Repatrioti a patriotizmus

S odstupom 24 hodín musím skonštatovať, že je nádherné, ako sa exilanti snažia dostať späť do vlasti, na Slovensko. Heh, to by jeden nepovedal, že uvidíme také niečo - kopa ľudí sa domáha práva na vstup do svojej rodnej zeme. Tak úprimne, nefalšovane, zo Západu. To sa fakt ešte v tejto forme nikdy nestalo.

K samotnému problému - vidím zas len hromadu agresívnych magorov, ktorí si myslia, že vládne anarchia. Nie je to tak, právo na čokoľvek nie je automatické. Nemusí dlho trvať a všetci sa možno budú môcť presvedčiť, že ani právo na vlasť nie je ničím zaručené.

Nechcem sa baviť o detailoch telefónnej karantény - tá proste reálne fungovať nebude, ale je to len pokus. Našťastie v serióznych krajinách Európy pandémia poklesla. Ak ale prídu nakazení zmrdi z Anglicka, tak bude opäť sranda. Ale no dobre, povedalo sa druhá vlna, tak bude druhá vlna.

Dôležitejšie mi príde to, že zas v podstate ten istý typ zmrdov chce rozkazovať celej krajine, že ich musí vpustiť a ako ich musí vpustiť. Všimli ste si, že sa týchto repatriantov zastávajú hlavne Sme a DenníkN? V čom to asi je, že.

Jestvuje niečo ako prehlbovanie naučeného opakovanými podnetmi, nie? Iba tým sa dá vysvetliť, že sa niekto na Slovensku rozhodol, že zavedie niečo "smart", napríklad karanténu. Chcú dopriať obyvateľstvu ešte jeden šlah pandémie - a ja som za. 

Dokonca sa dá predpokladať, že kedže tentoraz už Covid-19 stratil rešpekt nepoznaného,  prípadné opatrenia nebudú až tak rešpektované, ako minule, špeciál na Slovensku, keďže tu  prvá vlna ani nebola.

Mnoho ľudí prejavuje dosť nespokojnosť s trvaním tých či oných opatrení. Prirodzene, ťažko stanoviť veci optimálne - ale našťastie dnes ani v budúcnosti už nik nemusí trpieť nejakými opatreniami: v Brazílli je slobodná spoločnosť, ktorá oficiálne tvrdí, že pandémia nie je podstatná alebo nie je vôbec. Ak bude mať niekto problém s disciplínou, môže sa odsťahovať tam.

Tam totiž aj patrí. 

 
slaven1

Heh, to by jeden nepovedal, že uvidíme také niečo - kopa ľudí sa domáha práva na vstup do svojej rodnej zeme. Tak úprimne, nefalšovane, zo Západu. To sa fakt ešte v tejto forme nikdy nestalo.

No presne, čítaš mi myšlienky pri tomto. Som to do svojho komentu zo včera už nechcel pridávať. Spomínam si v tejto súvislosti na jedno memečko z 2015, kde boli krimigranti vo vlaku a pod tým komentár:

Kto by si pomyslel, že o 70 rokov sa ľudia budú byť o miesto vo vlaku do nemeckého tábora :D

To nie je tu až tak zle..

slaven1

Fico zablogoval a trafil do čierneho. Tu krátky výsek z článku Koniec nezávislosti sudcov a prokurátorov:

Ešte do nedávna som často dostával otázku, či Slovensko je skutočný právny štát. Roky som profesionálne pôsobil na poli trestného práva a roky zastupoval SR pred Európskym súdom pre ľudské práva. Formálne sme právnym štátom boli, ale prakticky sme mohli sledovať jeho zlyhania. Určite tu boli pokusy individuálne ovplyvňovať rozhodovanie cez korupciu, ale to je všade na svete. Máme problémy so súdnymi prieťahmi, ale tým sa trápi prakticky každá krajina. I keď máme jeden z najlepších katalógov ľudských práv, aký sa dá formálne zakotviť, o ich reálnom dodržiavaní sa dá hovoriť len vtedy, ak sú ľudia dostatočne ekonomicky a sociálne silní. Môžeme hovoriť o rovnosti pred zákonom, ak si v podobnej trestnej veci môže bohatý zaplatiť tím najlepších obhajcov a chudobný je odkázaný často, doslova povedané, na právnu charitu? Ale systém bol nepochybne v podstatných prvkoch právnym štátom.

