problematika vysvetľovať. Je dôležité dávať si pozor, aby človek naozaj neskončil v bubline, ktorá ho izoluje od zvyšku majoritnej spoločnosti natoľko, že stratí kontakt s realitou a nebude vedieť odhadnúť, čo si smie dovoliť a čo už nie.

Najväčšia hlúposť je predovšetkým obhajovať nejaký prílišný totalitarizmus, autoritárstvo. Tým ľudí naozaj vystrašíte, jednoducho to nemajú radi. Môžete napr. kritizovať (vhodným spôsobom) liberalizmus, ale útoky na demokraciu už zaváňajú prúserom. Určite nie som nejaký "demokratický fetišista" a uvedomujem si, že existuje i kopec iných alternatív, resp. politických systémov, ktoré by dokázali efektívnejšie a rýchlejšie presadiť tie pozitívne veci, ktoré by sme presadiť chceli. Ale vzhľadom k tomu, že tie pozitíva je naozaj reálne možné presadiť aj v relatívne slobodnej, neautoritárskej, demokratickej spoločnosti, nie je dôvod pre nejaké prílišné kopanie do nej. Za daných podmienok to bude len kontraproduktívne.

Norman

Uvažuješ správne, len musím pripomenúť, že od začiatku vzniku tohto portálu sa nik nechcel pridávať na stranu fašistov a antifašistov, lebo je to dnes len krútenie sa dvoch zatuchnutých fanatikov.
Ale kedže "antifašistov" je viac a zas im riadne prijebáva, tak si kedykoľvek do nich kopnem alebo na nich naplujem. Čim viac sa vystrčia, tým viac.
Ja osobne sa NAOZAJ nerátam ani medzi "kotlebovcov, ľudákov ani národných socialistov" - kotlebovci je entita, ktorú som síce sledova od prvých demonštrácii, osobne som na nich chodil pozrieť, ale vždy boli príliš obmedzení svojím pohľadom, ľudak nie som, lebo som nikdy nebol vystavený ľudáckej výchove a v princípe sa neriadim tým, čo bol môj dedko či babka (a dedko na Tisa sral, to je moja polit "výchova" od neho :), a nejaký národný socialisti dnes, ale naozaj, žiadni, nežijú (ak sa nejaký ded (Astar na prope) k tomu hlási, je to len jeho prehnaná namyslenosť, v realite ním zrejme nikdy nebol ). Hovorím to len preto, lebo si napísal : "nie je zrovna 2x inteligentné otvorene sa hlásiť a adorovať tento druh ideológií" - tak neviem, či máš dojem, že ja ADORUJEM nejaký typ ideológií. Ja tu nič neadorujem - ak, tak sa dištancujem či vysmievam napríklad adorovaniu bratstva Putin Netanjahu v Moskve, pričom vzápätí Izrael robí otvorený útok na Sýrske jednotky, ničí ich radary a zabíja vojakov. Tomu sa smejem. Dokonca aj nacistické pochody som pripomenul ako negatívny príklad, že Rusi dnes nerobia nič iné, len pochodujú ako Nemci v 1935 v Norimberku. Aká adorácia?

Ćo sa týka "totality", to máš pravdu, ale tiež neviem, prečo to tu spomínaš. Bolo by treba si skôr uvedomiť a teda to tu napísať, že ľudia, čo "kritizujú demokraciu", myslia tiež LEN tento konkrétny režim, ktorý sa demokratický len nazýva, ale v realite nie je. Ľudia "kritizujúci demokraciu", kritizujú vlastne jej nedostatok - a to je jediné, čo by si mali aj oni vyjasniť a možno sa presnejšie vyjadrovať. Lebo my nehľadáme metódy, ako zakryť pravdu, ale naopak, ako ju presnejšie povedať. Aby mala tvrdý DOPAD..

Ľubov

Pozrela som si ešte raz video s pochodom Pluku nesmtrelných.

Skúsila som si predstaviť,že tam niekde tiež kráčam,ale nešlo to,tlačenicu poznám len z Lídla.
Pýtam sa preto,lebo ma vždy zaujímalo to,čo sa deje tam,kde nevidíme očami. V dušiach tých ľudí.
A teraz konkrétne by som chcela vedieť,aký dojem to zanechalo v Netanjahovi....zmení ho to ?
Predsa nemôže byť úplne aseptický.Niečo tam musel cítiť.Alebo som zas beznádejne naivná.

