Američania včera pristáli na Mesiaci

Nuž, takmer. 

Včera mala vystartovať raketa. Po deviatich rokoch vraj prvá americká, z americkej pôdy a s americkou posádkou. Zvyšky amerikafilov v médiách sa išli usrať.

Ako to dopadlo?

Zasa nič.  V priamom prenose americký bordel prevážil a po tom, ako do stroja napumpovali palivo, z nejakého - iba oni vedia akého presne - dôvodu to museli zastaviť.

Dokonca sa pokúšali vyhovárať na počasie. Počasie bolo isté celý deň, alebo chcú povedať, že zverili taký pokus na náhodu vetra? Ale no.

Nie je to prvá lož tohto podniku. V prvom rade sa klame. že je to prvá "súkromná raketa". To je samozrejme číra fabulácia - podnik financuje NASA - známa štátna vesmírna organizácia, pracuje sa pod dohľadom a s plnou podporou NASA, NASA má právo určovať posádku a ľudí vôbec. Čo vlastne robí firma XSpace iné, ako dodávanie konštrukčnej práce? To isté robili rôzne firmy pre NASA už v 60-tych rokoch, lenže vtedy nik nepovažoval za nutné zdôrazňovať nejaký "súkromný sektor". To, čo dokázali Nemci pov vedením Von Brauna v Amerike pred polstoročím, to sa dnešným idiotíkom "muskom" nedarí ani zopakovať. Majú problém sa napriek všetkýn tým miliardám čo len odlepiť od Zeme, o lete na Mesiac už ani nehovoriac.

Samozrejme, štarty rakiet sa odkladajú relatívne často - ale okolo tohto spustili takú šarádu, že si ten neúspech zaslúžia. A to ešte ktovie čo sa stane, keď sa im niekedy po čase naozaj podarí doraziť k orbitálnej  ISS - nenabúrajú jú?
No a keď lety konečne rozbehnú - čo sa má stať? Miliardári budú môcť cestovať do vesmíru, nič viac. Načo? Na nič, proste budú tak vyhadzovať cenné pozemské zdroje na úplne nič. To mal byť včera ten úspech, tomu sa mala tešiť tá svoloč, ešte aj slovenská - k tomu prispela slovenská televízia, ktorá dávala "priamy prenos". Len na dvojke, a len bez originál zvuku (panebože, to je tá hi-tech?) - ale proameričania v RTVS sa pechorili, čo mohli.
 
Kedže ale Američania zas zlyhali, réžia kecanie zrušila a dali dokumentárny film o prvom lete na Mesiac, o Apolle 11. Tak Američania včera vlastne zas pristáli na mesiaci.
 
Len neviem, či to bol z hľadiska propagandy dobrý nápad, uviesť ten dokument. Na ňom totiž bolo vidno, že svet vtedy bol naozaj iný, že bieli  Američania dokázali vtedy pristáť na našej obežnici aj na jednoduchej technike práve s pomocou svojej vrodenej inteligencie, vôle, presnosti. Dnes všetky tieto vlastnosti odhodili do koša ako nepotrebné.
 
Vtedy bol let Apollo 11 aj symbolom nádejí na jednotu a pokrok ľudstva. Dnes sú lety nejakých Crew Dragon len prejavom chorobnej a absurdnej hybris parazitov na tele ľudstva.
Človek má úplne pocit, že ak to takto pôjde ďalej, tak o 50 rokov nebude už z Ameriky ani obraz, a ako úspech sa bude udávať, keď sa idiokractickej vede podarí znova vyrobiť balón na teplý vzduch. 
 
Ľubov

https://www.tarak.cz/posledni-clovek-na-mesici/

Som rada,ze si o tom napisal.Mam niekolko dni problemy s wifi,aj toto pisem bez diakritiky,co ma trochu ponizuje,lebo si na nu potrpim. Ale nedalo mi to. Tema je velka.
Ja som si pozrela dnes vecer tento film, dufam,ze tento isty stv 2 vcera nedavala,to by ma mrzelo,ze duplujem.
Pointa je vsak naozaj o letoch na Mesiac,ale je spojena navyse s osobnym pribehom Eugena Cernana. Ocakavala som,ze v dokumente bude aspon nejaka indicia,preco boli lety na mesiac ukoncene v roku 1972,sucasne s dobre rozbehnutym sovietskym programom Lunochod.
Prisla stopka a my netusime preco. A tiez ma napadlo to,co Teba,ze o 20 rokov budeme zizat na lietadla na oblohe,ako na zazrak. A Eugen Cernan bol naozaj poslednym clovekom na Mesiaci.