vrbovčan

mailer zo Švajčiarska, nech sa ozve. Plus ostatní, čo sa tu postupne odmlčali. Lebo aj ja som už stratil chuť. K obsahu článku sa je škoda vyjadrovať.

Norman

nie je to tu zrovna anrchistický portál, ani nikdy nebol.
Ale na Smečku si prídeš na svoje.

Ľubov

Chcem upozorniť ,že optimistický postoj Slovinska nevydržal ani tri dni
https://www.novinky.cz/cestovani/clanek/slovinsko-zaradilo-zpatecku-neot...

Od 31.mája plánovali otvoriť hranice nakomplet,ale veľmi rýchlo plán upravili.Ako viem,veľa Slovincov robí najmä v Nemecku,ale v tomto prípade sa to týka samozrejme aj turistiky. No nič už nebude také,ako bolo,treba si na to postupne zvyknúť. Aj na to,že žiť na Slovensku nie je samozrejmosť.

sandro

Aj ja som sa svojho casu odmlcal, aj ked skor som bol vyhodeny lebo diskutovat sa da len za predopokladu, ze ludia k sebe pristupuju s urcitym zakladnym respektom a nesklzavaju do invektiv. No a uz som zase tu :) Clanok je v poriadku, treba si uvedomit, ze mame stastie, ze sa virus takmer vobec u nas nerozsiril, aj ked on tu uz bol pravdepodobne ovela skor. V mojej sirsej rodine sa objavil tazky zapal pluc u 33rocnej zeny na prelome dec2019-jan2020 - takmer v nemocnici zomrela. Chorobu s nou vtedy zdielal uzsi okruh ludi, s ktorymi bola v kontakte, ale ona mala priebeh najhorsi. Na Slovensku bolo v tom case oficialne hospitalizovanych na JIS asi 16 ludi s podozrivym a tazkym priebehom, oficialny zaver - SARI. Niekolko z nich(aj v strednom veku) zomrelo. Ako to uz byva, nasi negramotni novinari chybne sirili info o "chorobe SARI" - pritom sa jedna o syndrom akutneho respiracneho zlyhania, pravdepodobne v tychto pripadoch z dovodu ochorenia Covid-19. Pribehy o pacientovi c.1 v jednotl. krajinach su stupidne blbosti. Napriklad v Taliansku bol Koronavirusom nakazeny cely futb.tim Inter Milan uz v priebehu januara. https://plus7dni.pluska.sk/veda-a-zdravie/alarmujuci-stav-slovensku-zomr...
Ale aby som sa vratil uplne k podstate clanku - repatrianti nech sedia a cakaju, pripadne nech idu do statnej karanteny. Miesta je tam aktualne dost. Jokerova suita musi zase zlepsit informovanie z vystatovania sa(ked je dana vec este v procese a koniec v nedohladne) na realne info, ale toto Matovic nezvladne, takze treba apelovat len na repatriantov aby mali rozum.

1488

cca od novembra 2019 bolo na slovensku veľké množstvo prípadov s vírusovým zápalom pľúc. Niekoľko týždňová doba liečenia s príznakmi ako covid. Lekári mali na túto tému konzílium. Záver - nebol to covid, inak by boli infikovaní aj oni :)
Je potvrdené, že vírus v číne nie je identický s tým v taliansku. A ktovie teda čo bolo u nás..

