Faktor etnickej menšiny - podstatná sila vo voľbách

V súvislosti s (nielen) poslednými voľbami mi nedá neupozorniť na jeden silný faktor, ktorý tiež ovplyvnil ich výsledok. Zuzana Čaputová rozhodne dobre vie, prečo sa po svojom víťazstve poďakovala voličom aj v jazyku menšín - po maďarsky, po rusínsky i po rómsky.

Obzvlášť v prípade našej (stále) najpočetnejšej menšiny, t.j. maďarskej, pekne vidieť istý vzorec volebného správania známy aj u iných väčších menšín z cudziny.

Slovenskí Maďari už dlhodobo zvyknú hromadnejšie podporiť liberálneho, resp. "progresivistického" kandidáta (aj keď u nás na Slovensku tomu často hovoríme aj "pravica", ale to už je iná téma) než pro-národného, inak povedané, takéto kandidáta, ktorý bude viac zdôrazňovať multietnicitu Slovenska, silne podporovať práva menšín a vyhraňovať sa voči nacionalizmu.

Vieme, že slovenskí Maďari v minulosti výrazne podporovali v prezidentských voľbách i Ivetu Radičovú, o ktorej "slniečkovosti" nie sú žiadne pochybnosti. V prezidentských voľbách v r. 2014 zase  väčšinovo podporili Kisku. Koniec koncov i samotný Bugárov Híd je hodnotovo skôr liberálna strana so silným dôrazom na práva menšín, všeobecne multikultúru, pričom sám Bugár sa niekoľkokrát vyhranil i voči samotnému Orbánovi.

Udivuje to predovšetkým v kontexte toho, akú politiku podporujú Maďari vo svojej domovskej krajine. Netreba ani písať, že je to dnes práve maďarský národ, ktorý má reputáciu toho najviac hrdého a proti-systémového v rámci V4, ak nie aj v celej EU. Práve Maďari sú dnes povestným vzorom hodným nasledovania.

Okrem toho, pokiaľ je mi teda známe, tak aj naši Maďari predsa sledujú vo veľkom maďarské médiá a čo to sa už popísalo aj o Orbánovej snahe ovplyvňovať i Maďarov žijúcich v zahraničí. Ak mám hovoriť podľa svojej skúsenosti, tak väčšina našich Maďarov Orbánovi fandí. Tak potom, prečo tento dvojtvárny prístup: sympatie či podpora patriota Orbána, ak ide o Maďarsko na jednej strane a na druhej zase voľba "slniečkových" kandidátov alebo strán u seba doma?

Tu treba napísať, že takéto správanie nie je charakteristické len pre Maďarov. Napríklad v USA volia hispánci demokratov, čiže dalo by sa povedať liberálov či ľavicu, napriek tomu, že ide prevažne o katolíkov s konzervatívnejšími hodnotami. Rovnako i Turci v Nemecku volia zväčša sociálnych demokratov, t.j. ľavicové strany podporujúce také záležitosti ako feminizmus či Harabinov "džendžer", ale i migráciu, napriek faktu, že v prípade Turecka ide o silných podporovateľov pro- moslimského diktátora Erdogana (ktorého volila väčšina nemeckých Turkov s dvojitým občianstvom).

A napokon dobrým príkladom je i židovská diaspóra. Jej značná časť silne podporuje Izrael a jeho šovinistickú politiku voči Palestíncom, zatiaľ čo volá po väčšej multi-kultúre v hostiteľských krajinách. (Viac o psychológii, ktorá stojí za výraznou podporou migrácie, vrátane moslimskej, zo strany nielen liberálnych, ale aj neokonzervatívnych Židov sa dočítate v tom texte od tradicionalistického autora židovského pôvodu L. Austera). 

Toto pokrytectvo etnických menšín sa teda zdá byť celkom univerzálnym javom. Je za ním skrytá solidarita s "kmeňom" v ich národnom štáte a zároveň čo možno najväčšie zabezpečenie ochrany, či priam privilégií, v krajine "hostiteľa".

Pro-národní kandidáti možno budú musieť do budúcna viac premýšľať aj o tejto dynamike a o tom, ako by dokázali túto dvojtvárnosť zvrátiť, keďže hlasy menšín, a to v prvom rade Maďarov, naozaj nie sú zanedbateľné a zdá sa, že i dnes tieto hlasy zohrali úlohu povestnej piatej kolóny.

Zdôrazňujem, že v nijakom prípade nechcem, aby tento text vyznel nejako proti-maďarsky. Ja do istej miery rozumiem, prečo etnické, ale aj iné, menšiny preferujú "slniečkárske" politiky. Lenže faktom je, že dokonca i pre ne samotné to z dlhodobého hľadiska nebude dobré (viď napr. príchod parazitických skupín z tretieho sveta, ktoré budú musieť živiť zo svojich daní alebo ktoré budú útočiť aj na nich).

Tu bude dôležité, aby im pro-národní kandidáti či pro-národné strany vedeli dobre ozrejmiť povrchnosť ich voľby a možné negatívne konzekvencie i pre nich samotných. Tieto volebné paterny Maďarov (a iných menšín) sú už príliš dlho takto fixné - a je to dosť škoda vzhľadom na celkový maďarský potenciál.



 
0
balu

Ako príklad uvediem iba, že 27. marca 2019, teda ešte pre definitívnym zvolením Čaputovej NR SR odklepla zákon o zákaze spievanie štátnej hymny iného štátu, pokiaľ nie je prítomný oficiálny zástupca danej krajiny. Velice dôležitý zákon, už chýbal ako kus chleba. ĽSNS zase chce presadiť dotovanie slovenských zákl. škôl na juhu SR.

Maďari - v SR aj inde - tieto počiny interpretujú ako pretrvávajúcu paranoju Slovákov a svoje skúsenosti nevycucali z prsta. Poprvé nechápu čoho sa vlastne Slováci tak boja, lebo oni na to dôvod nedávajú. A z druhej strany dostávajú furt takéto väčšie-menšie podpichy, čo logicky chápu pokračujúci tlak na asimiláciu - však to aj je. Takže vzorec je jednoduchý: očakávajú, že liberáli ich skôr nechajú na pokoji a nebudú ich takými p.čovinami otravovať.

Tentoraz ináč boli aj dosť bezradní, lebo ani maďarská vládna komunikácia nedala žiadne vodítko (si to aj odflákli ale asi sami nevedeli koho by mali podporovať z tohoto výberu) a miestní maďarskí kandidáti buď brutálne prehrali (hlavne Bugár, ktorý po '89 snáď ani nebol inde zamestnaný ako v NR SR), alebo trebars Menyhárt odstúpil v prospech Mistríka a ten v prospech Čaputovej a kruh sa uzavrel. Ani jeden kandidát neurobil sebemenšie gesto pre menšiny, hlavne pre tú najväčšiu.

(Ináč som sa presťahoval do Maďarska, v dedine je viac slovenských rodín a slovenským mamičkám nerobí najmenší problém deťúrence zapísať do maď. škôlky, podaktoré aj do zákl. školy - že reku slovensky aj tak nezabudne a plus bude vedieť aj maďarsky, decku je to len dobré. Dokonca sa aj niektorí Slováci-dospeláci začali učiť maďarsky, aj keď úrad už oznamy posiela aj po slovensky, zúčastňujú sa akcií, keď je gulášová súťaž tvoria slovenský mančaft a sú v pohode. Ja tiež nechápem, prečo treba umelo vyhrocovať spolužitie, ktoré by bez zásahov bolo bezproblémové, ako Slováci a Maďari. Potom to tak dopadne ako teraz s Čaputovou.)

vrbovčan

že by Čapútová v kampani akcentovala menšinovú náklonnosť.
Balu, skús si prečítať Tvoj posledný odsek. Potom si vymeň Slovákov za Maďarov vzájomne a predstav si, že tých pár maďarských rodín daj niekde na Oravu. A ich deti do slovenských škôl. Reálnosť tohto príbehu Ti vysvetlí rozdiel medzi Maďarmi a Slovákmi. V tej vychádzajú práve že Slováci ako tolerantnejší, prispôsobivejší ako Maďari.
Hen ten zákon neobhajujem, ale ten má len umožniť futbalovým orgánom udeliť klubu pokutu. Neviem, ako to bolo pri otváracom ceremoniále štadiónu v Dunajskej Strede.
Maďari volili Čapútku, lebo SMK má zakódovaný antagonizmus voči Smeru (aj voči Smeru). To jej drží preferencie.