Norman

Výborný dokument.
Vystihuje (možno nechtiac) ten úpadok. Tú márnosť.

Teraz už nežije takmer nik z tých, čo chodili po Mesiaci.
Onedlho už nebude žiť nik z tých, čo žil vtedy, keď sa to dialo.
Nepoletí sa na Mars, a zrejme už ani na Mesiac. Určite nie na nejakej horiacej rúre.

Je možný vývoj, že postupne sa z letov do kozmu stane už len mýtus, ktorý budú ľudia považovať za výmysel. Už dnes mnohí klesli do takej demencie. A potom bude mýtus z lietania, a zo strojov vôbec.
Zem bude mať ľudí len divokých negrov, alebo ani tých nie, možno skončí celá vysušená ako Mars.
Skončí cyklus jednej planéty. Jedného zrnka hnisu.

Ľubov

Niekedy v zime Ema napísala,že stroj času,alebo hodiny,sa otočili,že sa vraciame späť.Áno,je to takmer isté.
Možno by to v niektorých ohľadoch bolo aj pozitívum,aspoň nastavenie technológií bude primerané nášmu intelektu. Viac tvoriť,menej troviť.
Keby sme ešte stihli určiť ten bod,kedy úpadok nastal,vedeli určiť prvú príčinu. Zatial sa za túto príčinu považuje degenerácia jazyka. Nie iba preto,že to hovorí Jan Kozák.-). Bol aj sanskrit,ale ani ten nás nezachránil.
https://www.idnes.cz/xman/styl/sest-milionu-let-behem-68-vterin-takto-se...

ps. Počúvala som hneď ráno Trumpov hlas .Nebolo cítiť strach,smútok áno. Tiež som zachytila na amatérskom videu nápis na stene v LA "Zabite bohatých". Ale keďže je všade toľko lži,bojím sa niečomu veriť a najhoršie je,že ani vlastnému názoru.

ps1. To video samozrejme treba chápať v opačnom poradí.Ako sa bude meniť ľudská tvár.

Norman

Kedy nastal obrat? Nuž, keď homoš dokázal premeniť oheň na pohyb, teda na prácu. V reálnych slovách to znamená objavenie "motora".
To znásobilo jeho silu. S troškou mechaniky vytvoril monštrá, ktoré robili, čo chcel. Mnohonásobne viac, ako by dokázal on pomocou svojich či zvieracích svalov (myslím svaly zvierat, nie zvierače:).
Homoš nedokázal viac odolať a nielen že spálil za rádovo jedno storočie takmer všetky paleo organické materiály (ropa a podobne), teraz si ide spáliť aj tie živé (lesy, zemina a podobne), v ktorých ochrane žije. Ak by sme to tématicky vyjadrili v kozmonautickom prirovnaní, je to skutočne kozmonaut, ktorý v kozmickej lodi spálil všetky zásoby a teraz sa chystá spáliť aj ochranné vrstvy. Proste blázon.
A samozrejme, neustále sa množí ako potkan. A ešte to aj popiera. Nielenže to nedokáže riešiť, ani to nechce ba ani sa o tom nemieni rozprávať.

Ecce homo.

V každom prípade Mesiac bol jeden z vrcholných symbolických výkonov. Naozaj pochybujem, že by toto mravenisko s týmito zdrojmi a technikou dokázalo dohodiť nejakých mravcov až po Mars (nieto aby sa ešte vrátili).

K jazyku: človek nikdy nevedel hovoriť. Reč je základný nastroj myslenia a preto všetkých inteligentných ľudí láka a hľadajú tú najlepšiu, prípadne nejakú "dokonalú" v minulosti. Hľadanie dokonalého jazyka, večná téma. Ale jazyky sú a boli všetky nedokonalé a aj ťažko racionálne a systematické pokusy jazyk zracionalizovať, ako spomínaný sanskrt a niektoré iné, dokázali len trocha kozmeticky upraviť povrch, trocha niečo systematizovať, ale vec nedokázali doviesť k niečomu kvalitatívne naozaj dobrému.
Kvalitnú reč môže mať človek v sebe, ako druhú mentálnu vrstvu, mapu, do nej tie skomoleniny bežných jazykov musí mapovať. Ale vonkajší jazyk každému z nás zákonite výrazne deformuje tieto vnútorné štruktúry.
Preto myslenie ľudí a ich rozhovory sú napriek tomu, že hovoria rovnakým jazykom, ako rozhovor eskimáka s kongobomogom - pozri sa nielen na súdy, kde by mala prevládať explicitná logika, ale aj na vedecké konferencie - každý si blaboce svoje a nič z toho, čo hovoria, sa nedá dokázať ani vyvrátiť, pretože nielen slová sú nedefinované, ale celý jazyk je zborník nezmyselných pravidiel. A keď si presadili postoj, že systémy sa ani teoreticky nedokážu dokázať (skrývajú to napríklad za Goedela), tak už sa o to ani nesnažia a zmierili sa s postojom, že sú ako banda bláznov, neschopných používať naozaj artikulovanú reč. To, čo používajú, sú v podstate len citoslovcia a zavýjanie.

