Čo odznelo na bojovej porade bossov mainstreamových médií?

Ivan Lehotský

Priestory Paneurópskej vysokej školy, kde sa akcia konala, zodpovedali svojou výzdobou duchu podujatia – celá aula bola lemovaná panelmi, na ktorých boli články s kauzami vlády a konšpiračnými schémami údajných personálnych prepojení. (Vraj to všetko boli texty Jána Kuciaka.) Na čelnej stene visel obrovský čierny plagát, na ktorom bolo napísané niečo ako „Študenti FM PEVŠ za splnenie záverov XV. zjazdu KSČ“, alebo niečo tomu podobné. Skrátka, konšpiračné hniezdo par excellence, chýbali už len sviečky a oltárik novodobých svätých.

Oficiálny názov akcie bol „Medzinárodná vedecká konferencia Pravda & lož – Sloboda prejavu v kontexte moderných technológií“. Pozostávala z prednáškovej časti a následnej debaty pri okrúhlom stole, kde ustarostení najvyšší predstavitelia najväčších médií pôsobiacich v SR riešili vážnu situáciu: internet a sociálne siete otvorili brány slobody vyjadrovania dokorán, čím ich pripravili o monopol na informovanie a ovplyvňovanie verejnej mienky. Informačná vojna je v plnom prúde a oni majú problém: ako majú v ľuďoch vytvárať ten jediný správny názor, keď druhá strana má tiež priestor na vyjadrenie, čím celú snahu nivočí? Ako im zavrieť ústa, aby to bolo zároveň demokratické? Skrátka, atmosféra bola veľmi vážna, napätá a takmer pochmúrna.

Prítomných privítala organizátorka, dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy Iveta Radičová, slovami „Keď sa stala brutálna vražda investigatívneho novinára a jeho priateľky, od roku 1989 som prvýkrát zaváhala s otázkou samej k sebe, kde sme urobili fatálnu chybu.

 
 

Miroslava Kernová, šéfredaktorka webu Omediach.com, v úvodnom vystúpení uviedla, že čitateľ je dnes úplne iný ako pred pätnástimi rokmi: „Aby neutiekol, treba ho zaujať krásnymi fotografiami, polobulvárnym perexom – ale on napokon aj tak utečie.“ Posťažovala sa, že už nie hlavné médiá, ale facebook ho ovplyvňuje najviac: „Facebook určuje, čo bude čítať. Ako príklad môžem uviesť článok Jakuba Godu spred roka. Keď si dal do vyhľadávača nájsť najčítanejšíe články na tému EÚ, zistil, že medzi piatimi najviac čítanými boli štyri z rôznych neznámych webov so správami o neprispôsobivých cigánoch, znásilnenej migrantmi a podobne,“ uviedla. Kernová naznačila, že takýmto správam dávajú ľudia prednosť pred odborne fundovanými správami z kvalitných médií.

Kernová ďalej upozornila na pôsobenie internetových trollov. Chodia vraj aj k nej na jej stránku, lenže tá je podľa jej vyjadrenia mienkotvorná, tam sú vzdelanejší čitatelia, ktorí trollov odhalia. Ale tvrdí, že na obyčajných stránkach, kam chodia tí jednoduchší, nevzdelaní, teda bežní slovenskí čitatelia, tí trollov neodhalia a dajú sa oklamať a zmanipulovať.

Za veľké nebezpečenstvo Kernová označila ruské zasahovanie. Je také sofistikované, že „vôbec ho nevidno, nikomu ani nenapadne, že tam je“. Podľa nej tu chýba rázne štátne vyhlásenie o tom, aké nebezpečné to je: „Všetky okolité demokratické štáty to riešia, ale my nie. A hrozí, že sa potom môže stať to, čo sa deje v Poľsku a Maďarsku.“

Hocikto si môže hovoriť, čo chce a potom tu máme výsledok: musíme už rátať s kotlebovcami,“ povedala Kernová. Ako ďalší rečníci, aj ona hovorila o probléme internetového vandalizmu, keď jednotlivci na internet vypisujú primitívne oplzlosti, nadávky a urážky. A podobne ako ďalší rečníci, aj ona dôsledne stotožňovala internetový vandalizmus s prejavmi odlišného politického názoru.



