Zahraničná spojka na vraždu - Pavla Holcová

Povedzme si niečo o novinárskej praxi a zahraničných sietiach.

Novinár Kuciak bol začiatočník. Začiatočníci robia vždy najšpinavšie práce. V niektorých oboroch to znamená behať po teréne, ale v prípade politicky slúžiacich novinárov to znamená prijímať všetko, čo im pridelia, urobiť nezáživnú robotu a potom to zverejniť pod svojím menom. 

S Kuciakom spolupracovali Tódová a Nicholson - obaja sa k tomu s nadšením hlásili po jeho smrti. Týchto dvoch netreba príliš predstavovať. Todová je všeobecne známa hysterka z tlačoviek a Nicholson je proste taký spomalený agent tajných služieb (minimálne niečo ako štb donášač - ak to nie je pravda, tak zožeriem svoj klobúk). Nicholson sa práve pár týždňov pred vraždou odsťahoval do Kanady.

Zaujímavejšia osoba je Kuciakov link do zahraničia, aktivistka organizácie "Člověk v tísni", oficiálna zakladatelka "Českého centra pro investigativní žurnalistiku", Pavla Holcová.

holcova

Táto česká novinárka uplynulý rok a pol spolupracovala s Kuciakom na jeho článkoch. Zaujímavá je táto forma spolupráce - skúsená novinárka údajne robila rešerše pre eléva. Skúsme to uviesť na správnu mieru - úkolovala ho, dávala mu priamo materiály, ktoré mal zverejňovať ako vlastné.

Holcovej Centrum bolo okrem iného zapojené do projektu Organized Crime and Corruption Reporting Project  (Projekt pre reportovanie organizovaného zločinu a korupcie), čo je konzorcium združujúce podobné nižšie organizácie "novinárov". To boli teda jej horúce témy, jej nástroj, pomocou ktorého sa masíruje verejna mienka, vyvoláva nespokojnosť. Slovko "organized crime" môže znamenťa ekonomickú kriminalitu, ale vyvoláva aj myšlienku na nájomné vraždy, ktoré organizovaný zločin takmer vždy sprevádzajú. Zaoberala sa Holcová aj aspektami vplyvu nájomných vrážd na spoločenskú atmosféru?

 

Holcová podala Kuciakovi aj materiály o Panama Papers. Nie je celkom jasné, prečo práve jemu, nie sú pre túto tému na Slovensku lepší, skúsenejší novinári? 

Teraz Holcovú vraj stráži polícia, jej meno rýchlo zmizlo z článkov o prípade. "Nezlobte se, ale nechci a nemůžu se k tomu vyjadřovat," povedala Respektu. Nemôže? Zmysel pre povinné služobné mlčanie?

Sú veľmi zaujímavé tieto vzťahy novinárov na zahraničie. Prečo mladých slovenských novinárov musia vychovávať spoza hraníc? Vedia vôbec, kto sú tí ľudia, s ktorými spolupracujú? Vedia, pre aké organizácie pracujú? Česko bolo vždy pre slovenských kolaborantov spojka do USA. Všetky veci išli za starých čias cez Prahu a doteraz je to základný medzistupeň - americkí agenti tajných služieb pre túto lokalitu, najčastejšie starí emigrantskí Česi, doteraz považujú Slovensko len za český dvořeček.

Holcová bola a je teda výrazne organizovaná, až do takej miery, že sa to nedá nevidieť - ale ani všetko vidieť. Bola to znalkyňa tématiky korupcie a vrážd. A vedela poradiť, kto je kto na slovenskej novinárskej scéne. Kuciaka poznala azda najlepšie. Na druhej strane, o jej linkách na Ameriku ja nepochybujem. Určite im podávala informácie, prečo nie, že.
 
Takmer sa človek čuduje, že Holcová tiež už nie je v Kanade.
 
  
iné zdroje Trend



 
Ema

V spolku agentov s názvom Človek v tiesni mala naštartovať farebnú revolúciu na Kube. Nepodarilo sa. Trh s havloidnými kurvami je na Kube poddimenzovaný hlboko pod kritickú hranicu odpálenia revolúcie.

Pavla bola prevelená do inej oblasti. A podozrivo sa okolo nej začínajú kopiť mŕtvoly.

