Bejrútska katastrofa

Včera, 4. augusta 2020, došlo v Bejrúte v prístave k zničujúcemu výbuchu. 

Zaujímavé na tom je, že aj keď je to v horúcej oblasti, dosť pravdepodobne to tento raz nie je  vojensko-teroristická šialenosť, ale nehoda. Samozrejme, my tu a teraz nevieme iste, čo bolo príčinou, ale pri zamyslení sa je vlastne hypotéza o nehode horším znamením ako vojenský útok.

Ak to bola nehoda, tak je to ukážka jedného spôsobu, ako budú určité mestá degradovať. Nielen padaním stavieb, mostov a podobne, ale rovno výbuchmi plynu alebo iného chemického materiálu. Doteraz ľudstvo malo dosť energie, aby sa vrátilo a obnovilo veci (napríklad nedávno padnutý most v Janove), ale v niektorých oblastiach chronického chaosu sa to už nedeje. Mestá sa menia na zrúcaniny a zanikajú. Niečo také už prebehlo aj na Blízkom východe pred tisícami rokov, keď tam ľudia vykácali lesy a prekopali korytá riek mnohými kanálmi - čo im ale asi fungovalo len dočasne, súdiac aj podľa púšte, ktorá je tam dnes. Mestá sa zmenili na trosky a zavial ich piesok - k niečomu podobnému pomaly začína dochádzať aj v súčasnosti, len to môže urýchliť práve aj výbušný potenciál priemyslu a vojenského materiálu.

 

Ľudstvo si zvyklo, že podobné obrázky prináša vojna alebo terorizmus. Dnes si musí začať zvykať, že už ich bude prinášať aj pomerne normálny mierový život. Udržiavať komplexnú priemyselnú spoločnosť nie je vec samozrejmá a v čase zvyšovania sa stupňa idiokracie už na to nestačí ani technicky vzdelaná vrstva.

 

mailer

.

Náhodný okoloidúci

Podľa zverejnených správ vybuchlo 2750 ton liadku amónneho, ktorý tam bol uskladnený už 6 rokov, bol vyložený z lode, ktorá mala poruchu a zahraničný majiteľ na to kašlal. Úrady o tom vedeli, snaha riešiť to síce bola, ale nebola dostatočne rázna a dôsledná.

https://www1.pluska.sk/spravy/zo-zahranicia/bejrutska-apokalypsa-zranila...

Ľubov

Českí špecialisti,psovodi,dnes odleteli do Bejrútu hľadať ľudí pod sutinami.
Klobúk dolu.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/se-psy-vyrazi-do-sutin-hledat-ranene-...

durino

Červené pyroklastické mraky (povestný atómový hríb) dokáže vyvolať iba výbuch sopky alebo výbuch jadrovej nálože.

Alex

Kráter zanechala poriadny.

Každopádne, prípadnú radiáciu by bolo asi dosť ťažko možné utajiť.