Peter Bárdy, šéfredaktor portálu Aktuality.sk: „Vypnúť diskusie pod článkami nemá nič spoločné s obmedzovaním slobody slova a prejavu, ale naopak, tým chránime slobodu slova a slobodu prejavu.“ Toto tvrdenie by si mal zapamätať každý, kto by azda chcel diskutovať v médiu, v ktorom sú diskusie zakázané: tým, že si svoj príspevok nechá pre seba, v podstate prispeje k zvýšeniu slobody slova a prejavu. Veď to je v podstate takmer logické.



Henrich Krejča, šéfredaktor spravodajstva a publicistiky televízie Markíza: „Bohužiaľ, internet sa stal absolútne otvoreným. Výsledkom tohto stretnutia, ak chceme túto vec niekam posunúť, by mala byť dohoda všetkých týchto médií. Lenže najväčším problémom sú aj tak sociálne siete, pretože najmä tie šíria tie hoaxy a nezmysly. Neviem ako to urobiť, aby sa to vyriešilo.“ A ďalej hovorí, že je proti cenzúre, ale treba silnú reguláciu.

 

 

Adam Zavřel, šéfredaktor online spravodajstva televízie Joj: „Ešte stále sme toho názoru, že je tu demokracia, názor je názor a napriek tomu, že s mnohými nesúhlasíme, sme za to, aby mohol zaznieť. Lenže čím ďalej, tým viac to zachádza do takých krajností, že to asi zakážeme.“ Teda podľa tohto vyjadrenia sa demokracia na webe Jojky čoskoro skončí, tak ako sa skončila na iných weboch tých správnych demokratických médií, ktoré už neuniesli tlak diskutujúcich s opačnými názormi.

 

 

Matúš Kostolný, šéfredaktor Denníka N, sebakriticky priznal, že najprv by mali médiá pozametať pred vlastným prahom: „V médiách sa objavuje toľko dezinformácií, hoaxov a neprofesionálnej práce, že to je hanba, ktorá by sa mala riešiť prvá. Objavuje sa to na veľkých weboch, serióznych weboch, všade.“ Toto je zaujímavá informácia, ktorú si treba zapamätať, pretože šéfredaktor Denníka N po prvýkrát verejne priznal, že aj mainstream je plný hoaxov a dezinformácií – doteraz bola táto výsada prisudzovaná len tzv alternatívnym médiám.



Kernová našla aj čiastkové riešenie, ako sa nepríjemných diskutujúcich zbaviť: „Určitým riešením je na weboch používať facebookové diskusie. Každý, kto by chcel diskutovať, by si musel nainštalovať facebookový plugin. A potom už nie je v diskusii taký anonymný a je jednoduchšie mu znemožniť vstúpiť do diskusie. Takto je napríklad pravidelne na mesiac vypínaný Tibor Rostas či mnohí kotlebovci.“

 

 

Podobne to vidí aj Bárdy: „Mali sme aj poslancov zablokovaných. Napríklad Sulíka. Mal nick Sulíkov asistent a postoval do diskusií linky na svoje blogy. Tak sme ho zablokovali a on mi volal o dva dni, že ten nick, to je v skutočnosti on sám, a že už nikdy nebude dávať linky do diskusie. A to nehovorím o úderke zo Súmračnej. Tí keď vletia do diskusie, tak to môžete celé rovno vypnúť.“ Ale celkovo vidí situáciu pesimisticky: „Mladí už nechodia na klasické médiá, ale na celkom iné, ktoré sú často úplne proti akémukoľvek systému. Toto je naozaj veľká výzva, aby si elity uvedomili vážnosť situácie. Ja neviem, či sa to vôbec ešte dá zachrániť.“ Naznačil tak, že by sa mohla stať realitou desivá predstava, že informačný priestor by mohol byť úplne pluralitný a každý by si v ňom mohol slobodne voliť, ktoré názory a pohľady preferuje. Hrôza čo i len pomyslieť.

 

V debate odznelo ešte mnoho pozoruhodných vecí. Zaujímavé bolo napríklad, že Kuciaka nikto nenazval inak ako „Jano“ či „Janko“. Prítomní sa však nezhodli na tom, čo treba urobiť, aby internet prestal ovplyvňovať rozmýšľanie ľudí a prenechal toto profesionálnym mediálnym manipulátorom, tak ako to bolo donedávna. Aby si ľudia opäť začali myslieť výlučne len to, čo je správne.