Malťanka Daphne Galizia. To je investigatívna žurnalistka, ktorej motorové vozidlo zrýchlila bomba.
"Všechno dělala takzvaně na kovboje," vzpomíná na ni novinářka Pavla Holcová z Českého centra pro investigativní žurnalistiku, která se díky práci znala s Daphne Galiziovou osobně. "Byla velmi odvážná a dokázala se velmi rozohnit. Někteří říkali, že jde do všeho příliš po hlavě," řekla deníku Aktuálně.cz.

afinabul

doplnenie linku
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/byla-jako-kovboj-az-prilis-odvazna-...
Český přesah má případ investigativního novináře Jána Kuciaka, kterého neznámý pachatel společně s jeho snoubenkou zastřelil. Na své poslední kauze, která jej pravděpodobně stála život, spolupracoval s českou novinářkou Pavlou Holcovou z Českého centra pro investigativní žurnalistiku.
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/528526/ceska-kterou-chrani-p...

Ján Kuciak nebol len kolega, ale hlavne dobrý človek. Nedal sa kúpiť ani zastrašiť
https://www.etrend.sk/ekonomika/jan-kuciak-nebol-len-kolega-ale-hlavne-d...
Uhrík sa vyjadril, že s Kuciakom sa stretol, keď konzultovali nejaké tie "fake News", ktoré mu "niekto" dal, ako "zadanie zhora":
https://www.hlavnespravy.sk/milan-uhrik-jan-kuciak-bol-jeden-z-mala-kore...
Holcová: Vždycky se snažil k tématu nastudovat co nejvíce věcí. V tom byl dobrý.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/italove-nas-varovali-vrahy-kuciaka-...
Klus: Je potrebné to vyšetriť a potom je pochopiteľné, že sa novinári pýtajú aj nepríjemné otázky.
Napríklad, prečo majú niektorí členovia Smeru fotografie zverejnené s človekom, ktorý je dôvodne podozrivý z toho, že je súčasťou organizovaného zločinu.
Číž: Dôvodne podozrivý prečo? Kto to povedal okrem pána z Kanady a redaktora, ktorý to potom posunul pánu Kuciakovi?
https://www.hlavnespravy.sk/ciz-zkonfrontoval-klusa-az-mu-z-toho-bolo-is...
Zavražděný novinář rozhodně nečerpal informace jenom z veřejných zdrojů, to je hoax a dezinformace slovenského mainstreamu
https://aeronet.cz/news/slovensko-ceka-nedelni-chvilka-politicke-loterie...
---
KUCKO SI DOMA? NIEKOHO TI POŠLEM:
Pavla Holcová, ktorá s Jánom Kuciakom pracovala, pre TV JOJ uviedla, že so zavraždeným novinárom komunikovala ešte v stredu dopoludnia.
https://www.noviny.sk/krimi/314273-exkluzivne-ceska-investigativna-novin...
https://www.expres.cz/jan-kuciak-vrazda-novinare-italska-mafie-ndranghet...
---
Bývalý redaktor SME a súčasný reportér Trendu TOM NICHOLSON bol zrejme jedným z posledných ľudí, ktorí hovorili s advokátom Ernestom Valkom.
https://domov.sme.sk/c/5634156/nicholson-v-den-smrti-valko-vtipkoval.html

slaven1

Ak sa to stane raz, môže to byť náhoda. Ak sa to stane druhý krát, už je to úcečka a tá ma smer.

Prítomnosť Nikolsona na scéne môže byť pre daného človeka fatálna.

Norman

Holcová je teda pravdepodobne jeden z mála ľudí, čo poznal aj Kuciaka aj tú Galiziovú. Fatálna spojitosť len dokresluje profil aktivistu (po anglicky agenta).

vrbovčan

spomína, že tri dni bol u nej doma a nikoho iného tam nepúšťala, aby mala na neho čas. To sú dve podozrivé skutočnosti - konšpiračný byt a sociálna izolácia. Stále nie som presvedčený, že to je príčina vraždy, ale že hen to bola spravodajská hra je myslím pravdepodobné. A od Vagoviča dostal zoznam, koho má v tej databáze hľadať. Nie celé portfĺio zo Slovenska. Vybratí ľudia. Spomína tam Výboha.

Norman

ona je predsa sama len vykonávateľka. Ale bola spolu s oboma zavraždenými v jednom kotli a je to kanál do Ameriky.