Norman

Hej, menšiny sa vždy takto správajú. Preto to s nimi nikdy nefunguje. Bugár dal svoje hlasy vo voľbe prezidenta, proste hlasy všetkých maďarov, Čaputovej globalistom - čím zas raz prejavil svoj zradcovský bezhodnotový charakter. Je jasné, že s maďarmi nemožno uzavrieť žiadnu fungujúcu vládnu koalíciu, a to teda očividne ani s tzv. umiernenými maďarmi typu Most-Híd.

Ale ako vidíme, Slovákov to nezaujíma. Slováci by chceli byť so všetkými zadobre, stále je im to vtlkané do hlavy : "budte dobrí, nebráňte sa, vyhovte každému, neozývajte sa, nehádajte sa, hľadajte ústupky len u seba, neobviňujte druhých, aj keby ste mali 100 krát pravdu, neobhajujte svoje záujmy, ak by sa mal niekto iný cítiť čo len trocha ukrivdený, vy znášajte všetku ťarchu a zlo tohto sveta ... ".
A tak sa neozývajú.
Ale aspoň vieme, že nás stále číta Balú.

ps. To, že Čaputová ďakovala vo viacerých jazykoch, považujem bez srandy za vážnu urážku slovenského jazyka. Keď to spravila po prvom kole, jej stádo ešte tlieskalo. Keď to spravila po druhom, už aj stádo bolo ticho lebo pochopilo, že tá krava to nemyslí ako predvolebný kick, ale vážne.
Takže od nej sa ešte dočkáme vecí, že viacerým zabehne a stíchnu.

Luko

Tým druhým odsekom si mi pripomenul vtípek z nedávnej doby (keby som to vedel, dal by som sem len link), ktorý by to mohol otočiť aj trochu inak.

Príde redaktor za starým Indom v deň jeho 110-tych narodenín a pýta sa ho:
R: Aký máte návod na dlhovekosť?
I: Stačí dodržiavať len jednu zásadu - nikdy sa nehádajte s blbcom.
R: To snáď nie, to stačí? To je hlúposť!
I: Áno, máte pravdu.

Norman

je to asi pravda.
Ale majú Slováci dlhý a spokojný život?

Luko

..., ale ako vtípek sa mi to páči. Bolo by fajn, keby to fungovalo.

balu

najprv všeobecne, potom po jednom.

Okrem iných životných udalostí (trebars to spomínané sťahovanie, rozvod, rozbehnutie živnosti a pod.) som na nadhľad prestal chodiť preto, lebo popri nepochybne vysokej úrovne iných diskusií akonáhľe došla reč na "maďarský problém" hneď sa to zatočilo do tých istých kolají, ktoré tu rezonujú v podstate od XIX. storočia. Holubičí národ, ako sa maďari rozťahujú a podobne a v určitom bode som toho mal dosť. Kto sa pamätá na tie diskusie pred x rokmi možno sa pamätá aj na to, že som nejako extra agresívne a šovinisticky nepretláčal "maďarské názory" len som sa snažil tejto ináč inteligentnej komunite priblížiť čo tu nazývam "maďarská optika". Veru, pozeranie na dejiny a dnešný stav sveta očami maďara je hodne iné ako trebars slováka. A toho som mal dosť, že neprešlo prakticky nič. Aj tento príspevok mal byť v tom takom "starom" duchu.

Ak stále nechápete čo maďarom vadí na ináč úplne zbytočnom zákone o hymne (teda pre niekoho zbytočný nebude, na niečo isto slúži - len nie na to čo by si človek pomyslel pri jeho prečítaní) alebo o dotovaní slovenských (a len slovenských) škôl na juhu, prípadne nechápete prečo pár takýchto gest od Čaputovej dokáže zabrať tak asi anno fakt nič neprešlo. Prečo hornozemská maďari volili tak ako volili som podľa mňa aj vysvetlil. Nevedeli koho, miestni maďarskí náčelníci ich buď už sklamali alebo odstúpili v prospech Mistríka > Čaputovej (menej elegantne povedané Menyhárt odrbal vlastný ľud), SMER je SMER, tí sú známi, Šefčoviča ani slováci nepoznali - a potom zostali Harabín a Kotleba, kde Harabín sa v ich hlave spája s Mečiarom a tým aj Slotom, a Kotleba je zas Kotleba, tiež nemá dvakrát dobré meno medzi maďarmi. Vot vsjo.

vrbovčan
No tvoja paralela trochu pokulháva, totižto tí slováci tu v našej dedine a maďarská rodina na Orave je ten istý prípad - ale maďari dakde v Dunajskej Strede je úplne iná kapitola. Neviem, či chápeš ten rozdiel, ale snáď áno. Tunajší slováci by mohli voziť deťúrence každé ráno do Blavy, z Oravy do najbližšej maďarskej školy by to bolo asi ťažšie, ale verím tomu, že by maďarisko na Orave bez mihnutia oka zapísal synátora do miestnej školy, on by oravákov naučil robiť normálnu klobásu a oraváci by mu za to napustili bazén domácou slivovicou a bol by svätý pokoj. Územie okolo DS ešte pred ani nie tak dávnom bolo skoro čisto maďarské, dokonca niektoré miesta sú dodnes silno väčšinovo maďarské, a keď sa tu etnické pomery menie v prospech slovákov, znamená to, že na úkor maďarov. Je pochopiteľné, že sa o svoju národnú identitu boja rovnako ako slováci dakedy koncom XIX st., a keď tu vychádzajú takéto zákony tak im len potvrdzujú, že sa boja právom. Takéto veci ako ten zákon maďari berú ako prejav paranoje slovákov. A historicky tzv. "maďarskú kartu" vždy vytiahli za nejakým účelom, ktorý vôbec ani nemusí súvisieť s maďarmi - viď nižšie. A ako som počul takto nahlas ešte nikdy tam tú hymnu nespievali ako teraz. Neviem, či to pochopenie a ústretovosť slovákov, čím sa radi chvália je až také úprimné.

norman
No Bugiho miestni maďari už dobre poznajú. Okrem toho Bugár fakt celý život nič iné nerobil, len politikárčil, tiež anno vyhlásil, že s Ficom ani bohovi a potom hľa. Most-Híd ale už dávno nie je maďarská strana, anno sme to aj preberali, že cieľom jeho založenia bolo zrejme práve rozbitie dovtedy relatívne monolitného maďarského "bloku". Je pravda, že to druhé krídlo zasa chcela maďarské strany ťahať takým nacionalistickým smerom, čo už ani väčšina maďarov nepodporovala a teda Bugi odkúsol časť voličov, väčšinou mladších a už viac post-1989 nainfikovaných. A potom tam naťahal kreatúry typu Šebej, Žitňanská - a teda jeho popularita bola nedávno meraná a hodnotená ako tučné 3%. Akurát je zrelý na dôchodok.

Čo sa týka toho, komu môže byť užitočný ten hymnový zákon, poviem vám moju verziu.
Neviem o tom, že by sa národná rada alebo vláda nejako horlivo usilovali o podobné niečo, pravdupovediac som o tom prvý krát počul. Neverím, že to je momentálne najpálčivejší problém Slovenska, ani slovákov, podľa mňa to slováci v podstate majú v prdeli. Tak teda cui bono?
1) Práve vypukol škandál okolo Lajčákových zmlúv a je teda príjemnejšie vykecávať o zákaze hymny v telke ako vysvetľovať odkiaľ má právomoci na takéto dohody, prečo zatajuje keď nie je tajné a podobne. Práve som ho počul argumentovať pred pár dňami, že "šak aj maďarský minister Szíjjártó to podpísal"... a teraz čo? To je akože jeho argument? Tak fasa, lebo aj Hirohito takéto niečo podpísal po vojne. Ergo kým riešia stupidity o rádovo vážnejších veciach môžu mlčať, čas ide a potom už len oznámia, že tú dohodu vlastne už dávno podpísali. Okrem toho je to veľmi dobrá téma, lebo ak zákon stiahnu, slováci nebudú nasratí, lebo ich to nezaujíma, hornozemskí maďari v tom vidia priateľské gesto a maďarská diplomacia sa môže v teľke ukazovať bicepsy ako zase vyboxovali práva maďarov.
2) No je to ešte velice "bono" pre tých, ktorí sa snažia rozbiť V4. Napriek všetkým averziám musím povedať, že ak nabudúce nevytvorí vládu zase SMER tak čaves V4, resp. čaves slovenská účasť na V4.