Konieckoncov to, že v tomto smere jazykových schopností je ľudstvo zrejme mozgovo limitované, to je dokazované aj tým, že si nedokázalo vytvoriť jeden univerzálny jazyk aspoň na vedecké či tie súdne záležitosti. Proste to nedokázalo a ani to vlastne neskúsilo (pokusy amatérov o conlang ani nemožno rátať, tie boli tak neinovatívne a nezlepšujúce kvalitu, že sú naopak skôr dôkazom tejto ľudskej neschopnosti prekonať v tomto bode nejaké svoje mentálne limity - aj keď sa prípadne snažia povedzme tí lepší z nich).

Ľubov

Toto je tiež o ohni : https://www.youtube.com/watch?v=pqZqfTOxFhY
Známe video,kde R.Oppenheimer komentuje test atómovej bomby v oblasti Nového Mexika v júli 1945. Text poznám naspamäť ,vraj samotný test a reakcie ľudí mu pripomenuli svätú hinduistickú knihu Bhavagat Gítu ,Višnu sa snaží presvedčiť princa,aby splnil svoju povinnosť a vzal na seba plnú zbroj " Málo ľudí sa smialo,málo ľudí plakalo,väčšina mlčala."
Teraz som sa stal Smrťou,ničiteľom svetov.
Oppenheimer pomenoval aj samotný test Trinity podľa básne svojho obľúbeného básnika. John Donne :Trojica.Nezohnala som preklad,automatický je zlý,tak radšej nič. Ale je to tiež o smrti,samozrejme. No,čo k tomu povedať?
Je ovládanie atómovej energie tým posledným krokom ,alebo nás naopak zachráni pred zánikom ?

Myslím na Trumpa a na doc.Dudáša. Ako iste viete,navštívilo ho komando. Niečo horúce, smradlavé a chaldejské
na mňa dýchlo a to je tiež deja vu . Babylon je späť. Čaká nás veľa roboty!

Norman

áno, veľmi presvedčivé a autentické video. Oppenheimer si autenticky uvedomoval hrôzu, ktorú vytvorili (to, že poznal Gítu tiež svedčí, že dostal nejakú výchovu v morálke, v dharmických hodnotách, a teda mal svedomie ).

Príznačné je, že sa pri tejto príležitosti asi zámerne spomína, že on citoval z Gíty vetu "jasnejší ako tisíc sĺnk". Možno aj to povedal, ale to je také nevinné ... no áno, žiara je to veľká. Možno aj to povedal, ale tu na videu je dôkaz, že citoval vetu:
"Teraz som smrť, ničiteľ svetov".
To je samozrejme iný obsah. Nie nejaké svetlo, možno nevinné až pekné, ale naopak - ničiteľ, mnohoramenná špirála ničiteľa svetov. To je to, čo hovorí Oppenheimer. Hrôza, ktorú len málo smrtelníkov dokáže naozaj zažiť. Niektorí plakali, niektorí sa smiali, väčšina mlčala, ale všetci cítili tú hrôzu...

Hovorím, ľudstvo dokáže vynájsť ničivú silu okamžitej entropie, ale nedokáže vlastne takmer NIČ vytvoriť. Nie, nádorové mraveniská nie sú výtvor.

lebleu

Človák na Mesiaci.

Ľubov

nám veru hanbu nerobili.
Dúfam,že na Kysuciach je stále dosť takýchto frajerov.On je známy,ale o takom Aurelovi Stodolovi,tiež významnom Človákovi,vieme málo-dobre by bolo prečítať si o ňom v biografii od Milana Petráša Najväčší z veľkých.

mirage

vyjav ako na zaciatku martanskej kroniky -

pan K tise hledi na oblohu

https://youtu.be/VBlIvghQTlI?t=15

Norman

ako pri horení kotla parného stroja.