Ona a jej podobní predhodili svetu už také veci, to som si istý, spôsobili toľko zla, že vražda dvoch mladých je pre nich malina.
Ale ty asi stále nechceš robiť konspiračné teórie ... a dokázať jej to (v tomto stave spoločnosti) nedokážu. Môžu si ju všetci len zapamätať a čakať. Ako keď dostali toho Čurdu a jemu podobných. Ani ten nebol príčina ničoho.

vrbovčan

že bola Holcová medializovaná. Že bola na ňu upriamená pozornosť. To povedal jej šéf Jozef Šlerka riaditeľ Nadačného fondu nezávislej žurnalistiky redaktorovi RTVS. Akoby chceli zostať v úzadí.
http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/12957/149388#

afinabul

Anglojazyčné transparnety v Bratislavě by měly být jasnou odpovědí na otázku Roberta Fica: V čí prospěch?
Stejné jsme viděli na Majdanu v roce 2013. Stejné jsme viděli na milionových demonstracích v arabských zemích v roce 2011. Tyto transparenty nejsou určeny pro národ, ale pro sponzory a architekty barevných revolucí, aby transparentům rozuměli.
http://oral.sk/slovenske-jaro-2018-demonstrace-v-ulicich-organizovane-pr...
https://aeronet.cz/news/slovenske-jaro-2018-demonstrace-v-ulicich-organi...

sandro

Organizuju sa protesty po celom Slovensku. Moj tip je ten, ze Slovaci budu mat vpici, ako tradicne. To znamena, ze v 50tisicovom meste pride na namestie 10-20 ludi. V BA samozreme par tisic, ale pokial to nepoleju dalsou krvou, tak nemaju sancu. Ale nechajme sa prekvapit. Ak uz zasli takto daleko, tak to namestie by som slnieckam velmi neodporucal...

Norman

Pár stoviek či tisíc im stačí, v TV to budú desaťtisíce a v popise "všetok ľud vyjadril nedôveru".
Ĺudia a strany sa boja organizovať protidemonštrácie, pretože nekrofágovia sa kryjú mrtvymi a tí druhí zas "nechcú násilie".
A tak sa spraví palácový prevrat (aj majdan nebol nič iné, než palácový prevrat, demonštrácie na námesti boli vedlajšie, veď to tu píšeme od začiatku).
Vláda by to ustála, ak by jej neutiekli poslanci, prípadne celá strana Híd.

Nie je to síce isté, ale dosť pravdepodobné.

Nejde mi len o to ešte hlbšie otroctvo, aj biedu, čo nastane. Ale bude to ďalšie zbytočné historické zlyhanie slovenského národa. Je to škoda, taká pekná krajina, dobre položená, ale ... taká slabá.

sandro

Hid neodide, to som si isty. Praveze Bugar je jediny, kto tam ma gule. Skoda, ze je Madar:)Bugar spravi to co vzdy: pohrozi, potrucuje a nasledne si vymlati este nejake dalsie ustupky na juhu.

Norman

mal včera po koaličnej rade malú tlačovku.
Ja by som to povedal tak - on nemá odvahu, ale menej ako Smer či SNS alebo priemerný Sloven sa zaoberá tým, ako jeho správanie a politika vyzerá, "čo si o ňom kto pomyslí". On nemá odvahu, ale problémy obchádza vytáčaním sa, čo bolo aj včera na tej tlačovke. Problémy odkladá a v podstate nemá vôľu sa rozhodnúť - čím nechcem povedať, že to nie je praktická cesta.

Ale má v strane a medzi poslancami votrelcov, napr. Žitňanskú a Šebeja. Títo ľudia radi zobrali od Hidu svoje fleky, potupne a bez hanby sa spojili so Smerom, ktorému predtým nevedeli prísť na meno - ale nie sú ochotní ani najmenej riskovať. Okrem toho, sú to predsa len výchovou Sloveni, a tak sa neustále obávajú, obzerajú a kontrolujú, či nebudú zle vyzerať, lepšie povedané, kto je momentálne silnejší pes, kto vaic kričí. Lebo kto viac kričí, je pán - a na to otrocký reflex Žitňanskej, Šbeja a v podstate väčšiny reaguje.

sandro

To je dobry postreh, ja som uplne zabudol ze tam uz ma hentu zmes..No uvidime, toto moze byt problem. Vela bude zalezat, kolko osprostenych hlav pride na ten ''protest''. Aj ked protestovat proti nevysetrenej vrazde( a ziadat pad vlady), ktora sa navyse stala pred par dnami je mozne iba u nas. To mi pridu uz logickejsie aj pochody proti rakovine.