Nemôžem sľúbiť, že budem chodiť moc často, ale občas sa pozriem čo nového.

Norman

o zákone o hymne tu nik nejako nehovoril, len ty, Balu. NIK sa o to nezaujímal, len ty, len Maďari. Príznačné. Už ho aj idú zas zrušiť - ale teba to stále trápi. Nebudú môcť v Dunajskej Strede na fotbale hajlovať , čo hovorím, spievať náboženskú hymnu? Ach, do boha, to je teda naozaj ťažký problém, že to tu už druhýkrát dávaš, hovoríš, že či nemáme iné problémy - ale nás to práve netrápi, tieto problémy, to tu len ty dávaš.

Čo sa týka Most-Híd - nesúhlasím s tebou: je to výhradne maďarská strana, viac, ako kedykoľvek predtým. Už aj tým, že ju volí väčšina Maďarov, že SMK a zvyšok sa nedostávajú do parlamentu. Ja to samozrejme nemyslím tak, že by sa s Maďarmi nedala robiť politika - ale s politikmi maďarskej menšiny na Slovensku to vždy končí takto. Keď sa začala búrka okolo Kuciaka, hneď Smeru podrazili nohy. A podobne a podobne ....

Zvyšok tvojho židovyplakávania "ach, my večná obeť" je predsa len pod úroveň. Ja chápem, že si sa tu svojho času snažil, lebo tu bola práve veľmi tolerantná atmosféra, a stále je - ale tvoje myšlienky o veľkom Uhorsku sú proste beznádejné - to by ste už mali pochopiť. Konieckoncov, nie my zo severu vás ideme rozložiť, ale z juhu sa vám tam tlačia negroidi, takže tam sa skúste dohodnúť na politike s Bulharskom, Juhoškou, Rumunmi ....

balu

Normane,

veď práve toto som hovoril, že ten zákon sa vynoril z ničoho nič, lebo ministerstvo zahraničia má prúser. Podotýkam, v Maďarsku ak aj nie rovnakú ale zrejme dosť podobnú (prepodkladám, že podobne vlastizradnú) dohodu s USA bez povšimnutia podpísali. Tam sa propaganda točí hlavne okolo EU, migrantov a Sorosa, nemusia používať túto tematiku. Tzv. "maďarská karta" sa vytiahla podľa mňa kvôli Lajčákovej vlastizrade, lebo sa teraz bude vyjadrúvať k tejto hovadine a nie k ozaj vážnemu prúseru. Aj to sa dalo predpokladať, že ten zákon rýchlo zrušia, lebo slovákov totálne nezaujíma (aj to som písal), maďarskú menšinu síce serie ale že by z toho mali hlavu v smútku... Lajčákovi urobili mediálnu dymovú clonu a keď sa zruší maďarská menšina to bude chápať ako gesto, vláda to predá tiež ako gesto svojej empatie a maďarská vláda sa môže chváliť, že akí sú oni frajeri, že to dosiahli u slovenskej vlády. A pritom celá akcia je naplánovaná a má úplne iný účel.

Bugi najprv podrazil (vtedy síce už dosť hlinené) nohy dovtedy monolitnému maďarskému bloku a odvtedy sa etnicky maďarská strana do parlamentu nedostala, sú masívne okolo 4-4,5%, pričom maďarov na Slovensku je stále cez 8%, vyše 4% teda volia buď Bugára alebo bohvie čo, ďalších cez 3% Bugimu dávajú slovenskí voliči, takže by som ani nepovedal, že je to vyslovene maďarská strana. Aj vo svojich deklarovaných cieľoch si vztýčili, že nechcú byť, preto aj taký dvojjazyčný názov. Ťažko povedať aký je charakter cele strany ak má vôbec nejaký. Maďarská vláda napr. Bugiho už nejaký čas otvorene nepodporuje. A potom Bugi náš podrazil SMER ale nakoniec ho aj podržal. No nevoliteľný človek, ako sa u nás hovorí "takonygerinc" tj. "sopľová chrbtica".

Neviem kde v mojom komente vidíš "sen o veľkom uhorsku" (ja v tejto poznámke ovšem presne vidím tvoiju slovenskú paranoju). Ani som o tom nesníval, nedávaj mi prosím ťa do úst veci, ktoré som nepovedal. Je druhá vec či rozdelenie Uhorska veľmocami (je dosť naivné si myslieť, že si to slováci sami "vybojovali") považujem za spravodlivé, už súčasníci nepovažovali, rovnako ako vražedné odškodné čo nemcom vyrúbali.

Pôvodný príspevok bol o tom, prečo maďari volili tú tetulu - tak som na to napísal svoj názor. Nemali nikoho iného a usmiala sa na nich s tým svojim pudingovým úsmevom a prázdnymi očami. Prečo si myslíš, že s južnými susedmi nie sme dohodnutí? Práveže s nimi tiež vychádzame vcelku fajn, dokonca aj s rumunmi, so srbmi vzťahy nikdy také dobré neboli. Momentálne najchladnejší vzťah máme asi s chorvátmi, ale tiež len kvôli biznisu. Nie, Norman, maďarom nie je v strede vesmíru Slovensko. Je to jeden zo susedov s ktorým sú vcelku korektné, spoľahlivé a prosperujúce vzťahy, takmer priateľské, pokiaľ jedna strana neurobí klasickú kokotinu (napr. prezident precupitá na druhú stranu v deň napadnutia ČSSR klásť vence a pod.), ako bolo zvykom pred pár rokmi a ako z ničoho nič zase jedna zo strán urobila a hneď z toho aj cúva, aj tým dávajúc najavo, že cieľ bol dakde úplne inde. Ale atmošku to nevylepší, podľa mňa sa každý tešil, že tieto provokačné chujoviny sú už minulosťou, tak sa podarilo maďarom predsa len osviežiť pamäť, že sú na Slovensku.

Hej, v mnohom nesúhlasím s vašimi názormi, či ohľadne dejín "slovanov" alebo Uhorska a pod. Ale v mnohom, o fungovaní sveta, bolševicko-liberálnej deštrukcii atď. zas súhlasím, ako som aj súhlasil.

Roland Edvardsen

Aké názory na Slovanov alebo Uhorsko máš na mysli? Ja som sa tu párkrát prihlásil aj k Uhorsku a vyjadril sa negatívne k mýtu o "1000 útlaku", napríklad a bol som podporený. Ja tiež so všetkým nesúhlasím, čo sa tu napíše. To je prirodzené, že ľudia majú rôzne názory. Ja sám mám dosť špecifické postoje, takže neviem, kde má byť akože problém?

Ale dobre, že si spomenul, ako Maďari tú dohodu s Amíkmi podpísali. Maďarský minister zahraničia Szijjártó pri tejto príležitosti tiež označil USA za „skutočného priateľa a strategického spojenca“. Orbán sa niekedy v alternatíve vynáša až do nebies, ale v realite tiež robí veľa kompromisov. A takí Poliaci sú napr. veľmi pro-americkí, keď už sme pri tom. 

Niektorí niekedy píšu o Slovensku ako najslabšom článku V4, ale nie je to fér, keďže tú situáciu v iných krajinách V4 nepoznáme tak dobre ako svoju. A k sebe budeme viac kritickí, to je jasné. Objektívne, každá z krajín V4 má svoje sily i slabiny. Slovensko sa napr. dnes javí ako spoločensky najviac konzervatívna krajina z V4 (ako jediní sme napr. odmietli Istanbul, napríklad) a myslím, že sme aj najviac proti-americkí. 