Kedykoľvek vidíš plameň, vedz, že máš do činenia s primitívnou civilizáciou idiotov, ktorí nevedia využiť vyššiu formu energie, a tak používajú horenie.

mirage

nejde o technicku stranku..
umelecky dojem 10,
elegantne klesanie
aj za sonic boom, este keby ten ch*maj ostal ticho

pri videu som mal pocit deja-lu

martan pan k, farmar, na konci 1 kapitoly vzal hrozivu hmyzopusku a astronautov pravdepodobne picol

Norman

Áno, deja vu z rôznych obrazov, ktoré do nás naložili.

Aj keď umelecký dojem, chápem, musím zopakovať"
Súhlasím s tebou, že je to nóvum na scéne - ale je to len prázdna trubica, ktorá sa vie zniesť nadol na nejaké miesto ako drón za sto euro. Navádzanie funguje - je to technológia vypracovaná pre smerovanie rakiet s jadrovou náložou, takže tá je bez chyby.

Ale znova zopakujem - predstav si že nastúpiš do nejakého BMW a šofér tam otvorí dvierka začne nahadzovať uhlie pod kotol ... Všetko, kde horí oheň, je primitívne. Nie kvôli CO2, proste je to vrchol úbohosti pohybovať sa pod tlakom plynov alebo teplom vznikajúcim oxidáciou, teda rozkladom cenných chemických štruktúr na mŕtvu entropiu. Horenie je barbarstvo a nie nadarmo bolo symbolom smrti a pekla.

Samozrejme, týka sa to aj samotných "spalovacích motorov" v autách.

Norman

Včera, v sobotu, sa im podarilo vyštartovať a dosiahli to, čo dosiahol Gagarin už v roku 1961.
To, čo vtedy dokázal neefektívny režim v biednom štáte len 16 rokov po naozaj zničujúcej totálnej vojne.

Cena letu je pre pasažiera okolo 80 milionov dolárov. Urááá. Vlastne Yupieeéé!

Zatiaľ dole v Amerike nastáva rasová vojna a pandémia takmer neklesá.

Ľubov

Našla som určité časti z dokumentu,ktorý som videla 12 rokov späť na ruskej tv Planeta a dosť ma vtedy rozrušili.
https://www.youtube.com/watch?v=eTCnE8OvF88

V podstate sa týmto rušia špekulácie,či Američania boli na Mesiaci . Boli. Ale prišlo k obrovskej miere cenzury pôvodných záberov a z tohto dôvodu sa museli niektoré robiť na novo,v štúdiu.
V úvode sa hovorí,že všetko,úplne všetko bolo pripravené na štarty Apolla 18, 19.,20. A zrazu stop. Museli byť vymazané autentické slová N.Amstronga : "Vidím tu kozmické lode,je ich najmenej 20."
Rovnako boli zničené aj záznamy rádioamatérov z toho dňa. Vo videu sú údajne unikátne zábery z odvrátenej strany. Jednoznačný názor nemám,nie je vymalované. Dávam to sem iba ako jednu z možností.Iba ďalší otáznik.

Norman

Je to video lacných yutuberov, ktorí to robia čiste preto, aby zarobili pár peňazi na klikaní.
Na konci vyzýva rozprávajúci, aby sa naklikalo na lajky ...

Na Mesiac sa nelieta proste preto, lebo je to ohromne náročné na zdroje a nemá to žiaden, doslovne žiaden prínos, ani potencionálny v budúcnosti. Vodné vrecia proste nemôžu žiť dlhšie na telesách bez atmosféry. A nedokážu ani vytvoriť autonómne roboty, ktoré by tam niečo zmysluplné mohli robiť. Čo asi? Kopať rudu a voziť ju na Zem? To by najprv museli vymyslieť perpetum mobile. Vodná opica proste nikdy nedobyje vesmírny priestor - aj keď si to vykreslila v tisíckach textov, obrazov a filmov :)

slaven1

Igor Panarin o knihe "Československé udalosti 1968 roku očami KGB a MVD ZSSR" (2010).

Чехословацкие события 1968 года глазами КГБ и МВД СССР
https://www.ozon.ru/context/detail/id/139562445/

Vydavatel: Общество изучения истории отечественных спецслужб, Объединенная редакция МВД России

https://www.youtube.com/watch?v=ZFeTsHFlXN0

afinabul

"neviem" kto to je, vraj nejakí ONI, ale robia to dobre, najskôr tzv všeobecno odsúdenia hodní, potom novinár Rostas, potom šašovia, ale začínajú si byť istý:
https://www.youtube.com/watch?v=N1omWM_V7Tw
Pravda nie je obhajoba.
Ak máte radi historické knihy, je to dobre, ale začítajme sa aj do novšej:
http://afinabul.blog.cz/1807/likvidacia-potencionalneho-odboja

slaven1

Hej všimli sme si. Za slová prišli zatknúť docenta o šiestej ráno. Gestapo, alebo ako písal Norman, ČEKA. Holokauzu si rozvracať nedáme. Fabrikovanie historickej viny Slovákov musí pokračovať. Opäť je v tom musolinovský Špeciálny súd, opäť v prípade vystupuje sionista Honz. Prípad budeme sledovať. Doc.Ing. Ján Dudáš, DrSc ide za Slovensko.