Ľubov

Nemôžem si pomôcť,stále mám pocit,že divadlo ešte nekončí. Cítim sa ako testovacia vzorka.-(.
V obchodoch je dostatok rúšok aj antibakteriálnej dezinfekcie.Sedliak vo mne mi hovorí:" Kúp,kúp,len počkaj,až klesnú ceny,ale potom kúp."

Neviem,či to robím dobre,s touto mojou priposratosťou.-( .Ako si na tom Ty? Čo očakávaš od najbližšej budúcnosti a ako sa na ňu pripraviť...

slaven1

Očakám fajne rozdrbané hospodárstvo ako minimum, pri zvýšenej miere prerozdelovania ekonomického bohatstva smerom od chudobných k bohatým. Inak povedané: cez túto "pandémiu" nám štia na hlavu a už ani nepredstierajú že je to dážď.

Pričom "ochranné opatrenia" zabili a poškodili viac ľudi (prerušené výkony v nemocniciach) ako tohtoročná chrípka samotná. Protinárodné opatrenia sú na úrovni totalitných režimov (defakto zákaz vychádzania). Takže očakávam aj obmedzovanie práv a slobôd, ničenie školstva.. a celkovo, cez súčasný oligarchický režim cesta nejde.

Ľubov ti sa bojíš, že stratíš čo?

Norman

Nie je isté, čo tým chceš povedať, Slaven, ale článok má pravdu - celosvetová pandémia v Česku, a ešte viac to platí pre Slovensko, nebola. Podarilo sa jej zabrániť sa tu rozšíriť. Preto nemôže ani naozaj lokálne skončiť - respektíve na Slovensku je už skončená, len hrozia nové infekty zo zahraničia.

Náhodný okoloidúci

Slaven naráža na to, že na oficiálne vyhlásenie epidémie musia byť splnené formálne kritériá (určité percento nakazených v populácii a možno aj nejaké iné) a v tomto prípade tieto kritériá boli úplne obídené veľkým oblúkom.

slaven1

Rozsah materiálu. Cieľom mediálnej masáže je vytvorenie názoru typu "museli sme prijať drakonické* opatrenia aby sa "podarilo jej zabrániť sa tu rozšíriť [preto sme museli rozdrbať aj naše a aj celosvetové hospodárstvo]".

Posledné veľká "skalpovačka" v 2006 (2008):

- sa púšťala cez financie.
- Bola pustená cez Ameriku (WallStreet).
- Financie sú doména Soroša.
- Bola to taká fikcia, matematická alchýmia, kabala, abraka-dabra s číslami (zrazu neboli peniaze, ktorých si je možné nakresliť koľko je treba).

Táto generácia skalpovačky (2019 - 2020) má:

- Viac technokratickú zápletku ("plot").
- Hlavný maskot je Gates (súdim podľa materiálu, ktorý sa poslednú dobu okolo neho vytvorilo).
- Neviditeľný bubák je tento krát vírus. Málo ľudí má potrebné vzdelanie a vybavenie domáceho labáku - kto už má doma biolabák, že - aby bolo schopné naozaj posúdiť rozsah nebezpečenstva takže sú odkázaný na to čo im povedia "autority" - hovoriaca hlava v štúdiu TV Narkóza (v slovenskej podobe). Ideálny neviditeľný bubák.
- Pustila sa cez Činu - čim sa ochodnocuje význam Číny (na USA sa dnes reálne vysrať).