 

balu

Mal som na mysli, čo som tu viac krát napísal, že "slovan" je jayzková skupina, to, že sa k tomu časom pridal etnický význam je podľa mňa úmyselná panslavistická manipulácia histórie. Žiadnu nejakú "slovanskú jednotu" v minulosti nevidím, poliak, čech, rus, halíčan, srb, chorvát a pod. sa pekne vzájomne mlátili bezo známku nejakého vedomia spoločného pôvodu. Panslavizmus, ako vieme, vznikol ako reakcia na pangermanizmus a bol riadený samozrejme z Ruska. Ľudovít Štúr bol tiež obvinený z toho, že je "panslavistický" ruský agent. Finálnym cieľom malo byť zjednotenie slovanov - samozrejme riadené z Ruska. Ergo bol mocenský nástroj. Dosť skostnatelá uhorská šlachta totálne nevedela čo s týmto fenoménom, lebo tolerovať sa nedalo ale nátlak tiež nechceli, pôvodne sa mali platiť Eötvösové liberálne princípy o regionálnych samosprávach, kde by si obývatelia určili aj svoj jazyk (okrem úradnej nemčiny of course), mali by svoje školy a pod. Nakoniec sa bohužiaľ predsa len presadil ten nátlakový spôsob, vieme kam to viedlo. Je ale ťažšie povedať či by Uhorsko mohlo zostať pokope keď sa ustáli Eötvösov liberálny systém, ale asi nie. Len by to možno nebolo také brutálne. 1000 ročný útlak je chujovina už z toho dôvodu, lebo keď jeden národ má silové postavenie a má 1000 rokov na útlak, tak tá menšina do 100 rokov bezo stopy zmizne, asimiluje, odmigruje niekam. Slováci boli celý čas rátaní ako domorodý štátotvorný národ (na rozdiel od cigánov, židov, alebo trebars dlhý čas aj rumunov) a mali svoje primerané zastúpenie aj v šlachte a na úradoch. O tom, že to aj slováci tak brali svedčí napr. Masarykov zákaz robiť na "Hornej Zemi" referendum, či chcú patriť do Československa. Maďarov už vtedy nebolo toľko že by ich slováci neprehlasovali kebyže chcú ísť s čechmi... ale Masaryk vedel, že by slováci zostali v Uhorsku keď to nechajú na nich, takže nenechali.

Ináč v tom článku čo si zalinkoval o Bugárovi, sám sa veliký dejiteľ vyjadril, že Orbán zasahuje do slovenskej politiky, lebo podporuje SMK ... mal to tak povedať, že zlý, zlý Orbán podporuje konkurenčnú stranu a nie jeho. A kurňa koho má podporovať, keď sú pohádaní medzi sebou? Vyberie si jednu stranu, najautentickejšiu a tú podporuje. Keďže Bugimu už istý čas nedôverujú (práve preto, lebo ťahá spolu s liberálnymi figúrkami typu Žitňanská) najsilnejším favoritom je jasné, že SMK. A že Orbán SMK aj tak neriadi, resp. sa maďarská diplomacia až tak nesleduje slovenské dianie je jasné z toho ako Menyhárt čurino odstúpil v prospech Mistríka a ten v Čaputovej. Podľa mňa ešte za to Menyhárt dostane na holú v Pešti, nech hovorí starej mame, že to nebolo zaranžované a teda on sa vedome spoluúčinkoval do nasadenia šorošovskej devy do prezidenstkého kresla. Ináč maď. vláda v Rumunsku napr. masívne podporuje výstavbu diaľnice. No boli by rumuni kokoti, keby jej v tom bránili, však vlastne robí robotu za nich, tá diaľnica zostane v Rumunsku a budú po nej chodiť aj rumunské autá/kamióny. So Slovenskom idú peniaze do mostov, ciest, hraničných prechodov, ťahania káblov, cyklotrás - len čo som za posledné 2-3 roky prekladal.

Sila V4 sa nedá merať nejakou "konzervatívnosťou". Ide o súdržnosť v spooločných kľúčových strategických otázkach (plynovody, diaľnice, migranti a pod.) a do toho otázky typu istambulská dohoda alebo teraz táto dohoda s USA nepatria, v týchto veciach sa ani nevyžaduje jednotný postoj (aj keď je tiež príznačné, že dohodu s USA de facto v rovnakom čase chceli podpísať aj so Slov. aj s Maď.). Istambulskú dohodu ináč síce Maďarsko podpísalo - a len kvôli tomu, aby ju z Bruselu aspoň za to nebuzerovali - ale za 5 rokov odvtedy neprejavuje sebemenšie úsilie ju aj ratifikovať, boli také opozičné pokusy, neprešli a teraz je milión dôležitejších vecí. Orbánovci sa tu oháňajú štatistikami, že vraj maďari sú z celej EU "najproeurópskejší". No neviem koho sa spýtali, ale nikoho z tých, koho poznám, ani mňa. Celkovo maďarská populácia je tiež dosť protiamerická, čo sa týka týchto strategických ťahov, a celkovo dosť proruská. Tak akurát, v rozumnej miere, tejto demonizácii rusov nikto neverí, na to už máma dosť vyvinutú "kolektívnu pamäť", aj hentie báchorky o ruskom zsahovaní do amerických volieb a predtým ten "novičok" (ježiši, to bola už aj na nich blamáž - a jak je ticho okolo toho, že?) a podobné chujoviny. Slovensko je najslabším článkom V4 preto, lebo sa relatívne najjeduchšie dá vymeniť táto vláda a ak sa tam dostane bárskto iný, tak nazdar. Čaputová je varovným signálom. Podľa mňa v parl. voľbách asi dosť tesne vyhrá SMER a bude musieť urobiť riadne širokú koalíciu, prípadne aj s ĽS NS, asi to jeden z hlavných dôvodov preto na nich začali zase tak vehementne útočiť. Jednak sa ukázalo, že je nebezpečné, keď sú vôbec v parlamente, lebo potom budú aj v dákych výboroch a potom sa dozvedáme čo ten náš uhladený kariérny diplomat za našim chrbtom šije + predpokladám, že chuji od toho zhonu na ĽS NS teraz očakávajú pokles ich popularity. Aby z toho nebol nárast o 50%. Na druhej strane Sulík zase má dosť také reči ako keby aj rozum mal, ohľadne napr. migrantov a pod. len bohužiaľ Sulík je človek a SaS je strana s extrémnou koncentráciou megaidiotov, aby som spomenul iba Nicholsonovú a Galka. Len preto a v tom spočíva aj geostrategický význam Slovenska, prečo musia za každú cenu tu urobiť bariéru medzi "severnou V4" a "južnou V4".

Roland Edvardsen

To, že slovanstvo je sociálny konštrukt a ide v prvom rade o jazykovú skupinu som tu viackrát vysvetľoval i ja. Ani ja veľmi "slovanskú jednotu" v histórii nevidím, skôr nevraživosť. Ako bolo už viackrát povedané, jadro spolupráce je V4 a do toho treba pripočítať ešte Rakúsko a Nemecko. To je náš prirodzený okruh.

Ja nemeriam silu V4 len nejakou konzervatívnosťou (a ja si ani veľmi nemyslím, že by bolo Slovensko až také konzervatívne a dokonca nepovažujem konzervativizmus vždy za "dobrý", naopak, dnešná tzv. alternatíva je taká slabá aj preto, že je málo pokroková, príliš skostnatelá, strnulá). Poľsko bude určite viac kresťanské, hoci aj tam sa to bude časom meniť (len 14% poľskej mládeže sa modlí a chodí pravidelnejšie do kostola).

Odmietnutie Istanbulu treba vnímať ako symbolické prihlásenie sa k tradičným kresťanským hodnotám, ale dá sa to interpretovať aj ako odpor ku globalizmu ("globo-džendžerizmu" :-)). Samotný dohovor by zase až tak veľa nezmenil. Má význam predovšetkým pre krajiny typu Turecko, moslimské krajiny, kde sú ženy naozaj často obeťami bezohľadného zaobchádzania. Ale pre nás je to zbytočné, keďže väčšinu z tých vecí, ktoré spomína tento dokument, máme už dávno legislatívne podchytených. Problém bol v istom feministicko - genderistickom žargóne toho dokumentu (jeho text vlastne chcel povedať, že treba pred domácim násilím chrániť aj "trans-ženy", "transrodové" osoby), t.j. v jazyku, ktorý sa istým manipulatívnym spôsobom pokúša popierať základnú materiálnu realitu. Ale v reáli by nemal veľké dopady.

Ja osobne by som ocenil častejšie informovanie o maďarských reáliách, celkom ma to zaujíma. Tu sa často ide vyčítať vláde alebo Smeru to a to, ale popravde, mám pocit a dojem, že Poľsko a Maďarsko robia tiež kopec kompromisov. A Orbán asi tiež funguje tým spôsobom, že "dovolím si tamto a ustúpim zase v tomto, aby do mňa toľko nerýpali". (Btw, on síce dnes hovorí veľké "nie" migrantom, ale čítal som už aj o tom, ako v skutočnosti presadzoval programy medzi rokmi 2013 až 2017 vďaka ktorým prišlo do Maďarska 20 tisíc migrantov - najmä Číňanov, ale aj Rusov a viacero migrantov aj z Afriky a Blízkeho východu: https://444.hu/2018/09/10/members-of-russias-elite-got-hungarian-residen...).