Norman

Veru, nezmenilo ho to. Ani najmenej. Pre tieto jašterie mozgy je takéto masové zhromaždenie len ukážkou, že ľudia sú manipulovateľní a v podstate ho to teší. On tam nevníma to, čo ty - spolupatričnosť, silu (a iné veci). Je pre neho asi trocha neobvyklé, že je sám v dave - ale to bol len okamžik. Ako keď išiel v Paríži po udalosti charlie hebdo - tam bol ale dav len simulovaný.

Luko

Povedal by som, že ho to zmení. Nemyslím samotné (pre neho isto nepríjemné) pochodovanie v dave, ale to, že ako to odhadujem, tento raz bol nie "len pozvaný", on bol na koberec "predvolaný" a musel to prijať. Nuž, uvidíme.

Norman

Ak si si nevšimol, Izrael ešte v ten deň, ako Netanjahu pochodoval s Putinom, zaútočil na Sýriu, buchol tam okolo 130 rakiet. Je to výsmech aj Putinovi.

Vážne, Lubov sa rečnícky spýtala, či je naivná, takže vie, že Netanjahu sa nezmení. Nik sa nezmení z podobných ľudí, ani najmenej. Ale ty si vážne myslíš, že niečo na neho zapôsobí? Ty hovoríš "uvidíme". Ale už sme videli, opakujem, hneď v ten deň.

Ale naozaj ma najviac mrzí taký ten všeobecný napísaný či nenapísaný predpoklad, že dobro ovplyvňuje svojim príkladom zlo a mení ho k lepšiemu. Nie tvoj, hovorím, všeobecne rozšírený predpoklad. Úplne vážne si myslím, že je to za prvé dané dedične. A za druhé teda, zrejme ste asi nepoznali v živote čo len trocha hlbšie zlo, ale aj zlých ľudí. Ani si vlastne neviem predstaviť, ako je to možné - ale k tomu vám možno len gratulovať. :)

Ľubov

Je to dané dedične,pretože rasa je všetko.Čoraz jasnejšie to chápeme. Preto ten "predpoklad",že dobro porazí zlo ostane našou súčasťou,s tým sa nedá nič robiť.To sme my.

Tu mám jeden starší článok http://www.urbanstalker.eu/prezitie/140-pat-stupnov-kolapsu
zdá sa mi celkom vhodný aj dnes( a to má len 4 roky)

Norman

aj keď v úplne všeobecnom pohľade to platí, nie je to samé od seba. V žiadnom prípade neplatí, že dobro porazí zlo svojím príkladom. To je jeden častý omyl a tomu neverte. Nič nie je nikdy ovládnuté iným príkladom. To je ten večný problém, že žiť v selankovitých ilúziach je ľahšie a krajšie, ale nie sú to pravdy - a často o čo sú krajšie, o to rýchlejšie končia. Určitým spôsobom si človek môže vybrať, povedzme, akoby si mohol vybrať, zdá sa, že si môže vybrať medzi realitou a ilúziou, ale ja som jednoznačne za triezvosť, bohužiaľ :-) Taký je môj osud :)

Aby sme boli presní aj v tom všeobecnom pohľade a nik ma nechytal za slovíčka, dobro či zlo nikdy nevyhrá ale sa určitým spôsobom neustále menia. Zlo môže veľmi ľahko vyhrať na dosť dlhú dobu - história nepíše skoro o ničom inom, než práve o výhrach zla. Ak by zlo nevyhrávalo, nemala by ani o čom písať.

Luko

Samozrejme, že som si to všimol (a som si istý, že o tom už bolo s Bibim pohovorené), ale niektoré "hry" sa nedajú len tak v momente zastaviť, majú svoju zotrvačnosť. Preto hovorím - uvidíme.
Asi sa zhodneme, že vraždiaceho maniaka (zlo) nezastaví dobrý príklad tisícok nevraždiacich ľudí (dobro). Inak, aké veľké musí byť dobro, aby premohlo malé zlo? Moja skúsenosť - našinec, v svojej domovine zvyknutý na odhadzovanie špakov či obalov od cukríkov kde mu napadne, toto neurobí na vlakovej stanici vo Viedni alebo na parkovisku v alpskom stredisku. Prečo? Lebo to tam už nik nerobí dobrovolne, prirodzene, nie z donútenia ako v base. (Špatný príklad?)
Teda - ak je zlo v pohybe, ťažko sa zastavuje, ale ak je už miesto obsadené dobrom, zlo sa už nezmestí.
A dík za gratuláciu (až si sám sebe závidím, aké mám šťastie).