---

* drakonický, zried. drakónsky príd. ‹VM›

1. veľmi prísny, tvrdý, krutý, neúprosný, bezohľadný (podľa aténskeho zákonodarcu Drakonta): d. zákon; d-é opatrenie

slaven1

30% Američanov má zhruba takýto názor na Pandemic Bill-a:

https://twitter.com/michellemalkin/status/1259171624164577282

Teraz nejaké videá, videl som len fragmenty z tohto:

How Bill Gates Monopolized Global Health

Tieto si dávam do archívu:

Bill Gates and the Population Control Grid

Meet Bill Gates

Bill Gates' Plan to Vaccinate the World

Inak celkom dobrý kanál tento corbettreport, dlho nebude na Youtube :) ..a ešte jedno videjko:

Lies, Damned Lies and Coronavirus Statistics

 

Norman

figúrka, ktorú každý pozná, ktorá sa všade angažuje a na ktorá sa v prípade núdze vystrčuje do popredia ako "ten" konšpirátor.
Ani Soros ani Gates nie sú sympatické postavy, Soros je zločinec prvého rádu - ale nie sú to tie skryté pravé centrá siete. Iba pre idiotov je prijatelná logika, že sa nejaký Gates bude desaťročia angažovať v zdravotnej a vakcinačnej politike, aby potom "tajne" vrhol na svet vírus, respektíve vírusovú psychózu.
To by bolo moc idiocie aj na 64kBytes Gatesa.

slaven1

Presne tak, je to figúra rovnako ako Soroš. Človek, ktorý chodí mudrovať do štúdií ABC, NBC, FOX NEWS, CNN nie je ten to riadi proces. Je to sluha.

Ľubov

nerozumiem presne,čo od Nadhľadu očakávaš....veď vidíš,že sme tu dosť izolovaní.-).
Tiež mi trvalo dlhšie,kým som to tu trochu pochopila. Najčastejších dôvodom ,prečo sa muži na Normana hnevajú,je podľa mňa ješitnosť.
Článok sa nijakým spôsobom predsa nedotýka ani Mailera,ani Teba. Sú však takí ,zrazupatrioti,ktorým je už na vysokej neskutočne na zvracanie zo Slovenska a hneď,hneď ako dokončia školu,musia ísť preč. Oni ale zásadne zvracajú až v piatom ročníku.
Potom idú teda tam,kde nezvracajú. Ale objaví sa diskomfort,dostanú strach,že budú naozaj chorí. Chcú do karantény na Slovensku.Sú to predsa patrioti .

Norman

Vrbovčan už dlhšie nesúhlasí, ale taký je kolobeh života.
Samozrejme, atmosféra takýchto portálov, kde vždy prevláda jedna ideológia, je naozaj dlhodobo neúnosná z hľadiska toho, čo si správne nazvala "ješitnosť". Ale bez negatívnych konotácií , proste to ľudia neznášajú, ak sa majú prispôsobiť, to je normálne. Asymetrickosť portálov je daná aj tým, že niekto tu musí nahodiť tému (článok) druhá strana to má prijímať. To je dlhodobo neznesiteľné - ale žiaľ, rovnosť na svete nevládne a ako vidno aj tu, kde ani o nič nejde, aj tak aj tu dochádza ku sporom.
Ale tak ... v podstate dúfajú ľudia, že tu nájdu zdroj naratívu, ktorý im bude vyhovovať. Ale zhoda trvalá nieje možná, to by musel byť nejaký spoločný záujem - a ten proste nie je, a tak je to dobre, lebo keby bol, tak by deformoval naše poznanie, naše názory. Môžeme sa mýliť, ale nie sami seba klamať :)

Ak by spory neboli, musel by to byť nielen zázrak:), ale aj dôkaz populistického snaženia sa vyjsť si v ústrety. To môžu či musia robiť politické strany alebo komerčné stránky. My nie :-) My nie sme ani žiadna sekta, ktorá vyžaduje spoločnú vieru:)

Náhodný okoloidúci

A presne takto Norman svoj článok myslel. Si dovolím tvrdiť.