Pokiaľ ide o voľby, tak je asi stále naivné si myslieť, že Smer môže ísť s LSNS len tak do koalície. Jednak by tým riskoval pozastavenie členstva v európskom klube socialistov alebo rovno vylúčenie z klubu a tiež isté nepokoje na domácom fronte. Navyše by značná časť členov Smeru s týmto jednoducho nesúhlasila, mohlo by dôjsť k schizme, k rozpadu. Dokonca ani samotní voliči Smeru nie sú k LSNS až takí naklonení (spomínam si na jeden prieskum, kde vyšlo, že Kotlebu a jeho stranu vnímajú skôr negatívne). A druhý problém je samotná LSNS a jej nevyspelosť. Ja sám by som mal problém (ak by som mohol rozhodovať) si niečo také nevyspytateľné zobrať do vlády. Blaha má absolútnu pravdu: oni nechápu mnohým veciam, uvažujú v príliš jednoduchých schémach a uniká im komplexnosť mnohých politických procesov. Tá strana nemá momentálne na viac než robiť opozičného krikľúňa.

A pokiaľ ide o ten proces, tak z toho môžu vyjsť kotlebovci len a len ako víťazi (buď sa posilní ich martýrsky imidž u verejnosti alebo budú de facto legitimizovaní, ak ich súd nezruší). Je to podľa mňa fraška, lebo každý dobre vie, že kotlebovci majú prichystanú náhradnú stranu pre prípad zrušenia (https://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%BDudov%C3%A1_strana_Pevnos%C5%A5_Slove...). Ten, kto to proti nim teraz vymyslel (a ešte v takomto čase, rok pred parlamentnými voľbami, aby mali dostatok času) je buď celkom dement, alebo na ich strane. :-)

Ľubov

strácame našu milovanú gotiku.-(((.

Ktovie,čo bude do rána.....

Norman

Koľká symbolika - Francúzi si nechali spáliť identitu. Najlepšie by bolo, aby do rána začala občianska vojna - ale to sa žiaľ nestane.
Ten oheň možno len privítať, Zhorí len hybris, človek ani boh nikdy nie sú v napatlaných kameňoch.

Náhodný okoloidúci

Ľudia potrebujú symboliku, je dôležitá pre ich identitu a súdržnosť.
Ten požiar je síce symbolický, ale dôležitejšie je, čo bude potom. Prestavajú chrám na mešitu, alebo ho nechajú schátrať do podoby torzálnej architektúry, alebo nájdu peniaze a opravia ho do aspoň približne pôvodnej podoby?
Prispeje na opravu Vatikán?

Norman

aj Rišsky snem zhorel a ... pomohlo to. Heh.
Žarty bokom - možno to ľudí preberie, aby si uvedomili, kam až idú, kam to speje. Explicitni exoterickí veriaci to môžu považovať za božie varovanie - a lepšie varovanie veru nemôže byť.

Norman

Slovanstvo samozrejme nie je nejaká ucelená spolupracujúca skupina - rovnako ako nie je je splupracujúca skupina národov hovoriacich románskymi jazykmi, alebo skupina hovoriaca germánskymi jazykmi. Mnohí u nás majú úplne falošné predstavy, ilúzie, aké schopnosti a záujmy má napríklad Rusko - a to len preto, lebo je najmocnejšie.
Ale povedať, že je to "konštrukt", v zmysle že je to vymslený prázdny pojem založený len na dohovore, nie je pravda. Okrem jazykového spojenia je nepochybná genetická príbuznosť a aj kultúrno-historická podobnosť (i keď tá, prirodzene, pre obrovskú rozlohu slovanských národov, nemôže byť rovnaká.
Realita Slovanstvo je určite menší konštrukt, ako napríklad viera, že naši predkovia prešli suchou nohou cez Červené more, alebo predstava, že naši predkovia prišli z Uralu, aby tu založili kresťanské královstvo (ten zvyšok, čo zostalna Urale, tam napodiv nezaložil nič). Židia sú zmeska všetkého možného, aj kultúrne a dnes sú naozaj umelý "konštrukt", a napríklad Maďari sú prevažne Slovania hovoriaci síce jazykom s ugrofínskym podkladom, ale to je tak všetko, čím sa odlišujú. Čo je väčší konštrukt?

Problém Slovanstva nie je jeho fikcia, ani to, že by jeho národy nejak výnimočne málo držali spolu (nijaká veľká skupina nie je jednoliata). Problém Slovanstva je, že si kedysi príliš nechalo zobrať svoju identitu a doteraz sa považuje za niečo iné, než čo naozaj je. Považuje sa za niečo dosť slabé a vinné - čo ani jedno nie je pravda. Týchto falošných kvetinkových bludov sa musí zbaviť - spolu s inými cudzími "konštruktami", ktoré z neho robí otrokov, dokonca oblizovačov nôh a búchačov hlavou o múr.

Slovanstvo má stále svoju drevnú charakteristiku. Proste je to tak, to je niekedy sila, ale niekedy teda slabosť. Samozrejme, musí sa naučiť poznať nepriateľa a byť múdrejšie, ako je on - ale aj keď sú v tomto slovanské národy akoby naivné, akoby nekoncentrované, to neznamená, že sa to zajtra nedá zmeniť. Je to ako vyrásť z detskej košele a nasadenie si dobrého funkčného ochranného oblečenia. Je to vec vývoja.

balu

"predkovia prišli z Uralu, aby tu založili kresťanské královstvo (ten zvyšok, čo zostalna Urale, tam napodiv nezaložil nič) ... a napríklad Maďari sú prevažne Slovania hovoriaci síce jazykom s ugrofínskym podkladom"

Ježiši Normane, až takto si v obraze? :D
To sú nepochybne hlboké, prísne na faktoch založené a objektívne znalosti dlhoročného odborníka na danú tému. Pred touto nepriestrelnou argumentáciou mi nič iné nezostáva, než skloniť hlavu a priznať si hanebnú porážku. Ešte si zabudol, že aj Budapešť postavili slováci, Petőfi a Matúš Čák boli tiež slováci, Svätopluk ovládal územia až po Belehrad a Varnu... ale kľudne dopíš ak ťa ešte nejaké ďalšie fakty napadnú.
-------
Čo sa týka môjho názoru na slovanstvo som to napísal v komente vyššie. V tejto forme ÁNO, považujem to za rovnaký politicko-ideologický produkt pansalvizmu, ako "germánstvo" produktom pangermanizmu. O určitom reálnom príbuzenstve medzi rôznymi slovanmi, príp. aj medzi slovanmi a maďarmi nepochybujem. To príbuzenstvo ovšem môže byť oveľa staršie, napríklad s poliakmi sú maďari v bratskom vzťahu odkedy vôbec sú nejaké záznamy a je to obojstranné.

Norman

Hej, v komentári "vyššie" si napísal:
"... všeobecné akoby národné povedomie "slovanov" je umelý produkt, ktorý nemá prakticky žiadne historické prekurzory"
A iné veci v ronakom duchu.

Toto je presne ten veľkomaďarský šovinizmus: slovanstvo nejestvuje, ale veľmoc sú "maďari","uhri", "sarmati" "bulhari" a iné stepné etniká.
Nuž - to ti akože máme dať za pravdu, Balú?

Ja som ti tu ani nechcel odpovedať, nech sa s tebou porozprávajú ľudia, nech sa ťa spýtajú viac, či to myslíš vážne.

To, čo tu teraz predvádzaš v tomto príspevku, by Aman nazval "strawdog" , pretože mi predkladáš veci, ktoré mám akože napísať, a potom sa na nich smeješ. Ale ja sa nestarám o to, kto postavil Budapešť, nestarám sa o to, kde boli Slovania - keďže viem, že tu boli po celej strednej Európe dávno predtým, než sa zjavil nejaký hún, a ani o iné veci sa nestarám. Len som povedal, že ak je niečo konštrukt, tak je to vytvorenie mýtu o uralskoaltajských samojedoch v strednej Európe. Nielen preto, že to nie je pravda, ale preto, že je to výsostne hlúpy a nekonzistentný mýtus, ktorý sa nedá udržať.

Samozrejme, nikomu neberiem, čo si o sebe myslí, dokonca ani keď sa samopoškodzuje - ale prosím ťa, nezaťahuj do toho ďalších našich ľudí. Je to slepá ulička.

Náhodný okoloidúci

Prijatie Istanbulského dohovoru by bolo ako povestné kŕmenie internetových trollov alebo priliatie čerstvej vody do rybníka s úchylnými rybami.