Zoznam jeho kníh vydaných do 2020:

Literárno- kultúrny cestopis Oravy 2
Oravci vo vede a technike
Absurdity vysokých škôl a inteligencie na Slovensku: Z vývoja európskych vysokých škôl, vedy a inteligencie.
Lexikón menej známych a mätúcich sekulárnych a náboženských pojmov
SLOVNÍK AKTUÁLNYCH POJMOV A VÝROKOV – FAKTY ABSENTUJÚCE V UČEBNICIACH A V HLAVNOPR(Ú)DOVÝCH MÉDIÁCH
Škola života - Pohľady za horizont

slaven1

Povinné čítanie na tento výkend je článok k Mníchovskej zrade od Putina. Máme ho po slovensky, rusky alebo anglicky. Je tam aj takýto úsek:

Pretoje nevyhnutné pokračovať v analýze príčin, ktoré viedli k svetovej vojne, premýšľať o jej hrozivých udalostiach, tragédiách a víťazstvách, o ponaučeniach z nej ako pre našu krajinu, tak aj pre celý svet. A tu opakujem, že je zásadne dôležité opierať sa iba o archívne materiály, svedectvá súčasníkov, a vylúčiť akékoľvek ideologické a politizované špekulácie.

Ako ušité o prenasledovaní Jána Dudáša holokauzistami.

 

slaven1

Situácia priniesla zaujímavé videá, ale technologicky nič čo by stálo za zmienku.

Dajme im čas, potom zhodnotíme.

Ľubov

Tiež som bola zvedavá,čo si tunajšie čitateľstvo o tom myslí,ale som si uvedomila,že je to len ďalšia búrka v pohári vody.
Zhodnotiť je to predčasné, asi najlepšie výsledky s majdanizáciou mali na Ukrajine. Nanajvýš môžeme porovnávať výsledky,štýl sa nemení. Idú po strednej triede,po bielej rodine.Inak Američanom nemajú čo zobrať.

Ľubov

Slaven,ktorú Dudášovu knihu pokladáš za najlepšiu?
Ja mám len Lexikon,ak ich máš viac,daj radu.-). Dík.

mailer

.

Dusanbe

píšeš "existuje spústa neotrasiteľných argumentov" - si toho názoru, že tých cca 200 rokov vedecko-technickej revolúcie už prinieslo viac-menej všetko podstatné o vesmíre ?
Napísal som 200 - ale všetko dôležité je možno takých posledných 100 rokov - kvantovka, relativita, kozmológia, biologické vedy...
Že by za 100 rokov bolo už vymalované - všetko vieme a "vsjo jasno" !?!

Ja si to nemyslím a pokiaľ na Zemi v budúcnosti prevládne skutočný homo "sapiens", nepozabíjame sa a nevyžerieme túto planétu na kosť a nevykapeme - je tu stále šanca, že bude dosť času a objavia sa veci o ktorých teraz nemáme ani potuchy.
Pravdaže, "dobýjanie vesmíru" na ohnivých rúrach, ktoré máme momentálne k dispozícii, je vzhľadom na rozsiahlosť a nehostinnosť vesmíru, mimoriadne obtiažne a obmedzené.

kali

Pokial v buducnosti prevladne homo sapiens tak ti garantujem, že túto planetu vyžerieme, vydrancujeme a nakoniec aj vykapeme (to bude možno aj nápoveda kde je velký filter v tzv teorii vysvetlenia fermiho paradoxu). Slovami klasika, čo je velké na človeku je to, že je mostom nie učelom.

Norman

Vyznieva ako najpravdepodobnejšie vysvetlenie. Treba si uvedomiť, že planéta má limitované množstvo energie, ako aj synergie. Tá planéta proste nedá mnoho, aj keby sa akokoľvek vedelo.