 

Ibaže… je naozaj vážnym problémom presvedčiť motýle, nech sa zakuklia, aby sa z nich opäť stali húsenice.

 

 

Zdroj Hlavné Správy

0
vrbovčan

slávny príhovor Miloša Jakeša z obdobia úpadku komunistického režimu straníckym funkcionárom na Červenom Hrádku. V ktorom vyjadruje nespokojnosť s postojmi spoločnosti k Komunistickej strane a karhá za to funcionárov, aby viac vplývali na ľudí. Vyjadril to jednoduchou vetou:
"Sme tu sami ako kôl v plote."
Žeby to bolo príznak konca čohosi? Zrejme majitelia médií sú nervózni, že ich redakcie majú malé tržby a vyhrážajú sa im, že ich nechajú napospas trhu. To by boli potom ideové kotrmelce. Jediný, kto triezvo hovoril s kritikou do vlasných radov bol p. Daniška z Postoj.sk, myslím?

Norman

Daniška? O Daniškovi nevidím v texte nič. Ty si tam bol, alebo je niekde šikovné video?

Ale dal by som si na Postoj.sk pozor.

po krátkom googlení
https://www.facebook.com/tyzden.sk/videos/10156252044496544

Ale neviem, či je šikovné - začína to pani Radičovou a niečo tak obludné a falošné má človek problém sledovať, to majú prestitúti za trest, že im taká osoba prednáša debility.

vrbovčan

Odtiaľ asi Lehotský mal info.
https://www.facebook.com/masmedia.pevs/videos/1265104203620219/?hc_ref=A...
Tamto natáčal Korda. To bude to Tvoje.

Norman

teraz to ale vyzerá, že si tam bol osobne. hm

vrbovčan

Že by som bol agent tretieho sektora?
Nie. Ja som tú diskusiu hľadal aj našiel na fb stránke fakulty, ktorá sa spomína v článku. Paneurópska univerzita. Hniezdo amerických agentúr. Že natáčal aj Korda, je vidieť v tom videu. Je to dlhé, ale ja som to vydržal. Lebo je to ako by si pozeral do kuchyne nepriateľa.

Norman

Ja som to myslel tak, že si náš agent medzi nimi.
Škoda. :) Pritom už je pomaly čas, aby aj prestitúti začali otáčať kabáty. Aby neboli poslední - lebo kto bude posledný, na toho sa zvalí všetka vina.

Ale tiež som to po prvom odpore dopozeral so záujmom.

vrbovčan

tu Radičová hovorí o Tebe. Si takzvaný samozvaný otec v izolovanej platforme navzájom si potvrdzujúce svoje názory....Haha.
Je to v čase 25:30
https://www.facebook.com/masmedia.pevs/videos/1264943433636296/?hc_ref=A...

Norman

Nový typ kolektívnej inteligencie je práve to, čoho sa najviac musia báť.
Takmer som napísal, "čoho sa stará forma inteligencie musí báť", ale v našich pomeroch to neplatí, pretože oni nie sú žiadna overená a presadená forma inteligencie - na Slovensku sú to len náhodne vybraní predavači cudzieho lacného braku.

Akou formou my, rôzne skupiny a jednotlivci, spolupracujeme či nespolupracujeme, to je a zostane pre nich hlboké tajomstvo. :)
Ale že si to ty, poviem ti, ako to je s nami.
Táto platforma vznikla ako výsmech spoločenského diania. Výsmech. Moje vnútorné já nie je prekvapené a netrpí tým, že je sociálna nespravodlivosť a duchovno je masovo otravované židovským jedom - považujem to len za jednu z dočasných hlúpych hier prírody. Ale pomocou výsmechu si človek ľahšie zabezpečuje neustály a okamžitý odstup, nadhľad.

Výsmech, lebo hlavnou aktivitou zrelého človeka je vlastná abstraktná hra. Ostatné je len nadpráca z prebytku, dosiahnutého tou hrou.

Výsmech, lebo kým nie sú spoločenské pomery zrelé, ovocie nepadne. Akonáhle ale dozreje, samo sa skotúla k nohám. Treba len vedieť, čo robiť, keď bude systém ležať na ulici, treba vedieť nemať strach zdvihnúť a použiť zbraň. Treba vedieť bez zaváhania a bez ústupkov dodržať zákon, dharmu, keď príde ten čas.