Roland Edvardsen

Určite netreba nič podceňovať, ale treba tiež rozumieť širším súvislostiam. Neviem ako ty, ale ja som ten dohovor čítal a chápem, prečo majú ľudia s ním problém. Nie je to jednoduchá téma dokonca ani pre ľudí s právnickým vzdelaním. Takéto dohovory majú istú právnu silu, ale veľmi mäkkú. Odpor alebo podpora dohovoru v tunajších podmienkach nejaký väčší vplyv, reálny dopad, mať nebudú.

Je to komplexnejšie. V krátkosti, ten dohovor je určený najmä pre moslimské krajiny (viď aj spomínanie takých vecí ako ženská obriezka). V ich prípade má zmysel to podporiť (a čisto z pragmatického hľadiska takéto záležitosti vo všeobecnosti treba v moslimských krajinách presadzovať, aby negenerovali toľko utečencov z dôvodu prenasledovania alebo diskriminácie žien či rôznych menšín). Ja som v tomto veľmi pragmatický: "džendežer" a feminizmus je pre moslimov veľmi dobrý. :-)

Na druhej strane jazyk a filozofia textu, sú v zopár bodoch sporné (ten omieľaný, problematický výklad slova gender), takže vo vzťahu k nám chápem, že to niektorí ľudia nechcú prijať. Ale to odmietnutie má naozaj symbolickú hodnotu. V praxi z dohovoru nevyplývajú také veci ako homosexuálne manželstvá, adopcie alebo registrované partnerstvá, ako to spomínal Kuffa a podobní (aj keď beriem, že v rámci mobilizácie ľudí treba vedieť aj prehánať :-)). To je nezmysel. Aj také konzervatívne krajiny ako Turecko, Cyprus, Albánsko, ktoré ten dohovor ratifikovali už dávno, sú veľmi ďaleko od prijatia nejakých registrovaných partnerstiev. To isté aj Bosna-Hercegovina, Čierna Hora, Gruzínsko, Srbsko, ktoré majú ústavný zákaz homomanželstiev rovnako ako Slovensko - všetky ten dohovor prijali.

Hovorím, odmietol sa istý typ nejasného jazyka, s ktorými zvyknú operovať ideológovia popierajúci základnú materiálnu realitu, to je všetko.

Norman

sú všetko moslimské krajiny, od ktorých nik nič požadovať nebude. Tie môžu podpísať čokoľvek, je (im) to jedno.

Náhodný okoloidúci

Pôvodne dobrá myšlienka všeobecných ľudských práv sa zvrhla (= bola vedome a úmyselne deformovaná) do podoby rakovinového nádoru. A navyše sa uplatňuje veľmi selektívne - niekomu sa ľudské práva priznávajú až na úrovni privolégií, niekomu sa úplne upierajú, vždy podľa toho, ako to vyhovuje mocným (j)elitám okupujúcim významné posty.

balu

S tým slovanstvom rovno skúsim odpovedať aj Normanovi z iného komentu (načo by som 2x to isté napísal, že?). Slovanstvo je predovšetkým jazyková skupina, ktorá zahrňuje etnicky relatívne rôznorodé národy. Zhruba tak si to predstavujem, že ako sa začal Rím rozťahovať, sabini, samniti, etruskovia, gréci, gallovia a všetci postupne preberali ich jazyk, tak, že po nejakom čase sa už sami hrdo považovali za rímanov. Je známe, že napr. poliaci sa ešte v X-XI. storočí bežne spomínajú ako sarmáti, dnes slovansky hovoriaci bulhari boli stepný národ a dosťahovali sa tam niekedy v VI-VII. st., srbi sú geneticky hodne odlišní, etnogenéza samotných rusov je tiež kľukatejší príbeh od slovanov cez vikingov, na severe ugrofínske a na juhu stepné národy a pod. Aj keď etnické chápanie slovanstva nejaký základ samozrejme má (a hlavne asi práve v tejto severnej "zóne" rusi-bielorusi-malorusi-rusíni-slováci-poliaci-"staročesi"), zakladanie, pestovanie, posilňovanie a zahraničná propagácia tejto myšlienky bolo ideologickým nástrojom mocenských záujmov Ruska ako odpoveď na zjednocujúcich sa germánov. Takže aj keď nepovažujem za až tak triviálne samozrejmú, v princípe nespochybňujem samotnú (hlavne teda severo-) slovanskú príbuznosť, len chcem upozorniť, že do "slovanskej mytológie" sa týmto spôsobom dostalo veľa prvkov a všeobecné akoby národné povedomie "slovanov" je umelý produkt, ktorý nemá prakticky žiadne historické prekurzory.

Ja na základe histórie žiadnu jednotu s Nemeckom a Rakúskom nevidím. 80% uhorskej histórie je odporovanie nemeckému tlaku, ale trebars taký Rastislav by tiež mohol rozprávať, ale by mohol aj Svätopluk, ktorý išiel s nemcami proti svojmu bratovi a keď po víťazstve si začal nárokovať jeho územie poslali ho do prdele a zem slovanov pekne okupovali pre seba. A detto po celý čas existencia Uhorska, v každom storočí aspoň 1 ale radšej 2 pokusy, až došli Habsburgovci (ktorí počas osmanskej okupácie väčšinou čušali) a bolo po srande. A ak sa pozrieš na históriu ostatných krajín V4 uvidíš to isté, aj u čechov, aj u poliakov. Ako vidím, Nemecko ani dnes nerozmýšľa ináč, naďalej sme pre neho územie na ovládnutie a využívanie. Momentálne to praktizujú ekonomicky, len sa pozri s ktorou krajinou má V4 najväčšie obchody, kto tu najviac investuje. Nemecko už len kvôli svojim rozmerom je iná liga ako hociktorá z krajín V4 - ale ak budeme rátať V4 spolu tak to už je iná reč, ďalší dôvod pre V4 (a z opačného hľadiska pre jej rozbitie).

No ak cituješ 444 si na najsprávnejšej adrese, akurát tuším s nimi bola kauzička, že býv. maď. ministerka rodiny Katalin Novák bola na konzervatívnej konferencii v Taliansku o rodinách, a 444 už ráno vedelo že jej prednášku obecenstvo prijalo s pohoršením a piskotom... problém bol iba v tom, že Novák mala prednášku poobede. 444 je najtuhšia protivládna propaganda, je známe, že je Sorosom dotovaná. Takže nehovorím, že automaticky ber ako lož, ale ber maximálne s rezervou čo napíšu. Terminológia je tiež veľmi dôležitá. Maďarsko naďalej nie je izolacionistickou krajinou, ale keď niekto si vybaví papiere, robotu a ubytovanie a je žiadaný na nejaký účel, tak nie je "migrant" v tom zmysle ako to slovo libtardi používajú. To je hodne iné, ako ozajstní migranti - v ich terminológii "utečenec" "žiadateľ o azyl" a pod. - ktorých v 2015 sa Maďarskom prevalilo cca. 450000 ks., polia na juhu boli posiate dokladmi. Takže nasilu, porušením medzinárodných dohôd aj miestnych zákonov a bez identifikácie. Podľa mňa je to rozdiel jak sviňa.

Jasné, že všade sa robia kompromisy. Napr. istanbulský dohovor. Ale dosť ide aj o štýl propagandy, a v Maďarsku je vládna propaganda na dosť vyššej úrovni ako na Slovensku - Ficovci v podstate ani veľmi nemajú "vlastnú" telku, portál atď. Sumárne má v Maďarsku opozičný blok (akože "nezávislí", asi ako DennikN alebo SME) stále väčší podiel, ale furt sa tvária, že oni akože nič, oni sú súkromné média a sú samozrejme nezávislí a objektívni (byť majetkom niekoho - a byť nezávislý... pekný oxymoron) a ich trestanie je útok na slobodu slova, táto schéma platí aj na Slovensku ale asi všade. Napríklad NIKTO, ani vládne ani opozičné média nerozpytvávali tú dohodu s USA, ani sa len nespýtali čo je v nej. Americké základne sú OK aj pre nezávislákov. O dianí v Maďarsku by teda bolo relatívne ťažké objektívne informovať, lebo týmto objektívcom neverím ani keď sa pýtajú a vládnej propagande sa tiež nedá všetko veriť. V podstate opozičné média prevzali úlohu opozičných strán, lebo v tejto najnovšej várke opozičných politikov je taká kontraselekcia, že sú vo vládnej telke celé, dosť humoristické relácie, ktoré sa zaoberajú tým akú chujovinu zas vyviedli, čo zase povedali - s takýmito dementmi sa tu prevrat nedá urobiť.