Ľubov

toto je regulérne infikovaná časť populácie.Tu iba mráz môže pomôcť a dúfam,že aj pomôže :-).
Ešte čakám,kedy vylezie Demeš.To by bolo výborné,pretože niektoré demešovské krysy by museli opäť vyliezť.
Bude treba poupratovať.Všimli ste si,že na dnešný "pochod " v Bratislave sa akosi nehlási stará garda osobností? Z herečiek dokonca len Polnišová,čo hrá len v reklame a Pauhofová,tá si myslí,že má zázemie v Prahe.Kde sú ostatní? Možno zvyšky inteligencie,možno strach a možno....ale to berte že som nenapraviteľný optimista,možno je to svedomie. Stále verím,že niektorí ho majú,aj v politike. Sloveni musia vydržať,ide nám o Slovensko!
Apropo,kde je Danko? Nič o ňom akosi nepočuť.

ps.Sandro,obraciam sa na Teba ako na človeka od fachu,je v Biblii niekde taká pasáž,že "ty,čo škodíš,škoď ešte viac",chcela by som si to prečítať,ale neviem,kde to hľadať.Pointa je ,že zlí sú čoraz horší ale dobrí naopak,sú čoraz lepší. Keď budeš mať čas,tak sa na to mrkni.Dík.

Norman

Áno, to stojí za povšimnutie, že len druhotriedne celebritky sa prihlásili
Situácia je predsa len neistá, špinavá a nebezpečná, aj pre nich. Nie je isté, kam sa to v nasledujúce mesiace vyvinie - to majú stopercentne oprávnené obavy. Naozaj sa dá pochopiť, že režim vôbec nie je tak pevný, ako to o sebe vyhlasuje, ako to o ňom vyhlasujú jeho agenti.
A trocha aj to svedomie - naozaj sa dá pochopiť aj to, ako je režim zločinný

Celebrity sa už nezapájajú.

Ale vlastne preto sa nezapája ani Danko. Úroveň takzvanej SNS je proste tragédia.

Buheh

Keby boli majstrovstvá sveta v politike, tak Bugár by získal striebornú medailu. Ten človek je absolútny génius. Už od čias CK monarchie je v politike, vždy dostatočne hore na to, aby videl do hrnca s kapustnicou, vždy usmiaty, sympatický, a hoci je vlastne jedným z najväčších kmotrov, neriešia sa okolo neho žiadne kauzy. Vždy niečo povie, ale vlastne nič také zásadné. Nikto si nepamätá žiadne jeho naozaj zásadné stanovisko, ale keď hovorí, vždy to tak vyzerá, ako keby nejaké mal. Koľkokrát bolo treba, toľkokrát prevrátil kabát, ale vôbec ho to nepoškodilo. Naozaj obdivuhodné.

Zaslúžil by si dostať zlatú sošku svätého Oportúna a doživotný titul zaslúžilý majster politiky.

Norman

Hm, a prvé miesto patrí komu, aby sme si utvorili celkovú predstavu?

Buheh

Kuzminovej! :D

Zlatú by Bugár radšej nedostal, na to je príliš opatrný. Striebro stačí.

Ešte by ho pristihli, že tam na dolniakoch jedol melónium alebo kurčatovium.

Norman

nebudem ti kritizovať tvoje nadšenie umením rozprávať ale nevyjadriť žiaden názor.
Len chcem upozorniť, že Bugár je teda len nevýrazný a nie zrovna úspešný politik (a že by bol kmotrom mafie, ale no, tí ho len pasú).

afinabul

České centrum pro investigativní žurnalistiku (ČCIŽ)
http://www.investigace.cz/author/pavla/
https://www.investigace.cz/partneri/ :
https://www.occrp.org/en - USAID, OSI a Soros
https://gijn.org/sponsors-and-supporters/ - OSF
https://www.icij.org/about/our-supporters/ -
Adessium Foundation
Aftenposten
Ford Foundation
Franklin Philanthropic Foundation
Green Park Foundation
Hollywood Foreign Press Association
Hurd Foundation
Jonathan Logan Family Foundation
Laura and John Arnold
KCIJ Newstapa
Moses Lubash Family Fund
Neo4j
Omidyar Network
Open Society Foundations
Phalarope Foundation
Rutgers Presbyterian Church
Swedish Postcode Foundation
-
Fond nezávislej žurnalistiky označil vyjadrenia o českej linke za neprofesionálne.
http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/12957/149388#628

afinabul

Vrah teda použil zbraň s tlmičom. Vrahom je niekto komu dôverovali natoľko, že ho pustili do vnútra a aj pohostili. Vrah v dome na vhodnú príležitosť vraždiť čakal. Tá vražda bola plánovaná. Vrahom môže byť aj kolega novinár-agent.
https://blog.hlavnespravy.sk/3531/vrazda-jana-kuciaka-pod-falosnou-vlajk...