Vyššie spomínaný optimizmus invencie - nuž, v posledných pár storočiach bolo objevené vela, ale dá sa to povedať aj opačne - objavila sa zopár dôležitejších vecí (elektromagnetizmus), a to spustilo boom, ale nemožno čakať, že sa objevia ďalšie prelomové objavy rovnakou rýchlosťou. Skôr je to prirovnateľné ku Kolumbusovi, ktorý objavil Ameriku, ale nedá sa čakať, že za ňou bude ešte jedna Amerika, a potom desať a desať - veď predsa ešte nemôžeme byť na konci.

Ja súhlasím, že pravidlá a hlbiny sveta sú možno úplne iné, ako si ich dnes predstavujeme. Ale určité pravdy zostávajú: zákon zachovanie energie, zákon stúpanie entropie - aj keď im ešte určite moc nerozumieme.

Ak budme veľmi myšlienkovo odvážni, je možno si predstaviť inteligenciu, ktoré dokáže obrátiť tok entropie. Druhá vec je, či k nej dokáže čo len teoreticky dospieť také malé mravenisko, ako je Zem (aj keby sme si odmysleli realitu a boli maximálni optimisti).

A to potom vedie k ďalšej myšlienke: nebolo by rozumnejšie, racionálnejšie, ak by ľudstvo teda upustilo od hrania sa na progres s ohnivými trúbkami, na snaženie sa "objavovať" kamene niekde na Marse, keď je jasné, že TO žiaden prínos v kvalite poznania neprinesie. Určite by rozumná civiliácia navrhla nehrať sa na extenzívne šírenie do kozmu, nepoužívať primitívnu techniku, ale koncentrovať sa na reálne poznanie a reálny progres v mentálnej oblasti.
Jules Verne vážne písal o ceste na Mesiac v náboji. Ale ono sa to ani moc nelíši - stále investujeme do technológie vlastne rovnakej - expanzie plynov. To je smiešne, beznádejné. Takže aj keď súhlasíme, že môžu byť tajomstvá (nejaká antigravitačná sila?), ale kým ju neobjavíme, sú tieto raketové prdolenia ľudstva nielen že takmer neobhájiteľné, ale ak aj ich robíme, tak určite nie sú žiadnym "úspechom" - skôr dôkazom našej úbohosti

Dusanbe

čo nové, neobjavené nás ešte čaká - to je jasné.
Teda - možno tuším, ale nepoviem, :-)
Hádať by sa dalo všeličo - ale to je zbytočné. Aj keď je to určite zaujímavá téma, napr. na "brainstorming" s dobrou spoločnosťou niekde pri dobrom víne.
Antigravitácia by nebola zlá.
Možno ešte lepšie a dôležitejšie by bolo dozvedieť sa viac o podstate vedomia - o tom vesmíre skrývajúcom sa v nás.
S tým určite súvisí, ako píšeš, samozrejme aj pokrok v mentálnej oblasti. Bez toho to celkovo nepôjde - ak sa nič
nezmení v tejto oblasti, tak to celé dopadne s nami zle.
Vesmír sa kvôli tomu nezastaví - akéže sú triezve odhady počtu obývateľných planét vo Vesmíre ?
40 miliárd ďalších skúmaviek - kde to môže dopadnúť lepšie....

Len sa mi ako úplne racionálny argument javí, že je nepravdepodobné, že ľudstvo sa desiatky tisícov rokov pechorí k vynálezu kolesa, tisícky rokov k vynálezu parného stroja a potom za 100 rokov spozná všetky prírodné a vesmírne zákony.
Áno - po Amerike nemôžme automaticky čakať druhú a potom tretiu, ale ja si myslím, že niečo by ešte mohlo byť v klobúku. "Something wonderfull", ako sa praví vo Vesmírnej odysei, ak sa nemýlim.
Entropia - to je nejaké zaklínadlo ?
Pokiaľ viem - od singularity, cez Veľký tresk až po dnešný večer - neboli porušené zákony rastu entropie.
A aha, ako dobre sa to vyvíja - my ako hmotné inteligentné bytosti s vedomím, si môžeme takto na diaľku vymieňať myšlienky, informácie a dokonca - emócie.
Tak aké starosti o entropiu ?
Celý Vesmír zatiaľ na zodpovednosti nemáme. Našťastie.
Skala z Marsu aj keď prinesená na ohňovej rúre - môže byť dôležitá pre naše poznanie Vesmíru.
Tak, ako napr. veľké zrkadlo vynesené tiež na ohňovej rúre na obežnú dráhu okolo Zeme - poskytlo nám obrovské množstvo poznania. Takže zas úplne nedehonestujme - pokiaľ nič lepšie nemáme, poslúži aj oheň.
Veď nakoniec, Ameriku objavili pomocou vetra a plachty...
Čo ale úplne súhlasím, že je zbytočné vyvážať na ohňových rúrach trénované ľudské zadky a už úplne zvrhlé a dekadentné - vyvážať do vesmíru netrénované milionárske prdele.
A ešte to prezentovať ako pokrok. To je naozaj na zvracanie.