Norman

Veľké Uhorsko, alebo takú neformálnu ale silnú spoluprácu krajín bývalého (Rakúsko)Uhorska, si sem dával v minulosti - a to nemienim nejak odsudzujúco, ale proste to tak vidím. Také niečo je nepriechodné. Malé Slovensko sa musí brániť a byť "paranoické" - už má skúsenosti aj s Rakúšanmi, aj s Maďarmi, aj s Ćechmi aj s Rusmi - vo všetkých prípadoch si to odsralo - a začalo sa to srať odkedy sem prišiel najväčší dvojslovák Cyrila metod (ale to je iná téma).

Čo sa týka Hídu - áno, časť z voličov a parťákov sú "slováci" - ale sú to tí kozmopolitní slováci (nemyslím židia, ale proste vykorenenci). Híd je preto proste maďarská strana - aj keď nie všetkých maďarov, našli by sa zrejme aj horší.

Čo sa týka samého článku (ešte raz zhrniem) - ten sa zaoberá tým paradoxom, že Magyarországh je výrazne protibruselský, a tu na Slovensku tak výrazne volili Čaputovú, volili globalistku, proti Smeru. Je to paradox, a aj keď Amana ukázal, že to je v podstate nejaký normálny mechanizmus, aj tak je to tu na Slovensku azda až príliš. Prečo sa maďarská menšina na Slovensku nedrží viac politiky Budapešti zostáva stále otázkou, či skôr výzvou.

balu

vysvetliť. Tunajší maďari v podstate CHCELI hlasovať za toho, kto je najviac lieblingom maď. vlády - Menyhárta z SMK. Akurát, že Menyhárt odstúpil pre Miustríka a Mistrík pre Čaputovú, takže oni chceli hlasovať za maďarského konzervatívneho chlapa ale týmto dvojitým odstupom dostali slovenskú ultraliberálnu devu. Vot demakracija ribjata. V článku ináč sa autor cez paralely rôznych menšín kadetade aj dostal k odpovedi, čo som aj ja napísal: menšinový "životný štýl" je iný, lebo väčšinové národy bohužiaľ majú tendenciu v menšinách vidieť problém a skúsiť ich "skrotiť". Viď slováci na konci XIX st. alebo maďari teraz na Slovensku. Členovia menšín bývajú teda súdržnejšie a v ich videní sveta má významnú časť ostražitosť, čo zase na nich šijú. Maďari teraz volili preto tak ako volili, lebo 1) nedostali jasné "pokyny" 2) kto bol spomedzi nich ich de facto zradil 3) Čapoutová vyzerá byť vcelku bezproblémová, nebude ich buzerovať klasickými chujacinami. Len preto som začal citovať ten zákon s hymnou. Ináč nečakane veľkú odozvu to má aj v Maďarsku.

Akonáhle to nebudeš nazývať "Veľké Uhorsko" (čo je samo osebe divný termín, lebo Uhorsko nemalo prídavné meno, bolo veľké, to hej a potom keď už neni veľké sa už nevolá Uhorsko - ináč len a jedine v češtine a slovenčine, vo všetkých ostatných jazykoch je to Hungary/Hungary, Ungarn/Ungarn atď.) možno aj tá paranoja odpadne. Maďari už tiež majú svoje skúsenosti so všetkými okolitými národmi. V Juhoške napríklad v 1944 vyvraždili cca. 50000 maďarov, podaktorých z toho stiahli z kože zaživa a pod., oproti tomu z Československa iba vysídlili cca. 110000 maďarov v 1947-48, nezabili ich, takže sme vám mimoriadne vďační za humánnosť. Aj o "re-"slovakizácii sú originál príbehy, totiž pred zhabaním majetku a vysídlením človeka mohlo zachrániť, keď sa prehlásil za slováka. A hneď vyzerali štatistiky lepšie. A to je všetko doložené číslami, menami, dátumami. Vieš, potom je tá daná menšina právom precitlivelá na isté témy a na všetko čo zaváňa ďalším ukrojovaním z ich národnej identity. Sú radi, že sú, že sú tu a že sú ešte maďarmi a chceli by aj zostať.
Cieľom V4 je práve to, aby sa ináč logická a prirodzená vzájomnosť medzi post-soc krajinami a z nich medzi tými štyrmi znovu vytvorila. Aby sme si konečne dostavali aj tie S-J diaľnice, ak nejaký tovar my sami nevyrábame, v prvom kole budeme hľadať medzi najbližšími partnermi a podobne. Zmier sa s tým, že Slovensko a Maďarsko už zostanú samostatné entity ale bolo by obojstranne prospešné keby sa spolupráca stala trochu "rodinnejšou". Je na tom niečo zlé?

Ľubov

Balú,v prvom rade: radosť mám,že si tu....potom mi nedá ešte nespomenúť,že v dvoch ,pomerne dlhých komentároch som neobjavila gramatickú chybu.Nie,nevadila by mi ,keby bola,mlčala by som.Ale nenašla som-a Ty s iMaďar ,ako sa dlhodobo k tomu hlásiš,takže mám len jedno vysvetlenie. Veľa si čítal po slovensky.Možno na škole .Dobre,teraz k Uhorsku. To nie je možné,ako sa zmenil môj vzťah k tejto časti našich dejín.

" Chceš zmenu? Staň sa ňou",to povedal Gandhi,on síce nie je môj favorit ,s týmto však musím súhlasiť.

Takže je preč to myslenie,keď som sa na Uhorsko dívala s nepriateľstvom,nie,v mnohom bolo skvelé. Skvelé bolo ,pretože ho obývali Slováci.-),presne tak.

Ale o inom by som chcela.Radšej rozmýšľajme,ako udržať súčasné oteplenie v našich vzťahoch k tomu,čo píšeš v posl.vete-obojstranne prospešnej spolupráci. Ja viem,znie to ako fráza .Ale nie je.

A hneď sa Ťa aj opýtam,či v maďarskom majstríme sa objavilo niečo o tej švajčiarskej banke(Bazilej),o tom vyhlásení odtal,že dolár musí byť krytý zlatom a iba zlatom.Tu prestitúti ani slovo,takže je to zrejme naozaj dôležité.Zas VK na AE news píše,že vyhlásenie o doláre bolo len odpútanie pozornosti od satanistických rituálov(mučení detí) pri prijímaní nových členov.Vážne,takto to povedal.

Prosím Ťa,mrkni sa na to v maďarských médiách,dík.

mirage

Je dobre mat s Madarskom korektne vztahy ale nie
je toto europsky unikat?
Kde v EU alebo Europe v pohranicných oblastiach pred zapasmi
a) diváci spievaju hymnu susedneho statu
b) divaci z madarskej mensiny spievaju madarsku hymnu (spievali by v srbsku alebo iba na slabom Slovensku?

Par rokov dozadu to spomenul Tittel (ako vtedajsi alebo vtedy uz byvaly asistent repr. trenera), ze v DS sa pred zapasom spieva mad. hymna.
Teraz znovu a dal navrh znenia zakona.
http://madari.sk/magazin/aktuality/na-slovensku-vrcholi-hungarofobia-zak...

Dostaj ziadal vynat slovo iba a snazil sa zosmiesnit Titela, ze mal dat do znenia zakona rovno presne miesto - DS stadion.
Preco Dostaj nenavrhol vynat "iba.. " a zakomponovat tam sportove podujatia, prip. za " v prítomnosti sucasnych byvalych reprezentantov SR". Ide o urazku reprezentantov.

Ked stat dotuje zo sportu najma (pre vela ludi absolutne nezaujimavy) futbal, tak toto ma ustrazit minimalne ako sucast fair play.
Ak je navrh zakona podany v case, kedy sa zaroven riesi nieco vaznejsie a tento zakon nie je priorita 1 ale iba 2,3, tak sa ma schvalit ako priorita 2,3 tj rychle a bez emocii.