Norman

Nemyslím, že by aj v takej veci pomáhal len príklad. Podstatné je, že ak niečo niekto zahodí, tak mu takmer vždy niekto z prítomných povie do duše, a ak treba, aj ho slovne dodžube, v krajnom prípade hrozí aj strážnikom s pokutou.
Tak to bývalo, ale dnes je nekorektné diktovať cudzím ľuďom. To je základný problém, že občan nemôže ani ústne trestať, nehovoriac o tom, že by aj rukou pomohol, ako bývalo kedysi. To všetko je zakázané.
A inštitúcie, nejaká polícia, tí nebudú nikdy na toto všetko stačiť.
Ergo - ja aj pri malom zle vidím ako nutnosť nejakú činnosť, aspoň náznakovú.

Luko

S týmto súhlas.

Ľubov

týmto nezabudnuteľný Emin článok k tomu pochodu v Paríži
http://nadhlad.com/content/je-suis-mileikowski

Norman

V diskusii je aj fotka, pohľad zvrchu, z nadhľadu :-) Dík, že si to našla.

 

charlie hebdo

 

Ale aj vo Francúzsku nebolo len toto, bola aj veľká skutočná demonštrácia - let títo "politici" sa na rozdiel od Putina báli a boja isť medzi ľudí.

Norman

ale čo to je za romantizmus a mekotu? čo to je za vyplakávanie a sťažovanie si v tej piesni? :) Tá skupina vôbec nechápe nordického ducha, absolútne vôbec (skromne pripomínam, že aj u mna sa nordická nálada prejavuje len občas, ale dokážem jej aspoň rozumieť, dokážem ju spoznať (ako ten známy vtip o sudcovi a pornografii:)) - ale hentaké mravčanie a skuvínanie, ale aj mnoho iných podobných v alternatíve, je len slabý CARGO CULT :)

Hm, zas musím skromne pripomenúť, aký som tvorivý ...:) ... "nordická nálada" - to je pekný výraz pre to, prečo sa týmto veciam ľudia venujú, nie pre nejakú budúcnosť a dokončenia nejakej zmeny, nie pre politiku, fuj .... - ale pre okamžitý stav, pre okamžitú slobodu.
Ináč by to bolo ako mať krídla a nepoužiť ich:)

1488

v inej nálade túto anglickú pieseň od Skrewdriver naspievali nemci. Neviem či "nordickej", ale vizuálne zachytili "zimné poznanie".

https://www.youtube.com/watch?v=WfIYRUCAskg

sandro

Nesklamal si, dik :)

sandro

Dnes mam zase hudobny den, tak sem pridavam zanrovo az prekvapivo skvelu vec od Guns'n Roses :)
https://www.youtube.com/watch?v=DavdKjepuQg
Pred 20timi rokmi mohli tuto vec normalne hrat na koncertoch, dnes by ich mozno brali rovno z podia so zeliezkami.

mirages

posledna strofa?

sandro

.

mirages

co myslel jej 1.versom?

sandro

no zrejme uz vtedy Axl pisal text s tym, ze citil tlak slniecok, tak ako to pozname dnes uz aj my. A najlepsia obrana je utok nie? Tito ludia sa na vsetko pozeraju cez rasu(cierne dobre, povodne a biele zle). Su to skurveni rasisti, nic ine. Nie je to tak davno, co zozal za tuto staru skladbu celosvetovu kritiku. Skoda, ze nema gule na to aby to dal na nedavnej snure po Europe. Podla zostavy obecenstva na koncertoch by neurazil ani jedneho cloveka:)

mirages

to je aky zaner? svejk folk

Ľubov

je tuším nákazlivá:-) Norman,mal si čo vymyslieť...

https://www.youtube.com/watch?v=8iSBVIHCRdc

Norman

áno, rusi obsahujú značnú časť nordickej substancie.
len by bolo lepšie, ak by si to aj explicitne uvedomili a stavali na tom :)