Náhodný okoloidúci

Môj osobný názor - nie som fyzik - antigravitácia sa nedá vyvinúť, lebo gravitácia je funkcia hmotnosti hmoty. Čiže bez hmotnosti nie je gravitácia. A gravitáciu vynuluje len interferencia s inou rovnako silnou gravitáciou.
A stále je lepšie posielať horiace chemické rúry 500 km nad povrch Zeme ako posielať ich 5000 km po balistickej krivke s nákladom výbušnín alebo štiepneho materiálu. To je to skutočné nehanebné plytvanie obmedzenými zdrojmi.

Norman

Entropia je kľúčové slovo, ktoré veľa vecí vysvetluje. Teda naozaj také zaklínadlo , ten konček povrázka, za ktorý keď zatiahneme, sa možno niečo odchlpí...
Neviem, či neboli porušené zákony entropie - lebo sú to za prvé zákony štatistické, a za druhé to, čo tu vidíme, svedčí o opačnom chode entropie - ináč by tu nič nebolo, len chaos. Samozrejme, ja rozumiem poučkám o lokálnom poklese entropie na úkor rastu inde - ale aj to je definícia podľa mňa dosť abnormálna. Preto je entropia (a jej opak, pre ktorý azda ani nemáme samostatné meno) veľmi zaujímavá, aspoň u mňa. A nielen v oblasti fyziky, ale aj v psychológii a sociológii. Teda vo všetkom.

Takže náš základný bod je - naozaj sa to dobre vyvíja?
No, to je práve otázne.
Ale ja predpokladám určitý vývoj, ale zdá sa mi, že vôbec nerozumieme, ako k nemu došlo, alebo dokonca možno dochádza (nie je to isté). To je práve to tajomstvo , a nech sa sedem Kopernikov nehnevá, k tomu nám predsa nepomôže nákladiak kameňov a rovnako málo zrkadlo s fotkami svetielok v nekonečne.

mailer

.

Dusanbe

si to zhrnul.
So súčasnými technológiami môžeme naozaj tak maximálne uvažovať o skupinke samovrahov poslaných na Mars.
Inak - vraj sa prihlásilo obrovské množstvo záujemcov o jednosmerný let.
Aj to o niečom vypovedá.
Racionálny vedecký dôvod na to, aby na Marse stála živá ľudská noha - nevidím.
Automaty spravia všetko potrebné pri zlomku nákladov a technickej obtiažnosti. O riziku ani nehovoriac.
Okraj Slnečnej sústavy je nedosiahnuteľný - a to sú stále len studené skaly, resp. ešte horšie - plynové gule.
"Jak lvové bijem o mříže" - písal básnik a mal pravdu, zdá sa.
Vlastne - absolútna väčšina ľudstva má tieto "mříže" v paži a bije sa o kus žvanca, či podielu na akciách...

Aj tak má naša generácia (+/- ) šťastie - od prvého letu človeka do Vesmíru, cez pristátie na Mesiaci, prvé úvahy či sú iné planéty /pamätám si tie teoretické úvahy, či a koľko by mohlo byť planét mimo Slnečnú sústavu/, potom objavenie prvej takejto planéty, ďalšie a ďalšie exo-planéty, snímky z Hubblovho teleskopu,..
Bolo toho hodne.
Najbližšiu veľkú udalosť odhadujem, a bol by to krásny objav - potvrdenie existencie inej civilizácie.
Kedysi som si myslel, že také niečo by obrátilo pomery na Zemi hore nohami.
Bohužiaľ, dnes už viem, že by to tak nebolo. Asi.

mailer

.

Náhodný okoloidúci

Prelet cez oblak medzihviezdneho prachu extrémnou rýchlosťou (ako píšeš tretina rýchlosti svetla) bez rizika zrážky s čiastočkami prachu alebo plynu by sa teoreticky dal vyriešiť superkavitáciou. Nejaké silové pole by všetky čiastočky aj častice pred raketou odklonilo mimo jej trasy tak, aby letela v bubline v dokonalom vákuu. Ale toto je čisté sci-fi.