Zaujimave, ze Sme temu zlahcuje, kto -ktori posl. su proti, ktori sa zdrzali.. aj to on niecom vypoveda. Sns to nezvladla.

vrbovčan

že riešiť spievanie maďarskej hymny zákazom a v zákone, je blbosť. Alebo nedostatok politickej prozreteľnosti. Ale účel prijatia celého zákona nebol tento zákaz. To sa tam dostalo akoby pomimo, bez povšimnutia nejakým amatérskym zásahom zrejme poslanca Dušana Tittela.
Účelom bolo hokejovému zväzu zrušiť ten ich hokejkový štátny znak. Viete ako to bolo? Na hokeji, ako na populárnom športe zarába spústa rôznych výrobcov a prekupníkov suvenírov a dresov. Na každom drese je štátny znak. Ten nepodlieha patentovému zákonu. Na rozdiel od nejakého iného loga, zobrazeného na drese. V takom prípade si môže majiteľ patentu na toto logo pýtať od každého výrobcu zaplatiť licenciu na výrobu a predaj predmetu akéhokoľvek s týmto logom. To je celé. Je za tým púhy biznis.
Že sa podarilo prepašovať do zákonu ani nie zákaz, ale povolenie spievať cudziu hymnu iba v prípade oficálnej návštevy, je vec pomimo hlavného účelu a áno bola tam podsunutá akosi pod pultom. Ja som počul verziu, že účelom bolo, aby futbalový zväz mohol pokutovať klub za takúto hymnu. Účel bol DAC Dunajská Streda. To slovo "IBA" tam zrejme podsunul zase len Dušan Tittel.

Ľubov

Je to naozaj veľmi subjektívne,nemajte mi to za zlé.Ale na futbale niečo smrdí-neviem to presne definovať,je v ňom niečo nečisté.Aj začiatok futbalu v Chitzen Itza bol veľmi démonický,myslíte,že to sa len tak vyparilo,tie stovky,možno tisícky zabitých obetí? Nie,nevyparilo sa to.

Napokon,ak je cieľom to,aby debilita bola normou,tzv."šport" je vynikajúci nástroj.Kašlite na to,nie ste predsa otroci! Futbal je zlo.Ale nemusí to tak byť.
Nedá mi opäť nespomenúť dedka,keď mal 17,s chlapcami chodili na bicykloch 20 km do Trnavy,pozerať sa ,ako trénuje Jozef Adamec. Povedal." Jožino vždy vybehol na hrište posledný,meškal 10 minút,on si to mohol dovoliť"
Aj po tolkých rokoch tam bolo cítiť ten obdiv,to zbožňovanie.
Tak si myslím,že to bol ešte šport,ktorý bol krásny. Paródiu na tie časy aj s dialektom som objavila tu.-)
https://www.youtube.com/watch?v=qwn9YYkw4Tc

Norman

nuž veru, Kiska sa ešte má čo učiť :-)))))

buko

Norman, ujo Bencik ti robi reklamu, vraj "istý „Norman“" vytvara "zoznamy nepriatelov"

https://dennikn.sk/blog/1435639/o-zoznamoch-nepriatelov/

Norman

O reklamu ani tak nejde, ale páči sa mi, ako aj teraz opakuje tie staré (už takmer zabudnuté) texty. Veru, sú presné a stále platia. "vyjebaný skurvený sionistický agent politruk" :-))
Je to magor.

Ľubov

Jedno je isté,porovnávanie človeka k iným zvieracím druhom je staré,veľmi staré.Vlci,líšky,orly,draci,no aj hyeny supy,povedzme to na rovinu,aj potkany.( a to ste ešte nevideli fotografie pásomníc s mladými,prisatými na jej hlave).

Nuž,potkany to zrejme schytali najviac.Hostili blchy,ktoré prenášali mor,čiernu smrť Mor vyhubil tretinu populácie v Európe.Potkany zatiaľ žili v podpalubí lodí,ktoré križovali moria a tak ujsť sa pred nimi nedalo.A ak tento svet skončí,opäť majú najväčšie šance prežiť,hovoria vedci.Sú prispôsobiví.

Ak je potkan personifikáciou,mŕtvej,skazenej krvi,aké zvera je na opačnom konci stupnice? Čiže tam,kde je život a nádej-podľa môjho skromného názoru je to bájny jednorožec. K žiadnemu nému zvieraťu neviem porovnať niektorých ľudí,ktorí žijú nenápadne medzi nami.Napríklad tento detský lekár
https://www.novinky.cz/veda-skoly/438347-mama-je-pro-dite-absolutni-hodn...

Už v roku 1970 predpovedal degeneráciu populácie.Ako to mohol vedieť? Na kongrese pediatrov v Martine povedal,že v priebehu troch generácií sa začne stávať debilita normou. Bohužial,zdá sa,že sa nemýlil.

Norman

ak niekto pracuje povedzme 30 rokov s deťmi tak to jasne vidí :) Za nejakých 30 rokov sú už jasné rozdiely v populácii - a na deťoch tieto veci o vývoji vidno špeciál jasne, lebo ich doktori sledujú, zapisujú a hodnotia, či náhodou nezaostávajú v osobnom vývoji:) A - zaostávajú. Ale všetci, rovnako:-)

Náhodný okoloidúci

Vrcholový tzv. šport je mimoriadne účinný spôsob ako z normálneho chalana vychovať tupého namysleného arogantného blbca - "Ja som športovec, kto je viac?"
Keď sa synáčik rozhodne, že chce byť futbalistom alebo hokejistom, prípadne tenistom, celá rodina tomu musí podriadiť svoj život. Rodičia zarábajú už len na synáčikove tréningy a dresy, všetko ostatné ide bokom.

Ja osobne som na základke na telocviku hranie futbalu alebo basketbalu doslova pretrpel. otrávený, nechápajúci zmysel behania za loptou a kopania a búchania do nej a doteraz to nechápem, nič zaujímavé na tom nevidím.

Roland Edvardsen

Súhlas. Ak mám hovoriť o svojich školských časoch, tak títo "futbaloví chlapci" patrili k tým najväčším, najpovrchnejším hovadám vôbec - a zdá sa, že to nebude náhoda. Môj dedko bol učiteľ na zš a najviac nadával práve na tzv. "športové či futbalové" triedy chalanov, lebo to boli proste ťažkí arogantní zmrdi, s ktorými sa nedalo. Prečo je tomu tak by bolo na dlhšiu analýzu...Ale máš pravdu, že tam bol ten prístup "ja som športovec, kto je viac"?, presne tak .

vrbovčan

kluby teraz jeden po druhom oslavujú storočnice. V tej dobe to bolo v móde. Futbal bol vtedy šport gentlemanov. Potom sa začali točiť okolo športu peniaze z reklamy a šport sa vtedy rozdelil na vrcholový a rekreačný. Ten vrcholový je primárne riadený záujmom divákov, teda nie len kvalitou športového výkonu, ale aj spievaním hymny, ak to niekoho pritiahne.
Ščepka paroduje nie futbalovú komunitu, ale miestneho tlčhubu nevedomky napodobňujúceho slovník vtedajších funkcionárov.

Náhodný okoloidúci

Vieš, balú, ono to je tak.
Neviem o tom, že by Slovensko niekedy malo v úmysle asimilovať a poslovenčiť maďarskú menšinu. Reči sa síce viedli všelijaké, aj o tankoch na Budapešť, ale nejaká asimilácia Maďarov nikdy nebola oficiálnou politikou hociktorej slovenskej vlády. A určitý stupeň asimilácie je prirodzený jav.
Na druhej strane kým bolo Slovensko súčasťou mnohonárodného Uhorska, tak po rakúsko-uhorskom vyrovnaní začala tvrdá maďarizačná politika a bola to dá sa povedať oficiálna línia uhorskej vlády. Zatváranie slovenských škôl, úplné vylúčenie slovenčiny zo školských osnov a tresty za jej používanie v škole, "prevýchova" detí, ktoré išli do škôl ako Slováci a vychádzali z nich ako "Maďari".
Takže toto je ten rozdiel.

Ale vieš, čo je paradox? Touto maďarizačnou politikou samotná uhorská a potom maďarská vláda zapríčinili, že o obyvateľoch Maďarska, aj keď ich je takmer dvakrát viac ako obyvateľoch Slovenska, sa už dávno nedá hovoriť ako o Maďaroch v genetickom slova zmysle.

A čo sa týka Čechov, tí si na Slovensku vybíjali svoj pocit menejcennosti voči Nemcom a brali nás vždy len ako vnútornú kolóniu a zdroj genofondu určeného na počeštenie. Taký malý čecháčkovský imperializmus.
Takúto politiku voči nám Rusi nikdy neviedli. Mali sme síce povinnú ruštinu a ruské básničky, ale nikdy tu nebola snaha o rusifikáciu Slovákov. Bolo to len politické a ekonomické vazalstvo voči ZSSR.

Som rád, že si sa vrátil domov na Nadhľad :)