vrbovčan

neboli repatrianti. Alebo repatrioti. Tí všetci zostávajú tam. Na tých mám podobný názor. Ja by som ich charakterizoval ako ekonomickí vysídlenci. Čo si spomínam na 6 alebo 7 prípadov, o ktorých by som sa dozvedel, nikto z nich tu nie je. To sú ľudia, čo tam majú stabilnú prácu, bývanie, rodinu aj s deťmi a raz, dva krát do roka chodia na Slovensko. Repatrianti, ako ich nazval Pelle sú dávno tu. Rómovia z Británie. Tí čo boli na čierno zamestnaní a tým pádom teraz, ak teraz kvôli pandémii stratili prácu, nedostávajú od štátu helikoptérové peniaze.
Tí, čo v piatok dorazili na Berg boli stavební robotníci, remeselníci, opatrovateľky a setričky. Tí chodia na turnusy od jedného týždňa po niekoľko mesiacov. Majú tu rodiny, domy, platia si tu zdravotné odvody a ako tak aj sociálne odvody. Na Slovensko chodia pravidelne na jeden až dajme tomu tri týždne. Tí kvôli dvojtýždňovej povinnej štátnej karanténe svoje pracovné voľno odkladali, až to bude možné. Nebudú predsa chodiť domov do karantény a späť.
Takýmto ľuďom odkazovať, aby išli do Brazílie je cez čiaru. To už mi pripadá extrémne. Pripomínam, že od slova extrém je odvodené slovo extrémizmus.
Priznám sa, že ma fascinuje, že na každý spoločenský jav alebo udalosť sa dá v histórii nájsť nejaká paralela. Po paralelu k dnešnej situácii nie treba chodiť ďaleko samozrejme.
Ešte viac ma fascinuje, že pri takom úžasnom pokroku vo vede a technike uvažovanie človeka je stále stále skoro rovnaké. Akoby riadené pudmy.
Od stredoveku až po dnešné dni ľudstvo postihlo niekoľko epidémii. Neviem ich vymenovať. Ale dočítal som sa ako sa vtedy spoločnosť správala. Nie len zdraví voči infikovaným, ale aj zdraví k zdravím pricestovaným do nejakého mesta. Za hradbami museli pobyť dva týždne, až potom ich pustili do mesta. Zamurovávali sa domy s infikovanými ľuďmi. Na dvere sa značili biele kríže. Presne s takýmto požiadavkom som sa stretol kedysi dva mesiace dozadu. Neuveriteľné. Tu je o tom dosť pútavo písané od historika Ivana Mrvu.

https://snn.sk/news/serial-morove-rany-decimovali-svet-od-stredoveku/

PS: Ľuba. Nepoužívam osobné útoky. Nie som ješitný. To by som sa tu skôr išiel hádať. Ja práveže ustupujem. Ale ani nedokážem servilne klamať sám seba. Ješitnosť sa pripisuje skôr človeku čo chce používať bič.

Norman

medzi nami - tento portál je extrémistický.
Je oveľa extrémistickejší, ako vyzerá a je asi oveľa extrémistickejší, ako si väčšina ľudí dokáže predstaviť či uveriť.
Nielen tým jedným smerom pod akým sa používa extrémizmus (odmietanie anglosionistickej dogmatiky), ale vo viacerých iných aspektoch.

Tento článok nebol ani tak o epidémii a opatreniach, ale o akýchsi agresívnych prichádzajúcich na hraniciach. Neboli hnedí, ale správali sa rovnako. Dnes ich je za dva dni v republike už 2000 - a čo robia v "smart karanténe" - to nik nevie.

Len koniec článku bol venovaný covidovským slniečkárom, teda tým, čo tvrdia stále, že o nič nejde a choroba je len hystéria. Po tom, ako už aj Rusko aj USA a dokonca aj Švédsko uznávajú, že tento požiar, keď sa rozhorí, sa hasí ťažko, nuž týmto slniečkárom zostáva už iba jediná krajina - Brazília. Títo ľudia majú rovnakú mentalitu, ako brazílski mesticos. To je veľmi zlé.

Musíme sa naučiť byť aj nepríjemní, neobľúbení a dúfajme aj tvrdí. Treba v tomto smere na sebe pracovať. Ale reakciám sa nebránim, len nech si každý ponadáva.