U torpéd to funguje. Len tie neletia tretinou rýchlosti svetla.
https://en.wikipedia.org/wiki/Supercavitation
https://en.wikipedia.org/wiki/VA-111_Shkval

Tona Nagua

Tento článok je pod témou degenerácia. Význam slova degenerácia asi nie je potrebné vysvetľovať. Je to fakt srandistické. Možno keby Nikola Tesla žil už by skonštruoval teleportačné zariadenie. Pokusy ale boli, nie? A nemuseli by sme riešiť, čo sa pri veľkej rýchlosti stane s hmotou.
Aký sme? Sme taký aký bol náš počiatok. A ktovie aký bol náš počiatok. Táto báseň mnohé vysvetlí.
"Byla stvorena v arizonském karavanu
po noci, kdy hrál poker
a popíjel s práteli pivo.
Jeho nohy se chytili
do roztrhaných krajek jej nočnej košele.
Ona voňala ako zmes tabákového koure
a spreje na vlasy do každého počasí.
Práve myslel na své skore v kuželkách,
když si všiml, že má erekcii.
Zajímalo ji, zda by tento život
mohl trvat ešte mnoho let.
Chtela odejít do koupelny
když tu byla pritlačena k podlaze.
V okamžiku kdy počal svoji dceru,
v sobe pridusil ríhnutí,
ale naštestí pro ni
byli ti dva práve v poušti
a v tom momente
zavyl kojot
a poslal tak mrazivý paprsek touhy
skrze delohu ženy.
Tento mrazivý paprsek byl vše,
co si prinesla do tohoto sveta.

Vesmír rozhodne či toto ľudstvo bude mať pokračovanie, keď poznanie chce priniesť na tácke.
Očakáva ho od druhých a sám nechce mať vlastné poznanie. Mať život znamená mať vedomie. Aké tragické keď nevie nič sám o sebe a nechce preto aby to poznanie mal nič urobiť. Čaká že mu to niekto oznámi. Nie som za a ani proti. Každý má svoj príbeh a zaplietať sa do osobných príbehov poznačených chaosom v myslení, divnými emociami, túžbami a iným je stratou energie.
Je tu niečo však čo nemá dobré úmysly pretože je to také.
Ale nad nie-priateľom sa dá zvíťaziž iba tak ako ho poznáme. Ale aké tragické je keď nepoznáme ani seba. Tak prehra je istá. Človek nevie k tomu ani čo chce. A volí spôsoby pri ktorých si akurát tak natrhne hubu.
Tak potom to veľké monštrum nemožno obviniť zo všetkého. A je tu predsa už tak dlho. A predsa ide proti tým, ktorý poznanie majú aby nezmenili jeho zámer a energeticky nepozdvihli tento svet. Zahynúť alebo sa podriadiť. Však existuje ešte tretia možnosť. A tú prijmú tí , ktorí skutočne pocítili tlaky tohto monštra.Toto monštrum dokonale ovláda mágiu. A mágia je podivná vec. Má hierarchiu. Mnohí nevedia, že pre toto monštrum pracujú a myslia si že pracujú pre "dobro".Zaujať postoj k tomu čo mám či nemám. Ale má človek ten postoj? Nie má iba akési rozprávkové predstavy o demokracii. Človek čo nevie a nechce sám nič o sebe sa odsúdil sám. Taký môžu byť fakt iba na srandu a netreba im nič vysvetľovať. A keď chcú vysvetliť kľudne im možno povedať bárs akú hlúposť. Zožerú ju aj s navíjakom. Ale čo to ich osud.

Ľubov

Mám podstatne jednoduchši slovník,ako Ty, verím,že je Ti to jedno.
Dnes som cítila opakované sklamanie z našich politikov,Roland je na tom lepšie,lebo je realista.Smiem sa spýtať, či si očakávala od Smeru takéto hlasovanie? Ja nie.
Viem,na mne je trocha komické,že sa zaujímam o všetko ,chcem všetko vedieť ako chrobák Truhlík ,preto nie som veľmi na vážne rozhovory.Ale možnosť,že mi odpovieš, tu je.

Tona Nagua

Tak si sa odhodlala a nadviazala rozhovor, v ktorom prečo sa tak ospravedlňuješ a spomínaš tvoj - môj slovník či kto je na tom lepšie? Každý máme nejaký slovník, syntaxiu. Mohla si vedieť, že Smer už dávno nie je príbeh sily tak si nemusela očakávať a byť sklamaná. O čo si prišla? O energiu. Prečo by som mala očakávať ? Som z iného cesta.

Ľubov

Super odpoveď. Hej,odhodlala som sa a urobila dobre.
V podstate ja sa snažím zistiť,ako si na tom ...politicky,lebo vzbudzuješ moju zvedavosť. Tak dobre, to cesto je iste patriotické a už sa nebudem vypytovať.