To je všetko.
Ale zas ... ľudia stále neveria, že je to až také zlé a že to budú musieť urobiť. Ani ty.

vrbovčan

Technický pokrok vždy predchádzal pokroku spoločnosti. Gutenberg vynašiel kníhtlač, no až Luther jej využitím začal revolúciu v spoločnosti, dnes nazývanú reformácia. Dôležité je spomenúť v slede histórie ľudstva následné pálenie kníh cirkvou. Rozhlas a televízia síce boli veľký technický pokrok, no tie boli budované a zakladané ako štátne s jedným centrom šírenia informácii. Takže tie do pokroku ľudstva nejako nezasiahli. Zdá sa že vynález internetu a najmä vynález sociálnych sietí a jeho sprístupnenie širokej verejnosti Markom Zuckerbergom bol, slovami klasika, ďalším míľnikom, vo vývoji ľudstva. Zrejme nás čaká čosi prevratné ako bola spomínaná reformácia. S obľubou hľadám k dnešným, z pohľadu histórie ľudstva, až banálnym udalostiam paralelu v histórii. Nedávne udalosti na Slovensku som prirovnal k 50-tym rokom, keď vtedajšia k moci sa derúca skupina ľudí štvala mladých ľudí proti svojim rodičom v záujme ovplyvnenia verejnej mienky k nastupujúcemu komunistickému režimu. Samozrejme v pozadí s podporou vtedy rodiacej sa veľmoci. Paralelou k spomínanej charte je spaľovanie kníh vtedajším slovníkom nazývaných diablovým posolstvom. V Radičovej slovách niečo podobné aj zaznelo. Ten, kto si prečíta knihu História ľudstva a potom ešte raz a ešte raz, sa pozerá na udalosti okolo seba inými očami (s Nadhľadom) a zisťuje, že ľudia sú stále takí istí. Nevyvíjajú sa. Len na čas príde porevolučné obdobie slobody. Do doby kým sa nenájdu iní (ale takí istí) dravci, čo vrátia spoločnosť do neslobody.
Zbraň ako takú by som do ruky nezobral, ale zbraň verejnej mienky áno. Ale aj tá je veľmi nebezpečná. Práve sa vymkýna z rúk súčasnej moci. Alebo teda práve o ňu prebieha súboj. Škoda že v podobe súboja generácii.
Rád čítam knihy, sledujem filmy, ktoré na prvý krát nepochopím. Nemusím sa vo finále s nimi stotožniť, ale prinútia ma premýšľať. Sem chodím pre to isté. Nestotožňujem sa so všetkým, čo píšeš, Norman, ale som rád, že ma nútia premýšľať, spochybňovať moje vlastné názory, byť voči nim kritický a udržovať sa v stave otvorenej mysle.

Aplikacia

Fajn napísanė.
Ten poslednỷ odstavec, za 100 bodov.
Tiež sem zájdem rozšíriť si obzor.
Páči sa mi úroveň, aj diskusie :-)...

Nech sa darí...nadhľadu.

Norman

Predsa len som sa premohol a pozrel to video,
Je jasné, o čo išlo:
systém chce zaviesť obmedzenie slobody na internete a táto "Paneurópska vyskoá škola" má vypracovať nejakú Chartu, za ktorú by sa to skrylo, ktorá by to zdôvodnila. A na podporu Charty si slúžka Radičová zvolala novinárov, aby "podpísali", aby sľúbili poslušnosť tomuto vývoju.
To je podstata a jediný účel akcie.

Pripomínam návrhy, ktoré tam padli a ktoré zrejme niekto Radičovej pripravil:
- absolútnu osobnú identifikáciu každej stránky, každého portálu na webe
- všeobecnú identifikáciu každého človeka na internete, kto sa chce zúčsastniť diskusii pod článkami (najlepšie cez osobne ID pre každého občana, teda akýsi elek. občiansky preukaz).

Je azda aj zbytočné hovoriť, čo to znamená. Ale nebudem teraz tu ani odhadovať, nakoľko sa im to môže podariť.