MMM

Človek musí byť prekvapený, ako sa dajú veci otočiť a ako ľahko sa dá urobiť z obete vinník.
Neviem si dobre predstaviť, že by niekto najprv zverejňoval fakty o mafiánoch a žiadal o policajnú ochranku, pričom by figuroval ako agent nejakých protivládnych síl. To musí mať niekto naozaj buď veľmi dobrú fantáziu, alebo snahu niečo zakamuflovať.
Mimochodom, ak by polícia potrebovala získať nejaké info o telefonickej či dátovej komunikácii, k tomu by vôbec nepotrebovala mobil dotyčnej osoby, ale by sa obrátila priamo na operátora, kde sa tieto veci musia určitú dobu archivovať, na rozdiel od vlastníka koncového zariadenia, ktorý by predsa mohol veľmi jednoducho tieto údaje vymazať, zvlášť ak by naozaj išlo o agenta - o to viac, ak by mal mať na svedomí životy dvoch ľudí.
Ak by som sa ja mal k nejakej verzii prikloniť, skôr by som dal na snahu o zmazanie stopy po niekom, kto chce po sebe zahladiť nejaké stopy, pričom má určité právomoci a to až také, že vie pre to od súdu zabezpečiť aj patričný súhlas. Nikdy som takýmto smerom neuvažoval, predsa sa mi táto možnosť zdá byť ďaleko viac pravdepodobná ako tie nezmysly, popísané vyššie.

Baza

:-) zmýlil si si web, že? :-))))

Norman

citujem:
Paradoxom je, že maintreamoví novinári najviac volali po vyšetrení vraždy a ich hecovanie a organizovanie ulice viedlo až k rekonštrukcii vlády a odstúpeniu premiéra Fica. Dôvodom malo byť práve prerastanie organizovaného zločinu do vlády, na ktoré mal Kuciak vo svojich článkoch poukazovať, čo malo byť príčinou jeho smrti.

Preto každý občan naivne predpokladal, že budú prví, kto poskytne všetky im dostupné informácie, ktoré by mohli napomôcť vyšetreniu vraždy ich kolegu, ale čuduj sa svete vôbec to tak nie je. Keď sa polícia pokúša získať informácie z telefónu novinárky, odmietne im ich vydať s odvolaním na ochranu novinárskych zdrojov. Je tento prístup morálny? O čo potom novinárom ide? O potrestanie vraha, alebo sa im vyšetrenie vraždy nehodí?

afinabul

Holcová na sociálnej sieti potvrdila, že dostala obálku od NAKA s jej mobilným telefónom. V komentári investigatívna novinárka uviedla, že po návrate už nebude svoj telefón vôbec zapínať. “Telefón nemám v pláne ani zapnúť. Túto radosť ponechám našim forenzným technikom.”
https://www.hlavnespravy.sk/vysetrovatel-vratil-v-pondelok-mobil-novinar...
https://www.youtube.com/watch?v=Bh-I3uTbNvY

afinabul

Stručne si povieme aj o kauze Tiefenbach a prezidentskom kandidátovi Robertovi Mistríkovi, ktorý má nahradiť Andreja Kisku a ide ronvakým scénarom.
https://www.youtube.com/watch?v=MasVXAQ8FQc

Náhodný okoloidúci

Článok sa mi nechce čítať, ale má pravdu - hrozí nám "únos štátu" Šorošovou bandou.

Emanuel

Neznamená, že myslia na to isté

afinabul

Uhrík sa vyjadril, že s Kuciakom sa stretol, keď konzultovali nejaké tie "fake News", ktoré mu "niekto" dal, ako "zadanie zhora":
https://www.hlavnespravy.sk/milan-uhrik-jan-kuciak-bol-jeden-z-mala-kore...
Príklad toho, čo Kuciak odmietol publikovať:
https://www.hlavnespravy.sk/uhrik-siri-sa-dalsi-hoax-mesto-poprad-klame-...

Norman

je článok ešte z 1. marca !
Teda riadne stará vec, všeobecne známa.
Chce to trocha pozornosti, kľudu a rozvahy, to samo o sebe pomáha. Má pravdu Roland, že tá nervnosť je pre Slovákov dedičná?
(Slovákov, nie slovenov)