Bolo zaujímavé ich vidieť a aj keď určite nie sú všetci ako Radičová, teda na nízkej inteligenčnej úrovni, predsa len je dobre si uvedomiť, ako sú na tom zle so schopnosťou
myslieť, rozprávať a viesť dialóg aj medzi sebou. To myslím vážne, to nie je len nejaké lacné urážanie.

Wotan

sa uzavrie poistný ventil, ktorým unikala prebytočná para (zlosť). Začnú sa vytvárať uzavreté komunity, ktoré sa začnú navzájom ešte viac hecovať a náslie potom zákonite musí prepuknúť.

Jenoducho sú to naozaj intelektuálne a morálne trosky, ktoré klesli pod úroveň komunistov z konca 80-tich rokov.

vrbovčan

násilia voči novinárom a tretiemu sektoru (tomu s americkým pozadím). Ja osobne nasrdený som. Tá vražda ma naštartovala. Nebudú sem predsa chodiť a strieľať nás ako zajace.

Norman

Násilia voči novinárom a tretiemu sektoru sa ja neobávam. A predpokladám, že k nemu dôjde.
Možno nie, ale už aj jeho pravdepodobnosť je prospešná vec.

vrbovčan

pretlačiť do zákona na ochranu novinárov? Lebo taký nejaký sa spomína. A aj Ministerka Vašáková väčšiu ochranu novinárom sľúbila. V tom prípade chápem požiadavky novinárov na svoju vyššiu ochranu ako ochranu pred vlastnými čitateľmi. Akože svojimi komentármi zdehonestujú článok. To je komické.

Wotan

Najviac kope. Ale aj tak zdochne !

Wotan

to je realita. Stačí si uvedomiť spôsob, ako sa dostali k profesúram Radičová a Plichtová, ako vznikol idol investigatívnej žurnalistiky Kuciak a jeho oltáriky na námestiach a rozmune rozmýšľajúcemu človeku musí byť jasné, že musia prehrať.

vrbovčan

A vysvetľuje tam svoj znalecký posudok Rostasovho článku. Je diskusia o konšpiračných médiách, myslím.

Wotan

„Pani Plichtová, vy ste jedna krava. Nič viac a nič menej,“ povie do éteru Lichtner.

https://dennikn.sk/1129220/co-vsetko-si-musi-vypocut-uznavana-profesorka...

Uznávaná - ale kým? Ten jej posudok nemal ani elementárnu odbornú úroveň - hlupaňa nedokázala pochopiť ani takú jednoduchú vec, že Rostasovi uroblila iba popularitu a že si s tým jej posudkom Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu vytrú akurád r.ť! Rostas vysúdi milión € a ona iba hanbu.

Norman

To Kuciak bol taký Jasánek.
Blbý a nadšený.

Jozef Novak

Zaujala ma zmienka o tom Facebooku, samozrejme okrem iných zaújmavých vecí tu spomenutých. Určite ste si všimli ten rozruch okolo takzvaných "uniknutých dôverných dát" jeho užívateľov. Ktosi vyslovil podozrenie, že účelom celého toho humbuku bolo práve to, že miesto očakávaných zdieľaní rodinných fotečiek, zážitkov z dovoleniek sa ľudia začali zhromažďovať na Facebooku a zdieľať názory, ktoré sú v rozpore s povolenou ideológiou demokratizmu.

Wotan

lebo intelektuálne a morálne trosky, čo sa snažia útočiť, si nevedia predstaviť alternatívy ktoré umožňuje technické vybavenie zabudované skoro do každého nového predaného počítača. Ja sa pamätám ešte na časy BBS a programov s protokolom Kermit (len tak ako perlička http://www.kermitproject.org/current.html ), kde tak isto obiehali informácie jedna radosťdokonca aj bez Internetu! Problémom je technické vybavenie predávaných počítačov! Software je odvodené od soft, ten sa dokáže prospôsobiť nápadom duševných invalidov s totalitnými sklonmi. :-D

Nakoniec aj človek s alternatívnymi názormi pri troche opatrnosti sa nemusí ničoho obávať dokonca ani na Internete.

senil

Čo čakať od médií hlavného prúdu? Lži a dezinformácie. Mainstreamovým médiám už nikdo neverí. U nás ani v zahraničí. Počúvajú to už iba dochodci. Takže by nás to nemuselo až tak zaujímať.

http://www.epshark.cz/clanek/93/smrt-mainstreamovych-medii